Connect with us

πρέπει να δεις

Ο Θεός μεριμνά για όλα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο Θεός μεριμνά για όλα 3
Κοινοποιησέ το

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, έχει όμορφα μηνύματα (Ματθ. 6, 22-33). Εξάλλου, ο λόγος του Χριστού μόνο σωτήριος και ωφέλιμος αποβαίνει για την ανθρώπινη ύπαρξη. Έχει άλλο άρωμα αυτός ο λόγος. Δεν έχει άρωμα ηθικής, καθώς το πρόσωπο του Χριστού, βρίσκεται πάνω από κάθε ηθική. Έχει άρωμα θεϊκό, άρωμα μας ζωής που βιώνεται μέσα στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και δη στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αλλά ζωής που επεκτείνεται στην αιωνιότητα. Και η πραγμάτωση της ζωής αυτής ξεκινάει από τη Θεία Ευχαριστία που αποτελεί την ταυτότητα, το «είναι», τα πάντα, τη μοναδικότητα, την πεμπτουσία της Εκκλησίας.

Ο Θεός μεριμνά για όλα 4Ο Χριστός καθησυχάζει τις αγωνίες του ανθρώπου και με αγάπη του απευθύνεται. Ξεδιαλύνει τις ανησυχίες του και θέτει τέλος στο καταστροφικό άγχος. Λέει ο Χριστός: «Μη μεριμνάτε για τη ζωή σας τι θα φάτε ή τι θα πιείτε, ούτε για το σώμα σας τι θα φορέσετε. Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή και το σώμα από το ένδυμα; Κοιτάξετε τα πετεινά του ουρανού, ούτε σπείρουν ούτε θερίζουν ούτε αποθηκεύουν, και ο Πατέρας σας ο ουράνιος τα τρέφει. Δεν έχετε εσείς μεγαλύτερη αξία από αυτά;… Γνωρίζει ο Πατέρας σας ο ουράνιος ότι έχετε ανάγκη απ’ όλα αυτά. Ζητάτε πρώτα τη βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη του και τότε όλα αυτά θα σας χορηγηθούν» (Ματθ. 6, 25-26, 32-33).

Αρχικά, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι ο Χριστός δεν καταδικάζει τα υλικά αγαθά. Δεν είναι μονοφυσίτης ο Χριστός. Δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ψυχή, αγνοώντας το σώμα. Και τότε τί κάνει; Τα αφήνει όλα στον Θεό. Και προτρέπει τους ανθρώπους να αφήνουν όλες τις μέριμνες στον Θεό κι Εκείνος θα φροντίσει κατάλληλα για τον καθένα. Ο ορθόδοξος ανθρωπισμός δεν υποτίμησε ποτέ την ύλη. Αυτό αφορά γνωστικές και μανιχαϊστικές δοξασίες. Την υποτίμηση της ύλης, του σώματος, τη συναντάμε στον Πλάτωνα και στις Εννεάδες του Πλωτίνου. Ο Χριστός δεν υποτίμησε τη σωματικότητα. Αφήνει, όμως, τη μέριμνα του σώματος στον Θεό. Δεν το αρνείται, δεν το εξορκίζει.

Με τα λόγια του, ο Χριστός θέτει τον Ουράνιο Του Πατέρα εντός του σχεδίου της δημιουργίας του κόσμου αλλά και της μέριμνάς του. Τοποθετεί τον Θεό εντός της δημιουργίας των πάντων. Ο Θεός δεν δημιούργησε έναν κόσμο αφήνοντας τον στις τύχες του, ούτε κάποια ειμαρμένη έχει προσδιορίσει την πορεία και την έκβαση των πραγμάτων. Ο Θεός δημιούργησε την κτίση, τον άνθρωπο, το σύμπαν και φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία τους. Ακόμη κι αν δεχτούμε τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang), κάποιος δημιούργησε την έκρηξη αυτή. Κάποιοι πιστεύουν πως το σύμπαν δεν έχει καμία αρχή (Stephen Hawking). Δηλαδή, έχει μία αρχή από το τίποτα; Σε μία τέτοια περίπτωση, μιλάμε για ένα σύμπαν που δεν ξεκίνησε ποτέ με οποιονδήποτε τρόπο, αιώνιο και πραγματικά άπειρο. Από την άλλη, ένα άπειρο σύμπαν, πρέπει επίσης να είναι θεμελιωδώς άγνωστο, άρα όχι επιστήμη, διερωτάται σε άρθρο της η επιστήμων συγγραφέας Natalie Wolchover. Εξάλλου, για τον άνθρωπο, σημασία δεν έχει το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος (τρόπος) αλλά ποια η σημασία του για τη ζωή του.

Πολλοί άνθρωποι πασχίζουν να αυξήσουν όσα έχουν και να αποκτήσουν περιουσία. Επικεντρώνουν στην ύλη, αγνοώντας πως δεν είναι μόνο ύλη. Αναζητούν τρόπους ώστε να αυξήσουν την περιουσία τους, ένα πιο μεγάλο και πολυτελές σπίτι, περισσότερα αγαθά απ’ όσα τους αρκούν για να επιβιώσουν. Εκεί χάνεται το μέτρο και παραγκωνίζεται ο Θεός. Λογαριάζουν χωρίς τον Θεό αλλά και δεν Τον ευχαριστούν και δοξολογούν για όσα τους έχει χαρίσει, για τις ευεργεσίες Του, για την υγεία τους, την οποία, δυστυχώς, θεωρούν δεδομένη και γι’ αυτό η προσοχή τους στρέφεται σε όσα κάποτε θα χάσουν. Ο Μ. Βασίλειος έχει γράψει έναν λόγο «Περὶ τοῦ μὴ προσηλῶσθαι τοῖς βιοτικοῖς», στον οποίο σημειώνει πως ακόμη κι αν συγκεντρωθεί άφθονος χρυσός στη ζωή  των ανθρώπων, κάποτε, όταν εκείνοι φθάσουν στον θάνατο, ο χρυσός δεν θα θελήσει να εκδημήσει μαζί με τους κατόχους του. Και πως, ακόμη, εάν κάποιος αποκτήσει πάνω στη γη άπειρα στρέμματα και μεγαλοπρεπή σπίτια και κοπάδια από διάφορα ζώα και περιβληθεί όλες τις εξουσίες που υπάρχουν στους ανθρώπους, δεν θα τα απολαύσει αιώνια.

Εμείς οι χριστιανοί καταντήσαμε μονοφυσίτες. Και η ανθρωπολογική αίρεση της βαθιάς πίστης, πλέον, πως η ύλη, η σωματικότητα μας είναι που έχει αξία, βαθαίνει το ρήγμα στη σχέση μας με τον Θεό. Έναν Θεό που έπλασε τον άνθρωπο και ως ψυχή ζώσα (Γέν. 2,7), επουδενί ως ύλη μόνο. Η Βασιλεία του Θεού; Απαγορευμένος καρπός. Λες και άλλη μία γυναίκα του Λωτ, συζητώντας για τον τρόπο μετοχής σ’ αυτή, θα μετατραπεί σε στήλη άλατος. Κι όμως, ο Χριστός προέτρεψε για τη μέριμνα της Βασιλείας του Θεού και της θείας δικαιοσύνης. Κι όλα αυτά, σ’ έναν κόσμο όπου βγάλαμε τον Θεό από το κάδρο της δημιουργίας, πιστέψαμε, περισσότερο, στους ανθρώπους αγνοώντας τη θεία μέριμνα και τη θεία δικαιοσύνη, κοπιάζοντας να γεμίσουμε τις αποθήκες με φθηνή ύλη που σκορπίζεται στο πέρασμα του χρόνου, εστιάζοντας στην εξύψωση της σωματικότητας, απαλλαγμένης από την ιερότητα της ψυχής, του σώματος, ολάκερης της ανθρώπινης ύπαρξης. Κι από πάνω; Εκβιάζουμε τον Θεό με τους πιο χυδαίους τρόπους.

 

Κληρικός Ι. Μ. Σταγών & Μετεώρων

π. Ηρακλής Αθ. Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)


Κοινοποιησέ το

πρέπει να δεις

Κορωνοϊός: 18.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κορωνοϊός: 18.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα 15
Κοινοποιησέ το

«Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν καλύτερη», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 18.000.

«Τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα στην χώρα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει. Αναφορικά με τις εισαγωγές έχουμε μια μικρή μείωση. Έχουμε περίπου 360 εισαγωγές κάθε μέρα, είπε.

«Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μετάδοσης. Ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς» πρόσθεσε.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για ένα συνεχές πινγκ πονγκ από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι, κάτι το οποίο αποτελεί μια πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου β’ κύματος.

«Διανύουμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πολλές ανηφόρες. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό τον αγώνα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, τόνισε ότι «ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια χρειαζόμαστε πολλούς μήνες για να πετύχουμε αυτό το τείχος ανοσίας».

«Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι μόλις κάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούμε να κάνουμε ένα πάρτι».

Μαγιορκίνης: Τα ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά

«Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης, και πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

«Δεν έχω αναφέρει ποτέ για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων. Υπάρχει ένα και μόνο μητρώο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Χαρδαλιάς: Έξι περιοχές της χώρας «στο κόκκινο»
Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές, τα μέτρα δεν τηρούνται, όπως πρέπει, είπε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς, και αναφέρθηκε στις έξι περιφερειακές ενότητες που είναι στο «κόκκινο» και ειδικότερα την Πιερία, Πέλλα, Ημαθία, Δράμα, Ξάνθη και Φλώρινα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού ειδικά για τις περιοχές αυτές, σημειώνοντας ότι εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει η αναμενόμενη μείωση κρουσμάτων.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Ο Σπύρος Κτενάς πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο Σπύρος Κτενάς πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του κορονοϊού 16
Κοινοποιησέ το

Ένας Έλληνας ειδικός στην πληροφορική, ο Σπύρος Κτενάς, είναι ο νέος διευθυντής του τομέα Ψηφιακών Λύσεων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του Οργανισμού.

Το ECDC, το οποίο πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κρίσης της Covid-19 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένας οργανισμός με έδρα τη Στοκχόλμη και στοχεύει στην ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης κατά των μεταδοτικών ασθενειών. Οι βασικές λειτουργίες του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως παρακολούθηση, επιδημιολογική πληροφόρηση, αντιμετώπιση, επιστημονική συμβουλευτική, μικροβιολογία, εκπαίδευση στη δημόσια υγεία κ.λπ.

Ο τομέας Ψηφιακών Λύσεων έχει την ευθύνη για την παροχή λύσεων πληροφορικής -πολλές από τις εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνται στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας- βάσει των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Οργανισμού, τον καθορισμό της αρχιτεκτονικής των λύσεων, τη διεξαγωγή μελετών, έργων και τη συντήρηση εφαρμογών πληροφορικής για όλα τα τμήματα του Οργανισμού.

Ο Σπύρος Κτενάς κατάγεται από τη Λευκάδα, είναι πτυχιούχος Πληροφορικής με μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, την Νευροπληροφορική και την Βιοπληροφορική. Διαθέτει πλήθος πιστοποιήσεων στη διαχείριση έργων, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της πληροφορικής και δημοσιεύσεις σχετικών άρθρων και εφαρμογών. Διετέλεσε προηγουμένως σύμβουλος πληροφορικής στο ECDC και πριν από αυτό (πριν από το 2016) υπήρξε διευθυντής διαχείρισης έργων στην εταιρεία Globo και διευθυντής έργων στην εταιρεία EXUS.

Πάνω από 15 χρόνια διετέλεσε σε θέσεις διεύθυνσης έργων/τμημάτων τεχνολογίας και διοίκησης σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, ο χρηματοοικονομικός/τραπεζικός, η ασφάλεια και άμυνα και η επιχειρηματικότητα. Επίσης υπήρξε προσκεκλημένος εισηγητής σε πανεπιστήμια όπως το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας (KTH Royal Institute of Technology) και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα

Πηγή: Πρώτο Θέμα


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Διαδικτυακά φέτος η χριστουγεννιάτικη εορταγορά από τα Παιδικά Χωριά SOS

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Διαδικτυακά φέτος η χριστουγεννιάτικη εορταγορά από τα Παιδικά Χωριά SOS 17
Κοινοποιησέ το

Και τη φετινή χρονιά τα Παιδικά Χωριά SOS διοργανώνουν το χριστουγεννιάτικο παζάρι τους. Λόγω των υγειονομικών συνθήκων αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά έτσι ώστε να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς.

Μέσω του παρακάτω συνδέσμου μπορείτε και εσείς να κάνετε τη χριστουγεννιάτικη αγορά σας σε είδη, για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Κάντε ΚΛΙΚ πάνω στον σύνδεσμο που ακολουθεί και θα βρείτε όμορφα Χριστουγεννιάτικα Στολίδια, γλυκίσματα, ωραία διακοσμητικά αντικείμενα καθώς και χειροποίητα πλεκτά, για να στολίσετε το σπίτι σας ή να δωρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα.

https://sos-villages.gr/eshop/

Χριστουγεννιάτικη εορταγορά από τα Παιδικά Χωριά SOS

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές γεμάτες υγεία!


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ