πρέπει να δεις
Εγκληματούν όσοι κηρύττουν πως δεν κολλάς τον ιό μέσα στον ναό

Ανέβηκε
2 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τη ζωή του συνανθρώπου του. Ο ιός δοκιμάζει τις αντοχές, δοκιμάζει την πίστη του ανθρώπου, την αγάπη του προς τον συνάνθρωπό του. Η διδασκαλία του ευαγγελίου, ο λόγος των Πατέρων και η παράδοση της Εκκλησίας ποτέ δεν έπαιξαν με τα όρια και τις αντοχές του ανθρώπου. Ακόμη και στις αμφιβολίες και δυσπιστίες του, με αγάπη αλλά και με παρρησία στάθηκαν.
Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως ο ιός δεν επιβιώνει μέσα στον ναό, πως δεν κολλάς τον ιό μέσα στην Εκκλησία. Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, ας φερθούμε με ειλικρίνεια απέναντι σε κάθε ευσεβοφάνεια και υποκρισία που απειλεί το ανθρώπινο πρόσωπο. Είναι άλλο η Θεία Ευχαριστία και άλλο ο ναός ως κτίσμα. Ο ναός είναι ένα κτίσμα, έχει υλικά στοιχεία, τα στοιχεία του προέρχονται από τούτη την κτίση. Επομένως, ως προερχόμενα από την δημιουργία, εμπίπτουν στη δυναμική της αλλοίωσης, της φθοράς. Ο ιός σαφώς και μπορεί να επιβιώσει στα πόμολα, στις καρέκλες, παντού μέσα στον ναό. Δεν είμαστε άτρωτοι.
Είναι άλλο όμως η Θεία Ευχαριστία. Ναι μεν δύο υλικά στοιχεία, ο άρτος και ο οίνος, προέρχονται από την φύση (κτιστά), αλλά μεταβάλλονται με την ενέργεια, με την χάρη του Αγίου Πνεύματος σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Μετά τον καθαγιασμό των Δώρων εξακολουθούμε να βλέπουμε άρτο, οίνο, το Σώμα έχει τη γεύση του άρτου και το Αίμα έχει τη γεύση του οίνου (διατηρώντας τις ιδιότητές τους), όμως λειτουργούν με έναν άλλον τρόπο. Λειτουργούν με τον τρόπο του ακτίστου. Υπάρχουν με τον τρόπο του ακτίστου. Εκεί τον λόγο τον έχει το Άγιο Πνεύμα που έρχεται και μεταβάλλει τον άρτο και τον οίνο. Το είναι τους είναι ο τρόπος του ακτίστου. Εκεί, στο Σώμα και στο Αίμα δεν κολλάς κανέναν ιό, αλλά και τίποτε που να βλάπτει. Φανταστείτε να χρειαζόταν να απολογηθεί ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο για ένα μυστήριο που δεν ανήκει στην ανθρώπινη φύση, λογική, περατότητα.
Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη να απολογηθεί, ούτε να αποδείξει το μυστήριο. Εξάλλου, αυτό δεν αποδεικνύεται. Αν επιχειρηματολογήσουμε υπέρ του μυστηρίου με ενδείξεις, αποδείξεις, δεν γινόμαστε αυτό που λέει ο Καζαντζάκης στην ‘’Ασκητική’’, δηλαδή ‘’σωτήρες του Θεού’’ (salvatores dei), αλλά θεοκτόνοι, αφού προσπαθούμε να αποδείξουμε τον Θεό, να αποδείξουμε πως πρόκειται για Σώμα και Αίμα Χριστού. Ο μεγάλος φιλόσοφος Νίτσε, στα παραπάνω είδε την θεοκτονία και γι’ αυτό μίλησε για τον θάνατο του Θεού. Δεν ήταν άθεος ο Νίτσε. Στην Εκκλησία σήμερα υπάρχουν περισσότεροι άθεοι. Δεν είπε πως δεν υπάρχει Θεός, αλλά με τη φράση ‘’ο Θεός είναι νεκρός’’ έδειξε την τραγικότητα των φιλοσόφων στην προσπάθεια τους να δουν με τα μάτια του νου τον Θεό. Οι αποδείξεις σκοτώνουν τον Θεό. Επιχειρηματολογώντας πάνω σε αποδείξεις πως δεν κολλάς τον ιό στην Θεία Κοινωνία μέσα από παραδείγματα, εγκληματούμε. Σε μία τέτοια περίπτωση οδηγούμαστε στην αφαίμαξη του μυστηρίου. Το μυστήριο δεν αποδεικνύεται. Παραμένει μυστήριο. Το μυστήριο αποκαλύπτεται, βιώνεται, γίνεται ζήτημα εμπειρίας. Ζήτημα, μετοχής, κοινωνίας, μιας άλλης κατάστασης υπέρλογης, χωρίς να σημαίνει πως το υπέρλογο είναι παράλογο. Όσο προσπαθούμε εντός της Εκκλησίας να αποδείξουμε το μυστήριο, τόσο γινόμαστε θεοκτόνοι και χειροκροτητές της αντίληψης που γέννησε στη Δύση την αθεΐα, μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας της.
Αλλοπρόσαλλες φωνές ενός εγωιστικού γεροντισμού που μυρίζει αυθεντία και πνευματική αυτάρκεια, ενός φανατικού γεροντισμού που δημιουργεί οπαδούς παρά διακόνους, που τυφλώνει τους οπαδούς του και κηρύττει τον πόλεμο κατά της μάσκας μέσα στους ναούς, ενός γεροντισμού που ζητά να επιβεβαιώνεται για να δεσπόζει, ενός γεροντισμού που προφητεύει, εξορκίζει και λιγότερο μιλάει για έλεος, φιλανθρωπία, σωτηρία, ενός γεροντισμού που συνθηκολογεί με την ωραιοπάθεια του προσωπικού πνεύματος, ξεκίνησαν τον πόλεμο κατά της μάσκας μέσα στους ναούς. Αλήθεια, ποια βεβαιότητα τους αναδεικνύει άτρωτους; Ποιο δεδομένο αναπαύει τις συνειδήσεις τους; Ποιος λαμβάνει την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους; Ποιος λαμβάνει την ευθύνη για τον συνάνθρωπο τους; Το μόνο που γνωρίζουν είναι πώς να περιεργάζονται ακόμη δολιότερες μορφές υποκρισίας, ηθικισμού και ευσεβοφάνειας.
Όταν η ιστορία φτάσει στο τέλος της, όλα θα εξαφανιστούν. Η μόνη αληθινή ζωή θα βρίσκεται στη Βασιλεία του Θεού. Στην παρούσα φάση όλα υπόκεινται στη φθορά και στην αλλοίωση. Άνθρωποι, κτίσματα, αντικείμενα, υλικά. Όχι όμως το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Η Θεία Ευχαριστία είναι το μόνο που θα υπάρχει στη Βασιλεία του Θεού. Δεν υπόκειται στη φθορά, δεν εμπίπτει σε κινήσεις μεταδοτικές της αλλοίωσης. Είναι τιμή και ευλογία για το ανθρώπινο γένος να τρώει τον Θεό Του. Να τρώει το Σώμα Του, να πίνει το Αίμα Του. Να κοινωνεί με τον Θεό, να κοινωνεί μέσα στη Θεία Λειτουργία με τον συνάνθρωπο και να συναντιούνται όλοι μαζί στο Άγιο Ποτήριο. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, συγκίνησης, συναισθημάτων. Είναι θέμα εμπειρίας. Ζήτημα ενός τρόπου υπαρξιακού, χαρισματικής ενύπαρξης. Ο τρόπος του Θεού. Ο τρόπος του ανθρώπου. Μέχρι να συναντηθούν..
Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)
Κληρικός Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Επιστήμονες βρήκαν ιό που είναι ανθεκτικός στα εμβόλια
-
Ειδική ή κανονική άδεια για νόσηση από κορονοϊό: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
-
ΕΟΔΥ: Η πιθανή πορεία του κορωνοϊού το φθινόπωρο και η σημασία της υποπαραλλαγής «κένταυρος»
-
Σπαντιδέας: Τόσο διαρκεί η ανοσία στον κορονοϊό – πόσο γρήγορα μπορούμε να ξανακολλήσουμε
-
Φάρμακο για τον διαβήτη «γλιτώνει» από τον θάνατο ασθενείς με κορονοϊό
-
Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Όσοι γυρίζουν από διακοπές να μην συναντούν ηλικιωμένους»
-
Νεκρή από κορονοϊό τρόφιμη σε γηροκομείο – Εντοπίστηκαν συνολικά 36 κρούσματα
-
Δεν έχει νόημα η αλλαγή υπολογισμού των θανάτων από κορονοϊό δήλωσε η Παγώνη
-
Αναζοπυρώθηκαν οι παγκόσμιες ανισότητες εν μέσω της πανδημίας. Πού οφείλεται αυτή η εξέλιξη;
-
Μελέτη: Γιατί; Τουλάχιστον 740 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ακούνε ένα βουητό στα αυτιά τους
-
Ο ΕΟΔΥ αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των θανάτων από κορωνοϊό
-
Νεκρό 3χρονο κοριτσάκι με κορονοϊό στο «Αγλαΐα Κυριακού»
-
Κορονοϊός: Νέα μελέτη Πόσο ζουν τα αντισώματα μετά τη φυσική νόσηση;
-
Η λίστα με τα νησιά που είναι «στο κόκκινο»-Αυτός είναι ο τουριστικός προορισμός που «βράζει» από κορονοϊό
-
Από σήμερα ποια χώρα καταργεί την υποχρεωτική καραντίνα για τους θετικούς στον κορονοϊό
-
Βάλτε ξανά τις μάσκες συστήνει ο ΠΟΥ
-
Κερδίζει το στοίχημα η Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Ποια τα οφέλη;
-
«Εκτόξευση» με 20.084 νέα κρούσματα
-
Εκκλησία της Ελλάδος: Προσοχή στους αγύρτες και τους ψευδοπροφήτες
-
Τι ισχύει με τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους από σήμερα
-
Κορονοϊός νέα μέτρα: Τι αλλάζει στην καθημερινότητά
-
Το έγγραφο που βάζει τέλος στην πανδημία
-
Τα μέτρα για το Πάσχα: Τι ισχύει για εκκλησίες, εστίαση και κέντρα διασκέδασης
-
Κορωνοϊός: Αναστολή μέτρων μετά το Πάσχα προανήγγειλε ο Πλεύρης
-
Χαλάρωση μέτρων από σήμερα Σάββατο ‑ Τι ισχύει στη νέα «κανονικότητα»
-
Κορονοϊός: Κανονικό Πάσχα και Μάρτιος χωρίς μέτρα
-
Κορονοϊός: 19.584 νέα κρούσματα, 319 στη Μεσσηνία
-
Κορονοϊός – 17.409 νέα κρούσματα, 275 στη Μεσσηνία
-
Συγκλονίζει η ανάρτηση του 41χρονου από την Καλαμάτα λίγο πριν πεθάνει από κορονοϊό
-
Κορονοϊός: Ψυχρολουσία με 101 νεκρούς σε ένα 24ωρο
Πρόσφατα Άρθρα
2ο ΓΕΛ Καλαμάτας: Erasmus+ΚΑ121 για την επιμόρφωση του προσωπικού στο Δουβλίνο
Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας: Σε εξέλιξη το έργο χερσαίων ζωνών λιμενίσκων Ν. Μεσσηνίας
Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Επιδότηση συμμετοχής των μελών του στην Έκθεση «Πελοπόννησος EXPO 2022»
Η επίσκεψη της Χάιδως Παναγιωτοπούλου στον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, κο Ευστάθιο Αναστασόπουλο
Ναυαρίνεια 2022 : Μουσική βραδιά στην Πύλο
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πριν
Στο κόκκινο οι Προέδροι των κοινοτήτων του Δήμου Μεσσήνης (βίντεο)
-
πρέπει να δεις2 ημέρες πριν
Αυτή είναι η πόλη της Ελλάδας με τις περισσότερες βροχές
-
Ειδησεις απο Καλαματα16 ώρες πριν
Γιόρτασε τα γενέθλια των παιδιών του στο πάρκο σιδηροδρόμων ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος
-
Περίεργα17 ώρες πριν
Πέθανε για 90 λεπτά και έζησε για να μοιραστεί την μεταθανάτια εμπειρία του
-
Ειδησεις απο Καλαματα17 ώρες πριν
Χορηγός του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο Μεσσηνιακός
-
Περίεργα2 ημέρες πριν
Κατάστημα χρεώνει παραπάνω τους… αγενείς πελάτες
-
Κους Κους2 ώρες πριν
Sin Boy: Δεν θα τον αναγνώριζαν ούτε οι πιστοί θαυμαστές του
-
Ζώδια3 ώρες πριν
Τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022