Πολιτικά
Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ χώρος δεν είναι ένα απλό κτίριο, είναι “ο δρόμος μάθησης” του παιδιού μας
Ανέβηκε
6 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ χώρος δεν είναι ένα απλό κτίριο, είναι “ο δρόμος μάθησης” του παιδιού μας
Το σχολείο δεν είναι μια έννοια απλή, παραπέμπει σε πολλές έννοιες, σε πολλές εικόνες, σε πολλαπλές εμπειρίες. Μάθηση, αίθουσα, αυλή, κτίριο, δραστηριότητες, διάδρομος, σχέσεις ζωής, έρωτας, φιλία. Ο σχολικός χώρος αποτελεί τη βάση που παράγονται και αναπτύσσονται μια σειρά ψυχοκοινωνικών δράσεων. Τα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά του χώρου μπορούν και πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ο σχολικός χώρος είναι το ενδιάμεσο βήμα του παιδιού από την προστατευμένη οικογενειακή ζωή στην κοινωνική ενήλικη ζωή. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η σημασία του σχολικού χώρου στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο. Για αυτό η πλαστικότητα και η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία αναπτύσσεται αποτελούν καθρέφτη του εκπαιδευτικού συστήματος και εν τέλει του κοινωνικοπολιτικού επιπέδου της εκάστοτε χώρας.
Ο αρχιτέκτονας προσδίδει στο χώρο ποιότητες μοναδικές και αυτό ανάγει τη δουλειά του σε έμμεσο εκπαιδευτικό ρόλο, γίνεται μια βουβή εκπαιδευτική διδασκαλία λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένη. Επιτυχημένη κρίνεται όταν καταφέρνει να ξεφύγει των στερεότυπων σχεδιασμού και αποδίδει στο χώρο μοναδικά χαρακτηριστικά, κάνοντας την καθημερινή εκπαιδευτική διδασκαλία από απλή μετάβαση, κίνηση και στάση σε διαρκή εναλλαγή εμπειριών.
Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση ήταν αυτή του HERTZBERGER που εισήγαγε την έννοια του «δρόμου της μάθησης» μετασχηματίζοντας το σκοτεινό διάδρομο κυκλοφορίας σε ένα πολυεπίπεδο χώρο εκθέσεων, παραστάσεων με γωνιές παιχνιδιού και διδασκαλίας.
Στην ελληνική πραγματικότητα το σχολικό κτίριο ταυτίστηκε με τις εναλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, με λίγα δυστυχώς παραδείγματα να διαθέτουν ποιότητες χώρου και αρχιτεκτονική κεντρική ιδέα και αυτά να εντοπίζονται στην πρωτεύουσά.
Κορυφαίες στιγμές στην εξέλιξη του σχολικού χώρου είναι το πρόγραμμα του 1930 και η ίδρυση του ΟΣΚ.
Στο μεν πρόγραμμα του 1930 κάτω υπό την γενική εποπτεία του Γάλλου αρχιτέκτονα Emmanuel Hebrard, εκπονούνται νέα κτιριολογικά προγράμματα, όπου επιχειρούνται υπερβάσεις στην αντίληψη του σχολικού χώρου. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Δημοτικό σχολείο στα Πευκάκια, του Δ. Πικιώνη, με βασική επιδίωξη την απόλυτη ένταξη του κτίσματος στο φυσικό ανάγλυφο.
Στη δε ίδρυση του ΟΣΚ το 1962 αποδίδεται στην υπηρεσία όλη η σχεδιαστική ευθύνη των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο ΟΣΚ παράγει συγκεκριμένα μοντέλα – τύπους σχολείων με ελάχιστες δυνατότητες απόκλισης από αυτά. Χαρακτηριστικό είναι το Στρογγυλό Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου, του Ζενέτου, με 7 διαλέξεις του γνωστού αρχιτέκτονα προκειμένου να πείσει για τη λειτουργικότητα της στρογγυλής κάτοψης το επιτελείο του ΟΣΚ ώστε να γνωμοδοτήσει θετικά.

Σε αυτά τα πλαίσια η ελληνική επαρχία αδυνατεί ακόμη περισσότερο να διαφοροποιηθεί, να συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα του σχολικού κτιρίου και να παράξει έστω και κάποια δείγματα καλύτερων αρχιτεκτονικά σχολικών μονάδων. Στην ίδια μοίρα και η πόλη μας που φτάνει την τελευταία δεκαετία να μελετά και να κατασκευάζει αδιάφορα μη αρχιτεκτονημένα σχολικά συγκροτήματα, γεγονός που αποτελεί ουσιαστική υποβάθμιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Τα παραπάνω ως γενικές σκέψεις βρήκαν πεδίο αναφοράς στην ημερήσια διάταξη του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το ζήτημα προέγκρισης ενός νέου Δημοτικού σχολείου και μάλιστα του νέου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της πόλης.
Δυστυχώς, ακόμη και η ιδιαιτερότητα των χρηστών του εν λόγω σχολείου δεν αποτέλεσε αφορμή για διεύρυνση της οπτικής μας, ώστε να παραχθεί ένας χώρος μοναδικός ως προς τις παρεχόμενες εμπειρίες και την αισθητική.
Αντίθετα, καταφύγαμε στη λύση της στενά υπηρεσιακής διευθέτησης, τη στιγμή που διεθνώς οι χώροι αυτοί αποτελούν αντικείμενα πανελλήνιων και διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών με εξαιρετικά αποτελέσματα. Απουσιάζει, παρά το ότι αναφέρεται στην τεχνική έκθεση, ουσιαστική βιοκλιματική προσέγγιση ήπιας τεχνολογίας, που θα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο στα νεοαναγειρόμενα δημοτικά κτίρια. Ο προσανατολισμός δεν είναι ο ενδεδειγμένος, μια και μόνο οι μισές αίθουσες είναι προσανατολισμένες στο Νότο, ο φυσικός αερισμός είναι έμμεσος εφόσον δεν επιτυγχάνεται διαμπερότητα στον άξονα Βορά – Νότου, δεν προβλέπεται προστασία από το ανελέητο Δυτικό ήλιο της Πόλης μας με ανακλαστήρες, σκίαστρα ή κατάλληλη φύτευση. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη εκμετάλλευσης των πολύ μεγάλων δωμάτων ή έστω φύτευσης τους, δεν γίνεται αναφορά σε επανάχρηση βρόχινου νερού (κύκλος νερού), δεν προβλέπονται ή τουλάχιστον δεν αναφέρθηκαν παθητικά συστήματα θέρμανσης και δροσισμού, θερμοκήπια στις νότιες όψεις, τοίχοι Trombe ή παθητική γεωθερμία.
Τα παραπάνω είναι τα κοινώς αποδεκτά από όλους, μια και λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τα νέα δεδομένα βιοκλιματικού σχεδιασμού. Ωστόσο, πως να αποδείξω τα όσα στερείται αρχιτεκτονικά ο χώρος, στα όσα δεν παραπέμπει, τα ενδιαφέροντα που δεν συμβαίνουν στη καθημερινή κίνηση, τις εναλλαγές που δεν εντοπίζονται, την ψυχοκοινωνική επίδραση που δεν θα γίνει και που ήταν τόσο αναγκαία στον ιδιαίτερο αυτό χρήστη; Λείπει το χρώμα, λείπει η φαντασία, λείπει η διάδραση, λείπει η μετάβαση, παράγονται σκληρά όρια διαχωρισμών που αποκλείουν το άνοιγμα των ματιών.
Είναι η ώρα, έστω και σε τοπικό επίπεδο, να βγούμε από τα κουτάκια της αυστηρής παραγωγής ανούσιων οικοδομημάτων για το δημόσιο χώρο. Είναι ιδιαίτερα, επιβεβλημένη η αλλαγή στην οπτική όσον αφορά το σχολείο.
Προτείνουμε να γίνει κοινή απαίτηση όλων μας οι νέες σχολικές μονάδες του Δήμου, αλλά και όλες οι προτάσεις ανακαίνισης υφιστάμενων μονάδων να απαντούν σε ένα και μοναδικό ερώτημα: τι είδους πολίτες επιδιώκουμε να έχουμε στο αύριο της πόλης; Με φαντασία ή χωρίς; Δημιουργικούς ή άνευρους αποδέκτες;
Η απάντηση θα δρομολογήσει την αλλαγή.
ΤΟΝΙΑ ΚΟΥΖΗ
Αρχιτέκτων, Δημοτική Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ χώρος δεν είναι ένα απλό κτίριο, είναι “ο δρόμος μάθησης” του παιδιού μας


Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Ο Γιώργος Λαζαρίδης εξηγεί τον λόγο για τον οποίο παραιτήθηκε
-
Ορκίστηκε ο Βασίλης Παπαευσταθίου, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
-
Τόνια Κουζή: Από σήμερα, δεν θέλω να με ξανά αποκαλέσει κανείς «πολιτικό» μου προκαλεί ντροπή
-
Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται το Σχέδιο των Αναπλάσεων στο κέντρο της Καλαμάτας
-
Ανάπλαση 23ης Μαρτίου – Πως σχεδιάζω το δημόσιο χώρο
-
Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Τα «ΣΥΝ» που ΑΝΑΖΗΤΟΥΜE
-
Τόνια Κουζή: Με τα μάτια στην έξοδο. Κάναμε λάθος που ελπίσαμε;
-
Τη Βασιλόπιτά του έκοψε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας – Το φλουρί η Τόνια Κουζή
-
Κοινή τοποθέτηση Κανάκης – Κουζή – Χειλάς «όλα βαίνουν καλώς» στη Δημοτική Αρχή
-
Εμείς μιλάμε για τη διασφάλιση της δημοκρατίας και ο Δήμαρχος βλέπει παντού αντιπολιτευτές ΔΡΑΚΟΥΣ
-
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας πρέπει επιτέλους να αρχίσει να σέβεται το Δημοτικό Συμβούλιο
-
Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Η ιστορία μας χρειάζεται
-
Πρόταση νέας μελέτης και επαναπροκήρυξης έργου Ανάπλασης Υπαπαντής
-
Για να κοιτάζω στο μέλλον, πρέπει να δικαιώνομαι στο παρόν
-
Το χρονικό μιας ανύπαρκτης τουριστικής προβολής
-
Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Συμμετέχουμε, σχεδιάζουμε το Παραλιακό μέτωπο και θα το απαιτήσουμε
-
Καλαμάτα Τόπος Ζωής περί εμπειρίας της δημοτικής αρχής
-
Καλαμάτα : Πως κεφαλαιοποιήσαμε το lock down;
-
Τηλεδιάσκεψη προτείνει η Καλαμάτα Τόπος Ζωής για τις συνεδριάσεις
-
Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Πρόταση «Η εβδομάδα της γειτονιάς μου» στην Κοινότητα Καλαμάτας
-
Η Καλαμάτα χρειάζεται ένα RESTART στον τομέα της τεχνολογίας
-
Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Να καθιερωθεί ένας “Μήνας για τον τόπο”
-
Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Περί του ισοθερμικού καλύμματος του κολυμβητηρίου
-
Καλαμάτα – Παιχνίδι για όλους
-
Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Πρόταση για Κέντρο Αθλητικού Τουρισμού το στρατόπεδο
-
Καλαμάτα Τόπος Ζωής – Αυτοδιοικητικά προσωπεία
-
Καλαμάτα Τοπος Ζωής: Πρόταση για ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του ΔΣ
-
Καλαμάτα Τόπος Ζωής – Αυτοδιοικητικές γλάστρες μας θέλει το κυβερνόν κόμμα
-
Απολογισμός Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
-
Η Καλαμάτα Τόπος Ζωής ήρθε για να μείνει!
Πρόσφατα Άρθρα

Ταΰγετος: Στο «κόκκινο» οι κάτοικοι – Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μεσσηνίας για άμεσες λύσεις

Καλαμάτα: Το ΚΚΕ τιμά τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Πρωτομαγιάς 1944

Καλαμάτα: 16 νέες προκηρύξεις γιατρών στο Νοσοκομείο – Ενισχύεται η Παθολογική και η Αιμοδοσία

Συγκίνησε η «Ελένη» του Ευριπίδη από το Λύκειο Πεταλιδίου στην Αρχαία Μεσσήνη

Κυρίαρχος ο Μεσσηνιακός και κορυφή στην Πελοπόννησο – 5 χρυσά και συνολικά 14 μετάλλια
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα5 ώρες πρινΠρωτομαγιά στην Παραλία Καλαμάτας: Γιορτή Άνοιξης με μουσική, δράσεις και latin ρυθμούς
-
Πολιτικά2 ημέρες πρινΝίκας: «Δεν υπάρχει αγροτική πολιτική» – Σκληρές δηλώσεις από Καλαμάτα
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πριν«Χοηφόροι» στα ισπανικά στην Αρχαία Μεσσήνη – Εντυπωσίασε το Teatro Balbo
-
Αθλητικά5 ώρες πρινΔυναμικές παρουσίες και διακρίσεις για την ΑΛΑΚ σε Drift, Ταχύτητα και Χώμα
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία4 ώρες πρινΣυγκίνησε η «Ελένη» του Ευριπίδη από το Λύκειο Πεταλιδίου στην Αρχαία Μεσσήνη
-
Πολιτικά1 ημέρα πρινΤι δεν είδε ο πρωθυπουργός στην Πελοπόννησο;
-
Αθλητικά1 ημέρα πρινΜε 7μελή αποστολή η Ευκλής Cycling Team στο Gravel Megalopolis 2026
-
Αθλητικά4 ώρες πρινΚυρίαρχος ο Μεσσηνιακός και κορυφή στην Πελοπόννησο – 5 χρυσά και συνολικά 14 μετάλλια













