Connect with us

Πολιτικά

Απάντηση Συνδυασμού: “Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο” στις δηλώσεις Τατούλη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Δελτίο Τύπου του Συνδυασμού: “Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο” 

Η ποιότητα του αντιπολιτευτικού λόγου από τον συνδυασμό του κ. Τατούλη ας δεχτούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι υπάρχει ποιότητα προκύπτει αντιστρόφως ανάλογη της εμπειρίας που ένας πολιτικός αποκομίζει συνήθως στην διάρκεια της θητείας του.

Εκεί που κάποιος θα ανέμενε τεκμηριωμένη κριτική επί της ουσίας, αυτό που δυστυχώς διαπιστώνει είναι διαστρέβλωση, υπερβολή και αμετροέπεια.

Προκαλούν θλίψη οι ανακοινώσεις του κ. Τατούλη, ενός ανθρώπου που προφανώς αγνοεί ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη χώρα, που ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, κυρίως σε ότι αφορά τους χειρισμούς στην πανδημία και πράττουμε αναλόγως, σύμφωνα με τις οδηγίες των κατ’ εξοχήν αρμοδίων -δηλαδή, του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της δύσκολης και πρωτόγνωρης περιόδου για τη χώρα μας. Μόνο που δεν μας κατηγόρησε ότι εμείς φέραμε τον κορονοϊό στην Πελοπόννησο!

Πάμε λοιπόν να δούμε τι “ανακάλυψε” αυτή τη φορά ο κ. Τατούλης για τους χειρισμούς της περιφερειακής Αρχής και του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στο θέμα της πανδημίας:

Ο ταχθείς από τον λαό της Πελοποννήσου στην αντιπολίτευση κ. Τατούλης… ανακάλυψε “προσωπική ευθύνη του κ. Νίκα” για το θέμα των lockdown που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέβαλε λόγω του κορονοϊού σε Π.Ε. Αργολίδας και Δήμο Σπάρτης. Καταγγέλλει, μάλιστα, την θέση του περιφερειάρχη πως η αρμοδιότητα χειρισμών αντιμετώπισης της πανδημίας είναι πανελλαδικά του ΕΟΔΥ και παράλληλα επικρίνει τον περιφερειάρχη ότι “θέλοντας να αποποιηθεί κάθε ευθύνη που του ανήκει, απαξίωσε τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας”.

Ας υπενθυμίσει κάποιος στον πρώην περιφερειάρχη -καθώς ο ίδιος φαίνεται να το έχει ξεχάσει- αυτό που ισχύει στην χώρα μας από πέρυσι τον Μάρτιο, ότι με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) προέβη στην ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων ο οποίος αναλαμβάνει τον γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με το υγειονομικό μέρος της προσπάθειας να αναλαμβάνει ο ΕΟΔΥ ο οποίος συνεργάζεται στενά με την ΓΓΠΠ. Εκ των πραγμάτων, δεν είναι δυνατόν η κάθε Περιφέρεια να χαράζει δική της πολιτική σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία…

Προφανώς, σύμφωνα με τον πρώην περιφερειάρχη, το ίδιο “αποτυχημένοι” είναι και οι περιφερειάρχες Αττικής, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε Περιφερειακές Ενότητες και δήμους των οποίων επίσης έχουν επιβληθεί και ισχύουν αυστηρά lockdown…

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα έχει πάει καλά και αυτό δεν οφείλεται μόνο στα δυνατά αντανακλαστικά της, καθώς από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στο σύστημα υγείας, επενδύοντας πάνω από 40.000.000 ευρώ και συνεργαζόμενη πάντα με τους αρμόδιους φορείς -τους οποίους εμπιστευόμαστε και με τους οποίους είμαστε ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στην πανδημία. Οφείλεται, κυρίως, στους πολίτες της, που με ομοψυχία και υπευθυνότητα τηρούν τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του νέου κορονοϊού. Κάθε φορά, λοιπόν, που ο κ. Τατούλης και τα παπαγαλάκια του κινδυνολογούν και απαξιώνουν την κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στρέφονται εναντίον, πρώτα από όλα, των ίδιων των πολιτών που έχουν υποστεί πρωτοφανείς στερήσεις και περιορισμούς και έχουν θυσιάσει πολλά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της πατρίδας μας.

Ακόμη πιο εξοργιστική δε, είναι η υποκριτική ευαισθησία εκ μέρους του για τα θέματα υγείας όταν από την πλευρά του, επί 10ετία, επεδείκνυε πρωτοφανή αδιαφορία για την κατάσταση των δομών Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δομές τις οποίες από την δική μας πλευρά προσπαθούμε να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Εν κατακλείδι, η διαφορά μας είναι ότι εμείς δουλεύουμε πολύ και μιλάμε λίγο. Εσείς μιλάτε πολύ και δεν δουλέψατε καθόλου.

Δυστυχώς, ο ολοένα επιταχυνόμενος κατήφορος για τον πρώην περιφερειάρχη, που μάταια αναζητεί υπεύθυνους επί παντός επιστητού, δείχνει να μην έχει τέλος. Ωστόσο, αν σώνει και καλά θέλει να βρει κάπου υπεύθυνους για κάτι, του συνιστούμε να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναλογιστεί την δεκαετή θητεία του στο αξίωμα από το οποίο τον απάλλαξαν οι Πελοποννήσιοι το καλοκαίρι του 2019 -μην αντέχοντας, προφανώς, τόση “ανάπτυξη”…

 

Για το Συνδυασμό: “Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο”

Παναγιώτης Νίκας
Μαλτέζος Ιωάννης 
Σχοινοχωρίτης Δημήτριος 
Μαντζούνης Ιωάννης 
Λαμπρόπουλος Χρήστος
Σκαντζός Εμμανουήλ
Βερούτης Θεόδωρος
Σπυριδάκου Μαργαρίτα
Τζινιέρης Νίκων
Γκιολής Αναστάσιος
Βυτινιώτης Χαρίλαος
Κόρκα – Κώνστα Αθηνά
Αναστασόπουλος Ευστάθιος
Χρονάς Άγγελος
Σαρδέλης Αναστάσιος
Καπέλιος Βασίλειος
Τσουκαλάς Ανδρέας
Καλογεροπούλου  Άννα


Κοινοποιησέ το

Πολιτικά

Συνάντηση του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου με τον Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο επισκέφτηκε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, σήμερα, Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021. Υπήρξε συζήτηση για θέματα που αφορούν το Δήμο Καλαμάτας και ευρύτερα τη Μεσσηνία.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Μαντά για τον σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας, τις διεκδικήσεις έργων και χρηματοδοτήσεων μέσα από ενεργά Προγράμματα, όπως το «Αντ. Τρίτσης», τα Τομεακά των Υπουργείων, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και για την προετοιμασία που υπάρχει ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων υπήρξε επίσης για το θέμα του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» καθώς και για το Αθλητικό Κέντρο στη Δυτική Καλαμάτα.

DSC 1010 Medium

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Ενημέρωσα τον Βουλευτή για τον σχεδιασμό μας όλο αυτό το διάστημα, τις προτάσεις που καταθέτουμε στα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Αυτή την εβδομάδα ένας σχεδιασμός πολλών μηνών ολοκληρώθηκε, σε πρώτο χρόνο, καθώς την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η κατάθεση κι άλλων προτάσεων. Προτάσεις που καταθέσαμε στο Πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” για την ηλεκτροκίνηση, για τα βιοαπόβλητα και τις γωνιές ανακύκλωσης, τις έξυπνες πόλεις, την ανακατασκευή των αποδυτηρίων στο κολυμβητήριο αλλά και για παρεμβάσεις σε εννέα σχολεία. Με τον Βουλευτή ανταλλάξαμε απόψεις και για άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Το ένα είναι το μεγάλο Αθλητικό Κέντρο που έχουμε θέσει ως στόχο και ο ίδιος έχει κάνει κινήσεις -όπως με ενημέρωσε- προς αυτή την κατεύθυνση και βέβαια το ζήτημα που αφορά το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Ένα ζήτημα που και στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα εμείς ξεκάθαρα τονίσαμε ότι αφενός στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του ΣΥΜΕΠΟΠ -για το λόγο αυτό άλλωστε θα ορίσουμε δικηγόρο να συμπαρασταθεί- και βέβαια πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και αφορούν την κατοχύρωση του ονόματος “Καλαμάτα” όπως επίσης και την επέκταση του ΠΟΠ».

DSC 1022 Medium

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Π. Μαντάς, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Με τον Δήμαρχο έχουμε μια διαρκή συνεργασία τους τελευταίους 18 μήνες για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Δήμο Καλαμάτας και τον τόπο μας. Πραγματικά είναι εξαιρετική η όλη προσπάθεια που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για την προετοιμασία και διεκδίκηση σημαντικών έργων για τον τόπο μας».

Εν συνέχεια ο κ. Μαντάς εστίασε στα δύο βασικά θέματα συζήτησης, το Αθλητικό Κέντρο και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Όσον αφορά για το Αθλητικό Κέντρο, ένα έργο οραματικό, υψηλών προδιαγραφών ο κ. Μάντας σημείωσε: «Η ιδέα που κυοφορείται το τελευταίο διάστημα αφορά τη δημιουργία ενός Αθλητικού Κέντρου το οποίο θα πληροί βασικές προϋποθέσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ένα βιοκλιματικό κέντρο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ταυτόχρονη εμπορική δραστηριότητα εκεί, με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι ένα ανταγωνιστικό έργο σε επίπεδο Ε.Ε. και το οποίο θα προσδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη στον τόπο μας. Αυτό το έργο θα πρέπει να συνοδεύεται -προφανώς- από στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα επιλέξει να επενδύσει πάνω σ’ αυτό τον τομέα, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και βεβαίως να αντληθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο αυτού του έργου βεβαίως μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από συζητήσεις που έχω κάνει κι εγώ προσωπικά πρόσφατα με τον κ. Σκυλακάκη, τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό και να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε αυτή τη διαδικασία».

Τέλος όσον αφορά το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» ο κ. Μαντάς, ενημέρωσε για πρωτοβουλίες που έχει και ο ίδιος αναλάβει, παρουσιάζοντας βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την προστασία και ανάδειξη του προϊόντος, ενώ αναφέρθηκε και σε ενέργειες που έχουν υπάρξει από το Δήμο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο Δήμαρχος ανέλαβε μια πρωτοβουλία που είναι πολύ σημαντική. Που έχει να κάνει με την προστασία της φήμης της πόλης μας, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν εταιρείες στην Τουρκία, την Τυνησία και τρίτες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν το όνομα “Καλαμάτα”, δηλαδή το όνομα της πόλης μας σε ετικέτες προϊόντων, ιδιαίτερα σε ελιές, για να καπηλευτούν τη φήμη της πόλης μας και του προϊόντος, για να έχουν εμπορικό κέρδος. Η πρωτοβουλία του Δημάρχου να στραφούμε με νομικές διεκδικήσεις απέναντι σε αυτές τις εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν το όνομα “Καλαμάτα”, είναι μία σημαντική πρωτοβουλία η οποία θα αναδείξει την περιοχή μας αλλά κυρίως θα προστατεύσει το προϊόν μας εκεί που είναι απροστάτευτο. Σε αυτή την προσπάθεια ήδη έχω κάνει συζητήσεις με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, κ. Κώστα Φραγκογιάννη κι έχω ζητήσει τη συνδρομή του στην προσπάθεια του Δήμου».


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Συναντήσεις Μαντά για Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία στη Μεσσηνία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Η ανάπτυξη Πρότυπων και Πειραματικών σχολικών μονάδων στη Μεσσηνία ήταν το κύριο θέμα των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με την Διευθύντρια Α’-βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θεοφανεία Σιούτη και τον Διευθυντή της Β’-βάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κ. Νικόλαο Πεφάνη.

 

Αφορμή για τις συναντήσεις αποτέλεσε η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση με την οποία καλούνται οι δημόσιες σχολικές μονάδες της χώρας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως Πρότυπα ή Πειραματικά σχολεία. Με δεδομένο το ενδιαφέρον αρκετών σχολείων της Μεσσηνίας να συμμετάσχουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τους Διευθυντές για τις επιμέρους πτυχές εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με αυτόν, τα μεν Πρότυπα Σχολεία αφορούν αποκλειστικά σε σχολικές μονάδες της Β’-βάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης και η λειτουργία τους αποσκοπεί στην καλλιέργεια και εφαρμογή των πρακτικών της αριστείας στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Από την άλλη μεριά, τα Πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες της Α’-βάθμιας και της Β’-βάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες εφαρμόζουν πιλοτικά καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν σταδιακά από το σύνολο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαντάς είχε επίσης τη δυνατότητα να συζητήσει με τους Διευθυντές για τις ποικίλες ωφέλειες και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που τα Πρότυπα και τα Πειραματικά σχολεία αναμένεται να φέρουν στις τοπικές κοινωνίες της Μεσσηνίας, καθώς και στάθηκε στην ανάγκη να ακολουθηθούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες και οι θεσμοί αυτοί να τύχουν ευρείας στήριξης, τόσο από τους εκπαιδευτικούς, όσο και από τους πολίτες και τα παιδιά.

Στις συναντήσεις επίσης συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τα μέτρα κατά της πανδημίας και τον τρόπο που αυτά εφαρμόζονται από τις σχολικές μονάδες, η πορεία της τηλεκπαίδευσης έως τώρα και τα σημαντικότερα θέματα που έχουν ανακύψει, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων και την καθαριότητα των μονάδων. Τέλος, ειδική αναφορά πραγματοποιήθηκε στο πρόβλημα διακοπής της παροχής των σχολικών γευμάτων, γεγονός το οποίο οφείλεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της σχετικής εγκριτικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεδομένου ότι η έγκριση αναμένεται να δοθεί εντός της ημέρας, εκτιμάται ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει και πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος με την εκ νέου παροχή γευμάτων στους μαθητές και τις μαθήτριες.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Παναγιώτης Χειλάς: Η “Δημοκρατία” στο Δήμο Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Η μη συμμετοχή των σκεπτόμενων επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Καλαμάτας στην διαπαραταξιακή επιτροπή του κ. Βασιλόπουλου, εδράζεται σε 4 καίρια σημεία:

 

  1. η διαπαραταξιακή επιτροπή γίνεται χωρίς ημερήσια διάταξη,
  2. χωρίς την ύπαρξη του αναγκαίου χρόνου για την ανάλυση των θεμάτων,
  3. χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των συμμετεχόντων για το περιεχόμενό της,
  4. και κυρίως χωρίς διάλογο για τη γόνιμη ανταλλαγή προτάσεων και θέσεων.

 

Η διαπαραταξιακή επιτροπή επινοήθηκε (δεν προβλέπεται θεσμικά από τη νομοθεσία), μόνο και μόνο, για να γίνεται παρουσίαση ειλημμένων αποφάσεων και για να ανακοινώνεται στα δελτία τύπου της επόμενης ημέρας ότι ενημερώθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις και ότι οι αποφάσεις που πήρε η δημοτική αρχή συνδιαμορφώθηκαν. Πράγμα ψευδές, απολύτως ψευδές. Γιατί γίνεται όμως αυτό; Εμποδίζει κανένας τη δημοτική αρχή Καλαμάτας να παρουσιάσει τις θέσεις και τις αποφάσεις της στα επίσημα νόμιμα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης (;) τα οποία είναι θεσπισμένα από την πολιτεία, και είναι:

 

  1. το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας,
  2. η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, και
  3. η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας.

 

Θα ρωτήσει κάποιος: «Αφού τα πράγματα είναι όπως τα διαβάζουμε, γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία ο εκάστοτε (μειοψηφικός σε αριθμό συμβούλων) δήμαρχος, τι έχει να κερδίσει;». Η απάντηση λέγεται: «Συλλογική Ευθύνη». Στο σενάριο που ο χρόνος αναδείξει ως σωστή μια ανακοίνωση του δημάρχου στη διαπαραταξιακή επιτροπή, το γραφείο τύπου του δήμου Καλαμάτας, καθώς και φίλα προσκείμενα – οικονομικά ευνοούμενα ΜΜΕ την επόμενη μέρα θα ανακοινώσουν, με θετικό πρόσημο το συγκεκριμένο ζήτημα, παραδείγματος χάριν, ότι: «Τα ευήκοα ώτα του δημάρχου Καλαμάτας μας οδηγούν στην πρόοδο, στην ευημερία, στην οικονομική ανάκαμψη και σε έναν καλύτερο κόσμο». Αντιθέτως, στο σενάριο που ο χρόνος αναδείξει ως λανθασμένη μια ανακοίνωση στη διαπαραταξιακή επιτροπή, τότε φταίνε όλοι μαζί, γιατί πολύ απλά όταν ο κ. δήμαρχος το ανακοίνωνε ήταν όλοι παρόντες και επειδή δεν είχε κανένας αντίθετη άποψη. Γιατί δεν είχε κανένας διαφορετική άποψη (αν είχε); Γιατί δεν προβλέπεται από τις “δημοκρατικές πρωτοβουλίες”. Δεν παρέχεται με θεσμικό τρόπο η δυνατότητα.

Θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει: «Μα καλά, δηλαδή, το ίδιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας;». Η απάντηση είναι: όχι δεν μπορεί να γίνει, γιατί σε αυτό το θεσμικό όργανο αυτοδιοίκησης ο κάθε δημοτικός σύμβουλος ψηφίζει, όπως ορίζει ο ρόλος τους και η υγιής δημοκρατία, και η θέση του καταγράφεται στα επίσημα πρακτικά του Συμβουλίου, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει στις διαπαραταξιακές επιτροπές του κ. δημάρχου. Γι’ αυτό σήμερα η παρούσα δημοτική αρχή χρεώνεται προσωπικά και αποκλειστικά την ταλαιπωρία των δημοτών στην οδό Ιατροπούλου, το φιάσκο στον δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος και την άρνηση στην ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής.

Να θυμηθούμε ότι οι επικεφαλής των δύο μεγάλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμάτας στις 20.05.2020 και στις 02.09.2020 είχαν επισημάνει τους παραπάνω προβληματισμούς και είχαν κρατήσει μια – πολιτικά και ηθικά – ορθή στάση για την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής. Επίσης, στις 24.06.2020 είχαν κρατήσει ξανά μια – πολιτικά και ηθικά – ορθή στάση, στην εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Καρνέση, υπερψηφίζοντας και στηρίζοντας εμπράκτως την εισήγηση του Υπουργείου, σε αντίθεση με τον κ. Βασιλόπουλο που είπε το αξέχαστο: «δεν γνωμοδοτούμε θετικά» στην εισήγηση του Υπουργείου της Νέας Δημοκρατίας το 2020. Ενδιαφέρουσα πολιτική στάση από ακόμα πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές οντότητες.

Λίγους μήνες μετά ο χρόνος και η ιστορία δικαίωσε ξανά τη στάση του κ. Κοσμόπουλου, του κ. Τζαμουράνη και της κ. Κουζή (που μπορεί εδώ να μπαίνει διακριτικά στο τέλος, αλλά αποχώρησε πρώτη από την διαπαραταξιακή επιτροπή, για να τα λέμε όπως είναι). Στάση η οποία τιμά τους δημότες της πόλης της Καλαμάτας, την κίνηση των πολιτών που ανέδειξε το θέμα των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής και την δημοκρατική έκφραση ως στάση και ως τρόπο ζωής, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή του κ. Βασιλόπουλου επιλέγει άτυπες διαπαραταξιακές επιτροπές για να περάσει τις θέσεις της και για να αποφύγει το μοιραίο – την απαξίωση. Θυμόμαστε όλοι την έντονη άρνηση της δημοτικής αρχής για την έναρξη της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής, λίγους μήνες πριν (πήγαν την κα. Μενδώνη από άλλον δρόμο στο Κάστρο της Καλαμάτας για να μην δει τους διαμαρτυρόμενους συγκεντρωμένους στην πλατεία Υπαπαντής – την κα. Λίνα Μενδώνη την νυν Υπουργό Πολιτισμού). Η ιστορία όμως δικαίωσε και πάλι τον εαυτό της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όπως είπε και ο George Will (1941) “Οι ψηφοφόροι δεν αποφασίζουν για τα προβλήματα, οι ψηφοφόροι  αποφασίζουν για το ποιος θα αποφασίσει για τα προβλήματα”. Δεν πρέπει, ακόμα να ξεχνάμε, ότι δε νοείται “δημοκρατική πρωτοβουλία” για το δήμο Καλαμάτας ή πρωτοβουλία για την όποια διαπαραταξιακή επιτροπή, με παράλληλη πρωτοβουλία και καθιέρωση της συνέργειας με το αντιδημοκρατικό τόξο του κοινού ποινικού δικαίου, σύμφωνα πάντα με την ελληνική δικαιοσύνη (2020).

 

Χειλάς Θ. Παναγιώτης

www.cheilas.gr

Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ