Connect with us

Κόσμος

Η κληρονομιά της Αγίας Σοφίας και η γεωπολιτική του ελληνισμού

Ανέβηκε

στις

Η κληρονομιά της Αγίας Σοφίας και η γεωπολιτική του ελληνισμού 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

«Ο Ναός της Αγίας Σοφίας όμως αποτελεί διαχρονικά τη μήτρα ολόκληρης της Χριστιανοσύνης, Ανατολής και Δύσης, και επίσης στοιχείο και παρακαταθήκη της χριστιανικής ταυτότητας και ενότητας».

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος,

Επιθεώρηση Foreign Affairs, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2020.

Γράφει ο Γιώργος Δημητρούλιας
Εκδότης «το Αντίδοτο», τέως δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας

«Περιφρονώντας τις συνήθειες των Φράγκων βασιλέων, έκρινε ότι η δόξα των Ελλήνων ήταν η καλύτερη».

Κάρολος Φαλακρός στο «Χρονικά της Φούλντα», έτος 876.

 

«Θα ήθελα να είμαι Έλληνας»

Ηγούμενος Έκκεχαρντ Δ’ του Σαιντ Γκαλ (980-1057)

 

Ο Πλάτων έλεγε ότι περίπου κάθε 26.000 χρόνια η γη καταστρέφεται και αναγεννάτε. Αυτό δείχνει ότι από την αρχαιότητα οι Έλληνες πίστευαν στην εξέλιξη. Έλα όμως που συναντάμε ορισμένους που άμα τους καθίσει στο κεφάλι μια ιδέα ή ένα γεγονός δεν το αλλάζουν με τίποτα. Ειδικά όσοι έχουν περάσει από την Μαρξιστική Αριστερά, που όπως λέει ένας φίλος μου, είναι σαν την ασθένεια της ευλογιάς, μπορεί να φεύγει, αλλά αφήνει σημάδια. Έτσι λοιπόν, ο σημερινός φίλος μπορεί αύριο να γίνει εχθρός και ο χθεσινός εχθρός μπορεί να γίνει φίλος. Αυτό ισχύει και για συλλογικότητες ανθρώπων όπως τα έθνη και αυτό είναι κάτι το οποίο τεκμηρίωσα στο προηγούμενο κείμενό μου.

Σήμερα ο ελληνικός εθνικιστικός και ο πατριωτικός «χώρος» περνά, μάλλον, μια κρίση ταυτότητας. «Το να σε κακοποιούν ως παιδί είναι μια κρίση ταυτότητας. Και μετά η διασημότητα είναι μια κρίση ταυτότητας, οπότε εγώ βρέθηκα κατευθείαν από την μια κρίση στην άλλη» γράφει στο βιβλίο της με τίτλο «Αναμνήσεις», μια νεαρή αντισυμβατική skinhead τραγουδίστρια που σήμερα φοράει ισλαμική μαντίλα, η Σίνεντ Ο’ Κόννορ ή  Shuhada Sadaquat (από το 2018 εφόσον ασπάστηκε το Ισλάμ) και πέρασε 6 χρόνια στο ψυχιατρείο. Το Ελληνικό Εθνικιστικό κίνημα κακοποιήθηκε μεταπολεμικά από την Δεξιά, αλλά και κατά την περίοδο της 21ης Απριλίου και στην Μεταπολίτευση γνώρισε αναπάντεχη επιτυχία με το Μακεδονικό. Κάπως έτσι εξηγούνται όλα.

Η ισλαμική Χαμάς το μακρύ χέρι του Ερντογάν.

Έτσι εξηγείτε γιατί ορισμένοι Έλληνες Εθνικιστές και Πατριώτες υπερασπίστηκαν την ισλαμική Χαμάς που σήμερα όχι μόνο τάσσεται με το πλευρό του Ερντογάν, αλλά κάνει και δηλώσεις υπέρ της ισλαμικής Τουρκίας. Μήπως έχουν ακούσει ποτέ, αυτοί οι Πατριώτες, αν οι Παλαιστίνιοι έχουν κάνει καμία εκδήλωση συμπαράστασης για τους αδελφούς μας Κυπρίους και εναντίον του Αττίλα; Τότε εμείς γιατί ρίχνουμε νερό στο μύλο της εγχώριας αριστεροφροσύνης στο θέμα αυτό; Σύμφωνα με την τούρκικη εφημερίδα Birlik: «ο τουρκικός (!!!) λαός που ζει στην περιοχή της Ξάνθης, πραγματοποίησε τεράστια συγκέντρωση για την υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού που διοργανώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης» (22/5/2021).

Η ανθελληνική στάση της Χαμάς φαίνεται από διάφορα πρόσφατα συμβάντα:

α) Τον Ιούνιο του 2019 στις παράνομες τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στα κατεχόμενα της Κύπρου είχε συμμετάσχει ως σύμμαχος παρατηρητής εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας της Παλαιστίνης.

β) Τον Ιανουάριο του 2020 το ΔΣ της Παλαιστινιακής παροικίας στην Ελλάδα είχε καταδικάσει την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

γ) Τον Ιούνιο του 2020, Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υπογράψει μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ.

Και δ) Τον Ιούλιο του 2020 ο «μετριοπαθής» ηγέτης των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη Αμπάς είχε συγχαρεί τον Ερντογάν που μετέτρεψε σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Η Αγία Σοφία «φωλιά» των φανατικών του Ισλάμ.

Ακάθεκτος ο Ερντογάν μετατρέπει όλες τις Εκκλησίες που θυμίζουν την δόξα του Μεσαιωνικού Ελληνισμού σε τζαμιά. Μετά την Αγια Σοφιά μετέτρεψε σε τζαμί  και την Μονή της Χώρας προχωρώντας στις αλαζονικές προκλήσεις απέναντι στην χριστιανική Ευρώπη.

Όπως γράφει στο άρθρο του στην επιθεώρηση Foreign Affairs ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος:

«Η μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως εκφράζει ένα τετραπλό μήνυμα:

α) Την επαναφορά της νέο-οθωμανικής ιδεολογίας,

β) Τον νέο προσανατολισμό της Τουρκίας από την Δύση και την Ευρώπη στην Ανατολή, ως κύρια έκφραση αυτής της νέο-οθωμανικής ιδεολογίας,

γ) Την συσπείρωση του Ισλαμικού κόσμου, με ενδεικτική ενέργεια, τις θερμές υποστηρικτικές τοποθετήσεις των ηγετών των Ισλαμικών Κρατών, έναντι των χλιαρών ανακοινώσεων των Δυτικών Χωρών ακόμη και του Βατικανού, και

δ) Την συσπείρωση του λαού γύρω από αυτήν την ιδεολογία, ως προς το εσωτερικό της χώρας».

Ο τούρκος ιστορικός Ορχάν Σελίμ Κοτζαχάνογλου γράφει στην εφημερίδα Cumhuriyet: «Σήμερα, το τζαμί της Αγίας Σοφίας έχει γίνει η φωλιά των εχθρών της κοσμικής δημοκρατίας της Τουρκίας, οι οποίοι παίρνουν θάρρος από την κυβέρνηση ΑΚΡ». Στην ομιλία του μέσα στην Αγία Σοφία και παρουσία του Ερντογάν, ο ιμάμης Μουσταφά Ντεμίρκαν στις 28 Μαΐου χαρακτήρισε «τύραννο»  και «άπιστο» τον ιδρυτή της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ. Αλλά και ο πρώτος ιμάμης της Αγίας Σοφίας Μεχμέτ Μπογγιούκαλιν ζητούσε την κατάργηση του κοσμικού κράτους και την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην Τουρκία.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε: «Εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Για αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας κι πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

Ελληνομαθείς και Φιλέλληνες.

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ίσως το σημαντικότερο γεωπολιτισμικό μέγεθος που υπάρχει σήμερα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στα εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς που βρίσκονται σε όλο τον πλανήτη. Υπάρχουν εκατομμύρια  ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που αισθάνονται αναπόσπαστα δεμένοι με το ελληνικό κλασσικό πνεύμα. Χιλιάδες ελληνολάτρες και κλασικιστές όλης της υφηλίου μιλάνε απταίστως αρχαία ελληνικά. Εκατομμύρια παιδιά σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική διδάσκονται αρχαία ελληνικά κείμενα στο πρωτότυπο. Εκατοντάδες πόλεις σχεδόν σε όλη την γη έχουν Έλληνες οικιστές αι δημιουργούς. Χιλιάδες είναι οι τοποθεσίες σε όλον τον κόσμο που έχουν ελληνικές και ελληνιστικές αρχαιότητες. Χιλιάδες ελληνολάτρες παγκοσμίως θέλουν να κάνουν την ελληνική μια διεθνή γλώσσα. Τέλος αρκετά Συντάγματα, όπως αυτό των ΗΠΑ, βρίθουν κλασσικές επιρροές, ενώ έχουμε και πολλά νεότερα  ελληνοπρεπή μνημεία.

Αλλά και μετέπειτα, όπως γράφει ο Δ. Κωνσταντέλος, «Η σκέψη της αρχαίας Ελλάδας υπήρξε πολύ ζωντανή στην βυζαντινή περίοδο, διότι οι Έλληνες κλασικοί – λογοτεχνία, φιλοσοφία, τέχνη, παιδεία, ακόμη και μυθολογία – αποτελούσαν την διδακτέα ύλη της εκπαίδευσης σε όλη την διάρκεια της βυζαντινής χιλιετίας». Συμπληρώνει ο Π. Τζερμιάς «Η μεγάλη αρετή του βυζαντινού πολιτισμού είναι ότι οικοδόμησε μία γέφυρα ανάμεσα στην κλασσική αρχαιότητα και στον χριστιανικό κόσμο».

Η Ελλάδα παραμένει το μοναδικό επίσημα Ορθόδοξο κράτος της γης και το Άγιον Όρος είναι η θρησκευτική και πνευματική μητρόπολη για περίπου 300 εκατομμύρια Ορθοδόξους. Ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης είναι το πρώτο μεταξύ των ίσων και αντιστέκεται στην σλαβική, υποτίθεται θρησκευτική, εισβολή και προπαγάνδα.

Για όσους έχουν αμφιβολίες η Αρβελέρ προσθέτει: «Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι ο βυζαντινός εθνικισμός υπήρξε ακριβώς η απάντηση στον ιερό πόλεμο του Ισλάμ. Είναι, λοιπόν, πρώτα από όλα μια ιδέα χριστιανική, περιβεβλημένη μάλιστα με μυστικιστικές αποχρώσεις».

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ