Connect with us

Πολιτικά

Σήμερα και αύριο οι εκλογές για τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου – Η διακήρυξη της ΔΑΣ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Σήμερα και αύριο οι εκλογές για τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου - Η διακήρυξη της ΔΑΣ 1
Κοινοποιησέ το

Σήμερα και αύριο οι εκλογές για τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου – Η διακήρυξη της ΔΑΣ

Σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται οι εκλογές για τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. με την ΔΑΣ να απευθύνει κάλεσμα προς κάθε εκλεγμένο αντιπρόσωπο να προβληματιστεί, να αξιοποιήσει την πείρα του πριν πάει να ψηφίσει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στη διακήρυξή της: «Να σκεφτεί την πλούσια πείρα που απέκτησε αυτά τα 3 χρόνια. Να σκεφτεί ότι μπορεί οι κυβερνήσεις να άλλαξαν, μπορεί από τη “μεταμνημονιακή εποχή” και τη “δίκαιη ανάπτυξη” του ΣΥΡΙΖΑ να περάσαμε στη “βιώσιμη ανάπτυξη για όλους” της ΝΔ. Όμως τα μνημόνια εφαρμόζονται, εκατοντάδες νέοι αντιλαϊκοί νόμοι ψηφίζονται, η εργασιακή ζούγκλα και η ανασφάλεια στους εργαζόμενους κυριαρχεί.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται νέα λαίλαπα – επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και όλα αυτά με την προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, κυβέρνηση – εργοδοσία να επιτίθενται στο συνδικαλιστικό μας δικαίωμα, βάζοντας νέα εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, νέα εμπόδια στο όπλο μας που είναι η συλλογική δράση, η διεκδίκηση και η απεργία.

Σε αυτές τις εξελίξεις η πλειοψηφία και η διοίκηση του ΕΚ έδωσε το στίγμα της, στηρίζοντας ουσιαστικά την αντιλαϊκή πολιτική, στάθηκε μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες των εργαζομένων στην πόλη μας.

Μόνο μερικά από τα έργα και τις ημέρες δράσης της είναι χαρακτηριστικά:

• Δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση(!) που να ενημερώνει τους εργαζόμενους για τις συνέπειες ενός από τους εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίστηκαν.

• Όταν δεκάδες ΕΚ και Ομοσπονδίες καλούσαν σε απεργία, το ΔΣ του ΕΚ Καλαμάτας καλούσε σε απεργοσπασία.

• Ακόμα και όταν αναγκαζόταν να πάρει απόφαση για κινητοποίηση, αυτή έμενε στα χαρτιά, δεν έπαιρνε κανένα μέτρο για την επιτυχία της.

• Ήταν μακριά και απέναντι από τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αντιμετώπισης των απολυμένων στο Πανελλήνιο, που όταν φέραμε το θέμα για συζήτηση στη συνεδρίαση της διοίκησης, η πλειοψηφία έλεγε ότι “μπορεί και να μην είναι απλήρωτοι…” κι ότι “πρέπει να ρωτήσουμε τον εργοδότη για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει”.

• Στην προσπάθεια για την πραγματοποίηση του νόθου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην πόλη μας έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ταυτίστηκαν με τη συνδικαλιστική μαφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος Τσώνης, στέλεχος της ΝΔ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Παναγόπουλο, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια λογική ήταν και η παράταξη της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ – ΠΑΣΟΚ) όπου όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ο επίσημος νεροκουβαλητής της παράταξης της ΝΔ. Ψήφιζαν τα πάντα μαζί, είχαν ως μόνιμο άγχος την διαρκώς καταδίκη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Έφτασαν σε σημείο, μετά το φιάσκο που έπαθαν στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, να ζητάνε από κοινού την καθαίρεση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΕΚ τη σκυτάλη πήρε η εκπρόσωπος της παράταξης και στέλεχος της ΛΑΕ δηλώνοντας ότι υπερψηφίζει τον απολογισμό της πλειοψηφίας, γιατί “κάναν έστω αυτά τα λίγα”.

Αυτά πρέπει να προβληματίσουν κάθε τίμιο συνδικαλιστή που θέλει να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Συνάδελφε αντιπρόσωπε, ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχεις, σε καλούμε την Κυριακή που θα πας να ψηφίσεις, να συμπορευτείς με τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που θέλει να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Τα σωματεία, οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, αποδείξαμε αυτά τα 3 χρόνια ότι οι εργαζόμενοι μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις. Με σύνθημα “Μπροστά οι δικές μας ανάγκες“, πρωτοστατήσαμε σε κάθε διεκδίκηση, σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα. Δώσαμε μάχες στο Εμπόριο (ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες στη Black Friday, στις λευκές, κόκκινες και γαλάζιες νύκτες). Δώσαμε μάχες ενάντια στην 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία, χωρίς ρεπό στους ξενοδοχοϋπάλληλους. Μάχες ενάντια στην απληρωσιά. Μάχες για σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας. Με τις μικρές μας δυνάμεις και με τον αρνητικό συσχετισμό στη διοίκηση, είχαμε κατακτήσεις. Πληρώθηκαν οι συνάδελφοι στο Πανελλήνιο, είχαμε επαναπρόσληψη απολυμένης στο “Οrizon blue”, 16 εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, 7 στην Πύλο και 13 στην Κυπαρισσία, βρίσκονται σε διαδικασία μονιμοποίησης.

Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν πράγματα στην Μεσσηνία με έναν διαφορετικό συσχετισμό στη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση (στη διοίκηση του ΕΚ). Ειδικά τώρα μπροστά στη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, η στάση του κάθε συνδικαλιστή είναι κρίσιμη. Η πλειοψηφία του ΕΚ και η παράταξη της ΔΑΚΕ είναι ξεκάθαρη. Συστρατεύονται με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, προπαγανδίζοντας ότι η επαγγελματική – ιδιωτική ασφάλιση είναι για το καλό μας.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Συνάδελφοι! Μην τους επιτρέπεται να σαν θεωρούν δεδομένους. Μην τους επιτρέπεται να σας έχουν σίγουρους για τη σφαγή!

Ενισχύστε το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ. Αποδυναμώστε τις παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΕΑΚ που έκαναν τα πάντα ώστε να περάσει η πολιτική κυβερνήσεων – εργοδοσίας.

Ψηφίζουμε – στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο της “Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης” στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας».

Σήμερα και αύριο οι εκλογές για τη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου – Η διακήρυξη της ΔΑΣ


Κοινοποιησέ το

Πολιτικά

Ελλάδα – Αίγυπτος: Τα οφέλη της συμφωνίας ΑΟΖ – Τι κερδίζει η χώρα μας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ελλάδα - Αίγυπτος: Τα οφέλη της συμφωνίας ΑΟΖ – Τι κερδίζει η χώρα μας 12
Κοινοποιησέ το

Τα οφέλη της συμφωνίας

Οφέλη συμφωνίας ΑΟΖ με Αίγυπτο: Τα ελληνοτουρκικά αλλάζουν, μετά την υπογραφή για τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καΐρου. Το ίδιο ισχύει και για τα δεδομένα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για μια πολύ ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απόλυτα σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλλασας.

Έτσι, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η ελληνική θέση. Δηλαδή, πως τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Επιπλέον, κατοχυρώνει την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Η Άγκυρα από την πλευρά της απειλεί πια ανοιχτά με αποχώρηση από τις διερευνητικές επαφές, ενώ στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο των εξωτερικών κάνει λόγο για «ανύπαρκτη» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υποστηρίζοντας πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Οφέλη συμφωνίας ΑΟΖ με Αίγυπτο: Κίνηση ματ από την Αθήνα

Η κίνηση «ματ» της Αθήνας να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με το Κάιρο. Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αλλάζει πλήρως τα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά. Οκτώ μήνες μετά το τουρκολυβικό σύμφωνο, έρχεται με μια συμφωνία για να το διεμβολίσει. Επιπλέον, την ίδια στιγμή δημιουργεί πλέον μια νομική διαφορά μεταξύ των δυο συμφωνιών.

Το συγκεκριμένο γεγονός που δίνει τη δυνατότητα προσφυγής των τεσσάρων εμπλεκόμενων μερών στη Χάγη για να επιλύσουν τη συνοριακή διαφορά που προκύπτει. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των διαπραγματέυσεων μεταξύ Αθήνας και Καϊρου. Η συμφωνία ενδυναμώνει την Αθήνα. Επίσης, σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις της με την Άγκυρα στις διερευνητικές επαφές, δεν υπάρχει πλέον μόνο το τουρκλιβυκό σύμφωνο στο τραπέζι.

Η επιλογή της τμηματικής συμφωνίας επελέγη, διότι αυτό φαίνεται πως επιθυμούσε το Κάιρο. Την ίδια στιγμή και λόγω της νέας πραγματικότητας που είχε διαμορφωθεί με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως βιαζόταν να βρει μια καλή συμφωνία. Αυτό, διότι ήθελε να το ακυρώσει. Σύμφωνα με πηγές με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων, το επόμενο διάστημα θα υπάρχει κάποια πρόνοια. Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί με συμπερίληψη και των περιοχών που είναι εκτός αυτής. Όπως ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές, «Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική. Δηλαδή, αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών». Ενώ, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο. Αυτό, διότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».

Ελλάδα-Αίγυπτος: Τα οφέλη της συμφωνίας ΑΟΖ – Τι κερδίζει η χώρα μας – Όλο το παρασκήνιο μέχρι τις υπογραφές - Εικόνα 1

Οφέλη συμφωνίας ΑΟΖ με Αίγυπτο: Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προηγήθηκαν προχθές το βράδυ τρεις γύροι τηλεφωνικών επικοινωνιών. Αυτές έγιναν μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Όταν οι δυο πλευρές έφτασαν κοντά στην συμφωνία, ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και φέρεται να έδωσε το πράσινο φως για το ταξίδι του κ. Δένδια στο Κάιρο. Ακολούθησε νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Δένδια και Σούκρι, πριν ο Νίκος Δένδιας μπει στο αεροπλάνο και ταξιδέψει για το Κάιρο.

Οφέλη συμφωνίας ΑΟΖ με Αίγυπτο: Η αντίδραση της Τουρκίας

Η Τουρκία κάθε άλλο παρά ευχαριστημένη είναι από αυτή την εξέλιξη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 βρέθηκε η ίδια πολύ κοντά στην υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ωστόσο η συμφωνία ναυάγησε μετά την ανατροπή των φιλότουρκων Αδελφών Μουσουλμάνων. Μάλιστα η Άγκυρα επέμενε να δίνει στην Αίγυπτο 30% και 40% περισσότερο ΑΟΖ απ’ ότι η ελληνική πλευρά, σε βάρος βεβαίως των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Λιβύης. Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι το κείμενο και ο χάρτης της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, προσθέτοντας: «Ωστόσο, είναι προφανές από τις συντεταγμένες ότι η συμφωνία όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά επίσης της Λιβύης».

«Ως εκ τούτου, μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας, την οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ, είναι άκυρη» σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως επιχειρούν να υπογράψουν συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία.

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Π. Νίκας: Απολύτως επιβεβλημένη η λειτουργία νοσοκομείου αναφοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα επιμένουμε συνεχώς σε αυτό το αίτημα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παναγιώτης Νίκας
Κοινοποιησέ το

Νίκας για νοσοκομείο αναφοράς στην Περιφέρεια

Η σταθερά αυξανόμενη εκδήλωση κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθιστά απολύτως απαραίτητη την λειτουργία σε αυτή νοσοκομείου αναφοράς, τονίζει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

“Εμείς θα επιμένουμε συνεχώς σε αυτό το αίτημα και ας παριστάνουν κάποιοι ότι δεν το ακούν”.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισημαίνει:

“Τα κρούσματα covid 19 αυξάνονται και στην Περιφέρειά μας, με ανησυχητικό ρυθμό. Θερμά παρακαλώ τους συμπολίτες μας να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη πλέον η λειτουργία νοσοκομείου αναφοράς, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα στην Περιφέρειά μας και να μην μετακινούνται οι οικονομικά αδύνατοι συμπολίτες μας, αυτοί και οι οικογένειές τους, στα νοσοκομεία του Ρίου και της Αθήνας. Εμείς θα επιμένουμε συνεχώς σε αυτό το αίτημα και ας παριστάνουν κάποιοι ότι δεν το ακούν”.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Ανασχηματισμός: Δείτε τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ανασχηματισμός: Δείτε τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης 13
Κοινοποιησέ το

Ανασχηματισμός

Η συζήτηση των τελευταίων ημερών περί ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα επιβεβαιώθηκε καθώς ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνει τις «λειτουργικές βελτιώσεις» όπως τις επεξεργάστηκε το Μαξίμου.

Ο όρος «λειτουργικές βελτιώσεις» δεν είναι τυχαίος καθώς οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι περιορισμένες.

Ο πρωθυπουργός θα είχε προβεί στις κινήσεις του άμεσα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η τουρκική Navtex με αποτέλεσμα να στραφεί πλήρως η προσοχή του Μαξίμου στο Καστελόριζο και στα εθνικά θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε:

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

– Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

– Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας.

Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές. Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον Πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών.

“Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο. Κλείνω σημειώνοντας ότι με την ανακοίνωσή μου θα λάβετε και την πλήρη σύνθεση της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων” είπε κλείνοντας ο Στέλιος Πέτσας.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ