Connect with us

Πολιτικά

Παναγιώτης Νίκας είμαι ανοικτός σε συνεργασίες εκτός της «ομάδας» Τατούλη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παναγιώτης Νίκας είμαι ανοικτός σε συνεργασίες εκτός της «ομάδας» Τατούλη 1

Σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή 28 Ιουνίου σε δημοσιογράφους της Μεσσηνίας, ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στις εντυπώσεις του από τις συνεδριάσεις:

– της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2014-2020 και

– του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μίλησε, επίσης, για τον κακό σχεδιασμό της απερχόμενης περιφερειακής αρχής στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά και για την πιθανή ημερομηνία Ορκωμοσίας της νέας περιφερειακής αρχής.

ΕΣΠΑ/ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Ο Παναγιώτης Νίκας ανέφερε συγκεκριμένα: “Παρακολούθησα τη συνεδρίαση της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2014-2020. Η χαμηλή απορρόφηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (21%) σίγουρα δεν είναι μια θετική εξέλιξη για εμάς, μας αφήνει ωστόσο τη δυνατότητα επανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ και επαναξιολόγησης των έργων. Υπάρχει πενταμελής Επιτροπή από εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των Νομών, αποτελούμενη από τους: Λαμπρόπουλο Χρήστο, Βερούτη Θεόδωρο, Κόρκα-Κώνστα Αθηνά, Αναστασόπουλο Ευστάθιο και Μαλτέζο Ιωάννη, οι οποίοι δουλεύουν από τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα προσεγγίσουμε το ΕΣΠΑ με κριτήριο το κοινό καλό και την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων για σημαντικά και κρίσιμα έργα, που είναι απαραίτητα σε όλους τους Νομούς. Στην επιτροπή παρακολούθησης του φθινοπώρου θα είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε για την απένταξη κάποιων έργων και την ένταξη νέων έργων.”

Π.Σ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

“Όσον αφορά τις δεκάδες Προγραμματικές Συμβάσεις που ψηφίστηκαν-δυστυχώς- από το Π.Σ., λυπάμαι πολύ για αυτό. Το Π.Σ. είναι πλέον ένα υπηρεσιακό συμβούλιο και θα έπρεπε να συνεδριάζει για τυπικά ή κατεπείγοντα θέματα… όχι να παίρνει αποφάσεις για δεκάδες Προγραμματικές με … κοινοτική διάσταση, όπως αγροτικούς δρόμους, πρώην Δημοτικά Σχολεία κλπ, όταν έχουμε σχολεία που φοιτούν εκατοντάδες παιδιά και έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα…”
“Κατανοώ τον αγώνα της απερχόμενης περιφερειακής αρχής να μην αφήσει ούτε μια δεκάρα, δε μπορούμε όμως να το επιτρέψουμε αυτό. Παρακαλώ λοιπόν την άλλη πλευρά, τους Δήμους και τα άλλα Νομικά Πρόσωπα, να μην υπογράψουν, γιατί δε θα θεωρηθεί και η καλύτερη ενέργεια για τη νέα Περιφερειακή Αρχή. ‘Οπως έχω αναφέρει κι άλλες φορές, όλες αυτές οι Προγραμματικές Θα επαναξιολογηθούν, έχω ειδοποιήσει και τους υπαλλήλους στις οικονομικές υπηρεσίες να είναι πολύ προσεκτικοί στην προώθηση ενταλμάτων πληρωμής, διότι υπάρχουν ευθύνες και γι’ αυτούς.”

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε και πάλι στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. “Δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και τουρισμό όταν η Περιφέρειά μας έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο… Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία ζούμε δραματικές καταστάσεις.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθώ μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων εκτός και εντός Πελοποννήσου. Κάτι πρέπει να γίνει πολύ σύντομα για να φύγουμε από το αδιέξοδο.

ΕΚΛΟΓΕΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ

“Η 7η Ιουλίου είναι μια καθοριστική ημερομηνία για μας και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την Αυτοδιοίκηση, γιατί έχουν εκφραστεί καθαρές θέσεις σχετικά με σημαντικά ζητήματα που μας αφορούν.
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τη λειτουργία του Κλεισθένη και τις απαιτούμενες συνεργασίες και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επαναλάβω ότι θα είμαι πάντοτε ανοικτός σε συνεργασίες, μπορώ να συνεργάζομαι με όλους και να σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφορετικές θέσεις, εκτός φυσικά από τον απερχόμενο περιφερειάρχη, με αυτόν και την ομάδα του δε θα συνεργαστώ ποτέ. Αυτή εξάλλου είναι η εντολή που έλαβα από το 54% των Πελοποννησίων.”

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ο νέος Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τους Επικεφαλής και τους Συμβούλους των άλλων παρατάξεων, ώστε να προσδιοριστεί η ημερομηνία της ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής, με πιο πιθανή αυτήν της 25ης Αυγούστου.

 

Πολιτικά

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης συγχαίρει την Καπνοβιομηχανία Καρέλια

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

χρυσομαλλης

Μίλτος Χρυσομάλλης – Καπνοβιομηχανία Καρέλια

Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τη Μεσσηνιακή Καπνοβιομηχανία Καρέλια Α.Ε. και φυσικά την οικογένεια Καρέλια, για την άμεση ανταπόκρισή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Δε χρειάστηκε παρά ελάχιστος χρόνος για να αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την κοινωνική της ευαισθησία, δωρίζοντας 50 πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% των υφιστάμενων κλινών στη χώρα μας.

Σε μια περίοδο που όλοι μας δοκιμαζόμαστε από τις συνέπειες της πανδημίας και καλούμαστε στο πλαίσιο της ατομικής μας ευθύνης να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας στην προστασία του υπέρτατου αγαθού της Υγείας, η προσφορά της οικογένειας Καρέλια είναι ακόμα μια τρανή απόδειξη ότι όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση και σύντομα να την ξεπεράσουμε.

Και πάλι συγχαίρω την οικογένεια Καρέλια για τη σημαντική συμβολή της στην κοινή μας προσπάθεια και ελπίζω η προσφορά της να συνεχίζει να βρίσκει μιμητές.

Μίλτος Χρυσομάλλης
Βουλευτής Μεσσηνίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Στήριξη Μαντά στο αίτημα Νίκα για το Παναρκαδικό ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Στήριξη Μαντά στο αίτημα Νίκα για το Παναρκαδικό ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό 12

Περικλής Μαντάς – Παναρκαδικό νοσοκομείο

Την πλήρη στήριξή του παρέχει ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς στο αίτημα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για ορισμό του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό COVID-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σε σχετική του Αναφορά Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο κ. Μαντάς αναφέρεται στο μεγάλο γεωγραφικό και πληθυσμιακό εύρος που καλύπτει η 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια), στην οποία εντάσσεται και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης ο κ. Μαντάς σημειώνει ότι τα νοσοκομεία του Ρίου και των Ιωαννίνων που έχουν οριστεί έως σήμερα ως νοσοκομεία αναφοράς, απέχουν μεγάλη απόσταση για πολλούς πολίτες της Πελοποννήσου.

Από την άλλη μεριά και όπως αναφέρει ο βουλευτής, «ο ορισμός του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ως επιπλέον Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό COVID-19 θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερου επιμερισμού των πιθανών μελλοντικών κρουσμάτων της νόσου και θα υποστηρίξει υγειονομικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες της Πελοποννήσου, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει ένα μεγάλο, σύγχρονο και οργανωμένο νοσοκομείο σε κοντινή απόσταση από τις εστίες τους, για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Περιφέρειας».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: «Ορισμός Παναρκαδικού Νοσοκομείου ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό COVID-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Σας διαβιβάζω τη με ημερομηνία 31-03-2020 επιστολή του Περιφερειάρχη Πελοπονήσσου Παναγιώτη Νίκα, με την οποία αιτείται τον ορισμό του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό COVID-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Περιφερειάρχη, στην 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) στην οποία υπάγεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπάρχουν μόνο δύο (2) Νοσοκομεία Αναφοράς, ένα στο Ρίο και ένα στα Ιωάννινα. Μάλιστα είναι γεγονός ότι η 6η ΥΠΕ καλύπτει μια πολύ μεγάλη γεωγραφική και πληθυσμιακή περιοχή, μια και ουσιαστικά σχετίζεται με την περιοχή που καλύπτουν τέσσερεις (4) Περιφέρειες της χώρας.

 

O ορισμός του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ως επιπλέον Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό COVID-19 θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερου επιμερισμού των πιθανών μελλοντικών κρουσμάτων της νόσου και θα υποστηρίξει υγειονομικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες της Πελοποννήσου, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει ένα μεγάλο, σύγχρονο και οργανωμένο νοσοκομείο σε κοντινή απόσταση από τις εστίες τους, για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Περιφέρειας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, παρακαλώ όπως εξετάσετε τη δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και προβείτε στον ορισμό του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ως επιπλέον Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό COVID-19.

 

  Ο αναφέρων Βουλευτής
 
  Περικλής Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Επείγει η επανεξέταση από το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσεών του

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

bouza

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου -Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Οι κίνδυνοι στην πορεία και εξέλιξη ενός δημοκρατικού θεσμού από αυταρχικές συμπεριφορές, είναι μεγάλοι.
Ενίοτε η κατ΄επίφασιν δημοκρατικότητα στην πορεία ενός εκλεγμένου δημοκρατικού οργάνου, οδηγεί σε φθίνουσα ανάπτυξη έναν τόπο. Η αυτοδιοίκηση αυτοπροσδιορίζεται κυρίως ως συλλογικότητα, ως αυτή που μέσω των οργάνων της αφουγκράζεται εκ του σύνεγγυς τις ανάγκες της κοινωνίας και ως αυτή που έχει υποχρέωση άνευ άλλης σκέψης, τήρησης όσων αποφασίζουν τα ανώτερα όργανα διοίκησης, που είναι τα αιρετά συμβούλια. Επ΄ουδενί η αυτοδιοίκηση είναι μοναρχία και αυτή που μπορεί να ενεργεί, σύμφωνα με τα θέλω και τις ανάγκες του ενός.

Με αυτές τις σκέψεις περί του ρόλου της αυτοδιοίκησης και λόγω του ότι είναι αυτή, στην οποία προσβλέπουν οι τοπικές κοινωνίες για επίλυση προβλημάτων, απαιτείται αλλαγή πλεύσης, από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.
Εκ του αποτελέσματος ενεργειών και αυθαιρεσιών που δυστυχώς είναι απόλυτα εμφανείς, απαιτείται επαναπροσδιορισμός κάποιων αποφάσεων.

Δεν μπορεί να κυριαρχεί της νομιμότητας και της δημοκρατικότητας στη λειτουργία των αιρετών οργάνων κ.Θεοδωρικάκο, Υπουργέ των Εσωτερικών, μόνο η δήθεν κομματική συμπόρευση, κάτι που στις μέρες και στα γεγονότα που ζούμε, φαντάζει απόλυτα μηδαμινή και άνευ σημασίας.

Η ζωή όπως την ξέραμε άλλαξε, οι προτεραιότητες το ίδιο, οι οικονομικοί πόροι συρρικνώνονται και οι αντοχές της Πολιτείας αδυνατίζουν, με επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες. Δεν μπορεί εν μέσω τέτοιας καταιγίδας, κάποιοι να σφυρίζουν αδιάφορα, ούτε να κατασπαταλούν πόρους σε άχρηστες δράσεις, όταν η κοινωνία περιμένει απτό έργο.
Σας ζητώ να αυστηροποιήσετε τις διαδικασίες αναθέσεων της αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες, την οποία ατυχώς απλοποιήσατε και να επιβάλλετε την αυστηρότητα στη λογοδοσία σε όλες τις ενέργειες των αιρετών.

Να εμπιστευθείτε τη βούληση των πολιτών και κατ΄επέκταση τα αιρετά συμβούλια που δυστυχώς απαξιώσατε, τα οποία πρέπει να επικυρώνουν, να ελέγχουν και να δεσμεύουν τις διοικήσεις και να αντιληφθείτε πως η δύναμη που δίνει ο λαός κάθε 4 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες αιρετής διοίκησης, είναι εντολή για διαφάνεια και δημοκρατική συμπεριφορά.
Να αξιολογήσετε αυστηρά και με διαφάνεια κάθε ευρώ που δίνεται και μάλιστα αυτήν την περίοδο, διότι πέραν των τύπων, υπάρχει και η ουσία και το ηθικόν του πράγματος που δυστυχώς κάποιες φορές, καταστρατηγείται.

Η περίοδος που διανύει η ανθρωπότητα και η Χώρα μας, είναι ενδεικτική των όσων αναφέρω. Όταν έχουν ανασταλεί κομβικές οικονομικές δραστηριότητες στην πατρίδα μας, επειδή ευστόχως η Κυβέρνηση έθεσε τον παράγοντα άνθρωπο πάνω από κάθε άλλη παράμετρο, δεν μπορεί κάποιοι με τις …πλάτες μίας παρακμιακής κομματικής νομενκλατούρας να κατασπαταλούν πόρους και να συνεχίζουν τακτικές που προσβάλουν τη δημοκρατία μας .

Επιληφθείτε προκειμένου να διασώσετε ότι μπορείτε από την αυτοδιοικητική αξιοπιστία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ