Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Τα έθιμα και η παράδοση στην ζωή του λαού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τα έθιμα και η παράδοση στην ζωή του λαού 1

Γράφει ο Γιώργος Δημητρούλιας

εκδότης «το Αντίδοτο», τέως δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας

«Κι ήρθα να πάρω απ’ το δεντρί, να κόψω απ’ το λουλούδι,
και να το πάω στην άβροχη, τη ρημασμένη χώρα,
που πείνασε για πράσινο και δίψασε για δρόσος,
να γίνει δάσος η ζωή κι η τέχνη περιβόλι».
Κωστής Παλαμάς, «Εκατό Φωνές»

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι για όλο τον ελληνορθόδοξο κόσμο η ιερότερη εβδομάδα του έτους. Όπως μας πληροφορεί ο καθηγητής Λαογραφίας Κώστας Ρωμαίος, η θρησκευτική συγκίνηση τις ημέρες αυτές φτάνει στο υψηλότερο δυνατό σημείο.

Ελλήνων Πάσχα!

Αν θα επιχειρήσουμε να βρούμε, να προσδιορίσουμε και να ερμηνεύσουμε, το κυριότερο αίτιο που προκαλεί το φαινόμενο τούτο, ασφαλώς θα συμφωνήσουμε ότι οφείλεται στην ένταση της θρησκευτικής συγκίνησης, με την οποία ο Ελληνικός Λαός συμμετέχει στο θείο δράμα. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο διαχωρισμού της ελληνικής λαϊκής λατρείας από τον τρόπο που άλλοι λαοί συμμετέχουν στις δικές τους γιορτές. Οι άλλοι χριστιανικοί λαοί, Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες, έχουν τα Χριστούγεννα ως την μεγαλύτερη θρησκευτική και λαϊκή γιορτή. Απ’ αυτούς μας ήρθαν τα στολισμένα έλατα, οι ευτραφείς και ροδαλοί Άϊ – Βασίληδες με τις πληθωρικές σακούλες τους – σύμβολα του άκρατου καταναλωτισμού. Δεν μπόρεσαν όμως όλα τούτα να δημιουργήσουν το κάτι άλλο εκείνον τον εορταστικό οίστρο που αγγίζει τις ψυχές. Στο πείσμα της Δύσης, το πέτυχε η Λαμπρή, εορτή κατ’ εξοχήν ελληνική «εορτή εορτών και πανήγυρης πανηγύρεων», παλλαϊκή μέθεξη χαράς και ευφροσύνης, που προσφέρει η ορθόδοξη πίστη στη γνησιότερη και ανθρωπινότερη έκφρασή της.

Ας μην λησμονούμε ακόμα πως στα μαύρα εκείνα χρόνια της δουλείας και σκλαβιάς στους Τούρκους η εορτή του Πάσχα ήταν στην ουσία η μόνη επιτρεπόμενη εθνική εορτή για το υπόδουλο Γένος. Ήταν τότε που η Λαμπρή είχε αναγορευτεί σιωπηρά στην συλλογική συνείδηση του σκλαβωμένου Ελληνισμού ημέρα Αναστάσεως και Ελευθερίας. «Διαγενομένου του Σαββάτου», ο θρήνος για τον θάνατο θα γίνει νικητήριο σάλπισμα, θρίαμβος της Ανάστασης, αναφτέρωμα των ελπίδων και προάγγελος της Εθνικής Ελευθερίας.

Ανάσταση Θεού, αλλά ο Θεός είναι μέσα στην φύση, που κι αυτή ανασταίνεται, ξυπνά από την χειμερία νάρκη, νικώντας την φθορά και τον θάνατο. Άνοιξη της φύσης και άνοιξη των ψυχών, ένα συνταίριασμα διπλής χαράς που μας χαρίζει η μοναδικότητα της πασχαλινής γιορτής στον ελληνικό χώρο.

Ο «λιθοβολισμός» της Εκκλησίας, αλλά και της Παράδοσης!

Την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του ελληνικού Πάσχα την αποτελούν πολλά και διαφορετικά έθιμα, όλα όμως έχουν την δική τους σφραγίδα, αξία και ποικιλία, και όλα έχουν τις ρίζες τους μέσα σε Παράδοση αιώνων ή ακόμη και χιλιετηρίδων.

Η πανδημία ήρθε κουτί σε αυτούς που όπως γράφει σε επιστολή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «…δεν είναι επαΐοντες, δεν φαίνεται να διαθέτουν το βαθύτερο θεολογικό ούτε και το επιστημονικό κριτήριο, γι’ αυτό και δημιουργούν μόνο σύγχυση, ως προς την ταυτότητα και την αποστολή της Εκκλησίας…», «κρύβονται πίσω από άλλους» και «…προβαίνουν σε αναλογικές συγκρίσεις με κομματικές συνιστώσες ή συνασπισμούς». Αυτοί οι «κύριοι» βρήκαν, λοιπόν, την ευκαιρία να επιτεθούν φραστικά στα έθιμα και την παράδοση, αλλά και την ίδια την Εκκλησία που ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, προέταξε την δημόσια υγεία και υιοθέτησε όλα τα μέτρα για την προστασία των πιστών και όπως έγραψε: «Τώρα είναι ο καιρός της σιωπής, γιατί μόνο έτσι τιμώνται τα έργα του Θεού «εν σιγή», τα οποία είναι πάντοτε έργα προς σωτηρία του λαού και στην προκειμένη περίπτωση, πράξεις θυσίας υπέρ υγείας αντί ασθενείας και ζωής υπέρ θανάτου». Αλλά λίγες ημέρες αργότερα και μετά την επίθεση κάποιων, κατ’ όνομα «προοδευτικών», στην Θεία Ευχαριστία, ο ίδιος γράφει στον τύπο, μεταξύ άλλων: «Στην εποχή της αποθέωσης του ατομικού δικαιωματισμού, αποτελεί τουλάχιστον οξύμωρο πνευματικό και πολιτισμικό σύμπτωμα, το διαπραττόμενο σοβαρό έλλειμμα σεβασμού στην πίστη του άλλου. Προφανώς τις επιμέρους κοινωνίες εξυπηρετεί περισσότερο η θολότητα παρά η καθαρότητα του ορίου μεταξύ ελευθερίας και ασυδοσίας, ενώ στην ίδια προβληματική εντάσσεται και η τάση ποινικοποίησης της Θείας Κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την προτεραιότητα των σκοπιμοτήτων έναντι της αλήθειας». (Όλα τα γραπτά του Σεβασμιώτατου όπως δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο από 14 Απριλίου έως 7 Μαΐου).

Η ουσία είναι η επίθεση στην Λαϊκή Κοινότητα!

Ας δούμε τώρα την κρυμμένη όψη της επίθεσης των χαβιαροαριστερών και των λοιπών φιλελέδων υπαλλήλων του Σόρος, η ελίτ της Παγκοσμιοποίησης, στην Λαϊκή Κοινότητα.

Η φυσική Κοινότητα που έχει βιώσει ίδιες ιστορικές αξίες αποκτά ιστορική συνείδηση και έτσι προβιβάζεται από φυσική σε ιστορική μονάδα, δηλαδή σε Λαό. Η Πόλις είναι ανώτερη μορφή κοινωνικής συμβίωσης, όπου ήθη και έθιμα αποκρυσταλλώνονται σε Αξίες, όπως η Ταυτότητα και η Παράδοση, οι οποίες διαμορφώνονται μέσα στους αιώνες και είναι ένας σταθερός άξονας αναφοράς του Λαού όσες γενεές και αν περάσουν.

Το απρόσωπο άτομο και η ακοινώνητη μάζα δεν έχουν ιστορική, παρά βιολογική ζωή. Ο Λαός σαν ιστορική μονάδα μπορεί να διαμορφώσει την ιστορία. Η Κοινότητα που έχει τέλεια συνείδηση της ιστορικότητάς της  οικοδομεί την Πόλη. Η Πόλις είναι φορέας και δημιουργός πολιτισμού και όχι το εφήμερο, ιδιοτελές και μη αύταρκες άτομο.

Ο οικουμενικός ανθρώπινος τύπος των σημερινών κοινωνιών είναι ο κερδώος άνθρωπος του υλισμού. Το ανθρωπιστικό μήνυμά του είναι ισοπεδωτικό διότι τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο του σύμπαντος, έξω από την φύση. Ο ανθρωπισμός δεν είναι αξία από μόνη της, αλλά έχει το νόημα που εμείς του δίνουμε. Σκοπός της κοινωνίας δεν είναι η καθολική αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη, που φυσικά δεν μπορούμε να παρέχουμε σε όλους, αλλά η πολιτιστική βελτίωση και η άνοδος της Λαϊκής μας Κοινότητας.

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Από Τρίτη 14 Ιουλίου ξεκινά η διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ στον Δήμο Μεσσήνης

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΤΕΒΑ στον Δήμο Μεσσήνης

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ στον Δήμο Μεσσήνης

Ο Δήμος Μεσσήνης, ως  Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης  της  Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στο πλαίσιο δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιήσει  διανομή την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, 14, 15 και 16  Ιουλίου. Οι διανομές θα γίνουν σε Βαλύρα, Ανδρούσα, Αριστομένη, Χατζή, Άγιο Ανδρέα, Πεταλίδι και Μεσσήνη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα με τα σημεία διανομής, τις ώρες και τις μέρες:

 

ΤΡΙΤΗ 14/7 ΤΕΤΑΡΤΗ 15/7 ΠΕΜΠΤΗ 16/7
 

ΒΑΛΥΡΑ

(ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) 8 π.μ. – 9:30 π.μ.

 

ΑΝΔΡΟΥΣΑ

 (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) 10 π.μ. -11:30 π.μ.

 

ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ

(ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) 12 μ. – 1:30 μ.μ.

 

ΧΑΤΖΗ

(ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) 2 μ.μ. – 3 μ.μ.

 

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

(ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) 8 π.μ. – 9 π.μ.

 

ΠΕΤΑΛΙΔΙ

(ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ-ΚΕΠ) 9:30 π.μ. – 10:30 π.μ.

 

ΜΕΣΣΗΝΗ

(ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) 11 π.μ. – 2 μ.μ.

 

 

ΜΕΣΣΗΝΗ

(ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) 8 π.μ. – 3 μ.μ.

 

Τα είδη που θα διανεμηθούν στις οικογένειες είναι:  είδη παντοπωλείου, μαναβικής, τυριά, κρέατα, καθαριστικά και σχολικά είδη.

 

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΤΕΒΑ και για το λόγο αυτό οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ τόσο του δικαιούχου όσο και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους καθώς επίσης και την Αστυνομική τους Ταυτότητα.

Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν δύναται να προσέλθει αυτοπροσώπως στο σημείο διανομής, τα προϊόντα μπορούν να παραλαμβάνονται από τρίτο πρόσωπο που φέρει εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου της υπογραφής (από Αστυνομία ή Κ.Ε.Π.) ή συμβολαιογραφικό  πληρεξούσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες: τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων, τηλ.27223-60185.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην ιστορική Μεθώνη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στη Μεθώνη

Στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της ιστορικής κωμοπόλεως της Μεθώνης τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, την Κυριακή 12η Ιουλίου, επί τη μνήμη του Οσίου πατός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο παρεπιδημών εις την Μεσσηνίαν Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αλέξιος Πετρίδης εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο εφημέριος της Μεθώνης π. Δημήτριος Καλδής και οι διάκονοι Νεόφυτος Σαχλάς και Βασίλειος Κουτσόγιαννης. 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας της και ευχήθηκε στους κατοίκους της Μεθώνης να έχουν ως οδηγό και προστάτη τους τον Όσιο Παϊσιο.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Πανηγυρικός Εσπερινός για την Πολιούχο της Φοινικούντας Παναγία Τριχερούσα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παναγία Τριχερούσα

Παναγία Τριχερούσα Φοινικούντα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, ο Πανηγυρικός Εσπερινός για την Πολιούχο της Φοινικούντας Παναγία Τριχερούσα. 

Παναγία Τριχερούσα Φοινικούντα

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος,   συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. 

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Άρτης, κατόπιν εντολής του οικείου  Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αναστάσιο Τσώνη.

Το θείο λόγο κήρυξε ο  Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας, Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Τσαγκούρης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο Ιερό Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Καταλήγοντας, εκζήτησε από τους παρισταμένους Αρχιερείς να ευχηθούν και να ευλογήσουν, ώστε η ζωή μας να αρέσει στο Θεό και η Παναγία μας που είναι το “κειμήλιο” της Οικουμένης, (κατά τον Άγιο Κύριλλο Αλεξανδρείας), να γίνεται “λιμήν και σωτηρία” για ολόκληρο τον κόσμο.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό για να συμμετάσχει στην Ακολουθία και να προσκυνήσει την Χαριτόβρυτο Εικόνα της Παναγίας.

Παναγία Τριχερούσα Φοινικούντα Παναγία Τριχερούσα Φοινικούντα Παναγία Τριχερούσα Φοινικούντα Παναγία Τριχερούσα Φοινικούντα

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ