Connect with us

πρέπει να δεις

Πίνοντας καφέ με τους Τρεις Ιεράρχες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πίνοντας καφέ με τους Τρεις Ιεράρχες 3
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Ο λόγος του ευαγγελίου, ο λόγος των Πατέρων και η παράδοση μας, αποτελούν σταθερές αξίες, αναλλοίωτες και αμετάβλητες στο διάβα των αιώνων. Αυτό, επουδενί, δεν σημαίνει το στραγγάλισμα της εφευρητικότητας, του ανοίγματος, της σάρκωσης. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, σηματοδοτεί το ξεθώριασμα της σωτηρίας, τη νέκρωση ενός ζωντανού σώματος.

Πίνοντας καφέ με τους Τρεις Ιεράρχες 4Η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια ανοίχτηκε. Αυτό υπήρξε μεγάλη επανάσταση, δεδομένου ότι ο χώρος στον οποίο άρχισε να αναπτύσσεται ο πυρήνας του χριστιανικού κόσμου ήταν το ιουδαϊκό περιβάλλον. Η φιλοσοφία του χριστιανικού πνεύματος εδώ και αιώνες παραμένει ίδια. Προσαρμογή του θείου λόγου στα δεδομένα της εποχής με τη χρήση των μέσων της κάθε εποχής. Έτσι, φτάνουμε στο σημείο, ο απόστολος Παύλος, αυτός ο ευφυής και εκσυγχρονιστής απόστολος, να ομολογεί πως έγινε σε όλους τα πάντα (Α’ Κορ. 9, 22).

Την ίδια φιλοσοφία, το ίδιο ανοιχτό πνεύμα, επαναστατικό και ρηξικέλευθο, για την εποχή τους, είχαν οι Τρεις Ιεράρχες. Αρνούμαι να δω την παρουσία τους, το έργο τους, στο παρελθόν. Αρνούμαι, επίσης, να εξορίσω την αντίληψη τους σε εποχές περασμένες. Τους βλέπω σήμερα. Βλέπω την ευφυΐα τους, τις ευαισθησίες τους, την αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο, την ανατρεπτικότητα τους, το επαναστατικό τους πνεύμα. Τους βλέπω να έρχονται στην εποχή μας, αλλά και σε κάθε εποχή. Έχουν το ίδιο ύφος, ο καθένας τους διατηρεί τον ίδιο χαρακτήρα, κρατούν στα χέρια τους τα ίδια βιβλία, πιστεύουν στα ίδια που πίστευαν. Η εκφραστική τους, όμως, διάθεση αλλάζει! Δεν είναι η ίδια. Οι άνθρωποι που έχουν απέναντι τους δεν είναι οι ίδιοι. Βυθίζονται, πλέον, σε βαθύτερες σκέψεις, εκφράζουν ανέλπιστες ελπίδες, φλερτάρουν με την κατάθλιψη, γοητεύονται από τη μοναχικότητα.

Είμαι σίγουρος πως αν ο Μ. Βασίλειος, ο Γρηγόριος Θεολόγος και ο Ιωάννης Χρυσόστομος, έρχονταν σήμερα ανάμεσα μας, δεν θα κλείνονταν μέσα στους ναούς, πίσω από τις βαριές πόρτες που θέλγονται από το απλησίαστο. Δεν θα είχαν την ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση πίσω από ένα γραφείο που θα αναδείκνυε με τραγικό τρόπο τη φτώχεια της υπαρξιακής εσωτερικότητας. Ποιός είπε ότι η Εκκλησία υπάρχει για να είναι; Υπάρχει για να γίνεται!

Βλέπω και τους Τρεις να σηκώνονται από τις βαριές καρέκλες που παρέχουν ασφάλεια, αυτοπροβολή, και να σπρώχνουν με δύναμη τις κλειστές πόρτες, βάζοντας τέλος σε ανασφάλειες και φοβικά σύνδρομα. Τους βλέπω, με πίστη στον Θεό και στο γεγονός της σωτηρίας του ανθρώπου, να βαδίζουν στους δρόμους, στις αγορές, στις πλατείες. Χαιρετάνε τον κόσμο. Χωρίς αλαζονεία, χωρίς ύφος που βεβαιώνει τίτλους, χωρίς κομπορρημοσύνες. Απλοί, ταπεινοί, ανυποψίαστα άγιοι! Δεν προκαλούν με τον πλούτο, δεν γιορτάζουν με τους καθώς πρέπει, τους εκλεκτούς, τους ατσαλάκωτους. Όλους τους χαιρετάνε, στέκονται στους πονεμένους, ζορίζονται που δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί η εξουσία του μισάνθρωπου διαβόλου, που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα. Αλλά κι όταν είναι στους ναούς, κηρύττουν χωρίς επίδειξη. Απουσιάζει ο στόμφος, το έντονο καθεστωτικό συλλάβισμα  λέξεων και φράσεων. Ο Γρηγόριος Θεολόγος, μάλιστα, συχνά τονίζει: «Πρᾶξις θεωρίας ἐπίβασις».

Ιδίως ο Γρηγόριος, έχει τάσεις φυγής. Δεν ικανοποιείται. Δεν ησυχάζει. Περνάει έξω από μία καφετέρια και δεν διστάζει να καθίσει και να συζητήσει. Ακούει τους προβληματισμούς των νέων, προβληματίζεται που οι μεταφυσικές τους αγωνίες έχουν ένταση. Σκέφτεται πως η εποχή αυτή εύκολα μπορεί να αναδείξει αγίους, μάρτυρες συνειδήσεως, σε σχέση με τη δική του εποχή. Τους μιλάει με ποιητική γλώσσα, αναδεικνύοντας αλήθειες και ομορφιές της πίστης μέσα από την ευαισθησία που δημιουργούν τα εκφραστικά μέσα της εποχής. Κάποιος από την παρέα πετάγεται και διαμαρτύρεται: «Εσείς μόνο για Θεό μιλάτε και απορρίπτετε κάθε τι που δεν είναι δικό σας. Πώς θα μιλήσετε στην εποχή μας όταν εξορκίζετε κάθε τι που μοιάζει ξένο;». Ο Γρηγόριος δεν σαστίζει, δεν εκπλήσσεται. Τους μιλάει για τον κυνικό φιλόσοφο και φίλο του Ήρωνα που έγινε χριστιανός και επαινεί κάθε τι που προάγει το ήθος, την αρετή. Όλα στην Εκκλησία μεταποιούνται.

Σε ένα άλλο σημείο της πόλης, βαδίζει ο Ιωάννης Χρυσόστομος. Εισέρχεται μέσα σε έναν ναό και συναντά ιερείς σε μία σύναξη. Ακούει πως δεν χρειάζονται ιερείς με μόρφωση και προβληματίζεται για όσα ακούει. Αντιλαμβάνεται απ’ όσα ακούει πως η ιεροσύνη αναλώνεται στο λειτουργικό μέρος. Οι εποχές απαιτούν περισσότερα. Οι άνθρωποι απαιτούν περισσότερα. Υπάρχει Θεός; Γιατί το κακό υπάρχει στον κόσμο; Γιατί βασιλεύει η αδικία; Γιατί ο Θεός που είναι αγάπη αφήνει να εξουσιάζει ο θάνατος τις ζωές των ανθρώπων; Του απευθύνουν το λόγο στη σύναξη. Εσύ παππούλη, του λένε, τί έχεις να μας πεις γι’ αυτά; Πώς θέλει η εποχή μας τον ιερέα; Ο Χρυσόστομος αντλεί τα επιχειρήματα από τους λόγους του «Περί Ιεροσύνης». Χρειάζεται άριστη ηθική κατάσταση, τους λέει, αλλά «είναι μεγάλη η ανάγκη του λόγου, όχι μόνο για τη διασφάλιση της εσωτερικής ποίμνης, αλλά και για την απόκρουση των εξωτερικών εχθρών». Δεν παραλείπει να τονίζει πως ο ιερέας χρειάζεται να γνωρίζει ώστε να διαλέγεται με όλους.

Παραπέρα, ο Μ. Βασίλειος. Περνάει έξω από μία καφετέρια. Δεν αποστρέφει το βλέμμα του, κοιτάζει μήπως συναντήσει κάποιον που έχει αναζητήσεις και φιλοσοφήσει μαζί του. Μέσα στο βάθος κάθονται αγόρια και κορίτσια. Δεν είναι του στυλ του. Δίνει, όμως, ο ίδιος στυλ στη συνάντηση. Βαδίζει προς το μέρος τους. Κάθεται σε διπλανό τραπεζάκι και παραγγέλνει καφέ. Εκείνοι συζητάνε για το τι πρέπει να απορρίπτουν και τι να δέχονται στη ζωή τους. Ο Βασίλειος, γυρνάει προς το μέρος τους και με ήσυχο τόνο στη φωνή, τους λέει αυτά που είχε γράψει στην ομιλία του «Προς τους νέους…»: «Είναι πολλά αυτά που με παρακινούν, παιδιά μου, να σας συμβουλεύσω, όσα θεωρώ ότι είναι άριστα και όσα έχω την πεποίθηση ότι σας συμφέρουν, εάν τα προτιμήσετε… και να συναναστρεφόμαστε με ποιητές και λογογράφους και ρήτορες και με όλους τους ανθρώπους, από τους οποίους πρόκειται να προέλθει κάποια ωφέλεια για την επιμέλεια της ψυχής».

Η Εκκλησία βγαίνει στον κόσμο. Πάντοτε έβγαινε. Όμως, δεν γίνεται κόσμος. Υπάρχει για τον κόσμο, όχι για να γίνει κόσμος. Βλέπω τους Τρεις Ιεράρχες στην εποχή μας. Θέλουν να γνωρίσουν στον άνθρωπο το πρόσωπο του Χριστού. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Δεν εξορκίζουν την εποχή, τα μέσα της, δεν δαιμονοποιούν ότι δεν είναι «της εκκλησίας». Γίνονται για όλους όλα. Κάθονται στις καφετέριες, πίνουν καφέ, ακούνε μουσική, βιώνουν τον Θεό στην εποχή μας. Αγαπούν τον Θεό. Αγαπούν τον άνθρωπο.

διάκονος Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων

π. Ηρακλής Αθ. Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)


Κοινοποιησέ το

πρέπει να δεις

Ιανός: Χωρίς ρεύμα και πλημμυρισμένες Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ιανός: Χωρίς ρεύμα και πλημμυρισμένες Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη 15
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, πτώσεις δέντρων και πλημμυρισμένα υπόγεια στα νησιά του Ιονίου – Έντονη βροχόπτωση σε Ηλεία και Μεσσηνία – Έπεσαν οι πρώτες σταγόνες στην Αθήνα – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Στη δίνη του κυκλώνα της κακοκαιρίας Ιανός βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος, με το βασικότερο πρόβλημα για την ώρα να είναι η διακοπή του ρεύματος σε αρκετές περιοχές, οι πτώσεις δέντρων αλλά και οι πλημμύρες.

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ζακύνθου δεν έχει ρεύμα το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν γίνει 9 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Στην Ιθάκη ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας είπε ότι γίνεται αγώνας για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι στο Βαθύ. «Προσπαθούμε να σώσουμε σπίτια που έχουν φύγει κεραμίδια. Δεν έχουμε ρεύμα από τις 3 τα ξημερώματα. Έχουμε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο από δέντρα που έπεσαν, υπάρχουν καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει». «Έχουμε αμέτρητες κλήσεις για πλημμύρες» είπε ο κ. Στανίτσας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σταύρος Τραυλός που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για πολύ βροχή και αέρα. «Έχουμε πρόβλημα με φερτά υλικά και πλημμύρες σε υπόγεια στη Σάμη, έχει πλημμυρίσει το υπόγειο του νοσοκομείου, έχουμε διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία».

Πλημμυρισμένοι δρόμοι υπάρχουν στην Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά ενω καταστροφές έχουν καταγρφεί στην Σκάλα και τον Καραβόμυλο

Δείτε βίντεο από την Κεφαλονιά

Ο Ιανός σαρώνει την Κεφαλονιά

Δείτε βίντεο από την Ιθάκη

Δείτε βίντεο από την Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής:

Ιανός Ζάκυνθος

Δείτε βίντεο με ριπές 12 μποφόρ στο λιμάνι της Κυλλήνης

Στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη «τα πιο έντονα φαινόμενα με ανέμους και πτώσεις δέντρων καταγράφονται σε Λεχαινά, Πύργο, Αμαλιάδα».

Δειτε φωτογραφίες από τις καταστροφές στον Καραβόμυλο της Κεφαλονιάς:

Παρασύρθηκε αγκυροβολημένο σκάφος στην Ιθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Τα προβλήματα στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικιμενο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Παράλληλα αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Πώς ξεκινησαν τα φαινόμενα

Ο Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην ελληνική επικράτεια, «σαρώνοντας» με θυελλώδεις ανέμους εντάσεως έως και 10 μποφόρ το Ιόνιο, καθώς και την παράκτια γραμμή της Νότιας Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Μετά τις 3 έπεσαν και οι πρώτες ψυχάλες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, δίχως ωστόσο να προκληθούν προβλήματα.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τις επόμενες ώρες, είναι οι Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Νεώτερες εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για μερική μετατόπιση της πορείας του Ιανού, καθώς δεν αναμένεται να εισχωρήσει στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλες ποσότητες βροχής, έως και 200 τόνους ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλα προβλήματα.

Η Παρασκευή και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, προβλέπεται να είναι το πιο δύσκολο και επικίνδυνο διάστημα της κακοκαιρίας για την Αττική,

Ζωντανή εικόνα απο το Αργοστόλι Κεφαλονιάς 

Βίντεο από την παραλία του Λαγανά στη Ζάκυνθο

Δείτε φωτογραφίες από την Ζάκυνθο το πρωί της Παρασκευής:

119684664_953999381788583_6003549360916199578_n
zakinthos2
zakinthos

Την πορεία του Ιανού προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών, οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»:

Δείτε βίντεο πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:

Meteo.gr: Πέμπτη 17/09/2020. Η πορεία του ΙΑΝΟΥ προς την Ελλάδα

Έντονη βροχή σε Ηλεία και Μεσσηνία

Ο κυκλώνας Ιανός επηρεάζει με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους τη δυτική Ελλάδα, επεκτείνοντας το μέτωπο της καταιγίδας από τα νησιά του Ιονίου, τα οποία δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, έως τους νομούς της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Τις επόμενες ώρες, το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο ίδιο τόξο, καλύπτοντας τις δυτικές ακτές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Δείτε βίντεο από περιοχή της Ηλείας:

ilialive.gr - Ξεκίνησε το ξέσπασμα του "Ιανού"

Νωρίτερα την Πέμπτη η Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, προειδοποίησε με μήνυμα από το «112», τους κατοίκους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έρχονται στα νησιά του Ιονίου.

Δείτε το μήνυμα που έφτασε στα κινητά τους, λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι:

minima2Δείτε εικόνα από την Κυλλήνη:


Η πρόβλεψη του καιρού από την ΕΜΥ


Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται πλέον η Κεντρική και Νότια Ελλάδα, καθώς το φαινόμενο Ιανός έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας τα νησιά του Ιονίου και τις δυτικές παράκτιες περιοχές, συνεχίζοντας την πορεία του με θυελλώδεις ανέμους και μεγάλες ποσότητες βροχής προς την ενδοχώρα.

Για σήμερα Παρασκευή, η οποία προβλέπεται να είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη μέρα της κακοκαιρίας, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά (κυρίως την κεντρική). Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Πιο αναλυτικά:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στη Μακεδονία.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και το βράδυ στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 και τις πρώτες ώρες της ημέρας τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στην ανατολική Πελοπόννησο και την Στερεά (κυρίως κεντρική).
Ανεμοι: Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια ανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τη νύχτα τοπικές καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στο ανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τη νύχτα προς το Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά ανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

kairiko_fri

Πού θα επιμείνει ο Ιανός το Σάββατο

Το Σάββατο αναμένεται στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και έως το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου από Λευκάδα και νοτιότερα, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια, βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί 3 με 4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

kairiko_sat

Εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή

Την Κυριακή αναμένονται στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση και στα ανατολικά 6 με 8 με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

359 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα – Εννέα νεκροί σε 24 ώρες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

359 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα - Εννέα νεκροί σε 24 ώρες 16
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Τις τελευταίες 24 ώρες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε συνολικά 359 νέα κρούσματα της πανδημίας της COVID-19 στην Ελλάδα.

Νέα αύξηση παρατηρείται στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα για το τελευταίο 24ωρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 359 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες, ενώ 2.500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 70 έτη, ενώ 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Μάλιστα, τo 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τις ζωές τους εννέα άνθρωποι από την φονική νόσο, ενώ συνολικά οι νεκροί στη χώρα μας από την πανδημία αγγίζουν τους 325.

Εκ των θανόντων, 121 (37.2%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Και σήμερα πάνω από 300 κρούσματα στη χώρα μας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Και σήμερα πάνω από 300 κρούσματα στη χώρα μας 17
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε για τα νέα στοιχεία που αφορούν την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 312 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14041, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

2462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 316 θανάτους συνολικά στη χώρα. 118 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.»

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ