Connect with us

Συμβουλές

Ο τρόπος του άρτου και του οίνου. Μεταλαμβάνοντας…

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο τρόπος του άρτου και του οίνου. Μεταλαμβάνοντας… 1
Κοινοποιησέ το

Υπάρχουν ζητήματα που έχουν μία βαθιά ανάγνωση. Μία διείσδυση στην εσωτερικότητα των πραγμάτων, στην οντολογία τους, μία εμβάθυνση στα βαθύτερα αίτια, όχι της ύπαρξης, αλλά της προοπτικής, της μετοχής, της χαρισματικής ολοκλήρωσης.

Ας σταθούμε όμως σε κάτι. Η απολογητική ως ‘’αμαρτωλή’’ φύση της Εκκλησίας καθίσταται ό,τι χειρότερο για τέτοια θέματα, όπως αυτό της Θείας Ευχαριστίας και της Μετάληψης του Σώματος και Αίματος σε καιρούς πανδημίας. Αν η Εκκλησία στραφεί για μία ακόμη φορά στην απολογητική της, θα έχει καταφέρει ένα ακόμη τεράστιο πλήγμα στο εκκλησιαστικό σώμα, αδικώντας όχι απλά τον εαυτό της, αλλά αυτό που η ίδια γίνεται ως σάρκωση αγάπης και πληρότητας. Ο τρόπος. Το άκρως υπολογίσιμο είναι ο τρόπος. Ο τρόπος που υπάρχουν, συνυπάρχουν, μεταμορφώνονται τα πράγματα, ο τρόπος με τον οποίο μεταβάλλονται (ο όρος μεταβολή μας είναι απαραίτητος),  δημιουργώντας συνεχώς σαρκώσεις.

Ο άρτος και ο οίνος δεν είναι τίποτε άλλα παρά δύο αγαθά της φύσης, προϊόντα του ανθρώπινου μόχθου. Έχουν τη σημασία τους. Προέρχονται από τη φύση. Βγαίνουν από τα σπλάχνα της. Είναι αυτά που βλέπουμε. Άρτος και οίνος. Αν καλούσατε τον Berkeley να αποφανθεί με τον δικό του εμπειρικό τρόπο για τα δύο αυτά αγαθά θα σας έλεγε πως αυτά είναι άρτος και οίνος, στηριζόμενος πάνω σε ισχύοντα δεδομένα, παραδεδομένα ως επισφαλή βεβαίωση των πραγμάτων αυτών. Ο άρτος είναι άρτος επειδή προέρχεται από το σιτάρι, έχει τη γεύση που έχει, το χρώμα, εν τέλει όλες τις ιδιότητες που του επιτρέπουν τον χαρακτηρισμό του ως άρτο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον οίνο.

Στη Θεία Ευχαριστία, αυτά τα δύο αγαθά προσφέρονται σ’ Έναν Θεό ‘’προσφέρων και προσφερόμενο, προσδεχόμενο και διαδιδόμενο’’ (ευχή Χερουβικού Ύμνου). Προσφέρονται ως άρτος και οίνος και μεταβάλλονται με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος σε Σώμα και Αίμα Χριστού, διατηρώντας παράλληλα τις ιδιότητες τους, ως άρτου και οίνου. Ο τρόπος ξεχωρίζει όμως τα αγαθά. Εδώ έρχεται ο τρόπος. Όχι ο τρόπος που υπάρχουν, αλλά ο τρόπος μεταβολής τους, αυτά που γίνονται, με τον τρόπο που γίνονται το Ίδιο Σώμα και το Ίδιο Αίμα του Χριστού. Επουδενί με τρόπο συμβολικό, αλληγορικό. Εξάλλου ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας που έγραψε για τη Θεία Ευχαριστία, σημειώνει πως η Εκκλησία που είναι η Θεία Ευχαριστία, δεν υπάρχει με τρόπο συμβολικό αλλά ‘’πράγματος ταυτότης’’. Είναι ο τρόπος της άκτιστης χάριτος που ενεργεί σε κτιστές πραγματικότητες και ‘’αναμετριέται’’ με κτιστά μεγέθη.

Η ύλη αυτή που είναι κτιστή εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τη μεταβολή του άρτου σε Σώμα και του οίνου σε Αίμα Χριστού. Δεν αλλοιώνεται η ύλη. Το θέμα είναι πως υπάρχει με τον τρόπο που υπάρχει η άκτιστη φύση. Πάρετε για παράδειγμα το πρόσωπο του Χριστού. Με την θεία ενανθρώπιση δεν απορρόφησε η θεία φύση την ανθρώπινη, αλλά η ανθρώπινη υπάρχει όπως ακριβώς υπάρχει η θεία φύση, αναλλοίωτη, δύο φύσεις ενωμένες στο ίδιο πρόσωπο., στο πρόσωπο του Χριστού. Αυτό συμβαίνει στη Θεία Ευχαριστία. Ο άρτος και ο οίνος δεν χάνουν τις ιδιότητες τους μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων. Αλλά πώς υπάρχουν; Ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Δεν τα μεταμορφώνει το Άγιο Πνεύμα σε κάτι άλλο, δεν μετανιώνει ο Θεός για την ουσία των όντων. Δεν μεταβάλλεται η ουσία. Απλά η ύλη δραπετεύει από τα κτιστά της όρια, υπάρχει με ξεπερασμένες τις κτιστές της περατότητες, οι οποίες ενυπάρχουν πλέον στην υπερβατικότητα του ακτίστου.

Στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Θεός δεν δραπετεύει. Ούτε συμμετέχει. Και φυσικά δεν υπάρχει με τρόπο συμβολικό, φανταστικό. Βρίσκεται παρών ο Ίδιος με τρόπο που η ανθρώπινη νόηση ποτέ δεν θα αντιληφθεί. Ο πιστός μεταλαμβάνει τον Χριστό με τρόπο οντολογικό, επουδενί συμβολικό. Δεν συμβολίζεται ο Χριστός στη Θεία Ευχαριστία. Είναι ο Χριστός ο Ίδιος.  Δεν μετέχει ο πιστός σε κάτι από τον Χριστό, αλλά στον Ίδιο. Όπως θα πει ο Καβάσιλας ‘’οὐ γάρ τι τῶν αὐτοῦ, ἀλλ’ αὐτὸν μετέχομεν’’. Η βεβαίωση του πιστού πως κανένας ιός δεν μεταδίδεται μέσα από τη Θεία Κοινωνία δεν εδράζεται σε συναισθηματικούς λόγους και αποδεικτικούς συσχετισμούς. Όσο μπορεί κάποιος να αποδείξει πως ο ιός μεταδίδεται με τη Θεία Ευχαριστία, τόσο μπορεί την ίδια στιγμή να αποδείξει πως δεν μεταδίδεται. Ο Θεός κλωτσάει στις αποδείξεις. Και η επιστήμη χωλαίνει στην περατότητα της.

Εφόσον ο πιστός πιστεύει πως μεταλαμβάνει Σώμα και Αίμα, είναι βεβαιωμένος και δικαιωμένος δια της πίστεως πως δεν κινδυνεύει ούτε από καμία ασθένεια, ούτε από κανέναν ιό. Η μετάληψη συνδέεται αποκλειστικά με την πίστη ότι εδώ η υπόθεση είναι υπόθεση του Αγίου Πνεύματος. Αν δεν πιστεύει και κοινωνεί από συνήθεια, με ποιον τρόπο ο Χριστός θα βεβαιώσει στον πιστό την παρουσία Του; Δεν ενεργεί εκτός ελευθερίας ο Θεός. Εξακολουθεί να παραμένει απαγορευμένη περιοχή η αυτεξουσιότητα του ανθρώπου.

Ο τρόπος του άρτου και του οίνου είναι ο τρόπος του Θεού. Εμείς όμως στις μέρες μας δεν αφήνουμε τον Θεό να υπάρχει. Του αφαιρούμε το δικαίωμα της θεϊκής παρουσίας και αγιοπνευματικής ενέργειας. Απαιτούμε ο άρτος να παραμείνει άρτος και ο οίνος να παραμείνει οίνος. Την ίδια στιγμή γινόμαστε φασίστες και λέμε στον Χριστό, κοίταξε να δεις δεν μπορείς να υπάρχεις στον άρτο και στον οίνο, αυτά είναι συμβολισμοί∙ ο ιός μεταδίδεται και γίνεσαι απειλή για την ανθρώπινη υγεία, να μάθεις να υπάρχεις με τον τρόπο μας, όχι με τον δικό Σου τρόπο. Αυτό δεν ισχυρίζονται οι αρνητές του θαύματος; Συνειδητοί βλάσφημοι του προσώπου του Χριστού με τον πιο φασιστικό τρόπο.  Η πιο ολοκληρωτική αφαίμαξη του δικαιώματος του Θεού να υπάρχει με τον δικό Του άκτιστο τρόπο σε κτιστές πραγματικότητες. Γιατί άραγε να μην θέλει κάποιος να συμμετέχει σ’ Αυτόν τον Θεό;

 

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)

Κληρικός Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων


Κοινοποιησέ το

Συμβουλές

Καλαμάτα: Αναζητάτε Φροντιστή – Γηροκόμο – Νοσηλευτή

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: Αναζητάτε Φροντιστή - Γηροκόμο - Νοσηλευτή 12
Κοινοποιησέ το

Με σεβασμό και φροντίδα κ. Αλέξανδρος νοσηλευτής Α  κύκλου σχολή παλιού νοσοκομείου και Β κύκλου με δίπλωμα από στρατιωτικό νοσοκομείο 401 παρέχει:

  1. Πλήρης νοσηλευτική υποστήριξη με εξειδίκευση στους γηριατρικούς ασθενείς
  2. Ειδική Νοσηλευτική φροντίδα ηλικιωμένου
  3. Νοσηλεία στο χώρο σας
  4. Αλλαγές τραυμάτων, περιποίηση κατακλίσεων ενέσεις (im. Iv.)
  5. Καθαριότητα και φροντίδα σε λουτρό.
  6. Μετρήσεις ζωτικών.
  7. Άλλαγμα και τοπικό πλύσιμο

Πληροφορίες κ. Αλέξανδρος

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6980146622


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

8 Ιδέες: Τι να κάνω στην καραντίνα;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

8 Ιδέες: Τι να κάνω στην καραντίνα; 13
Κοινοποιησέ το

Οι περιορισμοί είναι αρκετοί, ο ελεύθερος χρόνος άπλετος, σε σημείο που νιώθεις ότι δεν έχεις τι άλλο να κάνεις στην καραντίνα. Ωστόσο ο χρόνος μπορεί να γεμίσει με αρκετές δραστηριότητες. Έχουμε σίγουρα πολλοί από εμάς σκεφτεί κατά διαστήματα ιδέες για το «τι να κάνω στην καραντίνα». 

Συγκεντρώσαμε λοιπόν αρκετές τέτοιες ιδέες σε μια λίστα για να διευκολύνουμε την αναζήτησή σας.

Τι να κάνω στην καραντίνα;

Δες ταινίες και σειρές. Στο διαδίκτυο θα βρεις αρκετές πλατφόρμες και ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν ταινίες τις οποίες μπορείς να παρακολουθήσεις από την άνεση του σπιτιού σου.

Διάβασε βιβλία – μια επίσης δημοφιλής δραστηριότητα. Είτε διαδικτυακά, αφού και πάλι υπάρχουν πλατφόρμες και ιστοσελίδες που εξυπηρετούν αυτό το σκόπό είτε επιλέγοντας ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου.

Παρακολούθησε online μαθήματα. Διάφορα πανεπιστήμια εν μέσω καραντίνας προσφέρουν μαθήματα ή σεμινάρια δωρεάν στο διαδίκτυο σε μια μεγάλη ποικιλία ώστε ο καθένας να βρει αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει.

Ανανέωσε τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Μια εύκολη ιδέα για να γεμίσεις το χρόνο σου εν μέσω καραντίνας είναι οι αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει την αλλαγή της θέσης των επίπλων στα δωμάτια ή ακόμα και τη δημιουργία μαξιλαριών, κεριών και άλλων κατασκευών.

Ασχολείσου με τη μαγειρική. Η μαγειρική μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δημιουργική. Δοκίμασε να φτιάξεις φαγητά που δεν έχεις μαγειρέψει ποτέ ξανά ή να κάνεις τη δική σου παραλλαγή σε μια αγαπημένη συνταγή. Έτσι θα περάσεις δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου, θα φας πιο υγιεινά – σε σχέση με το να έτρωγες junk food – και ίσως κάνεις και οικονομία.

Κάνε γυμναστική. Η γυμναστική στην καραντίνα έχει πολλά οφέλη. Μπορείς να γυμναστείς κάνοντας περπάτημα ή ακόμα και στο σπίτι χωρίς εξοπλισμό.

Μίλα με φίλους που έχεις χαθεί. Η προσωπική επικοινωνία είναι ίσως αυτή που έχεις περισσότερο ανάγκη στην καραντίνα. Και αφού έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο αξιοποίησέ τον για να μιλήσεις με φίλους που έχεις καιρό να τα πεις ή ακόμα καλύτερα και με την οικογένειά σου.

Άκου μουσική. Ίσως αυτό το κάνεις ήδη, αλλά έχεις την ευκαιρία να… ψαχτείς περισσότερο. Ανακάλυψε νέα τραγούδια, βρες νέα είδη μουσικής που μπορεί να σου αρέσουν. Αν θες κάτι ακόμα πιο προτότυπο που να περιλαμβάνει μουσική – και συγχρόνως μια διέξοδο από την καθημερινότητα – άκου ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο!

Κάνε ένα διαδικτυακό ταξίδι. Τα ταξίδια είναι εκείνα που μπορεί να νιώθεις ότι στερείσαι πιο έντονα. Η ασφάλεια όμως είναι πιο σημαντική από ποτέ, για αυτό προς το παρόν μπορείς να αρκεστείς στις δυνατότητες του διαδικτύου. Όποιος κι αν είναι ο αγαπημένος σου προορισμός σίγουρα θα βρεις το υλικό εκείνο που θα σε κάνει να ταξιδέψεις… έστω και νοερά. Εμείς θα προτείνουμε μια βόλτα στο αγαπημένο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Μικρογονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά: Η εξωσωματική γονιμοποίηση βήμα βήμα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μικρογονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά: Η εξωσωματική γονιμοποίηση βήμα βήμα 14
Κοινοποιησέ το

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι η συμπλήρωση της ευτυχίας για πολλά νέα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια! Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που για ιατρικούς ή άλλους λόγους η γονιμοποίηση είναι αδύνατο να γίνει με τον φυσικό τρόπο;

Σε αυτή την περίπτωση λύση έρχεται να δώσει η επιστήμη με την εξωσωματική γονιμοποίηση, μία διαδικασία που έχει χαρίσει οικογενειακή ευτυχία σε εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως. Από τη μικρογονιμοποίηση μέχρι την εμβρυομεταφορά, η τεχνητή γονιμοποίηση έχει πολλές διαφορετικές διαδικασίες, ανάλογα την περίπτωση και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, ενώ χωρίζεται σε στάδια που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της.

Μικρογονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά: Η εξωσωματική γονιμοποίηση βήμα βήμα 15

Η τεχνική ICSI

Γνωστή και ως μικρογονιμοποίηση, η τεχνική ICSI ή ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίων, ουσιαστικά έγκειται στην τοποθέτηση του προσεκτικά επιλεγμένου γόνιμου σπέρματος απευθείας στο ωάριο της γυναίκας. Ως τεχνική, η μικρογονιμοποίηση επιλέγεται σε περιπτώσεις που παρατηρείται σοβαρή υπογονιμότητα και χαμηλή παραγωγή και κινητικότητα σπερματοζωαρίων στον άνδρα, γεγονός που δεν τα καθιστά ικανά να φτάσουν μόνα τους μέχρι το ωάριο της γυναίκας κατά τη φυσιολογική επαφή, οπότε και χρειάζονται λίγη βοήθεια σε αυτό.

Μικρογονιμοποίηση γίνεται επίσης και στις περιπτώσεις που τα σπερματοζωάρια έχουν πολύ σκληρό περίβλημα ή δεν έχουν ακρόσωμα και άρα τους λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα που θα τα βοηθήσουν να διεισδύσουν στο ωάριο.

Αναλυτικά η διαδικασία

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία διαδικασία που γίνεται σε στάδια για να καταλήξει στην εμβρυομεταφορά και την επιτυχημένη κύηση. Προκειμένου ωστόσο να διασφαλιστεί η επιτυχία της, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του εξειδικευμένου γυναικολόγου.

Ο κύκλος  για την εξωσωματική γονιμοποίηση πραγματοποιείται σε 3 στάδια που διαρκούν περίπου 2 εβδομάδες.

  1. Διέγερση των ωοθηκών: Χρησιμοποιώντας ειδικά φάρμακα, ο γιατρός προετοιμάζει τις ωοθήκες της γυναίκας να παράγουν περισσότερα ωάρια (από το 1 που παράγουν φυσιολογικά κάθε μήνα) προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης. Αυτό το πρώτο στάδιο διαρκεί 1μιση εβδομάδα και κατά τη διάρκεια του βρίσκεστε σε στενή συνεργασία με τον γιατρό, κάνοντας ορμονικές εξετάσεις και υπερήχους κάθε 3-4 ημέρες.

 

  1. Λήψη ωαρίου και γονιμοποίηση: Η ωοληψία που απαιτείται για να γίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση, πραγματοποιείται στο δεύτερο στάδιο με τη χρήση μέθης και η κατάλληλη στιγμή για την διεξαγωγή της καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα των υπερήχων που γίνονται στο 1ο στάδιο. Σε αυτό το στάδιο επίσης θα δώσει και ο άνδρας σπερματοζωάρια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία.

 

  1. Μεταφορά του εμβρύου: Το τελευταίο στάδιο είναι η εμβρυομεταφορά. Το έμβρυο το οποίο δημιουργήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες από το ωάριο της μητέρας και το σπερματοζωάριο του πατέρα που ελήφθησαν στο 2ο στάδιο αξιολογείται 3-5 ημέρες μετά την ωοληψία και αν κριθεί ότι είναι υγιές και ικανό να αναπτυχθεί σε κύηση, τότε τοποθετείται στην μήτρα της γυναίκας με μία διαδικασία που ονομάζεται εμβρυομεταφορά και ξεκινάει η εγκυμοσύνη.

 

Μάθετε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση, την εμβρυομεταφορά και την μικρογονιμοποίηση, στην ιστοσελίδα του μαιευτήρα χειρουργού γυναικολόγου Ελευθέριου Αναστασάκη (https://www.e-anastasakis.gr/)


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ