Connect with us

πρέπει να δεις

Η επιμονή ενός δαιμονισμού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η επιμονή ενός δαιμονισμού 1
Κοινοποιησέ το

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα που αναφέρεται στη θεραπεία των δαιμονισμένων Γαδαρηνών (Ματθ. 8, 28 – 9,1) και το οποίο θα διαβαστεί την Κυριακή στη Θεία Λειτουργία, παραμένει επίκαιρο. Για ποιο λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό;

Ορισμένοι πιστεύουν πως δεν υπάρχουν δαιμόνια. Κι αυτό, πράγματι, αποτελεί την καλύτερη βεβαίωση για τον μισάνθρωπο διάβολο, ώστε να εργαστεί αθόρυβα και ανυποψίαστα. Ο ίδιος ο Χριστός, βεβαιώνει, πως υπάρχουν. Αν διαβάσει κάποιος τους ευαγγελιστές, εύκολα, θα το διαπιστώσει. Όμως, δαιμονισμένος είναι κάποιος που έχει μέσα του δαιμόνιο; Θεωρώ πως στηριζόμενοι στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο δαιμονισμός αποτελεί μία κατάσταση που ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει. Εκείνο, βέβαια, που χαρακτηρίζει αυτή την κατάσταση είναι η επιμονή. Η εμμονή ενός ανθρώπου σε ένα αρνητικό πάθος, σε μία άσχημη συμπεριφορά προς τον συνάνθρωπο, η θέληση μου να επιμένω στο κακό, όπως αυτό εκδηλώνεται, είτε προς τον εαυτό μου, είτε προς τον άλλον.

Σίγουρα, ο δαιμονισμός δεν είναι μία ευχάριστη κατάσταση. Τόσο για εκείνον που την επιλέγει (αν αγωνίζεται να απαλλαγεί απ’ αυτή), όσο και για εκείνους που την δέχονται. Έχει, σίγουρα, αρνητική φύση ο δαιμονισμός. Όταν επιμένεις να εχθρεύεσαι τον συνάνθρωπο σου, όταν δεν παύεις να μνησικακείς, όταν δεν ξεχνάς το κακό που σου έκανε και πασχίζεις να του το ανταποδώσεις, όταν μισείς τον άλλον, όταν γίνεσαι αυτοκαταστροφικός, όταν κατακρίνεις, όταν επιμένεις σε όλες αυτές τις αρνητικές καταστάσεις, τότε αυτό δεν είναι δαιμονισμός; Η επιμονή στον εγωισμό δεν είναι δαιμονισμός; Η επιμονή στην άρνηση ζήτησης συγχωρητικότητας; Η επιμονή στην άρνηση άφεσης συγχωρητικότητας;

Ο άνθρωπος, από τη στιγμή που επέλεξε να διακόψει την κοινωνία με τον Θεό, άρχισε να γίνεται μέτοχος της αμεθεξίας του Θεού, της φθοράς, της πτώσης, του θανάτου, του κακού, του πόνου, και όλων εκείνων των καταστάσεων που προήλθαν από την αλλοίωση της φύσης του καλού. Ο διάβολος, ήδη, πριν από την πτώση απείλησε το μεγαλύτερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Την ελευθερία. Προσέβαλε το αίσθημα του ανθρώπου περί της αυτεξουσιότητας, προκαλώντας την κίνηση του, την προαίρεση του, να κινηθεί προς το μη αγαθό. Κι έτσι έγινε. Ο άνθρωπος έστρεψε την ελευθερία του στην επιλογή του εγωισμού, της ύψωσης του εαυτού πάνω από τον Θεό «ἰσοθεΐα φαντασθείς», όπως λέει ένα τροπάριο. Από εκείνη τη στιγμή, όσο ευάλωτος βρίσκεται της αγάπης του Θεού, τόσο ευάλωτος γίνεται της κακίας του διαβόλου και των ενεργειών του.

Κατόπιν όλων αυτών, ο άνθρωπος αν και έδειχνε αποκομμένος από τον Θεό, δεν καταδικάστηκε. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, θα επισφράγιζε τη νίκη του θανάτου (του κακού εν γένει) κατά του ανθρώπου, επομένως, και κατά της προοπτικής του να γίνει ξανά κατά χάριν θεός. Ο άνθρωπος δεν παρέμεινε «εικόνα διαβόλου», όπως θα ‘λεγε ο Λούθηρος, αλλά εικόνα Θεού. Δεν έχει, λοιπόν, ο διάβολος το πάνω χέρι. Και δεν είναι, πάντοτε, εκείνος υπαίτιος για κάθε αρνητική συμπεριφορά και εκδήλωση του ανθρώπου. Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Άλλοτε ο άνθρωπος αποφασίζει να αναφέρει την ύπαρξη του στον διάβολο κι άλλοτε έχει αυτή τη ροπή της κακότητας, της εμπάθειας, του φθόνου, της κατάκρισης, καταστάσεις από τις οποίες θέλει να απαλλαγεί.

Δεν μπορεί η τελική νίκη να ανήκει στον διάβολο. Και δεν μπορεί να γίνεται ο κυρίαρχος του Θεού. Μπορεί να πλεονάζει η αμαρτία, αλλά η χάρη του Θεού περισσεύει και με το παραπάνω (Ρωμ. 5,20). Κι αν η παρακοή οδήγησε ώστε να καταστούν αμαρτωλοί πολλοί, η υπακοή πολλοί γίνονται δίκαιοι (Ρωμ. 5, 19). Η θέληση του ανθρώπου δεν συμβιβάζεται με την επιμονή. Η επιμονή, εκτός από εωσφορική, αποτελεί προσωπική επιλογή, ένα ακόμη βασανισμένο απωθημένο που θέλει να βρει την άκρη και δεν την βρίσκει. Δεν νοσεί η φύση του ανθρώπου∙ κάτι τέτοιο σημαίνει την καταδίκη της ανθρωπινότητας. Νοσεί η προαίρεση του. Κι αυτή χρειάζεται να γιατρευτεί.

Να γιατρευτεί η σκέψη του ανθρώπου, η προαίρεση του, η θέληση του, ο νους του να φωτίσει από την κοινωνία με τον Θεό και να απεμπολήσει το έρεβος στο οποίο έχει παραδοθεί. Έρχεται ένας λογισμός που βλάπτει τον νου; Είναι λογικό να έρθει, όχι, όμως, να μείνει. Αν μείνει και αρχίσει και προσβάλλει τον νου, αυτό είναι επιλογή του ανθρώπου, και πολλές φορές γίνεται με τη συνεργία του διαβόλου. Η προσευχή, η ευχή «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ ἐλέησόν με», η επίκληση του Ονόματος του Θεού, η προσευχή ώστε να φωτίσει το Άγιο Πνεύμα το νου και ο Θεός να άρει τις αδυναμίες, η ελεημοσύνη, η ταπείνωση, η υπακοή, η σιωπή, η μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, δεν αποτελούν απλά ηθικές ιδιότητες που βγάζουν τον άνθρωπο από τα αδιέξοδα που του προκαλεί ο διάβολος, αλλά σωτηριώδεις ενέργειες του Θεού προς τον άνθρωπο. Και σε τέτοιες στιγμές, ο Θεός εργάζεται με τον δικό Του τρόπο, ανεξιχνίαστο, έως και παράλογο, για τη σωτηρία του ανθρώπου από τους δαιμονισμούς που πλήττουν την ύπαρξη του.

«Τα πονηρά πνεύματα δεν διεισδύουν στην ουσία της ψυχής τους. Όχι! Κυριεύουν μόνο τα μέλη του σώματος, όπου εδράζεται η δύναμη της ψυχής τους, και, πιέζοντάς τα αφόρητα, πνίγουν στά σκοτάδια τή νοητική τους δύναμη. Παρόμοια συμπτώματα παραφροσύνης προκαλούν, για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση κρασιού, ο υψηλός πυρετός, το δριμύ ψύχος και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες, που εξουθενώνουν το σώμα μας… Πολύ πιο σοβαρή και φοβερή, όμως, είναι η κατάληψη αυτών που, ενώ είναι ελεύθεροι σωματικά, υφίστανται μιά κατοχή πιο ολέθρια: Είναι ψυχικά υποδουλωμένοι στον διάβολο, αιχμάλωτοι των παθών και των δαιμονικών ηδονών. Η συμφορά αυτών των ανθρώπων είναι πολύ απελπιστική, επειδή, όντας υποχείριοι των δαιμόνων, δεν αντιλαμβάνονται την τυραννία που υφίστανται, αλλά και δεν αφήνουν να φανεί κανένα σημάδι που θα αποκάλυπτε την κατοχή τους από τον διάβολο. Πολλοί, μάλιστα, δεν υποβάλλονται σε καμιά δοκιμασία άξια των αμαρτωλών τους πράξεων. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ανάξιοι να δεχθούν τό αποτελεσματικό φάρμακο των θλίψεων, που προσφέρεται σ’ αυτή τη ζωή» (Αββάς, Κασσιανός, Τα πονηρά πνεύματα).

 

 

Κληρικός Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων

π. Ηρακλής Αθ. Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)


Κοινοποιησέ το

πρέπει να δεις

Τα 1.547 νέα κρούσματα φέρνουν άμεσα νέα μέτρα – Ποια είναι

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τα 1.547 νέα κρούσματα φέρνουν άμεσα νέα μέτρα – Ποια είναι 12
Κοινοποιησέ το

Τα 1.547 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα δείχνουν ότι κινούμαστε σε ρυθμό επιθετικής αύξησης

Άλλωστε πολλά θα κριθούν αύριο καθώς συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με το MEGA ένα από τα μέτρα που έχει ζητήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι να χαμηλώσει η ένταση της μουσικής στα κέντρα διασκέδασης προκειμένου να μην μιλά πολύ δυνατά ο κόσμος και να μην πλησιάζουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο για να ακουστούν.

Επίσης, συζητείται να κλείνει νωρίτερα η εστίαση και ιδίως για τη Θεσσαλονίκη συζητείται και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός περιφέρειας.

Δυστυχώς, έφτασαν τους 600 οι νεκροί στη χώρα μας από κορονοϊό με το μέσο όρο των θανάτων να έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ότι χθες έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται ένας 58χρονος και ένας 59χρονος, με τον μέσο όρο της ηλικίας να έχει πέσει αρκετά.

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο 13
Κοινοποιησέ το

Σε ένα γερανό ύψους 40 μέτρων κυματίζει από νωρίς το πρωί στο Καστελόριζο η μεγαλύτερη Ελληνική σημαία σε ιστό στον κόσμο, 745 τετραγωνικών! Η πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή που έχει άρωμα Κρήτης, ανήκει στον Μανώλη Βουτσαλά από την Αλικαρνασσό Ηρακλείου, ή Μπλομπλό όπως τον γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Ο Μπλομπλός με τον ανιψιό του και έναν παιδικό του φίλο έφτασαν στο ακριτικό νησί από την Κρήτη το περασμένο Σάββατο και οι κάτοικοι που έμαθαν για την σημαία, τους υποδέχτηκαν με περίσσεια συγκίνηση.

“Είναι μεγάλη τιμή για εμάς τους κατοίκους του Καστελόριζου να κυματίζει σήμερα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στο νησί μας η μεγαλύτερη Ελληνική σημαία στον κόσμο. Είμαστε συγκινημένοι με αυτήν την πρωτοβουλία και νιώθουμε ότι όλη η Κρήτη είναι δίπλα μας.” είπε συγκινημένος στο zarpanews.gr ο Δήμαρχος του Καστελόριζου Γιώργος Σαμψάκος.

Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 2

Οι αρχές του νησιού, σε συνεργασία με τον Μανώλη Βουτσαλά έψαξαν και βρήκαν το κατάλληλο σημείο για να υψώσουν τη σημαία, σε χώρο ακριβώς δίπλα στο χώρο του γηπέδου του νησιού, στην περιοχή Μανδράκι, ανατολικά του Καστελόριζου και σε απόσταση περίπου ενός ναυτικού μιλίου από τις Τουρκικές ακτές. Αμέσως μετά τη δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου οι αρχές και οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν στην περιοχή για να δουν από κοντά την τεράστια Ελληνική σημαία και δεν σταμάτησαν να ευχαριστούν τον Μανώλη Βουτσαλά για αυτήν του την πρωτοβουλία.

Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 3Ο Μπλομπλος Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 4Η κρητική αποστολή

Κύριε Βουτσαλά τι σας έκανε να έρθετε στο Καστελόριζο και να σηκώσετε αυτήν τη μεγάλη σημαία; Η αγάπη που νιώθω για την πατρίδα. Και επειδή το νησί αυτό είναι μόνο του και λίγο πιο μακριά, ήρθαμε εδώ να δείξουμε την αγάπη μας, να δείξουμε στους κατοίκους ότι είμαστε κοντά τους.

Πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι σε αυτήν την κίνηση σας; Οι κάτοικοι μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και συγκινήθηκαν με τη χειρονομία μας.

Ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να φτιάξετε μια τόσο μεγάλη σημαία;  Η σημαία αυτή φτιάχτηκε μερικά χρόνια πριν, γιατί είχα πάει στην Τουρκία επειδή ο παππούς μου έφυγε 16 χρόνων από εκεί, και είδα τόσες πολλές τουρκικές σημαίες που είπα ότι θα κάνω μια μεγάλη να την έχουμε να την χαιρόμαστε στις εθνικές εορτές και όπου χρειάζεται.

Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 5

Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 6Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 7Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 8

Πρόκειται όντως για τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία; Πόσο εύκολο ήταν να τη φέρετε εδώ;  Η σημαία είναι ακριβώς 745 τετραγωνικά μέτρα. Η μεγαλύτερη Ελληνική σημαία που υπάρχει σε ιστό. Τη βάλαμε σε ένα μεγάλο αυτοκίνητο για να τη φέρουμε από την Κρήτη στο Καστελόριζο, αλλάξαμε δύο καράβια και νοικιάσαμε γερανό από τη Ρόδο γιατί ο δικός μας ήταν βαρύς.

Μεγάλη επιχείρηση κύριε Βουτσαλά… Μεγάλη αλλά χαλάλι. Για την πατρίδα!

Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 9Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 10Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 11Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 12Κρητικός ύψωσε τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου στο Καστελόριζο - Εικόνα 13

Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Μιχάλης Ζερβός, είπε αμέσως ναι στην πρόταση του παιδικού του φίλου να τον συνοδεύσει σε αυτήν την ξεχωριστή αποστολή από την Κρήτη στο Καστελόριζο.

” Ο Μανώλης μου έκανε την τιμή να μου πει αν θέλω να έρθω μαζί του και με τον ανιψιό του στο Καστελόριζο. Και έτσι ήρθαμε και σηκώσαμε τη σημαία, για να εμψυχώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ στο ακριτικό αυτό νησί και τους φαντάρους μας που φυλάνε Θερμοπύλες εδώ, όπως κάνουμε και εμείς στα Νότια της Ελλάδας, στην Κρήτη”.

zarpanews.gr – Ευτυχία Πενταράκη


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

28η Οκτωβρίου: Το συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας στον πόλεμο του 1940 (vid)

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

28η Οκτωβρίου: Το συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας στον πόλεμο του 1940 (vid) 14
Κοινοποιησέ το

H δύναμη της πίστης, αλλά και η αγάπη προς την πατρίδα έδινε κουράγιο σε όλους αυτούς που βρέθηκαν στο μέτωπο του πολέμου του 1940

Το χιόνι έπεφτε ασταμάτητα και ο βοριάς σφύριζε μανιασμένα.

Μέσα σ’ αυτή τη χιονοθύελλα, ένας στρατός προχωρούσε αποφασιστικά… σκαρφάλωνε σ’ απότομες πλα­γιές…Κατέβαινε γκρεμούς…βάδιζε ασταμάτητα και κουβαλού­σε στη ράχη του μεγάλο φορτίο.
Ένα μικρό φαρμακείο, μια στρατιωτική κουβέρτα, ένα ζευγάρι κάλτσες, μια φανέλα. Αλλά και τ’ όπλο του με την ξιφολόγχη και τα φυσίγγια… Παρ’ όλο το βάρος, το χιόνι και τις λάσπες… συνέχιζε τη δύσκολη πορεία του και μόνο σαν έβρισκε κάποιο χάλασμα, ή κανένα προφυλαγμένο βράχο, σταμα­τούσε λίγο, για να ξεκουραστεί.

Μέσα σ’ αυτές τις φοβερές συν­θήκες τα παλικάρια στον ιστορικό πό­λεμο του ’40, έγραψαν αθάνατες σελίδες ηρωισμού και θυσίας, πάνω στα Βορειοηπειρωτικά βουνά.

Αυτοί οι ήρωες σκαρφάλωσαν στις κορυφές του Ιβάν, της Μοράβας… κι ήταν η νίκη τους θρίαμβος! Πολε­μούσαν με τις σιδηρόφρακτες στρατιές του εχθρού και… νικούσαν.

Μαζί με τον ένδοξο ελληνικό στρα­τό ήταν και κάποιος σεμνός λευίτης, ο π. Αλέξιος. Ο ευσεβής ιερέας τριγυρνούσε ανάμεσα στους στρατιώτες, πάντα ακούραστος.

Σαν αληθινός πατέρας προ­σπαθούσε συνεχώς να τους συμπαρα­στέκεται, να τους ενισχύει, να διατη­ρεί στις ψυχές τους άσβεστη τη φλό­γα της πίστης στον Θεό και της αγά­πης στην Πατρίδα.

Παντού ο π. Αλέξιος, ακόμα και στην πρώτη γραμμή. Εκεί, που οι αν­δρείοι πολεμιστές, ρίχνονταν στη μάχη με την ξιφολόγχη στα χέρια! Εκεί!

Έτσι και κείνο το πρωί ξεκίνησε ο π. Αλέξιος, να συναντήσει το λόχο, που είχε στρατοπεδεύσει ψηλά, σε μια απόμερη πλαγιά. Σε λίγες μέρες ε­τοιμαζόταν για τη μεγάλη του επίθεση. Το χιόνι έπεφτε πυκνό και σε δυο βήματα απόσταση δε μπορούσες να διακρίνεις άνθρωπο.
Πού θα πας, παππούλη; του φώ­ναξε ο Συνταγματάρχης. Θα χαθείς μέσα στα χιόνια.
Έχω, παιδί μου, την Παναγιά μαζί μου, απάντησε. Κι έβγαλε από τ’ αμπέχονο την εικόνα της Παναγιάς.
Αύριο τα παιδιά θα ριχτούν στη μάχη. Πρέπει να τα ενισχύσω, με τη Χάρη του Θεού.
Ο Θεός μαζί σου!

Ο ιερέας βάδιζε ώρες μέσα στα χιονοσκέπαστα, δύσβατα μονοπάτια. Τέλος έφτασε εκεί ψηλά, που στρα­τοπέδευε ο λόχος.
Τ’ αντίσκηνα ήταν κρυμμένα κάτω από τα χιονισμένα δέντρα. Σήμανε σωστός συναγερμός, σαν τον αντίκρισαν οι στρατιώτες. Έ­τρεξαν, τον σήκωσαν στα χέρια και τον έφεραν στη σκηνή του λοχαγού.
Πάτερ μου, φώναξε κατάπληκτος ο λοχαγός, πώς έφτασες ως εδώ πάνω;
Μην ανησυχείς, παιδί μου, απά­ντησε ήρεμα ο π. Αλέξιος. Η Παναγιά με προστάτευσε.
Ο αξιωματικός θαύμασε την πίστη του σεβάσμιου ιερέα. Πολλές φορές στο Σύνταγμα, μιλούσαν γι’ αυτή και για τα θαύματα, που ζούσαν κοντά του.

Λίγο αργότερα, συγκεντρώνεται όλος ο λόχος. Τους μιλάει μ’ αγάπη και ενδυναμώνει το πατριωτικό τους αίσθημα.
«Σε σας έλαχε η μεγάλη τιμή, να υπερασπίζετε σήμερα τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας…».
Τους προετοιμάζει ακόμα για την αυριανή Θ. Λειτουργία και Θ. Κοινωνία. Τα παλικάρια αποθέτουν στα πόδια του Εσταυρωμένου ότι βάραινε τη νεανική τους ψυχή.
Την άλλη μέρα πρωί-πρωί, ετοι­μάζονται για το Ιερό Μυστήριο.
Να πάμε στο ξέφωτο, λέει στο Λοχαγό ο π. Αλέξιος. Εκεί θα είμαστε ασφαλείς.
Ο αξιωματικός τρόμαξε.
Όχι πάτερ μου, θα γίνουμε στόχος στα αεροπλάνα. Είναι πολύ επικίνδυνο. Να μείνουμε εδώ, ανάμεσα στ’ αντί­σκηνα.
Όμως παράξενο, ο πατήρ Αλέξιος δεν υποχώρησε.

Άρχισε η Θ. Λειτουργία.
Πλησίαζε να τελειώσει. Λίγο πριν τα παλικάρια προσέλθουν στο Ποτήριο της Ζωής, φάνηκε στον ορίζοντα ένα σμήνος από εχθρικά αεροπλάνα.
«Θεέ μου», προσευχήθηκε σιωπηλά ο ιερέας, «πρόλαβε το κακό, μην πάρω στο λαιμό μου τόσα παλικάρια».

Τ’ αεροπλάνα έφτασαν και άρχισαν μανιακά να βομβαρδίζουν τ’ αντίσκηνα. Στο ξέφωτο απλώθηκε ένα λευκό σύν­νεφο, που σκέπασε τα πάντα. Τις στιγμές αγωνίας διαδέχτηκαν στιγμές χαράς

Ένας λόχος ολόκληρος γονατιστός προσευχόταν πάνω στο χιόνι. Τώρα ευχαριστούσε για την ανέλπιστη σω­τηρία του.

Ακόμα ευχαριστούσε θερμά τον Πλάστη και Πατέρα του για τον άγιο αυτό λευίτη που του ‘χε στείλει, σαν θείο δώρο, για να του συμπαρασταθεί στις δύσκολες αυτές στιγμές του πο­λέμου.

Όταν απομακρύνθηκαν τ’ αερο­πλάνα, η Θ. Λειτουργία συνεχίστηκε.

Με απέραντη ευγνωμοσύνη στον Θεό πλησιάζουν τα ηρωικά παλικάρια και κοινωνούν.
Σε λίγο θα χυθούν σαν λιοντάρια στον εχθρό και θα θριαμβεύσουν ακόμα μια φορά!

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Ανθυπασπιστής Νικόλαος Γκάτζιαρος, αφηγείται μπροστά στην κάμερα το συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας που έζησε ο ίδιος στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940. Η μαρτυρία ηλικιωμένου μαχητή αξιωματικού Ανθυπασπιστή είναι καταγεγραμμένη αναφορά στο βιβλίο του Στρατηγού Κατσιμήτρου.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ