Connect with us

πρέπει να δεις

Δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» του Στρατοπέδου ‘ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ’

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» του Στρατοπέδου ‘ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ’ 1

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΝ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ

ή «δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» του Στρατοπέδου ‘ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ’ και η Ηρωική μορφή του Νικηταρά!

Γράφει ο Γιώργος Δημητρούλιας, τέως Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

«Με τ’ όπλο ‘ς τα γυμνάσια ‘ξοδεύω τον καιρό

Και σβύνω απ’ τον πολύν ιδρώτα,

Μα δεν φροντίζω΄ να σε ιδώ, πατρίς μου, καρτερώ

Αναστημένη ‘σαν και πρώτα.

με τ’ όπλο ‘ς τα γυμνάσια γυρίζ’ ολημερίς.

Τώρα ιδρώτα μόνο χύνω,

Μα πότε και το αίμα μου θα τρέξη, ώ πατρίς;

Τότε θα ειπώ:  κάτι σου δίνω!»

Κωστής Παλαμάς, Το Τραγούδι του Στρατιώτη.

 

«…Εγώ δεν ήρθα εδώ να μετρήσω τον στρατό του Μπραϊμη πόσος είναι. Το φευγιό να το βγάλετε από τον νου σας. Καθήστε εδώ, (στο Μανιάκι) να πολεμήσουμε και να πεθάνουμε σαν αρχαίοι Έλληνες…».

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ

 

«Του Ενάτου παιδιά τιμημένα,                                                        Τη Σημαία με πίστη κρατάμε                                                           Και σε χρόνια παληά δοξασμένα,                                                   Με τη σκέψη μας πάντα γυρνάμε.»

Από το εμβατήριο του 9ου Συντάγματος Πεζικού.

 

Το τελευταίο διάστημα που ήρθε πάλι στην επικαιρότητα η τύχη του Στρατοπέδου ‘Παπαφλέσσα’ που φιλοξενεί το 9ο Σύνταγμα Πεζικού πλείστοι κονδυλοφόροι και φερέλπιδες πολιτικοί είπαν ότι ανοησία τους ήρθε στο κεφάλι για την μελλοντική «αξιοποίησή» του. Η μόνη σωστή θέση είναι να παραμείνει ως έχει, όχι για να πουλάμε κανά φραπόγαλο ή ότι τα κτήρια είναι καινούργια, αλλά εκτός από λόγους εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, όσο και εκπαίδευσης εφέδρων, υπάρχει μία διαφορετική ερμηνεία και οπτική που απέχει παρασάγγας από την λογική των εφήμερων ανθρώπων του σήμερα.

Ο Ήρωας και ο Πόλεμος.

Η λατρεία των Ηρώων, παράδοση αρχαία του Έθνους των Ελλήνων, είναι ότι πιο χειροπιαστό, ότι πιο κοντινό προς την αληθινή Ευσέβεια, την πραγματική προσέγγιση στην θεϊκή υπόσταση αυτού του κόσμου. Ο Ήρωας στα αρχαία χρόνια εθεωρείτο απλοϊκά από τον λαό σαν ημίθεος με την έννοια ότι ήταν γέννημα της ενώσεως ενός Θεού με έναν θνητό. Μόνο έτσι μπορούσαν οι απλοί άνθρωποι να ερμηνεύσουν την εμφάνιση του θεϊκού χαρακτήρα του υπέροχου αυτού μεγάλου κόσμου σε έναν συνάνθρωπό τους. Οι Ήρωες είναι η αιώνια γέφυρα που ενώνει την ανθρώπινη φύση με την θεία ουσία της, την οποία αυτή περιέχει. Μία πτυχή του Ηρωικού Τρόπου Ζωής είναι η αντρειοσύνη και η ικανότητα στον πόλεμο.

«Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστι, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν Θεούς έδειξε τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε τους δε ελευθέρους».

                                                                                           ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Ο Πόλεμος αποτελεί την τελειότερη εκδήλωση του Όντος, δια της τριπλής υποστάσεώς του ως Αρχής, ως Νόμου, και ως Πραγματικότητος ενσαρκώνει την πληρέστερη εκδήλωση της Ζωής.

Ο Πόλεμος θεωρείται από τον Ηράκλειτο ως ο πατέρας των πάντων, η αρχή του Κόσμου. Είναι ο Γεννήτωρ που καταστρέφει το ατελές και δημιουργεί το τέλειο, τόσο στο επίπεδο της φυσικής ζωής των όντων, όσο και στο ιδεατό επίπεδο των αξιών. Είναι η αιτία της δυναμικής εξέλιξης του Κόσμου, μακροσκοπικώς και μικροσκοπικώς.

Ως βασιλιάς ο Πόλεμος αποτελεί τον Φυσικό Νόμο, ο οποίος, δια της Μαγικής του δύναμης της διαφοροποίησης, φροντίζει για την τήρηση της φυσικής τάξης. Ως Πραγματικότητα, τέλος, εκφράζεται με την πάλη των όντων, αφενός μεν προς την επιβίωση, αφετέρου δε προς εξελικτική πορεία.

Για να μην θεωρηθώ πολεμοχαρής, από κάποιους που θα θελήσουν να συκοφαντήσουν τα γραφόμενά μου, ο πόλεμος είναι δυνατόν να πάρει και καταστροφικές μορφές μόλις αυτός γίνεται μόνον σαν εκδήλωση του πολεμικού ενστίκτου, όπως έκαναν για παράδειγμα ιστορικά, οι Ούννοι και οι Τούρκοι ιδιαιτέρως κατά την Οσμανικοί περίοδο.

Οι ένοπλοι αγώνες του Ελληνικού Έθνους π.χ. όπως αυτός του 21, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ή ο αγών της ΕΟΚΑ, είναι καταξιωμένοι στην λαϊκή συνείδηση έναντι της όποιας ειρήνης, ακριβώς διότι απέβλεπαν στην ελεύθερη έκφραση και ανάπτυξη του Ελληνισμού. Ένα άγνωστο περιστατικό που δείχνει την πολεμική αρετή των Ελλήνων ακόμη και σήμερα είναι οι πολεμικές τεχνικές που έμαθαν οι Έλληνες Αγωνιστές της ΕΟΚΑ στους Ιρλανδούς Αγωνιστές του IRA, όταν βρέθηκαν  μαζί στις Βρετανικές φυλακές.

Η Ηρωική Ηθική του Νικηταρά, Αρχέτυπο του Ελεύθερου Ανθρώπου.

Σε λίγες ημέρες γιορτάζουμε στην γενέτειρά του την Ηρωική μορφή του Νικηταρά. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνέβαλα και εγώ στην ανάδειξη αυτής της εκδήλωσης.

Ο Νικηταράς κλείνει μέσα του την δική του δύναμη. Δύναμη που αντλεί από τις ρίζες της φυλής του και της πατρίδας του. Δύναμη που την εκφράζει με τον Αγώνα και την επαναστατικότητα που χαρακτηρίζουν κάθε του πράξη και σκέψη.

Ο Νικηταράς είναι επαναστάτης. Έχει μέσα του το πείσμα μα και την απόφαση να γκρεμίσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, να γκρεμίσει το υφιστάμενο καθεστώς που επικρατεί και να κτίσει στην θέση τους τον δικό του κόσμο κρυστάλλινο και καθαρό όπως ο Ελληνισμός.

Ο Νικηταράς κατακτά το δικαίωμα της ελευθερίας επωμιζόμενος τις ευθύνες του απέναντι στο Έθνος. Αντιμετωπίζει την ζωή όχι σαν παγερή ύλη ή σαν απροσδιόριστο πνεύμα, μα ως ένα δυναμικό γεγονός που το κατακτούν μόνο οι ρωμαλέοι.  Σε κάθε του πράξη και ενέργεια προτάσσει το συμφέρον του Έθνους, παραμερίζοντας τον ατομικό εγωισμό. Ο Νικηταράς καταξιώνεται με την προσφορά και κατακτά τα δικαιώματά του με τον αγώνα.

Έτσι η Ηρωική μορφή του Νικηταρά μας δίδει το αρχέτυπο του Ελεύθερου Ανθρώπου που ακολουθεί την ανώτερη μορφή Ηθικής, την μη ανταποδοτική, την Ηρωική ηθική. Αλλά θα προσθέσουμε εδώ ότι και ο Ιστορικός Χριστός δηλαδή ο Ιησούς ο Ναζωραίος το ίδιο αρχέτυπο ενσαρκώνει, αφού η μόνη ελευθέρα του επιλογή, που είναι και επιλογή – αυτοσκοπός, είναι η υποταγή του στις βουλές του καθοδηγητού Θεού, δηλαδή του Πατρός, ενώ παράλληλα διδάσκει έμπρακτα την Υπηρεσία και την Θυσία.

Το πρόβλημα της ηθικής είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή που κυριαρχεί σχεδόν ολοκληρωτικά η ψευδοηθική του συμφέροντος. Η Ηρωική Ηθική του Ελληνισμού, βασιζόμενη σε πανάρχαιες αξίες, προβάλλει σαν το όραμα μιας αναγεννήσεως ενός νέου κόσμου. Φέρνω στο μυαλό μου ένα τμήμα της βιογραφίας του Κεμάλ από έναν άγγλο βιογράφο, ο οποίος γράφει ότι αμέσως μετά την καταστροφή της Μικρασίας το 22 και την διάλυση του Ελληνικού Στρατού όταν οι ηττηθέντες έλληνες διοικητές έδιναν τα ξίφη τους στους μογγολότουρκους, ο Κεμάλ δεν επιτέθηκε στην κυρίως απελευθερωμένη Ελλάδα ή σε κάποια νησιά της παρά την παρότρυνση των στρατηγών του γιατί φοβήθηκε την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του Έλληνα στρατιώτη.

Ο «Στρατός» ως Όραμα του Κόσμου.

Η ικανοποίηση των εθνικών επιδιώξεων δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με το ένοπλο τμήμα του Έθνους. Ανάμεσα στο δίπολο λαός/ηγεσία και εθνικό όραμα ο στρατός έχει κομβικό ρόλο. Ιδιαίτερα σε ένα κράτος το οποίο δεν συμβιβάζεται με τα περιορισμένα όρια που του έχουν δοθεί, ο στρατός αποτελεί το σημείο αναφοράς, μια από τις κορυφαίες θεσμικές εκφάνσεις του νεοελληνικού κράτους. Όταν κατά τον 19ο αιώνα ρώτησαν τον Ναπολέοντα τι είναι Έθνος, αυτός απήντησε: «ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ».

Μας λέει ο ιταλός φιλόσοφος Ιούλιος Έβολα: «Έτσι το όραμα της ζωής ως μέλους σε έναν στρατό διαμορφώνει μια δική του ηθική και μια συγκεκριμένη εσωτερική στάση που αφυπνίζει βαθιές δυνάμεις. Σε αυτή την βάση, η αναζήτηση ένταξης σε έναν πραγματικό στρατό, με τους διάφορους τομείς και την ετοιμότητα για απόλυτη δράση στο επίπεδο της υλικής μάχης, είναι η σωστή κατεύθυνση και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί».

 

πρέπει να δεις

Κορονοϊός: Με ένταλμα θα ελέγχουν τα σπίτια

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κορονοϊός: Με ένταλμα θα ελέγχουν τα σπίτια 14

Κορονοϊός: θα ελέγχουν τα σπίτια

Ακόμα πιο αυστηρά είναι τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε σχέση με τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών. Η ιχνηλάτηση των επαφών ατόμων τα οποία προέκυψαν …

Οι παρατηρητές της γειτονιάς αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην αποτροπή των συνάξεων
Ακόμα πιο αυστηρά είναι τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε σχέση με τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών. Η ιχνηλάτηση των επαφών ατόμων τα οποία προέκυψαν να είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, έφερε στην επιφάνεια περιστατικά μόλυνσης και άλλων μελών οικογενειών, σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα. Τα δείγματα μη συμμόρφωσης πολιτών έχει στόχο η Κυβέρνηση να εξαλείψει, με την ανακοίνωση των νέων μέτρων και, ειδικότερα, στην περίπτωση αυτή, των συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Στο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, αναφέρεται ότι από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης 31 Μαρτίου, απαγορεύεται η σύναξη προσώπων σε οποιοδήποτε σπίτι, πέραν των μονίμως διαμενόντων. Σε ερώτηση που απηύθυνε στον Κωνσταντίνο Ιωάννου η «Κ» σε σχέση με το πώς θα ελέγχεται αν στα σπίτια βρίσκονται μόνο οι μονίμως διαμένοντες, ο Υπουργός απάντησε ότι για την εφαρμογή αυτού του μέτρου θα συμβάλουν οι παρατηρητές της γειτονιάς και η Αστυνομία.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κατοικία του οποιουδήποτε δεν μπορεί να παραβιαστεί, βάσει Συντάγματος.

Όπως είπε, υπάρχουν δύο τρόποι για να εξασφαλίσει δικαίωμα εισόδου η Αστυνομία: είτε με δικαστικό ένταλμα, είτε με την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, κάτι που θα εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, τα μέλη της Αστυνομίας θα ανταποκρίνονται σε τυχόν καταγγελίες από γείτονες ή από τους παρατηρητές της γειτονιάς, εάν και εφόσον υπάρχει εύλογη υπόνοια για παραβίαση του διατάγματος, όπως, για παράδειγμα, η συγκέντρωση αρκετών οχημάτων έξω από ένα σπίτι. Θα φθάνουν σε αυτό και θα ζητούν από τον ιδιοκτήτη να προβούν σε έλεγχο, αλλά σε περίπτωση άρνησής του, οι αστυνομικοί θα παραμείνουν έξω από την οικία, μέχρι να εξασφαλίσουν ένταλμα έρευνας. Την συγκεκριμένη πρακτική η Αστυνομία την εφαρμόζει συχνά, οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο, εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του Σώματος.

Σε σχέση με την παραβίαση των διαταγμάτων, ο Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι σε περίπτωση που σε ένα σπίτι εντοπιστούν άτομα εκτός των μονίμως διαμενόντων, θα κληθούν να καταβάλουν το πρόστιμο των 300 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγηθούν και ενώπιον του δικαστηρίου. Με την επιβολή προστίμου θα τιμωρηθεί και ο ιδιοκτήτης, ο οποίος επέτρεψε την είσοδό τους στην οικία του, κατά παράβαση του διατάγματος του Υπουργού Υγείας.

Του Γιάννου Λύτρα

πηγή

 

Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 δήμους

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 δήμους 15

Κορονοϊός Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι οι επόμενες ημέρες και ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λαμβάνει κι άλλα μέτρα.

Αναφέρθηκε στην απαράδεκτη όπως είπε εικόνα έξω από τις τράπεζες με κάποιους συμπολίτες μας να μην καταλαβαίνουν σε τι κίνδυνο βάζουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Ανεστάλη η λειτουργία δυο λαϊκών αγορών στον δήμο Ιλίου.

Σε καραντίνα: Η δημοτική ενότητας Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς μέχρι το βράδυ της 14ης Απριλίου

Μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί σε πέντε δήμους, τρεις της Καστοριάς και δυο της Ξάνθης.

Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

49 οι νεκροί, 82 νέα κρούσματα ‑ 20 ύποπτα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

49 οι νεκροί, 82 νέα κρούσματα ‑ 20 ύποπτα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο 16

Κορονοϊός Ελλάδα

Αυξήθηκαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα μιας και πλέον φτάνουν τους 49.

Την ίδια ώρα σήμερα 31 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 82 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων του Covid-19 να είναι 1,314.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 85.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ