Connect with us
Επιμελητηρίο

Πολιτικά

Ξαναζωντανεύοντας το όνειρο

Ανέβηκε

στις

Ξαναζωντανεύοντας το όνειρο 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Γιώργος Δημητρούλιας – Ελληνική Δράση

Μάιος 1919. Ο Ελληνικός Στρατός αποβιβαζόταν στην προκυμαία της Σμύρνης, στο πλαίσιο της συμμαχικής εντολής που είχε λάβει. Πεντακόσια χρόνια περίμεναν οι έλληνες της Ιωνίας για να ξαναδούν την γη τους ελεύθερη να εντάσσεται στην ελληνική επικράτεια.

Η παραλία της Σμύρνης πλημμυρίζεται κυριολεκτικά από τις γαλανόλευκες όταν το 34ο Ευζωνικό Σύνταγμα πατά το πόδι του στην γη της Ιωνίας έκπληκτο από την υποδοχή που του δίνεται. Η Μεγάλη Ιδέα είναι ζωντανή! Ο Ηλίας Βενέζης γράφει: «Μια από τις συγκλονιστικότερες σελίδες της νεώτερης ιστορίας μας άρχισε. Έχει την οικονομία αρχαίου δράματος, την αμείλικτη αναγκαιότητά του, την κορύφωση του πάθους και της λάμψεως, την πυκνότητα της δράσεως. Και στο βάθος το πεπρωμένο που ελλοχεύει».

Μάιος 2019. Όλοι οι έλληνες του θλιβερού κρατιδίου που λέγεται Ελλάς, ετοιμάζονται για το αγγλόφερτο πανηγυράκι της δήθεν εκπροσώπησης του λαού μέσω εκλογών.  Ο θάνατος της Μεγάλης Ιδέας για δεκαετίες έχει γίνει κάτι φυσικό στην συνείδηση των ελλήνων και ο ελλαδισμός φαίνεται κάτι το φυσιολογικό. Το Μακεδονικό αναζωπύρωσε την αναμόχλευση της ιστορίας και την συνειδητοποίηση από κάποιους ότι η ουσία του προβλήματος είναι ο ανταγωνισμός των Ελλήνων με τους Σλάβους στα Βαλκάνια. Οι Σλάβοι από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν θέλουν έξοδο στα θερμά νερά του Αιγαίου πελάγους  και οι ενέργειες των κομμουνιστών είναι μόνο ένα μέρος από την επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας.

Φυσικά για τους σύγχρονους έλληνες αυτά είναι ψηλά γράμματα αφού μέχρι και οι δήθεν «ακροδεξιοί» πατριώτες αλληλοδιαπλέκονται με τα κόμματα της Μεταπολήστευσης και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ο Καρατζαφέρης δηλώνει ότι στηρίζει στην Πελοπόννησο τον εκλεκτό υποψήφιο περιφερειάρχη του Μητσοτάκη, κύριο Νίκα, που αντιπολιτευόμουν καθόλη την διάρκεια της θητείας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας επειδή η πολιτική που ασκούσε ήταν φανερά φιλελεύθερη και σφοδρά αντι-εθνικιστική, ενώ για κάποιους ακροδεξιούς των Αθηνών αυτός είναι μια εθνικιστική επιλογή των ευρωεκλογών.

Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ηθικό και όχι πολιτικό ή οικονομικό. Αυτό φαίνεται καθαρά από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που οι περισσότεροι υποψήφιοι που δηλώνουν εθνικιστές φάνηκαν πολύ λίγοι στο να αρθρώσουν έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο στηριγμένο στις ιδέες. Αν εξαιρέσουμε τον δήμο της Αθήνας που η τριτοκοσμική χαβούζα του κέντρου που δεν ακούς πλέον ελληνικά θέλει έναν Κασιδιάρη για να τραβήξει το καζανάκι και να ξεβρομίσει ο τόπος, οι εκλογές στην υπόλοιπη Ελλάδα θέλει προτάσεις σύμφωνες με την Ταυτότητα και τις Παραδόσεις και τα κατά τόπους έθιμα. Να γίνουν οι συνδυασμοί μας για την διεκδίκηση των δήμων η αιχμή του δόρατος εναντίον του εθνομηδενισμού και της παγκοσμιοποίησης.

Μάιος 1919. Μια θάλασσα από γαλανόλευκες σημαίες πνίγουν τα Ελληνικά Στρατεύματα που αποβιβάζονται στην προκυμαία της Σμύρνης. Μια ημέρα γιορτινή για τον Ελληνισμό που εκπληρώνει τους προαιώνιους πόθους του και βρίσκεται μπροστά στην εκπλήρωση της νέας Ελληνικής Αυτοκρατορίας.  Βλέπω και εγώ με τα μάτια της φαντασίας μου την συγκινητική στιγμή που χιλιάδες μάτια δακρυσμένα βλέπουν για πρώτη φορά ευζώνους και την ένδοξη πολεμική σημαία στην γη της Ιωνίας.

«Όταν επλεύρισε το «Πατρίς», οι τσολιάδες δεν έβρισκαν που να πατήσουν. Η ιωνική γη ήταν στρωμένη με χαλιά, μύρτα, δάφνες, μαργαρίτες, μυρτιές, κι έναν κόσμο γεμάτο αγάπη. Οι Σμυρνιωτοπούλες αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους ηλιοκαμένους ελευθερωτές, προσφέροντάς τους τριαντάφυλλα, γλυκά, ποτά, αγάπη. Τα παιδιά τους έραιναν με ροδοπέταλα. Οι Έλληνες στρατιώτες τα είχαν χάσει, αντίκριζαν έναν ενθουσιώδη, γεμάτο ελληνισμό, και μια ωραία πόλη, μεγαλύτερη από την Αθήνα, με ωραία κτήρια, θέατρα, κινηματογράφους, σχολεία, σαν την Ευαγγελική Σχολή, εκκλησίες, νοσοκομεία, ιδρύματα, ένα ωραίο κτήριο – το Κεντρικό Παρθεναγωγείο -, αθλητικούς συλλόγους σαν τον Πανιώνιο, τον Απόλλωνα, τον Πέλοπα, ελληνικές εφημερίδες, έναν ιππόδρομο και τόσα άλλα.

«Κατ’ εντολήν της Κυβερνήσεως προβαίνω εις την  Στρατιωτικήν Κατάληψιν της Σμύρνης», γράφει  στην προκήρυξη εκείνης της ημέρας, 2 Μαΐου 1919, ο μέραρχος συνταγματάρχης Νικόλαος Ζαφειρίου. Αυτή ήταν η Εορτή των Εορτών, όλος ο κόσμος κλαίει από αβάσταχτη χαρά.

Σε μια νύχτα γίναμε από Σκλάβοι Ελεύθεροι, από Ραγιάδες Έλληνες, Χριστιανοί». (Μανώλης Μεγαλοκονόμος, «Η Σμύρνη-Από το αρχείο ενός φωτορεπόρτερ»).

 

Γιώργος Δημητρούλιας

Δημοτικός Σύμβουλος με την Ελληνική Δράση

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ