Connect with us

Μεσσηνία

Η Καλαμάτα χρειάζεται ένα RESTART στον τομέα της τεχνολογίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η Καλαμάτα χρειάζεται ένα RESTART στον τομέα της τεχνολογίας 1

Η Καλαμάτα χρειάζεται ένα RESTART στον τομέα της τεχνολογίας

Τοποθέτηση της δημοτικής παράταξης Καλαμάτα Τόπος Ζωής ως “Θέατρο του Παραλόγου” για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με το 5G

Αναλυτικα:

Αυτό που παρακολουθούμε να συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην Καλαμάτα είναι πραγματικά ανησυχητικό. Και είναι περισσότερο ανησυχητικό κάποιοι άνθρωποι της τεχνολογίας να βλέπουμε η τεχνολογία να γίνεται βορά στο στόμα ανθρώπων που δε μπορούν να την κατανοήσουν – κυρίως στο τεχνικό της κομμάτι – πράγμα βέβαια το οποίο συμβαίνει με το θέμα του 5G.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά. Το 5G είναι μια τεχνολογία που σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας των κινητών συσκευών, είναι λοιπόν ένα δίκτυο επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων και φωνής μέσω του αέρα. Λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία όπως λειτουργούν τα δίκτυα 3G και 4G (τα οποία σαν όρους γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε – χωρίς απαραίτητα να τους καταλαβαίνουμε) έχει όμως κάποια διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Μέχρι αυτού του σημείου θεωρητικά μπορεί να υπάρξει γενικευμένη αντίληψη. Επειδή όμως ακριβώς δεν είναι δυνατόν να μπορεί ο γενικός πληθυσμός να αντιληφθεί αναλυτικά τεχνικά στοιχεία για το τι είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, υπάρχουν σε κάθε κράτος εξειδικευμένες δομές που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα.

Ας δούμε τι ισχύει στην Ελλάδα στο πλαίσιο λειτουργίας ασύρματων δικτύων στην ξηρά. Σύμφωνα με την νομοθεσία στην Ελλάδα υπάρχουν δύο όργανα:

Α. η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία είναι αρμόδια σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση, τροποποίηση και ανάκληση των αδειών κατασκευής κεραιών στην ξηρά καθώς και για τον έλεγχο των ραδιοεκπομπών. Αποτελεί τη ρυθμιστική αρχή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή τηρεί πλήρες αρχείο των αδειοδοτημένων κατασκευών κεραιών και εποπτεύει τη χρήση του φάσματος συχνοτήτων.

Β. η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) η οποία είναι υπεύθυνη για τα μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά.

Στο πλαίσιο αυτό προβαίνει αυτεπαγγέλτως σε ελέγχους σε τουλάχιστον 20% των αδειοδοτημένων κεραιών εντός πόλεως αλλά και εντός 20 ημερών κατόπιν αιτήματος από την ΕΕΤΤ (που με τη σειρά της δέχεται ανοιχτά καταγγελίες για ελέγχους). Είναι αξιοσημείωτο πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εγκατάσταση κεραίας για την οποία δεν έχει εγκριθεί από την ΕΕΑΕ μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν χώροι γύρω από την κεραία ελεύθερα προσπελάσιμοι από το γενικό πληθυσμό, στους οποίους τα όρια να μην υπερβαίνουν το 70% που ορίζει η ΚΥΑ 53571/3839/00 καθώς και η νομοθεσία στο άρθρο 30 παρ 9 του ν. 4070/2012, ενώ σε περίπτωση που οι κεραίες εγκαθίστανται σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων τα όρια δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 60% των ως άνω αναφερόμενων εγγράφων. Τα όρια καθορίζονται από το κράτος και συγκεκριμένα από τους εξειδικευμένους φορείς του κράτους που λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και με οδηγίες που πηγάζουν από διεθνείς οργανισμούς.

Ευελπιστούμε πως αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται, σίγουρα όχι από εμάς. Αν, λοιπόν, κάποιος είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση, την εύρυθμη λειτουργία και την προστασία των πολιτών από κάθε κεραία που εγκαθίσταται αυτός είναι η ΕΕΤΤ και η ΕΕΑΕ – επ ουδενί ο δήμος Καλαμάτας. Αν, λοιπόν, κάποιος νιώθει ότι καταστρέφεται η υγεία του από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να απευθυνθεί στα αρμόδια όργανα και όχι στα αναρμόδια.

Προχωρώντας λίγο περισσότερο στο δια ταύτα και ακριβώς επειδή στην Καλαμάτα η κατάσταση ξέφυγε από πολλά όρια και οδηγήθηκε σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια. Ο δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να κάνει ένα άλμα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας που εισάγει η τεχνολογία του 5G κάνοντας ένα βασικό λάθος. Αν είσαι διατεθειμένος να κάνεις άλματα πρέπει να έχεις μάθει τους πολίτες σου πως ακριβώς πραγματοποιείται αυτό. Και δυστυχώς, κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, οι πολίτες δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τα οφέλη της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη ζωή τους …γιατί κανείς δεν τους έχει ενημερώσει γι’ αυτά. Φτάσαμε να ακούμε πράγματα έξω από κάθε πραγματικότητα και ο δήμος σαν θεατής περίμενε να τελειώσει όλο αυτό για να κάνει τι; Κανείς δε γνωρίζει.

Η πόλη χρειάζεται ένα RESTART στον τομέα της τεχνολογίας – στον οποίο πάσχει – και κυρίως θα πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Και ο δήμος μπορεί να γίνει αρωγός σε αυτό το κομμάτι ξεκινώντας από εκεί που βρισκόμαστε, από το μηδέν δηλαδή, χτίζοντας σιγά σιγά το δρόμο για αυτό που σήμερα λέγεται 5G και για την κάθε τεχνολογική καινοτομία που μπορεί να ωφελήσει τον τόπο και τους πολίτες, χωρίς να τους βλάψει, πάντα σύμφωνα με το νόμο και τις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές.

Αν, λοιπόν, το 5G είναι κακό ή όχι για την υγεία μας δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του κράτους που οφείλουν να απαντήσουν. Αν χρειαζόμαστε τεχνολογίες και καινοτομίες όπως είναι αυτές που προσφέρει ένα δίκτυο όπως το 5G η απάντηση είναι πως ναι, τις έχουμε ανάγκη, και σαν πόλη και σαν τόπος. Κάθε τι που μπορεί να μας προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς να μας το καταστρέφει είναι καλοδεχούμενο. Πρέπει όμως να υπάρχει ένα πολυετές – τουλάχιστον 10ετές – πλάνο ώστε η πόλη να αποκτήσει ψηφιακή στρατηγική, που της λείπει. Και ίσως τότε να μπορούμε να δούμε τεχνολογίες όπως το 5G στην πράξη, με εφαρμογές που θα κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη. Η τεχνολογία είναι το μέσον και ο άνθρωπος το κέντρο. Πρέπει όμως να διδάξουμε τον άνθρωπο πως μπορεί η τεχνολογία και η καινοτομία να γίνει το μέσον του και όχι να του επιβάλουμε πυροτεχνήματα για το θεαθήναι.

Η στάση μας ήταν σαφής προκειμένου να τελειώσει όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου. Η σύμβαση που φαίνεται πως έχει υπογραφεί έχει αρκετές ελλείψεις συγκριτικά με ενδεδειγμένες συμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα (εγγυήσεις, αντισταθμιστικά οφέλη, κ.α.) και απέναντι σε αυτή είμαστε αρνητικοί, όχι όμως και απέναντι στην τεχνολογία. Ας ασχολούμαστε με σοβαρότητα για σημαντικά θέματα του τόπου μας κάνοντας τις διαδικασίες και τα βήματα με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν. Ξεκινώντας από το μηδέν, συζητώντας και εκπαιδεύοντας τους πολίτες, κάνοντάς τους συμμέτοχους στο αύριο που φανταζόμαστε, δίνοντας ξεκάθαρα μηνύματα για το σκοπό μας, την ευημερία του τόπου και των πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες για όσους αναζητούν περισσότερες απαντήσεις, ο οδηγός της ΕΕΑΕ για την κινητή τηλεφωνιά είναι αρκετά αναλυτικός:  https://eeae.gr/files/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1.pdf

Η Καλαμάτα χρειάζεται ένα RESTART στον τομέα της τεχνολογίας

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 2

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 3

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 4

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 5

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 6

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 7

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 8

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 9

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 10

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 11

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ