Connect with us

πρέπει να δεις

Γιατί Κύριε;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Γιατί Κύριε; 1
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Διαβάζοντας κάποιος την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής (Ματθ. 15, 21 -28), έχω την αίσθηση πως θα νιώσει περίεργα. Θα απορήσει για τη στάση του Χριστού, αλλά και θα νιώσει θλίψη. Θα διαπιστώσει την αδιαφορία Του και αυτό σίγουρα, θα του δημιουργήσει απαισιοδοξία.

Μία γυναίκα Χαναναία ζητάει από τον Χριστό να θεραπεύσει την κόρη της, την οποία βασανίζει το δαιμόνιο. Εκείνος αδιαφορεί! Οι μαθητές Του λένε να την διώξει κι ο Χριστός απαντάει «δεν είμαι σταλμένος παρά στα πρόβατα τα χαμένα της γενεάς του Ισραήλ»(Ματθ. 15, 24). Εκείνη δεν το βάζει κάτω. Κάτι την κάνει να επιμένει. Πλησιάζει και λέει στον Χριστό «Κύριε, βοήθησε με» (Ματθ.15, 26). Κι Εκείνος της λέει «Δεν είναι σωστό να πάρω το ψωμί των παιδιών και να το ρίξω στα σκυλιά» (Ματθ. 15, 26). Εκείνη, δεν φεύγει, δεν απογοητεύεται, επιμένει και λέει στον Χριστό «Ναι, Κύριε, αλλά και τα σκυλιά τρώνε από τα ψίχουλα, που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους» (Ματθ. 15, 27). Ο Χριστός εκπλήσσεται. Και απαντάει «Ω, γυναίκα, μεγάλη είναι η πίστη σου∙ ας σου γίνει όπως θέλεις» (Ματθ. 15, 28).

Άντε τώρα, να συζητήσεις με έναν αθεϊστή ή αδιάφορο το θέμα αυτό. Τί γνώμη θα σχηματίσει για το πρόσωπο του Χριστού; Σίγουρα, θα αντιδράσει. Ποιος θέλει έναν Χριστό, που μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και αγωνία δείχνει απαθής; Ποιος θέλει έναν Χριστό να επιμένει να αποστρέφει το βλέμμα Του από την γυναίκα που θέλει να σώσει το παιδί της; Σε τί μπορεί να ελπίζει ο άνθρωπος, εάν οι υπαρξιακές του αναζητήσεις και μεταφυσικές του αγωνίες γίνονται μάρτυρες ενός Χριστού αδιάφορου; Ποιος άλλος θα πλησίαζε έναν Χριστό, ο Οποίος δεν θα του έδινε σημασία με τέτοιο προκλητικό τρόπο;

Πράγματι, η εικόνα του Χριστού είναι αποκαρδιωτική. Αν χαθεί και η ελπίδα από το πρόσωπο Του, χάθηκαν όλα. Αν η γυναίκα αυτή, αυτή η Χαναναία, δεχτεί την απάθεια του Χριστού, την απουσία Του από τη ζωή της, από τα προβλήματα της, τότε δεν έχει αξία η ζωή, δεν έχει ουσία το επέκεινα της ίδιας της ζωής. Και φυσικά, μία τέτοια απάθεια, αδιαφορία, μοιάζει με μεταφυσικό στοχασμό, που εγκλωβίζεται στα αδιέξοδα του. Και φυσικά, φτάνει στο σημείο να παραδίνεται στα μεταφυσικά ανυπέρβλητα, όπου η υπερβατικότητα παύει να αποτελεί μεταποιητικό στοχασμό, αφού δεν λειτουργεί την οντολογική της εμβάθυνση στα βάσανα της ζωής.

Δεν συνάδει η εικόνα του Χριστού με άλλες ευαγγελικές διηγήσεις. Δείχνει να μην είναι ο Ίδιος Χριστός. Δεν είναι ο Χριστός του Ζακχαίου, της πόρνης, του ληστή, όλων εκείνων των τσαλακωμένων που ο αταίριαστος βίος τους έγινε φάτνη υποδοχής της αγάπης του Χριστού. Προσωπικά, δεν θέλω έναν τέτοιον Χριστό. Και πιστεύω πως οι άνθρωποι δεν θέλουν έναν Χριστό να αδιαφορεί. Δεν θέλουν οι άνθρωποι τον Χριστό να απαντάει καταφατικά στο κακό, στον πόνο. Δεν πιστεύουν πως το κακό έχει ύπαρξη, υπόσταση, δική του οντολογία. Δεν το πίστεψαν ο Μάξιμος Ομολογητής και Διονύσιος Αρεοπαγίτης που θα μιλήσουν για το κακό ως «παρυπόσταση», δεν το πίστεψε ο Paul Ricoeur, που αρνούμενος την ύπαρξη του, υιοθετεί το διαλεκτικό σχήμα «σκέψη – πράξη – συναίσθηση».

Γιατί Κύριε; Είναι η στιγμή που τα αμέτρητα γιατί απαιτούν απάντηση. Είναι η στιγμή που τα «γιατί» έχουν την απίστευτη δυναμική να μετατραπούν σε μία αποδοχή του θείου θελήματος. Αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Χρειάζεται πνευματική ωρίμανση, παιδαγωγία. Πόσες φορές οι άνθρωποι δοκιμάζονται και θέλουν να μάθουν τον λόγο; Ας μην βιαστούμε να πούμε στους ανθρώπους πως έχει ο Θεός το σχέδιο Του, πως χρειάζεται υπομονή. Για να πούμε στους ανθρώπους αυτά τα πράγματα, χρειάζεται να δούμε τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, εξατομικευμένα. Χρειάζεται να έχουμε το ποιμαντικό βάσανο για τον άλλον, όπως λέει ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος. Όχι να του χτυπήσουμε την πλάτη. Έτσι μεταθέτουμε την ευθύνη από πάνω μας. Αυτό δεν είναι αγωνία για τον άλλον. Αυτό λέγεται αδιαφορία για τον άλλον.

Η εποχή μας είναι δύσκολη. Είναι τραγικά δύσκολη. Θεωρώ πως όποιες χαρές έχουμε στην καθημερινότητα μας, έχουν την προέλευση τους από την μυστηριακή ζωή και ενθάρρυνση. Είναι που είναι πολλά τραγικά αδιέξοδα, χωρίς Χριστό γίνονται άβυσσος. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Το βλέπουμε στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας. Αλλά δεν βλέπουμε τις στιγμές, όταν εκείνοι κλείνουν την πόρτα αφήνοντας πίσω έναν κόσμο ξένο, βυθιζόμενοι οι ίδιοι, την ίδια στιγμή, στον προσωπικό τους θρήνο. Τόσο προσωπικό, που ακόμη και το πρόσωπο του Χριστού μοιάζει ξένο για εκείνους. Υπάρχει τεράστιος πόνος. Υπάρχουν πολλά δάκρυα που θλίβουν τις καρδιές των ανθρώπων. Υπάρχουν πολλά «γιατί», στα οποία ο Θεός για τους λόγους Του, δεν θέλει να δώσει απάντηση. Αδυνατώ να προχωρήσω τη σκέψη μου. Δυσκολεύομαι. Δεν έχω λύσεις. Δεν θέλω να χτυπήσω τον άλλον στην πλάτη. Όταν μου ζητάει να υπάρξω στο πρόβλημα του και δεν μπορώ, γίνομαι αδύναμος και θλίβομαι που δεν μπορώ να φέρω τον Χριστό να υπάρξει στη ζωή του. Ίσως, δεν του αρκεί η παρουσία Του. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Κάτι υπάρχει, όμως, ακόμη. Δεν γίνεται να μην υπάρχει. Δεν μπορεί να είναι αυτό το τέλος της ιστορίας. Το τέλος της ιστορίας θα είναι χαρμόσυνο, ένας ατελείωτος χορός, ένα απέραντο τραγούδι. Δεν μπορεί το βάσανο να κυριαρχήσει στη ζωή. Είναι αδύνατον το κακό να έχει οντολογία, να έχει ισχύ. Μου ‘ρχεται στο νου ένας άνθρωπος∙ η Χαναναία. Δυναμική γυναίκα. Όλα να γκρεμίζονταν γύρω της, τέτοια πίστη δεν βρίσκεις. Ο Χριστός βάδιζε, την αγνοούσε, ενώ γνώριζε το πρόβλημα της, κι εκείνη εκεί. Δεν έφευγε με τίποτε. Σαν να του ‘λεγε, εγώ θα συγκρουστώ μαζί σου υπαρξιακά, προσευχητικά, Σε πιστεύω και γι’ αυτό δεν το βάζω κάτω, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση, στο τέλος θα στρέψεις το βλέμμα Σου πάνω μου. Κι έτσι έγινε. Μόνο που ο Χριστός δεν αδιαφόρησε. Η δύναμη της πίστης…

 

διάκονος Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων

π. Ηρακλής Αθ. Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)

 

 


Κοινοποιησέ το

πρέπει να δεις

Κορονοϊός: 358 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Πέντε νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κορονοϊός: 358 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Πέντε νεκροί το τελευταίο 24ωρο 12
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Σε 358 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, το τελευταίο 24ωρο όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετ’αρτης (23/09) ο ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 358, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.286 (ημερήσια μεταβολή +2.2%), εκ των οποίων 55.8% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 357 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 73 (72.6% άνδρες).


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια στη χειμερινή ώρα – Τι θα γίνει με την κατάργησή της

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αλλαγή ώρας
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί φέτος το φθινόπωρο τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου, γυρνώντας τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω.

Απόφαση Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση θερινής και χειμερινής ώρας το 2021

Η αλλαγή της ώρας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, τα τελευταία χρόνια, μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή

Η ψήφος αυτή, εξηγούσε το Reuters, δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία. Όπως διευκρινίζει ανταπόκριση της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Το πράσινο φως ωστόσο δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή  ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών. Η ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας, αλλά ψήφισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021.

Προσπάθεια προστασίας της ενιαίας αγοράς

Τα μέλη του ΕΚ επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής ώρας από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε αποτελεί τη θέση του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ για την τελική διατύπωση των κανόνων».

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Κορωνοϊός: 346 νέα κρούσματα στη χώρα μας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κορωνοϊός: 346 νέα κρούσματα στη χώρα μας 13
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: iefimerida.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ