Connect with us

Συμβουλές

Θεός; Άνθρωπος;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Θεός; Άνθρωπος; 1

Είναι ξεκάθαρα θέμα πίστης. Εξαρτάται τι πιστεύει ο κάθε άνθρωπος. Και στην πίστη δεν χωράνε αποδείξεις, επιχειρηματολογίες που ενισχύουν την ψηλαφούμενη αλήθεια; Αλλά και πάλι ποια είναι η αλήθεια;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται για θέματα που άπτονται της δογματικής, και τα οποία είναι δύσκολο να κατανοηθούν από τους πολλούς. Ο σύγχρονος άνθρωπος αγωνιά για την απλότητα των πραγμάτων. Πού να γεμίζει ο νους του με δύσκολους δογματικούς όρους και ερμηνείες; Αυτό, όμως, είναι μέρος της αλήθειας. Θέλω, λοιπόν, με τούτη τη σκέψη να πω πως το πρόσωπο του είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την ανθρωπολογία, όσο και για τη σωτηρία του ανθρώπου.  Δεν είναι ανάγκη να αναλωθεί κανείς σε ακατανόητες φράσεις και σκέψεις, που διατύπωσαν με το φωτισμό του αγίου Πνεύματος οι Πατέρες της Εκκλησίας, εντούτοις, χρειάζεται η γνωριμία με το πρόσωπο του Χριστού, που συμβάλλει στη γνωριμία του ανθρώπου με τον εαυτό του, τον κόσμο του, τους άλλους.

Γεννήθηκε ο Χριστός. Ε, και; Θα πει κάποιος; Άλλος ένας μεγάλος, σπουδαίος στην ιστορία του κόσμου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν ήταν άλλος ένας ακόμη σπουδαίος, γιατί να φτάσει μέχρι θανάτου, θανάτου σταυρικού; Εξάλλου, αν ήταν ένας ακόμη σπουδαίος και τρανός, σίγουρα δεν θα επιδίωκε να έχει την τύχη ενός Σώματος που σταυρώθηκε, συκοφαντήθηκε, χλευάστηκε, πόνεσε, μάτωσε. O Michael Onfray, αυτό το τελευταίο δεν ήθελε να το αποδεχτεί. Και θεωρώ πως σ ’αυτό είχε επηρεαστεί από τον υπεράνθρωπο του Nietzsche. Βλέπετε, η δυτική θεώρηση αισθανόταν απόκρουση για το καταπονημένο, ταπεινωμένο, ασθενές σώμα, και εξυμνούσε την ευρωστία. Και σ’ αυτό, η Δύση απέτυχε. Γι ’αυτό και σήμερα οι Δυτικοί διψάνε να γνωρίσουν την ορθοδοξία. Γιατί όλα μέσα τους απομυθοποιήθηκαν, κατέρρευσαν.

Η Ανατολή δεν ζει με αντι –προτάσεις. Δεν υπάρχει για να κατατροπώνει τη δυτική σκέψη και τα πρότυπα της. Η Ανατολή, η ορθόδοξη Ανατολή, ζει με αλήθειες. Όμορφες αλήθειες. Κι αυτές τις εκφράζουν οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, αυτοί οι μεγάλοι άγιοι που αποτελούν, συνάμα, για τον άνθρωπο, ψυχολόγους, φιλοσόφους. Δεν ερμηνεύουν το μυστήριο. Στέκονται με «σωφροσύνη και ευλάβεια απέναντι στα θεία», καταπώς σημειώνει ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης. Το άγιο Πνεύμα τους φώτισε και αποτύπωσαν τις σκέψεις τους στα θαυμάσια έργα τους. Έτσι, με ταπείνωση και ευλάβεια προσκύνησαν το μυστήριο, το ψηλάφησαν και αποτύπωσαν τις αλήθειες του.

Υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο σκοντάφτουν, σκαλώνουν, όσοι αμφισβητούν το πρόσωπο του Χριστού. Είναι το «ισχυρό» Του σημείο∙ η θεότητα Του. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. Μάλιστα, ο Ernest Renan, θα ομολογήσει για τον Χριστό: «Οι αιώνες θα διακηρύσσουν ότι μεταξύ των υιών των ανθρώπων δεν γεννήθηκε κανένας υπέρτερος σου∙ Θεός όμως δεν είσαι». Μήπως, αυτό δεν διακηρύσσει η σύγχρονη αθεΐα; Υπάρχει, όμως, σ’ αυτό, κάτι βαθύτερο με προεκτάσεις ανθρωπολογικές, καθοριστικές για την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και αποτελεί, θα έλεγα, ένα ταρακούνημα στη μεταφυσική. Η αθεΐα δεν θέλει έναν Θεό ενανθρωπήσαντα, αλλά έναν άνθρωπο «αποθεωθέντα» κατά τη ρήση του Ιωάννη Δαμασκηνού, έναν υπεράνθρωπο του Nietzsche. Θέλει Θεό τον άνθρωπο και τον Χριστό άνθρωπο σπουδαίο, περίφημο, υψηλής ιστορικής σπουδαιότητας, στην καλύτερη περίπτωση. Αυτός είναι ο Χριστός;

Αυτή είναι η αλήθεια; Η αλήθεια στα θεολογικά έχει άλλη κίνηση. Τί λέει ο Χριστός στον Θωμά; «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ιω. 14, 6). Υποστασιοποιείται η αλήθεια στο πρόσωπο του Χριστού και έχει αξία, νόημα, μόνο όταν ταυτίζει την οντολογική της δύναμη και λειτουργικότητα με το θείο Του πρόσωπο. Με τον τρόπο αυτό, δεν εκφράζει αξιακές αρετές, αλλά μαρτυρεί τη θεία της προέλευση. Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο φετινό μήνυμα των Χριστουγέννων, με σαφήνεια οριοθετεί τα πράγματα: «Δεν είναι ‘’Θεός –Ιδέα’’, ως ο θεός των φιλοσόφων». Αυτό το τελευταίο πολεμάει ο Nietzsche στη «Χαρούμενη Γνώση», τον Θεό –είδωλο. Αυτό, δεν το θέλει ο μεγάλος φιλόσοφος και γι’ αυτό κάνει αναφορά στον θάνατο του Θεού, Τον οποίο είδαν με τα σωματικά μάτια οι φιλόσοφοι.

Ο Χριστός δεν είναι απλά ένας ηθικός άνθρωπος. «Ο Χριστός είναι Σωτήρας, όχι γιατί προβάλλει ένα ηθικό πρότυπο ή γιατί διατύπωσε μία χρήσιμη διδασκαλία – αλλά γιατί ενσάρκωσε την υπέρβαση του θανάτου. Στο Πρόσωπο του Χριστού, πλέον, το κτιστό ζει αιώνια», θα γράψει ο Γέρων Μητροπολίτης Περγάμου κ.κ. Ιωάννης. Ο Άρειος, ο Νεστόριος είδαν την κτιστότητα στον Χριστό, όχι την θεότητα. Οι καταβολές της σύγχρονης αθεΐας, εντοπίζονται στον Νεστόριο, αφού ο ίδιος καλούσε τον Χριστό «θεοφόρο» και όχι ενανθρωπήσαντα Θεό. Θεοφόροι, όμως, είναι και οι άγιοι. Τότε, ποια η διαφορά; Ο Ιωάννης Δαμασκηνός, ο οποίος τον 8ο αιώνα ανακεφαλαιώνει με συστηματικό τρόπο ολόκληρη τη θεολογία των Πατέρων, μιλάει για μη μεταβολή της θεότητος του Χριστού στην ουσία της σαρκός Του. Και καταλήγουμε, ύστερα από αιώνες συζητήσεων, στον περίφημο Όρο της Χαλκηδόνας, που περιγράφει το πρόσωπο του Χριστού: «…τέλειον τὸν αὐτὸν ἐν θεότητι καὶ τέλειον τὸν αὐτὸν ἐν ἀνθρωπότητι, θεὸν ἀληθῶς καὶ ἄνθρωπον ἀληθῶς τὸν αὐτὸν ἐκ ψυχῆς λογικῆς καὶ σώματος, ὁμοούσιον τῷ πατρὶ κατὰ τὴν θεότητα, καὶ ὁμοούσιον τὸν αὐτὸν ἡμῖν κατὰ τὴν ἀνθρωπότητα, κατὰ πάντα ὅμοιον ἡμῖν χωρὶς ἁμαρτίας».

Προσφέρεται μία σύγχρονη ανάγνωση του γεγονότος της θείας ενανθρώπισης, όπως μας την δίνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, στο βιβλίο του «Εκκλησία και Κοινωνία», ανάγνωση καταλυτικής σημασίας για τον άνθρωπο, την κοινωνία, την κτίση: «Μόνο εάν προσεγγίσουμε το γεγονός της θείας ενανθρώπισης του Θεού, στα πλαίσια της καταφατικής κοινωνίας και σχέσης προς τον άλλον, τότε μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε έννοια διάστασης και ατομικής θεώρησης της ανθρώπινης ζωής, έστω και αν αυτή η ζωή προσωρινά σκιάζεται από βανδαλισμούς, σκάνδαλα και οικονομικές κρίσεις, οι οποίες έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Μόνο τότε ο άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει ότι οποιαδήποτε παλινδρόμηση ανάμεσα στη Σκύλλα του ατομισμού και στη Χάρυβδη του κολλεκτιβισμού είναι ανώφελη για τον ίδιο αλλά και για κάθε μορφή ανθρώπινης κοινωνίας».

διάκονος Ι. Μ. Σταγών & Μετεώρων

π. Ηρακλής Αθ. Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)

Συμβουλές

Κουνούπια, οι ενοχλητικοί επισκέπτες: 8 φυσικοί τρόποι να τα αποφύγετε

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Βασιλικός

Κουνούπια φυσικοί τρόποι να τα αποφύγετε

Τα κουνούπια είναι οι πιο ανεπιθύμητοι επισκέπτες του καλοκαιριού, εισβάλλουν κυρίως απογευματινές και βραδινές ώρες και η μικρή παραμονή τους στον χώρο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα τσιμπήματα, έντονη φαγούρα και μπόλικο εκνευρισμό

Υπάρχει όμως τρόπος να κρατήσουμε μακριά από το μπαλκόνι μας, την κήπο μας και το σπίτι μας αυτούς τους λιλιπούτειους εχθρούς, τα κουνούπια, προς αποφυγή σημαδιών και μάλιστα χωρίς χημικούς παράγοντες.

  1. Λεμόνι και γαρίφαλα: Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και εισαγάγετε σε κάθε κομμάτι περίπου δέκα γαριφαλάκια. Για ακόμη καλύτερα προστασία από κάθε ανεπιθύμητη επίσκεψη μπορείτε σε μια πιατέλα να τοποθετήσετε πέντε-έξι λεμόνια.
  2. Βασιλικός: Εάν διαθέτετε μια γλάστρα με βασιλικό, τότε έχετε στο σπίτι σας την πιο φυσική λύση για την απομάκρυνση των κουνουπιών. Οι απωθητικές του ιδιότητες είναι ισχυρότερες εάν χρησιμοποιούνται ως τοπικό αιθέριο έλαιο, που εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.
  3. Σκόρδο: Με έντονη μυρωδιά το σκόρδο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνθλίψετε μερικές σκελίδες σκόρδου και να τις βράσετε σε νερό για λίγη ώρα. Ρίξτε το νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το γύρω από το δωμάτιο για να αποφύγετε την είσοδο κουνουπιών στον χώρο σας.
  4. Λάδι neem: Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο neem είναι πολύ αποτελεσματικό στην απομάκρυνση κουνουπιών, δέκα φορές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα χημικά υλικά.
  5. Λεμόνι ευκαλύπτου: Το λεμόνι ευκαλύπτου είναι ένα δραστικό εντομοαπωθητικό. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε, το αιθέριο έλαιο λεμονιού ευκαλύπτου βρέθηκε να παρέχει 100% προστασία από τα κουνούπια έως και 12 ώρες. Απλώς μην το χρησιμοποιείτε σε παιδιά κάτω των τριών ετών.
  6. Μέντα: Το έλαιο μέντας είναι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό. Μπορείτε να το αναμείξετε με άλλα αρώματα, όπως το λεμόνι, και να τα τρίψετε στο δέρμα σας.
  7. Λεμονόχορτο: Το έλαιο λεμονόχορτου είναι συγκρίσιμο με τα εμπορικά εντομοαπωθητικά. Μάλιστα από τον συνδυασμό λαδιού λεμονόχορτου με ένα άλλο αιθέριο έλαιο, όπως το έλαιο κανέλας, θα προκύψει ένα πιο ισχυρό εντομοαπωθητικό.
  8. Χρήση ανεμιστήρα: Αποτελεί μία ιδανική λύση δροσιάς και συνάμα χάρη στη χρήση του τα κουνούπια απομακρύνονται από τον χώρο σας, καθώς ο αέρας τα απωθεί.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Πώς θα σβήσεις τις γραντσουνιές από τα γυαλιά σου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πώς θα σβήσεις τις γραντσουνιές από τα γυαλιά σου 12

Σβήσιμο γρατσουνιών από τα γυαλιά

Αν η μέχρι τώρα οι προσπάθειές σου να εξαλείψεις λεκέδες και γρατσουνιές από τα γυαλικά σου, ακόμη και τα γυαλιά μυωπίας ή ηλίου, δεν ήταν πετυχημένες, σου δίνουμε ιδέες και λύσεις για να δοκιμάσεις. Τι περισσότερες φορές, ένα καλό πλύσιμο με νερό και σαπούνι μπορεί να αφαιρέσει τα σημάδια, ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτό. Το Goddess.gr έψαξε και βρήκε τους πιο αποτελεσματικούς και εύκολους τρόπους για να κάνεις τα γυαλιά και γυαλικά σου να φαίνονται καινούρια.

Μαγειρική σόδα

Μια κουταλιά μαγειρικής σόδας μπορεί να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις τα σημάδια από γυαλιά και γυαλικά κάνοντάς τα να λάμπουν. Βάλε λίγη μαγειρική σόδα με νερό σε ένα μπολ, βρέξε ένα πανί και πέρνα τα γυαλικά σου με κυκλικές κινήσεις. Ξέπλυνε με κρύο νερό και σκούπισε με καθαρό στεγνό πανί.

Βερνίκι επίπλων

Το βερνίκι επίπλων έχει τη δυνατότητα χάρη στα συστατικά του να γυαλίζει και να εξαλείφει τις γρατζουνιές από το γυαλί. Ρίξε ελάχιστη ποσότητα πάνω σε ένα πανί και σκούπισε λίγο την εξωτερική επιφάνεια των αντικειμένων που θέλεις να γυαλίσεις.

Οδοντόκρεμα

Η οδοντόπαστα λειτουργεί επίσης καλά. Σε βρεγμένο πανί βάλε λίγη οδοντόπαστα και τρίψε απαλά. Ξέπλυνε με κρύο νερό και άσε τα να στεγνώσουν. Προσοχή, μη χρησιμοποιήσεις οδοντόπαστα με λευκαντική δράση.

Κερί αυτοκινήτου

Ακούγεται παράδοξο, ωστόσο, ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσεις τις γρατζουνιές είναι το κερί αυτοκινήτου. Απλά εφαρμόζεις λίγη ποσότητα στο φακό και τρίβεις με ένα μαλακό καθαρό πανί, σκουπίζοντας απαλά τη γρατζουνιά.

Σκόνη μουστάρδας με ξύδι

Η σκόνη μουστάρδας και το ξύδι θα κάνουν τα γυαλιά σου να φαίνονται ολοκαίνουργια. Τα παραπάνω συστατικά βοηθούν στην απομάκρυνση των λεκέδων και δίνουν λάμψη. Φτιάξε μια παχιά πάστα από μουστάρδα σε σκόνη και λευκό ξύδι και στη συνέχεια τρίψε με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας βαμβακερό πανί. Τέλος, ξέπλυνε καλά για να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα. Προσοχή: Η μουστάρδα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σου γι΄ αυτό φρόντισε να πλύνεις καλά τους φακούς πριν τους χρησιμοποιήσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια – Μάθε να τα διαβάζεις…

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια – Μάθε να τα διαβάζεις… 13

Μάθε να τα διαβάζεις τα μάτια

Μάθε να ακούς αυτό που βλέπεις!

Μάθε να δέχεσαι και να καταλαβαίνεις τα μηνύματα που σου στέλνουν τα μάτια του κάθε ανθρώπου· μηνύματα τα οποία με λόγια δεν λέγονται, μόνο μέσω των ματιών είναι πιο εύκολο να σταλούν και να λεχθούν.

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, μας αρέσει, δε μας αρέσει.

Μάτια που άσχετα από το σχήμα, το χρώμα τους, το μέγεθός τους, πάντα θα διαγράφουν μέσα τους τα συναισθήματα των ανθρώπων· συναισθήματα αγάπης, χαράς, λύπης, πόνου, στεναχώριας, ζήλιας, κακίας, μίσους, φθόνου· πάντα μέσα στα δυο μάτια θα κρύβονται είτε θετικά είτε αρνητικά συναισθήματα. Μέσα από τα μάτια θα μάθεις να ξεχωρίζεις αν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου, σου λέει αλήθεια ή ψέματα. Γιατί, μπορεί με λόγια να σου λέει πράγματα που φαίνονται αληθοφανή, όμως, μέσω του βλέμματός του και των ματιών του να δείχνει κάτι άλλο, να δείχνει αυτό που πραγματικά είναι, αυτό που πραγματικά νιώθει, αυτό που πραγματικά σκέφτεται. Αυτό θα το καταλάβεις από τον τρόπο που σε κοιτά· μέσα από τα μάτια του θα καταλάβεις αν αυτός ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος. Αν αυτός ο άνθρωπος υποφέρει ή όχι, αλλά ντρέπεται ή φοβάται να το πει. Αν αυτός ο άνθρωπος σε ζηλεύει και θέλει το κακό σου.

Μέσα από τα μάτια του ο καθένας προδίδεται, όσο και να προσπαθεί να κρύψει καλά τα συναισθήματά του και ενδεχομένως τις πράξεις του. Μέσα από τα μάτια όλα μπορούν να λεχθούν και να αποκαλυφθούν, χωρίς να χρειάζεται στην πραγματικότητα να πει τίποτα με το στόμα, ούτε μια λέξη. Γιατί οι πιο δυνατές λέξεις, τα πιο δυνατά θέλω, λέγονται μέσα από τα μάτια.

Μάθε να παρατηρείς τον άλλον! Γιατί, μπορεί κάποιος να δείχνει καλά, αφού χαμογελάει, όμως τα μάτια του να είναι θλιμμένα, κάτι που μπορεί να τον προδώσει· να φανεί, δηλαδή, πως προσποιείται, πως προσπαθεί να φαίνεται καλά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, πως έχει ανάγκη από στήριξη, αλλά διστάζει να το πει.

Η ευτυχία, όπως και η δυστυχία, πάντα φαίνεται μέσα στα μάτια. Όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος τα μάτια του λάμπουν, όπως και όταν είναι δυστυχισμένος και μέσα του πονά τα μάτια του συννεφιάζουν και ετοιμάζονται για βροχή και καταιγίδες· όταν αγαπάει, τα μάτια του κρύβουν μέσα τους την ηρεμία και τη γαλήνη της θάλασσας, καθώς κοιτάει τον άνθρωπο εκείνο για τον οποίο τρέφει όμορφα και αληθινά συναισθήματα, ενώ, όταν καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού, τα μάτια του πετάνε φλόγες· εκείνες τις φλόγες της ανελέητης φωτιάς που ετοιμάζεται να κάψει τα πάντα στο πέρασμά της, χωρίς κόστος και ίσως με ανυπολόγιστες ζημιές…

Τα μάτια του κάθε ανθρώπου είναι ο καθρέφτης της ψυχής του! Αυτή η ψυχή μπορεί να αποκαλυφθεί γυμνή μπροστά σου, αν εσύ μάθεις να διαβάζεις σωστά τα μάτια αυτού που έχεις απέναντί σου. Μάθε, λοιπόν, να τον κοιτάς μέσα στα μάτια, για να καταλάβεις όσα με λόγια δεν σου λέει. Εκεί, μέσα στα μάτια, φαίνονται όλα.Εκεί, μέσα στα μάτια κρύβονται, όλα τα αληθινά συναισθήματα και όλα τα ανείπωτα λόγια. Γιατί τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια, ποτέ δεν ψεύδονται.

Πρέπει, λοιπόν, να διαβάζουμε τα μάτια « για να μην μας πνίξουν τόσα ανείπωτα λόγια », όπως χαρακτηριστικά λέει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Ξεκίνα από σήμερα και κάνε το πράξη! Πολλά θα καταλάβεις, πολλά θ’ αλλάξουν!

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ