Connect with us

Μεσσηνία

Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου 1

Καινοτομία επιχειρηματικότητα

Η νέα περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου εστιάζει στην στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ωστόσο ο απολογισμός που έχει να παρουσιάσει η Περιφέρεια -παρά τις συχνές διακηρύξεις και τις αναφορές που υπήρχαν στην καινοτομία τα προηγούμενα χρόνια- είναι εξαιρετικά φτωχός, αποτέλεσμα που θα προσπαθήσουμε να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της ημερίδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας RouteLab, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στην Καλαμάτα, στο Μέγαρο Χορού.

Ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα “Καινοτομία ναι… αλλά σε ποιο πλαίσιο;”, στην οποία -υπό τον συντονισμό του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτη Λιαργκόβα, προέδρου του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών)- αντάλλαξε απόψεις με τον Χρίστο Δήμα υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για την Ερευνα και Τεχνολογία, τον Χρήστο Στάικο τ. πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον Βαγγέλη Ξυγκώρο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα πρόεδρο της Ειδικής Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΥΔΕΠ) και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας και τη Ρούλα Μπαχταλιά διευθύντρια του προγράμματος –egg– enter•grow•go του ομίλου Eurobank.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αποτελέσει ένα καινοτόμο εργαλείο ανταλλαγής γνώσης, εμπειριών και καλών πρακτικών σε διάφορα θεματικά πεδία και ταυτόχρονα να μετατραπεί σε ένα κοινό σημείο συνάντησης και δικτύωσης επαγγελματιών και φορέων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής της οικονομίας.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η εφημερίδα “Ελευθερία” της Καλαμάτας και ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός Ionian TV, με την υποστήριξη της “Αναπτυξιακή Πάρνωνα” – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ.

“Δεν έχουν γίνει βήματα”

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, “αν και μόνιμα ακούω στην Περιφέρεια τη λέξη καινοτομία, σε επίπεδο πράξης δεν έχουν γίνει βήματα, δεν έχουν γίνει πράγματα. Βρήκα στην Περιφέρεια ένα συλλογικό όργανο, το ΚΕΤΕΚ (Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας), μια εταιρεία στην οποία δεν έχει καταβληθεί ούτε το μετοχικό κεφάλαιο, κι έχει ξοδέψει περί τα 200.000 ευρώ στα χρόνια της λειτουργίας της χωρίς καμία συγκεκριμένη ενέργεια”.

Το ίδιο, συνέχισε ο Π. Νίκας, έχει συμβεί και με το ΕΣΠΑ, “όπου πάντως προβλέπεται να υπάρξει κινητικότητα στον τομέα της καινοτομίας. Εχει ληφθεί μια απόφαση από το 2017, αλλά επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει κάτι” τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι “τελευταία, με τη βοήθεια και του καθηγητή Π. Λιαργκόβα -καθώς χωρίς δυνατό πανεπιστήμιο μια Περιφέρεια δεν μπορεί να πάει μπροστά- γίνονται κάποιες κινήσεις για συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο”.

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιοχή της Πελοποννήσου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

“Στην περιοχή μας, άνθρωποι ευφυείς, δραστήριοι, που επένδυσαν και στο όραμα και στην έρευνα, βοήθησαν τον τόπο μας. Θυμάμαι την προσπάθεια για την ΠΟΤΑ όταν ακόμα δεν ξέραμε καλά καλά τι είναι αυτό, τι αγώνας χρειάστηκε για να υλοποιηθεί μια πράγματι πρωτοποριακή επένδυση, τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε και με τη συμμετοχή της στο τοπικό ΑΕΠ που είναι εξόχως σημαντική” παρατήρησε ο Π. Νίκας, τονίζοντας ότι “και άλλες επιχειρήσεις επιβίωσαν στην κρίση στηριζόμενες στην καινοτομία”, αναφερόμενος ενδεικτικά -μεταξύ άλλων- στις επιχειρήσεις Καρέλια και Παπαδημητρίου.

Επιπλέον, ο Π. Νίκας επισήμανε το παράδειγμα της φαρμακοβιομηχανίας Demo ABEE η οποία, όπως είπε, απασχολεί 1.000 υπαλλήλους και εξάγει ενέσιμα φάρμακα σε περίπου 90 χώρες και η οποία “χωρίς στήριξη από το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην Τρίπολη, στην οποία θα απασχοληθούν 800 εργαζόμενοι” για να τονίσει ότι η εταιρεία αυτή “είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που δίνουν το παράδειγμα ότι μπροστά πάμε μόνο με την έρευνα, την καινοτομία, την πρωτοπορία, την αλλαγή, την υπεροχή, την αριστεία”.

“Πρέπει να αλλάξει το δημόσιο”

Ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί το βήμα για την ανάπτυξη θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί το δημόσιο -“πιστεύω ότι αν δεν αλλάξει το κράτος μας, αν δεν αλλάξει η δημόσια διοίκηση, είμαστε καταδικασμένοι” σημείωσε και πρόσθεσε:

“Δεν είναι δυνατόν να βαδίζουμε με ενιαία μισθολόγια αυτού του τύπου, δεν είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος 30 και 35 χρόνια υπηρεσίας για να γίνει διευθυντής, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει μια κινητικότητα μέσα στον δημόσιο τομέα, να επιδιωχθούν οι βέλτιστες πρακτικές. Πρέπει να βοηθήσει ο δημόσιος τομέας να γίνουμε πιο ελκυστικοί, να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις οι οποίες καινοτομούν και παράγουν”.

Οπως σημείωσε, “καινοτομία είναι τα πάντα και τα πάντα καταλήγουν στην οικονομία, καθώς γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί”.

“Να τελειώνει ο πολικαντισμός”

Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι αποτελούν “βαρίδια” για τη μετάβαση της χώρας μας στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα ο πολιτικαντισμός και λαϊκισμός:

“Πρέπει να αντιπαλαίψουμε πολιτικαντισμό και λαϊκισμό για να πάμε μπροστά ως χώρα, κι ας το βάλουμε αυτό ως βασική σκέψη προς συζήτηση στο πλαίσιο των εορτασμών που θα γίνουν του χρόνου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821” σημείωσε ο περιφερειάρχης, και συνέχισε:

“Κανένας θεσμός δεν στέκει στα πόδια του, είτε είναι πανεπιστήμιο, είτε είναι λύκειο, είτε είναι το ΤΕΕ -που βλέπει περισσότερο τον εαυτό του ως συνδικαλιστικό όργανο. Πρέπει να αλλάξουμε, να κάνουμε στέρεους θεσμούς, συγκρουόμενοι ενδεχομένως με συμφέροντα και δύσκολες καταστάσεις.

Στην Περιφέρεια υπάρχουν 500.000 ευρώ για την έξυπνη εξειδίκευση, που ‘κοιμούνται’, γιατί όταν έπρεπε να ερευνήσουμε τις ανάγκες δεν κάναμε τίποτα. Το ίδιο πράξαμε παλιότερα ως χώρα με τη γεωργία, την οποία ‘τινάξαμε στον αέρα’ με τις επιδοτήσεις.

Φταίχτης είναι το κράτος που στήσαμε, με το ρουσφέτι, τον πολιτικαντισμό, τον κομματισμό, ποιος θα έχει το πάνω χέρι και ποιος την περισσότερη εξουσία” τόνισε ο Π. Νίκας, για να σημειώσει καταλήγοντας:

“Χρειαζόμαστε βεβαίως και ένα ισχυρό κράτος που θα ελέγξει τους επιχειρηματίες. Χρειαζόμαστε ένα μικρό αλλά ισχυρό κράτος, με υπαλλήλους που θα διαθέτουν όλα τα προσόντα να ασκούν εποπτεία και στις επιχειρήσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Ας στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, τον χώρο που μας φέρνει πλούτο”.

Ο ίδιος, παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι “500.000 επιστήμονες, νέοι άνθρωποι, που ο καθένας στοίχισε περί τις 40.000 ευρώ στο ελληνικό κράτος, είναι στο εξωτερικό και προσφέρουν σε άλλες κοινωνίες. Είναι μια δυστυχία για τη χώρα μας. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα” σημείωσε ο περιφερειάρχης, παρατηρώντας επίσης ότι πρόβλημα υφίσταται και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας:

“Δεν πρέπει να είμαστε καθόλου υπερήφανοι για το τραπεζικό μας σύστημα, ξεκάθαρα -γιατί η συμβολή του σε αυτό που πάθαμε την περασμένη δεκαετία ήταν απολύτως καθοριστική” τόνισε ο Π. Νίκας.

Ενιαία Περιφέρεια η Πελοπόννησος;

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο περιφερειάρχης διαφώνησε με την άποψη περί ενιαίας -διοικητικά και γεωγραφικά- Πελοποννήσου την οποία εξέφρασε, στη διάρκεια της συζήτησης, ο υφυπουργός Χρ. Δήμας, με το κυβερνητικό στέλεχος να δηλώνει συγκεκριμένα:

“Εχει φτάσει η στιγμή που πρέπει να διορθωθεί η ανορθογραφία η οποία υπάρχει μεταξύ διοικητικής και γεωγραφικής Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είμαι από αυτούς που λένε ότι η διοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να ταυτίζεται με την γεωγραφική περιφέρεια, καθώς αυτό λύνει ουσιαστικά ζητήματα που έχει η Πελοπόννησος, όπως τα απορρίμματα, η συντήρηση των οδικών δικτύων, η τουριστική πολιτική, ο πολιτισμός”.

Απαντώντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας εξέφρασε την άποψη ότι το εν λόγω θέμα δεν είναι το πρωτεύον:

“Δεν μπορούμε να πάμε σε μια ενιαία Περιφέρεια, διότι η Πάτρα γίνεται μια ενιαία πόλη με τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι… Πού θα πάει η Αιτωλοακαρνανία; Αλλωστε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά σε μια συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε ζητήματα που είναι κοινά, όπως η μεσογειακή διατροφή, ο τουρισμός και άλλα.

Ας υποστηριχθεί, εν τέλει, η Τρίπολη, μια περιοχή που έχει υποστεί μεγάλο κραδασμό από την κρίση τόσων χρόνων, μια περιοχή που πάντα ήταν διοικητικό κέντρο” κατέληξε ο Π. Νίκας.

ΠΗΓΗ

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 8

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 9

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 10

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 11

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 12

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 13

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 14

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 15

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 16

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 17

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ