Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

«Κοινότητα Καλαμάτας» για άθληση και προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο πάρκο του ΟΣΕ και δημιουργία WC

Ανέβηκε

στις

παναγιώτης ι. λύρας
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Κοινότητα Καλαμάτας

Την Παρασκευή 31/7/2020 στο Δημαρχείο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε η 12/2020 Συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας και μεταξύ των άλλων θεμάτων διατυπώθηκαν προτάσεις, αποφασίστηκαν ομόφωνα, οι οποίες θα διαβιβαστούν στο Δήμαρχο Καλαμάτας και θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων οργάνων του Δήμου.

Οι προτάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας είναι στο πλαίσιο της λήψης μέτρων προστασίας λόγω της αυξημένης φροντίδας για υγειονομικούς λόγους αλλά και την παροχή υπηρεσιών στους συνδημότες μας με ευαισθησία και ευθύνη.

Συγκεκριμένα ο Σύμβουλος Κοινότητας Καλαμάτας κ. Δημήτρης Τσαλίκης εισηγήθηκε θέμα -εντός της ημερήσιας διάταξης- σχετικά με τη δημιουργία υπαίθριου γυμναστηρίου και για ΑμεΑ.

Η πρόταση όπως διατυπώθηκε από τον κ. Τσαλίκη είναι η παρακάτω:

«Το 2017 ο Δήμος Καλαμάτας ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών πόλεων ανά την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη δημιούργησε υπαίθρια γυμναστήρια τα οποία είναι εξοπλισμένα με όργανα γυμναστικής για εξωτερικούς χώρους. Τα υπαίθρια γυμναστήρια λειτουργούν στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Η συμμετοχή των δημοτών σε αυτό το εγχείρημα είναι αρκετή για την δημιουργία της ανάγκης υλοποίησης τέτοιων πρωτοβουλιών σε περισσότερα σημεία μέσα στην πόλη.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ανάγκες των ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ΑΜΕΑ, είναι ένας τρόπος που συμβάλει στην κινητοποίηση ανθρώπων που επιθυμούν και μπορούν να αθληθούν με σκοπό τη δημιουργική τους απασχόληση και την έξοδο από την απομόνωση.

Προτείνω λοιπόν την δημιουργία ενός μεγάλου υπαίθριου γυμναστηρίου, το οποίο θα τηρεί τις προδιαγραφές για την προσβασιμότητα των ανθρώπων που ανήκουν και στην κατηγορία των ΑμεΑ αλλά και όλες τις παροχές που προβλέπει ένας τέτοιος χώρος πρότυπο. Θεωρώ ότι η ενσωμάτωση των ΑμεΑ με κίνητρο την άθληση και την ευεξία σε έναν τέτοιο χώρο θα είναι και η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.

Ένας τέτοιος χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, είναι το αλσύλλιο νότια του Νέδοντα, το οποίο γειτνιάζει με το γήπεδο αντισφαίρισης (τένις) για ΑμεΑ, ένα γήπεδο στολίδι για την πόλη μας. Ο Νέδοντας προσφέρει στους δημότες μια ευχάριστη βόλτα σε ένα φανταστικό χώρο με έντονα τα πράσινα και υδάτινα στοιχεία καθώς και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως γήπεδα μπάσκετ, τένις, πίνκ πόνκ αλλά και ποδηλατόδρομο κατά μήκος του. Διαθέτει παιδική χαρά και καθιστικά τύπου (πικ νικ) οπού ορίζουν την περιοχή ως έναν τόπο αναψυχής και άθλησης. Στο σημείο επίσης υπάρχουν θέσεις στάθμευσης που μπορούν να εξυπηρετούν ΑΜΕΑ έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στο υπαίθριο γυμναστήριο..»

Μετά από συζήτηση που ακολούθησε και ανταλλαγή απόψεων η πρόταση – απόφαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας ήταν η ομόφωνη υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης και επιπλέον να ζητηθεί από τις υπηρεσίες η δυνατότητα εγκατάστασης των συγκεκριμένων οργάνων και στα εν λειτουργία υπαίθρια γυμναστήρια.

Η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας κ. Κατερίνα Μπάμπαλη εισηγήθηκε πρόταση -εκτός ημερησίας διάταξης- για τη δημιουργία κοινοχρήστων WC επιπλέον από τις υπάρχουσες.

Η πρόταση της κας Μπάμπαλη κατατέθηκε ως εξής:

«Ιδιαίτερα σήμερα λόγω των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης και εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θεωρώ πως υπάρχει η ανάγκη αύξησης κοινόχρηστων δημοτικών τουαλετών σε κάποια σημεία της πόλης. Είναι δύσκολο για τους συνδημότες μας να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τουαλέτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ακόμα χειρότερα σε εξωτερικούς χώρους.
Οι τουαλέτες αυτές θα πρέπει να χωροθετηθούν σε πολυσύχναστα σημεία π.χ. Παραλία, Ιστορικό Κέντρο και Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Αυτονόητη η εξυπηρέτηση και των ΑμεΑ. Η φροντίδα για την καθαριότητα θα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα από τις υπηρεσίες του Δήμου και ταυτόχρονα οι συνδημότες μας να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα θέματα εφαρμογών για την αντιμετώπιση και προστασία από την υγειονομική απειλή.»

Μετά από διάλογο αποφασίστηκε ομόφωνα η παραπάνω πρόταση και το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας εκτίμησε, ότι η προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν την υγειονομική πρόληψη και η κατά το δυνατόν ταχεία ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Σύμβουλος Κοινότητας Καλαμάτας κ. Εύα Κουφαλάκου εισηγήθηκε θέμα -εκτός ημερησίας διάταξης- σχετικά με την πρόσβαση ΑμεΑ στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Συγκεκριμένα η κα Κουφαλάκου έθεσε το θέμα ως έξης:

«Όλο και περσσότεροι συνδημότες μας επιλέγουν το Πάρκο για την αναψυχή τους και ιδιαίτερα γονείς με τα παιδιά τους για το παιχνίδι και τη βόλτα τους. Το Πάρκο δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών και μεταξύ αυτών και ΑμεΑ. Προτείνουμε στις υπηρεσίες του Δήμου τον έλεγχο για την ασφαλή προσβασιμότητα και ταυτόχρονα την κατασκευή όδευσης τυφλών στο συγκεκριμένο χώρο.»
Το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα την υιοθέτηση αυτής της πρότασης τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για την επέκταση αυτού του ελέγχου σε όλα τα πάρκα της πόλης μας. Οι υπαίθριοι χώροι αναψυχής εξυπηρετούν το σύνολο των συνδημοτών μας και τα στοιχεία και οι εξοπλισμοί τους θα πρέπει να προβλέπουν την ασφαλή χρήση τους.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ