Connect with us
Επιμελητηρίο

Μεσσηνία

Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ανέβηκε

στις

Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου 1
Κοινοποιησέ το

https://www.navarinochallenge.com/

Καινοτομία επιχειρηματικότητα

Η νέα περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου εστιάζει στην στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ωστόσο ο απολογισμός που έχει να παρουσιάσει η Περιφέρεια -παρά τις συχνές διακηρύξεις και τις αναφορές που υπήρχαν στην καινοτομία τα προηγούμενα χρόνια- είναι εξαιρετικά φτωχός, αποτέλεσμα που θα προσπαθήσουμε να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της ημερίδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας RouteLab, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στην Καλαμάτα, στο Μέγαρο Χορού.

Ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα “Καινοτομία ναι… αλλά σε ποιο πλαίσιο;”, στην οποία -υπό τον συντονισμό του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτη Λιαργκόβα, προέδρου του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών)- αντάλλαξε απόψεις με τον Χρίστο Δήμα υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για την Ερευνα και Τεχνολογία, τον Χρήστο Στάικο τ. πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον Βαγγέλη Ξυγκώρο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα πρόεδρο της Ειδικής Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΥΔΕΠ) και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας και τη Ρούλα Μπαχταλιά διευθύντρια του προγράμματος –egg– enter•grow•go του ομίλου Eurobank.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αποτελέσει ένα καινοτόμο εργαλείο ανταλλαγής γνώσης, εμπειριών και καλών πρακτικών σε διάφορα θεματικά πεδία και ταυτόχρονα να μετατραπεί σε ένα κοινό σημείο συνάντησης και δικτύωσης επαγγελματιών και φορέων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής της οικονομίας.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η εφημερίδα “Ελευθερία” της Καλαμάτας και ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός Ionian TV, με την υποστήριξη της “Αναπτυξιακή Πάρνωνα” – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ.

“Δεν έχουν γίνει βήματα”

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, “αν και μόνιμα ακούω στην Περιφέρεια τη λέξη καινοτομία, σε επίπεδο πράξης δεν έχουν γίνει βήματα, δεν έχουν γίνει πράγματα. Βρήκα στην Περιφέρεια ένα συλλογικό όργανο, το ΚΕΤΕΚ (Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας), μια εταιρεία στην οποία δεν έχει καταβληθεί ούτε το μετοχικό κεφάλαιο, κι έχει ξοδέψει περί τα 200.000 ευρώ στα χρόνια της λειτουργίας της χωρίς καμία συγκεκριμένη ενέργεια”.

Το ίδιο, συνέχισε ο Π. Νίκας, έχει συμβεί και με το ΕΣΠΑ, “όπου πάντως προβλέπεται να υπάρξει κινητικότητα στον τομέα της καινοτομίας. Εχει ληφθεί μια απόφαση από το 2017, αλλά επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει κάτι” τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι “τελευταία, με τη βοήθεια και του καθηγητή Π. Λιαργκόβα -καθώς χωρίς δυνατό πανεπιστήμιο μια Περιφέρεια δεν μπορεί να πάει μπροστά- γίνονται κάποιες κινήσεις για συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο”.

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιοχή της Πελοποννήσου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

“Στην περιοχή μας, άνθρωποι ευφυείς, δραστήριοι, που επένδυσαν και στο όραμα και στην έρευνα, βοήθησαν τον τόπο μας. Θυμάμαι την προσπάθεια για την ΠΟΤΑ όταν ακόμα δεν ξέραμε καλά καλά τι είναι αυτό, τι αγώνας χρειάστηκε για να υλοποιηθεί μια πράγματι πρωτοποριακή επένδυση, τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε και με τη συμμετοχή της στο τοπικό ΑΕΠ που είναι εξόχως σημαντική” παρατήρησε ο Π. Νίκας, τονίζοντας ότι “και άλλες επιχειρήσεις επιβίωσαν στην κρίση στηριζόμενες στην καινοτομία”, αναφερόμενος ενδεικτικά -μεταξύ άλλων- στις επιχειρήσεις Καρέλια και Παπαδημητρίου.

Επιπλέον, ο Π. Νίκας επισήμανε το παράδειγμα της φαρμακοβιομηχανίας Demo ABEE η οποία, όπως είπε, απασχολεί 1.000 υπαλλήλους και εξάγει ενέσιμα φάρμακα σε περίπου 90 χώρες και η οποία “χωρίς στήριξη από το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην Τρίπολη, στην οποία θα απασχοληθούν 800 εργαζόμενοι” για να τονίσει ότι η εταιρεία αυτή “είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που δίνουν το παράδειγμα ότι μπροστά πάμε μόνο με την έρευνα, την καινοτομία, την πρωτοπορία, την αλλαγή, την υπεροχή, την αριστεία”.

“Πρέπει να αλλάξει το δημόσιο”

Ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί το βήμα για την ανάπτυξη θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί το δημόσιο -“πιστεύω ότι αν δεν αλλάξει το κράτος μας, αν δεν αλλάξει η δημόσια διοίκηση, είμαστε καταδικασμένοι” σημείωσε και πρόσθεσε:

“Δεν είναι δυνατόν να βαδίζουμε με ενιαία μισθολόγια αυτού του τύπου, δεν είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος 30 και 35 χρόνια υπηρεσίας για να γίνει διευθυντής, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει μια κινητικότητα μέσα στον δημόσιο τομέα, να επιδιωχθούν οι βέλτιστες πρακτικές. Πρέπει να βοηθήσει ο δημόσιος τομέας να γίνουμε πιο ελκυστικοί, να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις οι οποίες καινοτομούν και παράγουν”.

Οπως σημείωσε, “καινοτομία είναι τα πάντα και τα πάντα καταλήγουν στην οικονομία, καθώς γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί”.

“Να τελειώνει ο πολικαντισμός”

Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι αποτελούν “βαρίδια” για τη μετάβαση της χώρας μας στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα ο πολιτικαντισμός και λαϊκισμός:

“Πρέπει να αντιπαλαίψουμε πολιτικαντισμό και λαϊκισμό για να πάμε μπροστά ως χώρα, κι ας το βάλουμε αυτό ως βασική σκέψη προς συζήτηση στο πλαίσιο των εορτασμών που θα γίνουν του χρόνου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821” σημείωσε ο περιφερειάρχης, και συνέχισε:

“Κανένας θεσμός δεν στέκει στα πόδια του, είτε είναι πανεπιστήμιο, είτε είναι λύκειο, είτε είναι το ΤΕΕ -που βλέπει περισσότερο τον εαυτό του ως συνδικαλιστικό όργανο. Πρέπει να αλλάξουμε, να κάνουμε στέρεους θεσμούς, συγκρουόμενοι ενδεχομένως με συμφέροντα και δύσκολες καταστάσεις.

Στην Περιφέρεια υπάρχουν 500.000 ευρώ για την έξυπνη εξειδίκευση, που ‘κοιμούνται’, γιατί όταν έπρεπε να ερευνήσουμε τις ανάγκες δεν κάναμε τίποτα. Το ίδιο πράξαμε παλιότερα ως χώρα με τη γεωργία, την οποία ‘τινάξαμε στον αέρα’ με τις επιδοτήσεις.

Φταίχτης είναι το κράτος που στήσαμε, με το ρουσφέτι, τον πολιτικαντισμό, τον κομματισμό, ποιος θα έχει το πάνω χέρι και ποιος την περισσότερη εξουσία” τόνισε ο Π. Νίκας, για να σημειώσει καταλήγοντας:

“Χρειαζόμαστε βεβαίως και ένα ισχυρό κράτος που θα ελέγξει τους επιχειρηματίες. Χρειαζόμαστε ένα μικρό αλλά ισχυρό κράτος, με υπαλλήλους που θα διαθέτουν όλα τα προσόντα να ασκούν εποπτεία και στις επιχειρήσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Ας στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, τον χώρο που μας φέρνει πλούτο”.

Ο ίδιος, παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι “500.000 επιστήμονες, νέοι άνθρωποι, που ο καθένας στοίχισε περί τις 40.000 ευρώ στο ελληνικό κράτος, είναι στο εξωτερικό και προσφέρουν σε άλλες κοινωνίες. Είναι μια δυστυχία για τη χώρα μας. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα” σημείωσε ο περιφερειάρχης, παρατηρώντας επίσης ότι πρόβλημα υφίσταται και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας:

“Δεν πρέπει να είμαστε καθόλου υπερήφανοι για το τραπεζικό μας σύστημα, ξεκάθαρα -γιατί η συμβολή του σε αυτό που πάθαμε την περασμένη δεκαετία ήταν απολύτως καθοριστική” τόνισε ο Π. Νίκας.

Ενιαία Περιφέρεια η Πελοπόννησος;

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο περιφερειάρχης διαφώνησε με την άποψη περί ενιαίας -διοικητικά και γεωγραφικά- Πελοποννήσου την οποία εξέφρασε, στη διάρκεια της συζήτησης, ο υφυπουργός Χρ. Δήμας, με το κυβερνητικό στέλεχος να δηλώνει συγκεκριμένα:

“Εχει φτάσει η στιγμή που πρέπει να διορθωθεί η ανορθογραφία η οποία υπάρχει μεταξύ διοικητικής και γεωγραφικής Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είμαι από αυτούς που λένε ότι η διοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να ταυτίζεται με την γεωγραφική περιφέρεια, καθώς αυτό λύνει ουσιαστικά ζητήματα που έχει η Πελοπόννησος, όπως τα απορρίμματα, η συντήρηση των οδικών δικτύων, η τουριστική πολιτική, ο πολιτισμός”.

Απαντώντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας εξέφρασε την άποψη ότι το εν λόγω θέμα δεν είναι το πρωτεύον:

“Δεν μπορούμε να πάμε σε μια ενιαία Περιφέρεια, διότι η Πάτρα γίνεται μια ενιαία πόλη με τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι… Πού θα πάει η Αιτωλοακαρνανία; Αλλωστε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά σε μια συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε ζητήματα που είναι κοινά, όπως η μεσογειακή διατροφή, ο τουρισμός και άλλα.

Ας υποστηριχθεί, εν τέλει, η Τρίπολη, μια περιοχή που έχει υποστεί μεγάλο κραδασμό από την κρίση τόσων χρόνων, μια περιοχή που πάντα ήταν διοικητικό κέντρο” κατέληξε ο Π. Νίκας.

ΠΗΓΗ

https://pralina.gr/spourgitissesamikafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ