Connect with us
Επιμελητηρίο

Μεσσηνία

Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Πρόταση «Η εβδομάδα της γειτονιάς μου» στην Κοινότητα Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Πρόταση «Η εβδομάδα της γειτονιάς μου» στην Κοινότητα Καλαμάτας 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Η εβδομάδα της γειτονιάς μου

Προεκλογικά, όλες οι παρατάξεις μιλούσαν για την καθημερινότητα και τη σπουδαιότητα της, με την ΚΤΖ να εστιάζει σ’ αυτό, λιγότερο από όλες τις άλλες παρατάξεις. Ωστόσο, σήμερα 5 μήνες από την αλλαγή στο τιμόνι διοίκησης του Δήμου, η αίσθηση μας αλλά και των πολιτών, εξακολουθεί να είναι η ίδια: ελάχιστο ενδιαφέρον για τη γειτονιά και τα ζητήματα της. Κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η ανυπαρξία άμεσης επικοινωνίας του πολίτη για το μικρό καθημερινό του πρόβλημα με τον Χ αρμόδιο, που θα οδηγήσει και στην ενδεχόμενη επίλυση του. Και αμέσως μετά ο πολίτης παραιτείται. Παύει να συμμετέχει.

Τα προβλήματα συνήθως εντοπίζονται στο τόπο που γνωρίζουμε καλά, που κινούμαστε καθημερινά, που ζούμε ή εργαζόμαστε. Το πρόβλημα του καθενός μας βρίσκεται στη γειτονιά του, και αυτή βρίσκεται απομονωμένη – αποκομμένη από τον κορμό του Δήμου.

Στο κέντρο της συζήτησης όλων μας πρέπει να τοποθετηθεί η επανασύνδεση της γειτονιάς με αυτόν τον κορμό, με τη διοίκηση δηλαδή.

Με στόχο αυτή την επανασύνδεση προτείνουμε την εβδομάδα της γειτονιάς.

Κοιτώντας από ψηλά και γνωρίζοντας την πολεοδομική διάρθρωση του αστικού ιστού, θα προκύψει μια διαίρεση της πόλης σε 12 γειτονιές – ενότητες. Σε κάθε μια από αυτές τις ενότητες θα αφιερώνονται συνολικά δυο εβδομάδες, μια στην έναρξη του χειμώνα
(τρίμηνο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος Νοέμβριος ) και μια στην αρχή της άνοιξης
(Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος),  και εκεί θα χτυπάει η καρδιά της πόλης.

Θα χτυπάει η διοικητική καρδιά της πόλης, μια και βασικός στόχος είναι την εβδομάδα αυτή στη συγκεκριμένη γειτονιά να συγκεντρώνονται τα επιτελεία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών: Διεύθυνση γεωτεχνικών υπηρεσιών, Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων, ΔΕΥΑΚ, Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, καθώς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι τεχνικών έργων, συντήρησης υποδομών καθώς και ο  αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας.

Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας θα αφιερώνεται στην επί τόπου καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω, αλλά και εκπρόσωπων της γειτονιάς. Την ίδια ημέρα τα προβλήματα- ζητήματα, θα κατηγοριοποιούνται σε δυο διακριτές ομάδες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α : προβλήματα που μπορούν άμεσα να επιλυθούν εντός της εβδομάδας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β : προβλήματα που χρειάζονται περαιτέρω οργάνωση, επιστημονική μελέτη & ως εκ τούτου έργο μεγαλύτερης κλίμακας και μεταφέρονται εντός των υπηρεσιακών γραφείων.

Η επόμενη μέρα θα βρίσκει όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό των ομάδων σε εργασιακό οργασμό στους δρόμους της γειτονιάς, προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα της κατηγορίας Α .

Προτεινόμενες παρεμβάσεις ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α :

 • Γενική επιμέλεια αλσύλλιων, πάρκων και παιδικών χαρών : καθαρισμός και ενίσχυση πρασίνου, αντικατάσταση λαμπτήρων, επισκευή παιχνιδιών – παγκακίων.
 • Επιμέλεια δημοτικού φωτισμού: αξιολόγηση επάρκειας, αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων
 • Καθαρισμός – αποφράξεις φρεατίων & γενική συντήρηση δικτύου αποχέτευσης και απορροής όμβριων υδάτων.
 • Δίκτυο καθαριότητας: γενική συντήρηση κάδων – πλύση, αξιολόγηση της κατάσταση τους, εύρεση ανταλλακτικών ή αντικατάσταση όλου του κάδου. Περιοχή περιμετρικά των κάδων: καθαρισμός της περιοχής – πλύσιμο με υδροφόρα του δήμου.
 • Αξιολόγηση συνοικιακού δικτύου οδοποιίας & πεζοδρομίων. Τοπική επέμβαση σε λακκούβες & αντικατάσταση πλακών πεζοδρομίων. Καθαρισμός πεζοδρομίων – απομάκρυνση εμποδίων.

Προτεινόμενες παρεμβάσεις ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Β :

 • Εντοπισμός ετοιμόρροπων – επικινδύνων κτιρίων
 • Εξεύρεση χώρων στάθμευσης
 • Εξασφάλιση ελεύθερων δημόσιων χώρων – πάρκο, πλατεία, παιδική χαρά
 • Διανοίξεις οδών
 • Προβλήματα σχολικών μονάδων
 • Προσβασιμότητα , φιλική σε όλους γειτονιά

 

Παράλληλα, με την εβδομάδα δουλειάς για τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι εθελοντικές οργανώσεις της πόλης θα μπορούν να ασχολούνται με τον πολίτη της γειτονιάς με εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Ημερίδες εξεύρεσης τρόπων μετατροπής της συγκεκριμένης γειτονιάς σε πράσινη γειτονιά, ενεργοποίησης της συνοικιακής κομποστοποίησης και εφαρμογή πιλοτικού τρόπου διαλογής στην πηγή. Οι τέχνες και ο αθλητισμός της πόλης, μέσω συλλόγων και σωματείων, θα μπορούν να έρχονται στη γειτονιά, να ανοίξουν σχολικά κτίρια & προαύλια να προσεγγίζουν τα νέα παιδιά της περιοχής

Την τελευταία ημέρα η γειτονιά ανοίγει τις πόρτες στο Δημοτικό συμβούλιο και κυρίως στον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίοι ενημερώνονται για τα όσα έγιναν επί τόπου, αλλά και για τα όσα εκκρεμούν και επιβάλλουν την πολιτική τους διάθεση ώστε να επιλυθούν. Ενημερώνονται από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, αλλά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες παρουσία και των κατοίκων της γειτονιάς και καταγράφουν τυχόν παράπονα τους ή προτάσεις βελτίωσης της διαδικασίας. Ανανεώνεται το ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα ενασχόλησης με τη γειτονιά.

Η εβδομάδα της γειτονιάς θα διασυνδέσει υπηρεσίες πέρα και έξω από έγγραφα και διαδικασίες.

Η εβδομάδα της γειτονιάς θα γεφυρώσει υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικούς προϊστάμενους.

Η εβδομάδα της γειτονιάς μου θα ενεργοποιήσει πρώτα εμένα τον ίδιο να ασχοληθώ με τον τόπο μου. Θα υποδείξω το πρόβλημα, θα βοηθήσω στην επίλυση του, θα επιβλέψω, θα συνεργαστώ, θα κατευθύνω, θα απαιτήσω.

Θα είμαι εκεί για τη γειτονιά μου. Θα είμαι εκεί για την πόλη μου.

 

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ