Connect with us
biostalis

πρέπει να δεις

Εορτή της Υπαπαντής «Η σχέση και ο τρόπος της»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

υπαπαντή
Κοινοποιησέ το

Εορτή της Υπαπαντής «Η σχέση και ο τρόπος της»

Κατά την εορτή της Υπαπαντής, εορτάζουμε την ‘’προσφορά’’ του Χριστού στο ναό από την Θεοτόκο και τον Ιωσήφ. Εκτός από την αγιογραφική προσέγγιση, υπάρχει και μία άλλη ανάγνωση της εορτής με προεκτάσεις στη σύγχρονη εποχή∙ η σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος και ιδιαίτερα ο νέος άνθρωπος με την Εκκλησία.

Είναι θέμα σχέσης. Γνωρίζομαι με το πρόσωπο του Χριστού, την Εκκλησία, τη ζωή της Εκκλησίας και αναπτύσσω μία σχέση μ’ αυτά. Και όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και η σχέση με την Εκκλησία είναι μία σχέση που περνάει από πολλά κύματα. Δεν είναι εύκολο να έρθεις σε συνάντηση με ένα πρόσωπο που δεν γνωρίζεις, μία ζωή, κάποιες συνήθειες του άλλου και να μην δυσκολευτείς. Αυτή η δυσκολία, στο θέμα μας, έγκειται σ’ ένα αμφίσημο σημείο. Ενώ η Εκκλησία απευθύνεται προς όλους τους ανθρώπους, βγαίνει σε γνωριμία με όλους, εισέρχεται στον κόσμο, εντούτοις η ίδια δεν γίνεται κόσμος. Επομένως, ο άνθρωπος που γνωρίζει την Εκκλησία, χρειάζεται να γνωρίζει πως η αντίληψη της Εκκλησίας δεν είναι κοσμική (Ιω. 8, 23).

Εορτή της Υπαπαντής «Η σχέση και ο τρόπος της» 3Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η γνωριμία με το πρόσωπο του Χριστού θέτει προϋποθέσεις. Η μόνη προϋπόθεση του Χριστού είναι η αγάπη Του. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Στη ζωή της Εκκλησίας βιώνεται. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα βίωμα. Αυτό το βίωμα αναπτύσσεται μέσα από τη συνάντηση του ανθρώπου με τον Χριστό. Η συνάντηση αναπτύσσει τη σχέση. Εδώ έρχεται ο τρόπος. Ο τρόπος της σχέσης. Με ποιον τρόπο γνωρίζεται ο Θεός στους ανθρώπους, η ζωή της Εκκλησίας. Πως, με άλλα λόγια, μυσταγωγείται ο Χριστός στα πρόσωπα. Εξάλλου, ο τρόπος είναι η φιλοσοφημένη αντίληψη της προσέγγισης, της συνάντησης και της υιοθεσίας.

Δεν έχει σημασία αν ο σύγχρονος άνθρωπος εκκλησιάζεται, αν πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού κ.ο.κ.. Προσωπικά, δεν μ’ ενδιαφέρει εάν υπάρχει Θεός ή όχι∙ αν δεν μου αποκαλύπτεται καλύτερα να μην υπάρχει. Γιατί να πιστεύω στην ύπαρξη του Θεού, όταν δεν βιώνω τις ευεργεσίες, τη φιλανθρωπία, το έλεος Του, τη συγχωρητικότητα Του, την ίδια Του την παρουσία; Θέλουμε έναν Θεό συνήθειας ή έναν προσωπικό Θεό; Ο δικός μου Θεός ανοίγεται στην κτίστη, την ιστορία, τον κόσμο μέσα από τις ενέργειες Του. Κι έτσι γνωρίζεται. Και ο τρόπος γνωριμίας είναι προσωπικός, εξατομικευμένος. Ο καθένας μπορεί να μιλήσει για το πώς βιώνει την παρουσία του Θεού στη ζωή του.

Ο Θεός αποκαλύπτεται. Αν δεν αποκαλυπτόταν για ποια Εκκλησία και ποια σχέση με τον Ίδιο να μιλούσαμε; Αποκαλύπτεται. Γίνεται, δηλαδή, προσωπικός Θεός, ο Θεός μου. Ένας Θεός που κολλάει στον τοίχο το πλατωνικό ‘’θεός δέ ἀνθρώπῳ οὐ μείγνυται’’ και γνωρίζεται στον άνθρωπο μέσα από τη σάρκωση. Εφόσον ο Θεός αποκαλύπτεται, άρα και γνωρίζεται. Κι εφόσον γνωρίζεται, έχουμε τη συνάντηση. Η συνάντηση φέρνει τη σχέση. Τη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τον Θεό, την Εκκλησία, τα μυστήρια της. Πιστεύοντας στην αποκάλυψη του Θεού, διατηρώντας βέβαια η αποκάλυψη αυτή τα άρρητα και άδηλα της, πώς ανταποκρίνεται ο άνθρωπος στο κάλεσμα αυτό;

Ο Χριστός προσφέρθηκε στον Ναό. Ο άνθρωπος προσφέρεται στον Χριστό, στην Εκκλησία; Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να προσφερθεί ή έτσι για να γράφεται πως οι Εκκλησίες γεμίζουν; Ποιες Εκκλησίες γεμίζουν; Γεμίσαμε από ποιμαντικά βάσανα για να γεμίσουν οι Εκκλησίες; Εν τέλει, τί έχει σημασία; Γεμάτες Εκκλησίες από ανέραστους ανθρώπους ή η ύπαρξη ενός τρόπου να οικειωθώ τον Χριστό όπως Εκείνος οικειώνεται σ’ εμένα; Εμείς οι κληρικοί που καταντήσαμε οι κατεξοχήν ανέραστοι, αν και η ζωή μας τοποθετείται στην Αγία Τράπεζα, τον κατεξοχήν χώρο της ερασμίας πληρώσεως της ανθρώπινης ύπαρξης, αδυνατούμε να γνωρίσουμε τον Χριστό στους ανθρώπους. Αν πάλι Τον γνωρίσουμε, τους γνωρίζουμε έναν Θεό τρομοκράτη, ανέραστο, φοβικό, εκδικητικό. Τί να τον κάνει ο άνθρωπος αυτόν τον Θεό; Ο Θεός αποκαλύπτεται. Δεν πάσχει στον τρόπο φανέρωσης της υπόστασης Του. Εμείς πάσχουμε στον τρόπο∙ τρόπο αντίληψης, οικείωσης, μετάδοσης.

Σημασία δεν έχει να έρθει κάποιος στην Εκκλησία. Αρκετά γεμίσανε από υποκρισία οι Εκκλησίες. Είναι ανένταχτο να γνωριστεί το πρόσωπο του Χριστού στους ανθρώπους και να μην βρουν ανάπαυση, ηρεμία, ησυχία, πληρότητα, την κατεξοχήν εξώθηση όλων των αρετών στο έπακρο. Είναι θέμα τρόπου. Το απωθημένο του ανθρώπου να μην καταστεί απωθημένο του Θεού. Γεμίσαμε από απωθημένα. Να γεμίσουμε και τον Θεό;

 

Κληρικός Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)

Εορτή της Υπαπαντής «Η σχέση και ο τρόπος της»


Κοινοποιησέ το

πρέπει να δεις

Καστελόριζο: Σε διάταξη μάχης ο ελληνικός στόλος λόγω Oruc Reis

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καστελόριζο: Σε διάταξη μάχης ο ελληνικός στόλος λόγω Oruc Reis 12
Κοινοποιησέ το

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνοτουρκικής κρίσης, με τον ελληνικό στόλο σε διάταξη μάχης στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.

Τα πράγματα δεν βελτιώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η διπλωματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης φαίνεται να μην λειτουργεί και η Αθήνα ανταλλάσσει δημόσια μηνύματα με την Άγκυρα προβάλλοντας το επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Στις φωτογραφίες με τουλάχιστον πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία σε παράταξη, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα τείχος στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, στο όριο δηλαδή της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Σε κάποια από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα διακρίνεται σε ορατή απόσταση το Oruc Reis που συνοδεύεται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και τα συνοδευτικά του Ataman και Cengiz Han. Δεν διευκρινίζεται αν η φωτογραφία αποτυπώνει την είσοδο του τουρκικού στολίσκου εντός του ορίου της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης. Ούτε και φαίνεται εύκολα αν πράγματι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει απλώσει τα καλώδια μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχουν ποντιστεί στη θάλασσα στο πλαίσιο διεξαγωγής δισδιάστατων σεισμικών ερευνών.

Το πλοίο που διακρίνεται στη μέση είναι το Oruc Reis

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, περίπου στις 10 το πρωί, για δεύτερη φορά σε διάστημα 48 ωρών, το Oruc Reis έσπασε το όριο των 12 ναυτικών μιλίων της δυνητικής ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και έφτασε σε απόσταση 9 ναυτικών από το Καστελλόριζο. Σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης βρίσκονταν παραταγμένα πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία, στέλντοντας το μήνυμα ότι η κόκκινη γραμμή της Αθήνας είναι η σημερινή ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων.

Σε ύψιστη επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει δευτερόλεπτο να παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις τόσο του ORUC REIS όσο και του τουρκικού στόλου. Το στρατιωτικό προσωπικό έχει τεθεί για μία ακόμα φορά σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με τα Πολεμικά μας Πλοία να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με την καθοδήγηση και τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας» εξήγησε στο protothema.gr ανώτατη στρατιωτική πηγή. Την ίδια στιγμή, οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών είναι επίσης σε ύψιστη ετοιμότητα στις μοίρες τους, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα, επισημαίνει ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο υποβρύχιος πόλεμος στο Αιγαίο

Παράλληλα με την κατάσταση «μη πολέμου» που καταγράφεται στην επιφάνεια της θάλασσας, στον βυθό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα αφανές κυνηγητό μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών υποβρυχίων.

Ο εντοπισμός τριών τουρκικών υποβρυχίων

Στον λεγόμενο υποβρύχιο πόλεμο, το ζητούμενο είναι η αφάνεια, να διατηρήσεις δηλαδή το ανεμπόδιστο και στήνοντας «καρτέρι» στον αντίπαλο να τον εντοπίσεις και να τον θέσεις σε παραμέτρους βολής, εντός της εμβέλειας των όπλων σου.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μέχρι και χθες Τρίτη 20, οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει τουλάχιστον τρεις φορές τουρκικά υποβρύχια που κινούνταν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο εντοπισμός των τουρκικών υποβρυχίων έγινε από ελληνικά πολεμικά πλοία επιφανείας που χρησιμοποιούσαν τις ανθυποβρυχιακές τους συσκευές, τα sonar τους δηλαδή, και τα radar τους αλλά και από ελικόπτερα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Για το πλήρωμα ενός υποβρυχίου, το κρύο αίσθημα της αντίληψης ότι έχει εντοπιστεί από μια αντίπαλη μονάδα περιγράφεται ως εξαιρετικά ψυχοφθόρο, ειδικά από την στιγμή που δεν γνωρίζει τις προθέσεις και τις διαταγές των αντιπάλων σιωπηλών «θηρευτών».

Στρατιωτική πηγή επισημαίνει ότι ιδιαιτέρως τα πληρώματα των τουρκικών υποβρυχίων έχουν κακή ψυχολογία, αφού για τρεις ακόμη φορές, τα ελληνικά συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου εντόπισαν και «ξετρύπωσαν» τα τουρκικά υποβρύχια, «βομβαρδίζοντάς» τα με τα σόναρ τους και αναγκάζοντάς τα πληρώματά τους να νιώσουν τον πανικό του τι θα συνέβαινε σε πραγματικές συνθήκες μάχης.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Σοκ από την έκρηξη των κρουσμάτων – 667 νέα κρούσματα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Σοκ από την έκρηξη των κρουσμάτων - 667 νέα κρούσματα 13
Κοινοποιησέ το

Σήμερα ανακοινώνουμε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Δωρεάν σπίτια σε ευάλωτους παραχωρεί ο ΟΑΕΔ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δωρεάν σπίτια σε ευάλωτους παραχωρεί ο ΟΑΕΔ 14
Κοινοποιησέ το

Η ρύθμιση για τη δωρεάν παραχώρηση σπιτιού περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Το εν λόγω νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 29 Οκτωβρίου 2020.

Οι διατάξεις για τα δωρεάν σπίτια περιλαμβάνονται στο άρθρο 47 του νομοσχεδίου («Εξαιρετικές περιπτώσεις παραχώρησης αδιάθετων και κενών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ».

Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ: Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Στο άρθρο 47 για τη δωρεάν παραχώρηση σπιτιών παρατίθενται τα 5 βασικά σημεία της ρύθμισης, στα οποία εξηγείται ποιοι είναι δικαιούχοι και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί. Συγκεκριμένα, τονίζεται:

  • Οι κατοικίες που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης κατοικιών σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ. Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) δύναται να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης του Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.
  • Ως έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες ορίζονται ενδεικτικά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, το χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, και κάθε άλλη εξαιρετική και επιτακτική ανάγκη που προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ..
  • Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις κατοικιών που αγοράστηκαν από τον τ. Ο.Ε.Κ. με τα Πργογράμματα Αγοράς Κατοικιών και Διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.) και εξακολουθούν να παραμένουν κενές και αδιάθετες.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ., δυνάμει του άρθρου 8 του β.δ. 803/1970 (Α΄271), συστήνει και ορίζει έκτακτες επιτροπές για την προετοιμασία της διαδικασίας διάθεσης των κατοικιών κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 και για την υποβολή σχετικής γνωμοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ..
  • Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση της παρ. 1 και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ