Connect with us

Μεσσηνία

Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Πρόταση «Η εβδομάδα της γειτονιάς μου» στην Κοινότητα Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Πρόταση «Η εβδομάδα της γειτονιάς μου» στην Κοινότητα Καλαμάτας 1

Η εβδομάδα της γειτονιάς μου

Προεκλογικά, όλες οι παρατάξεις μιλούσαν για την καθημερινότητα και τη σπουδαιότητα της, με την ΚΤΖ να εστιάζει σ’ αυτό, λιγότερο από όλες τις άλλες παρατάξεις. Ωστόσο, σήμερα 5 μήνες από την αλλαγή στο τιμόνι διοίκησης του Δήμου, η αίσθηση μας αλλά και των πολιτών, εξακολουθεί να είναι η ίδια: ελάχιστο ενδιαφέρον για τη γειτονιά και τα ζητήματα της. Κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η ανυπαρξία άμεσης επικοινωνίας του πολίτη για το μικρό καθημερινό του πρόβλημα με τον Χ αρμόδιο, που θα οδηγήσει και στην ενδεχόμενη επίλυση του. Και αμέσως μετά ο πολίτης παραιτείται. Παύει να συμμετέχει.

Τα προβλήματα συνήθως εντοπίζονται στο τόπο που γνωρίζουμε καλά, που κινούμαστε καθημερινά, που ζούμε ή εργαζόμαστε. Το πρόβλημα του καθενός μας βρίσκεται στη γειτονιά του, και αυτή βρίσκεται απομονωμένη – αποκομμένη από τον κορμό του Δήμου.

Στο κέντρο της συζήτησης όλων μας πρέπει να τοποθετηθεί η επανασύνδεση της γειτονιάς με αυτόν τον κορμό, με τη διοίκηση δηλαδή.

Με στόχο αυτή την επανασύνδεση προτείνουμε την εβδομάδα της γειτονιάς.

Κοιτώντας από ψηλά και γνωρίζοντας την πολεοδομική διάρθρωση του αστικού ιστού, θα προκύψει μια διαίρεση της πόλης σε 12 γειτονιές – ενότητες. Σε κάθε μια από αυτές τις ενότητες θα αφιερώνονται συνολικά δυο εβδομάδες, μια στην έναρξη του χειμώνα
(τρίμηνο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος Νοέμβριος ) και μια στην αρχή της άνοιξης
(Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος),  και εκεί θα χτυπάει η καρδιά της πόλης.

Θα χτυπάει η διοικητική καρδιά της πόλης, μια και βασικός στόχος είναι την εβδομάδα αυτή στη συγκεκριμένη γειτονιά να συγκεντρώνονται τα επιτελεία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών: Διεύθυνση γεωτεχνικών υπηρεσιών, Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων, ΔΕΥΑΚ, Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, καθώς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι τεχνικών έργων, συντήρησης υποδομών καθώς και ο  αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας.

Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας θα αφιερώνεται στην επί τόπου καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω, αλλά και εκπρόσωπων της γειτονιάς. Την ίδια ημέρα τα προβλήματα- ζητήματα, θα κατηγοριοποιούνται σε δυο διακριτές ομάδες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α : προβλήματα που μπορούν άμεσα να επιλυθούν εντός της εβδομάδας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β : προβλήματα που χρειάζονται περαιτέρω οργάνωση, επιστημονική μελέτη & ως εκ τούτου έργο μεγαλύτερης κλίμακας και μεταφέρονται εντός των υπηρεσιακών γραφείων.

Η επόμενη μέρα θα βρίσκει όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό των ομάδων σε εργασιακό οργασμό στους δρόμους της γειτονιάς, προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα της κατηγορίας Α .

Προτεινόμενες παρεμβάσεις ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α :

 • Γενική επιμέλεια αλσύλλιων, πάρκων και παιδικών χαρών : καθαρισμός και ενίσχυση πρασίνου, αντικατάσταση λαμπτήρων, επισκευή παιχνιδιών – παγκακίων.
 • Επιμέλεια δημοτικού φωτισμού: αξιολόγηση επάρκειας, αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων
 • Καθαρισμός – αποφράξεις φρεατίων & γενική συντήρηση δικτύου αποχέτευσης και απορροής όμβριων υδάτων.
 • Δίκτυο καθαριότητας: γενική συντήρηση κάδων – πλύση, αξιολόγηση της κατάσταση τους, εύρεση ανταλλακτικών ή αντικατάσταση όλου του κάδου. Περιοχή περιμετρικά των κάδων: καθαρισμός της περιοχής – πλύσιμο με υδροφόρα του δήμου.
 • Αξιολόγηση συνοικιακού δικτύου οδοποιίας & πεζοδρομίων. Τοπική επέμβαση σε λακκούβες & αντικατάσταση πλακών πεζοδρομίων. Καθαρισμός πεζοδρομίων – απομάκρυνση εμποδίων.

Προτεινόμενες παρεμβάσεις ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Β :

 • Εντοπισμός ετοιμόρροπων – επικινδύνων κτιρίων
 • Εξεύρεση χώρων στάθμευσης
 • Εξασφάλιση ελεύθερων δημόσιων χώρων – πάρκο, πλατεία, παιδική χαρά
 • Διανοίξεις οδών
 • Προβλήματα σχολικών μονάδων
 • Προσβασιμότητα , φιλική σε όλους γειτονιά

 

Παράλληλα, με την εβδομάδα δουλειάς για τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι εθελοντικές οργανώσεις της πόλης θα μπορούν να ασχολούνται με τον πολίτη της γειτονιάς με εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Ημερίδες εξεύρεσης τρόπων μετατροπής της συγκεκριμένης γειτονιάς σε πράσινη γειτονιά, ενεργοποίησης της συνοικιακής κομποστοποίησης και εφαρμογή πιλοτικού τρόπου διαλογής στην πηγή. Οι τέχνες και ο αθλητισμός της πόλης, μέσω συλλόγων και σωματείων, θα μπορούν να έρχονται στη γειτονιά, να ανοίξουν σχολικά κτίρια & προαύλια να προσεγγίζουν τα νέα παιδιά της περιοχής

Την τελευταία ημέρα η γειτονιά ανοίγει τις πόρτες στο Δημοτικό συμβούλιο και κυρίως στον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίοι ενημερώνονται για τα όσα έγιναν επί τόπου, αλλά και για τα όσα εκκρεμούν και επιβάλλουν την πολιτική τους διάθεση ώστε να επιλυθούν. Ενημερώνονται από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, αλλά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες παρουσία και των κατοίκων της γειτονιάς και καταγράφουν τυχόν παράπονα τους ή προτάσεις βελτίωσης της διαδικασίας. Ανανεώνεται το ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα ενασχόλησης με τη γειτονιά.

Η εβδομάδα της γειτονιάς θα διασυνδέσει υπηρεσίες πέρα και έξω από έγγραφα και διαδικασίες.

Η εβδομάδα της γειτονιάς θα γεφυρώσει υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικούς προϊστάμενους.

Η εβδομάδα της γειτονιάς μου θα ενεργοποιήσει πρώτα εμένα τον ίδιο να ασχοληθώ με τον τόπο μου. Θα υποδείξω το πρόβλημα, θα βοηθήσω στην επίλυση του, θα επιβλέψω, θα συνεργαστώ, θα κατευθύνω, θα απαιτήσω.

Θα είμαι εκεί για τη γειτονιά μου. Θα είμαι εκεί για την πόλη μου.

 

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 8

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 9

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 10

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 11

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 12

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 13

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 14

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 15

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 16

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 17

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

 • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
 • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
 • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ