Connect with us

Πολιτικά

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι «επαναστάτες» εκ του ασφαλούς

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι «επαναστάτες» εκ του ασφαλούς 1

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι «επαναστάτες» εκ του ασφαλούς

Γράφει ο Γιώργος Δημητρούλιας, τέως Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

«Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά το τω αρχομένω».

Ο αληθινός άρχοντας δεν πρέπει να κοιτάζει το δικό του συμφέρον αλλά των υπηκόων του.

                                                                 Πλάτων, 427 – 347 π.χ.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Θανάσης Διαμαντόπουλος πρόσφατα έγραψε ότι: «…η σημερινή ΝΔ χαρακτηρίζεται από το γεγονός πως «πατάει σε τρεις βάρκες»,  πως έχει τρεις – σε κάποιον βαθμό αλληλοεπικαλυπτόμενες βέβαια – ψυχές. […] Η πρώτη […] είναι η σαμαρική. […] Η δεύτερη ψυχή του κόμματος είναι η καραμανλική. […] Τέλος η τρίτη ψυχή του κόμματος είναι η μητσοτακική». Εδώ θα προσέθετα ότι η σαμαρική ψυχή είναι μια τάση πατριωτική και χαρακτηρίζει την παλαιά Ελλάδα του Μοριά και της Ρούμελης με το ασυμβίβαστο και ανυπότακτο πνεύμα που τις διέπει και είναι διαφορετικό από το εμπορικό και συμβιβαστικό πνεύμα των Ελλήνων που λειτουργούσαν μακριά από το εθνικό κέντρο που προσπαθούσε μέχρι το 1922 να τους αγκαλιάσει, όπως αυτό εκφράζεται από το βενιζελικό/μητσοτακικό και καραμανλίδικο/μικρασιατικό πνεύμα.

Μια ομιλία για την Πατρίδα και τους Έλληνες…

Στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ,  ο πρώην  πρωθυπουργός Σαμαράς αναφέρθηκε σε καυτά προβλήματα που απασχολούν ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο τα μέλη του κόμματός του. Είπε τα πράγματα με το όνομά τους, έτσι όπως τα χαρακτηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και όχι μόνον οι δεξιοί. Μίλησε για την πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών ή λαθρομεταναστών που κατακλύζουν την Πατρίδα μας, για κλειστά κέντρα φιλοξενίας, για την ανάγκη της άμεσης απέλασής τους, για την «ανεύθυνη» ευρω – γραφειοκρατία που έχει «έλλειμμα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης» και «μας κάνει υποδείξεις», την επιθετικότητα της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, η οποία είναι η βασική υπαίτιος του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Για το Μακεδονικό και την «πολύ επιζήμια και απαράδεκτη Συμφωνία» με τους Σκοπιανούς, που «η Ελλάδα έδωσε τα πάντα από την αρχή», τον «αλυτρωτισμό» τους και την ανικανότητα του ΝΑΤΟ στο οποίο έλεγαν κάποιοι ότι άμα μπουν τα Σκόπια θα ‘σταθεροποιηθούν’ και αφού μπήκαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ άρχισαν οι αμφιβολίες για το ίδιο το ΝΑΤΟ. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αλλά φτάσαμε πια στο σημείο, εμείς οι φιλο-ατλαντιστές, να αναρωτιόμαστε: Το… ίδιο το ΝΑΤΟ, ποιος θα το σταθεροποιήσει;».

…που χάλασε την πολιτική «σούπα» κάποιων!

Κανείς όμως δεν έδωσε προσοχή σε μια φράση με βαρύνουσα σημασία: «Για να ενώσεις τον λαό στο όραμα του καινούριου, πρέπει πριν να του δείξεις, ότι μπορείς να συγκρουστείς με το παλιό». Και πιο είναι το παλιό; Είναι οι πολιτικοί ψεύτες της μαρξιστικής Αριστεράς και δεν αναφέρομαι στην υπογραφή νομιμοφροσύνης που έβαλε το 1974 ο Χαρίλαος Φλωράκης, ότι δηλαδή δεν θα ανατρέψει το κοινοβουλευτικό καθεστώς, μόλις τους νομιμοποίησε ο Καραμανλής και έτσι  πούλησαν τους αγώνες των Ελλήνων κομμουνιστών μαχητών της ιδεολογίας τους και ξέχασαν την επανάσταση στην Μεταπολίτευση όταν συμβιβάστηκαν με το σύστημα.

Αναφέρομαι στα «φρέσκα κουλούρια» του ΣΥΡΙΖΑ που ξεχνά την συνεργασία του με το αδελφό κόμμα της Λεπέν στην Ευρώπη, τους ΑΝΕΛ του Καμένου, την συνεργασία με τους παλαιοπασόκους σαν την Δούρου που πήρε τα πρώτα της πολιτικά μαθήματα στο γραφείο του παρ’ ολίγον πρωθυπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και την πρόσφατη στελέχωση της κεντρικής του επιτροπής από την ανθρωπογεωγραφία του παπανδρεϊκού και σημιτικού ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας την δοκιμασμένη παλιά πράσινη συνταγή της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Σαμαράς στην ομιλία του στηλίτευσε τα «τάγματα εφόδου» ή αλλιώς τους ροπαλοφόρους της Αριστεράς, την πολιτική των ανοικτών συνόρων, την κατασκευή σκευωριών, την εχθρότητα απέναντι στον ανταγωνισμό, την υπερφορολόγηση και τον λαϊκισμό που είναι ταυτόσημος της δημαγωγίας και όχι της λαϊκότητας που είναι μια όψη της τοπικής ταυτότητας.

Ο συντοπίτης μου και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Χαρίτσης ρωτά: «για το αν συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με την  τοποθέτηση Σαμαρά περί λαθροεποικισμού και πάση θυσία αποδέσμευση από την Συμφωνία των Πρεσπών». Θα του απαντούσα ότι και αν δεν συμφωνεί με τα παραπάνω ο κύριος Μητσοτάκης, συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και αυτό θα αποτυπωθεί στις μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η διευθύντρια της Vogue, η μεγαλύτερη influencer του κόσμου Άννα Γουίντουρ, η οποία έχει 127 εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν μπορείς να ηγηθείς με το να βρίσκεσαι κάπου στη μέση, πρέπει να εκφράσεις την άποψή σου».

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι «επαναστάτες» εκ του ασφαλούς

Πολιτικά

Κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ θέτει ως προτεραιότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

nikas

Περιφέρεια Πελοποννήσου Κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής

Η κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο έργο που επιβάλλεται να υλοποιηθεί.

Αυτό τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου, κατά την 5η συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Συντονιστικής Επιτροπής για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στη μεταλιγνιτική εποχή, της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας.

“Με έμφαση τονίσαμε ότι πέρα από τις επιδοτήσεις για την εγκατάσταση επιχειρήσεων -ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον ευθέως ανάλογο με το ύψος των επιδοτήσεων-, χρειάζεται να δούμε με σοβαρότητα τα δημόσια έργα” τόνισε ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ειδικότερα:

“Από την πλευρά μας, ως πρώτο δημόσιο έργο θεωρούμε για την Μεγαλόπολη -και την Πελοπόννησο γενικότερα- την κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Καμία προοπτική ανάπτυξης δεν υπάρχει για μια Βιομηχανική Περιοχή χωρίς σύνδεση με το διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο και το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα που φέρνει αυτή η σύνδεση” υπογράμμισε ο Π. Νίκας.

Στην δίωρη σημερινή τηλεδιάσκεψη, κύριο θέμα της οποίας αποτέλεσε η πορεία εκπόνησης του master plan, ο περιφερειάρχης απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Κωστή Μουσουρούλη να επισκεφθεί, μαζί με μέλη της ομάδας του master plan και με συνεργάτες του, την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη προκειμένου να συζητήσουν με τους φορείς και να ενημερωθούν για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

“Οταν αναφέρομαι σε επίσκεψη, εννοώ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν θα εξαντληθεί σε ένα μόνο 24ωρο” σημείωσε με νόημα ο περιφερειάρχης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών 14

Περικλής Μαντάς για πατατοπαραγωγούς

Θετική εξέλιξη φαίνεται να έχει το αίτημα του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για κρατική στήριξη των πατατοπαραγωγών, που πλήττονται λόγω της φετινής ιδιαίτερα χαμηλής τιμής της μεσσηνιακής πατάτας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης κατά τη σημερινή συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων στην Βουλή, έχουν πλέον συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ολοκληρώνεται η σχετική μελέτη, έτσι ώστε πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας να υπάρξουν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις ως προς το ύψος της ενίσχυσης που πρόκειται να δοθεί.

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για ένα προϊόν γενικά απαγορεύεται. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να τεκμηριωθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπάρχει ανάγκη για κατ’ εξαίρεση χορήγηση της ενίσχυσης, λόγω π.χ. ενός απρόβλεπτου ή ιδιαίτερα ζημιογόνου φαινομένου, όπως είναι η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να συνδέσει αιτιακά μια πιθανή μεγάλη πτώση στη τιμή με τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας. Αυτό αποτελεί μια διαδικασία που τις περισσότερες φορές απαιτεί αρκετό χρόνο, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ενδελεχής μελέτη μέσα από τη συλλογή πληθώρας στοιχείων.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι κρατικές ενισχύσεις για τους καρπουζοπαραγωγούς. Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η σχετική μελέτη των στοιχείων που αφορούν στην πορεία του καρπουζιού είναι ήδη σε εξέλιξη, ωστόσο θα χρειαστεί να δοθεί περισσότερος χρόνος, ώστε να φανεί πώς εξελίσσεται η πορεία των εξαγωγών και των τιμών. Ο κ. Βορίδης επίσης δεσμεύθηκε ότι όλα τα αιτήματα ενισχύσεων συνεχίζουν να εξετάζονται από το υπουργείο, ωστόσο δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να δίνονται ενισχύσεις όπως γινόταν παλαιότερα. Τυχόν εμπορικές αιτίες και ζητήματα ανταγωνισμού δεν μπορούν να αποζημιώνονται και γι’ αυτό πλέον είναι απαραίτητο να συλλέγονται στοιχεία, να κατατίθενται αιτιάσεις και επιχειρήματα, να λαμβάνονται υπόψη αριθμοί και ποσότητες σε βάθος χρόνου και τελικά να τεκμηριώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας γιατί πρέπει να υπάρξει στήριξη ενός αγροτικού προϊόντος που πλήττεται.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Θετικός ο Υπουργός στην πρόταση της Φ. Πιπιλή για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

φαραγγι της Νέδας

Φωτεινή Πιπιλή για το φαραγγι της Νέδας

Φωτεινή ΠιπιλήΑπολύτως θετικός ήταν στην απάντησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Α’ Αθηνών κ. Φωτεινής Πιπιλή, με αίτημα την ένταξη σε καθεστώς προστασίας  του φημισμένου φαραγγιού της Νέδας. Η βουλευτής έκανε έκκληση για τη διάσωση του σημαντικότατου οικολογικού και μυθολογικού τοπόσημου στα σύνορα Ηλείας – Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και η παντελής απουσία κανονισμών και μέτρων, θέτει σε πλήρη κίνδυνο το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητά του.

Ο  κ. Χατζηδάκης υπήρξε σαφής, διευκρινίζοντας ότι: για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε να ενταχθεί το φαράγγι ή άλλο τοπίο σε καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Νόμο (4685/2020), απαιτείται η γνώμη της οικείας Περιφέρειας. Για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ειδική Έκθεση που θα τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευόμενου «αντικειμένου», θα καθορίζει τις προτεραιότητες διατήρησης και θα προτείνει όρους και περιορισμούς. Σημείωσε επίσης πως με αφορμή την Ερώτηση της κ. Πιπιλή, ήδη απάντησαν θετικά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναμένει λοιπόν τη συνεργασία των δύο αρμοδίων Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ώστε το Υπουργείο να καταλήξει στην αναβάθμιση της προστασίας της Νέδας. Κάλεσε δε τη βουλευτή να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Η βουλευτής δεν έκρυψε την ικανοποίησή της που εισακούστηκε, αλλά και για την ανακοίνωση από τον Υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέγραψε στις 16 Ιουνίου Προγραμματική Σύμβαση με το ΕΚΠΑ για τη διενέργεια έρευνας για τη μείωση των γεωπεριβαλλοντικών κινδύνων στην περιοχή του Πολυλίμνιου Μεσσηνίας, ώστε να επιλεχθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες παρεμβάσεις – δράσεις για τον περιορισμό του κινδύνου για την τοποθεσία αλλά και για τους επισκέπτες αυτής.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση (Α.Π. 846/22-6-2020)

 

Κύριε υπουργέ,

 

Με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο για την αδήριτη ανάγκη προστασίας διαφόρων περιβαλλοντικών θησαυρών από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα, πχ Ανταρτική και Οία Σαντορίνης, και με δεδομένη την «πράσινη» δραστηριότητα του Υπουργείου σας, καταθέτω Επίκαιρη Ερώτηση.

Φέρνω ως κορυφαίο παράδειγμα του υδάτινου πλούτου της Ελλάδας το φαράγγι της Νέδας, ένα οικολογικό αλλά και μυθολογικό τοπόσημο, το φυσικό όριο Ηλείας – Μεσσηνίας. Μάλιστα, από την πλευρά της Ηλείας αναβλύζουν αιωνίως δύο καταρράκτες, εκ των οποίων ο Μεγάλος καταλήγει σε έναν μοναδικό θόλο μικρής λίμνης που στεγάζεται κάτω από τη ντόπια πυκνή χλωρίδα.

Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια που το φαράγγι της Νέδας έχει γίνει πανευρωπαϊκά γνωστό, ουδείς από τους ντόπιους ή κρατικούς παράγοντες δεν έχει πάρει μέτρα για την αποτροπή της «εισβολής» εκατοντάδων ημερησίως επισκεπτών, που δεν επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στη σημασία του χώρου και στην ευαίσθητη βιοποικιλότητα του. Οι τοπικοί Δήμοι – μικροί Δήμοι – εκ των πραγμάτων αδυνατούν μόνοι τους να επιβάλλουν τάξη και σειρά.

 

Ερωτάται ο  Υπουργός:

  1. Θα προχωρήσει το Υπουργείο σε μέτρα για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας, με υποχρεωτική τη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας για την επισκεψιμότητα, όπως πχ στο φαράγγι της Σαμαριάς, και με τουλάχιστον ενδεικτικό αντίτιμο εισόδου, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η οικονομική δυνατότητα των Παρακείμενων Δήμων για την απαραίτητη εντόπια φύλαξη;

 

  1. Θα προχωρήσει γενικότερα το Υπουργείο με το ίδιο σκεπτικό προστασίας και για άλλες περιοχές που απαρτίζουν τον υδάτινο πλούτο της χώρας, όπως πχ το περίφημο Πολυλίμνιο Μεσσηνίας, και όπου αλλού απαιτείται η προστασία από την τουριστική επέλαση χωρίς κανόνες;

 

Η ερωτώσα βουλευτής,

 

Φωτεινή Πιπιλή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ