Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

«Κοινότητα Καλαμάτας» για άθληση και προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο πάρκο του ΟΣΕ και δημιουργία WC

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παναγιώτης Ι. Λύρας
Κοινοποιησέ το

Κοινότητα Καλαμάτας

Την Παρασκευή 31/7/2020 στο Δημαρχείο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε η 12/2020 Συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας και μεταξύ των άλλων θεμάτων διατυπώθηκαν προτάσεις, αποφασίστηκαν ομόφωνα, οι οποίες θα διαβιβαστούν στο Δήμαρχο Καλαμάτας και θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων οργάνων του Δήμου.

Οι προτάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας είναι στο πλαίσιο της λήψης μέτρων προστασίας λόγω της αυξημένης φροντίδας για υγειονομικούς λόγους αλλά και την παροχή υπηρεσιών στους συνδημότες μας με ευαισθησία και ευθύνη.

Συγκεκριμένα ο Σύμβουλος Κοινότητας Καλαμάτας κ. Δημήτρης Τσαλίκης εισηγήθηκε θέμα -εντός της ημερήσιας διάταξης- σχετικά με τη δημιουργία υπαίθριου γυμναστηρίου και για ΑμεΑ.

Η πρόταση όπως διατυπώθηκε από τον κ. Τσαλίκη είναι η παρακάτω:

«Το 2017 ο Δήμος Καλαμάτας ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών πόλεων ανά την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη δημιούργησε υπαίθρια γυμναστήρια τα οποία είναι εξοπλισμένα με όργανα γυμναστικής για εξωτερικούς χώρους. Τα υπαίθρια γυμναστήρια λειτουργούν στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Η συμμετοχή των δημοτών σε αυτό το εγχείρημα είναι αρκετή για την δημιουργία της ανάγκης υλοποίησης τέτοιων πρωτοβουλιών σε περισσότερα σημεία μέσα στην πόλη.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ανάγκες των ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ΑΜΕΑ, είναι ένας τρόπος που συμβάλει στην κινητοποίηση ανθρώπων που επιθυμούν και μπορούν να αθληθούν με σκοπό τη δημιουργική τους απασχόληση και την έξοδο από την απομόνωση.

Προτείνω λοιπόν την δημιουργία ενός μεγάλου υπαίθριου γυμναστηρίου, το οποίο θα τηρεί τις προδιαγραφές για την προσβασιμότητα των ανθρώπων που ανήκουν και στην κατηγορία των ΑμεΑ αλλά και όλες τις παροχές που προβλέπει ένας τέτοιος χώρος πρότυπο. Θεωρώ ότι η ενσωμάτωση των ΑμεΑ με κίνητρο την άθληση και την ευεξία σε έναν τέτοιο χώρο θα είναι και η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.

Ένας τέτοιος χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, είναι το αλσύλλιο νότια του Νέδοντα, το οποίο γειτνιάζει με το γήπεδο αντισφαίρισης (τένις) για ΑμεΑ, ένα γήπεδο στολίδι για την πόλη μας. Ο Νέδοντας προσφέρει στους δημότες μια ευχάριστη βόλτα σε ένα φανταστικό χώρο με έντονα τα πράσινα και υδάτινα στοιχεία καθώς και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως γήπεδα μπάσκετ, τένις, πίνκ πόνκ αλλά και ποδηλατόδρομο κατά μήκος του. Διαθέτει παιδική χαρά και καθιστικά τύπου (πικ νικ) οπού ορίζουν την περιοχή ως έναν τόπο αναψυχής και άθλησης. Στο σημείο επίσης υπάρχουν θέσεις στάθμευσης που μπορούν να εξυπηρετούν ΑΜΕΑ έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στο υπαίθριο γυμναστήριο..»

Μετά από συζήτηση που ακολούθησε και ανταλλαγή απόψεων η πρόταση – απόφαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας ήταν η ομόφωνη υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης και επιπλέον να ζητηθεί από τις υπηρεσίες η δυνατότητα εγκατάστασης των συγκεκριμένων οργάνων και στα εν λειτουργία υπαίθρια γυμναστήρια.

Η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας κ. Κατερίνα Μπάμπαλη εισηγήθηκε πρόταση -εκτός ημερησίας διάταξης- για τη δημιουργία κοινοχρήστων WC επιπλέον από τις υπάρχουσες.

Η πρόταση της κας Μπάμπαλη κατατέθηκε ως εξής:

«Ιδιαίτερα σήμερα λόγω των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης και εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θεωρώ πως υπάρχει η ανάγκη αύξησης κοινόχρηστων δημοτικών τουαλετών σε κάποια σημεία της πόλης. Είναι δύσκολο για τους συνδημότες μας να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τουαλέτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ακόμα χειρότερα σε εξωτερικούς χώρους.
Οι τουαλέτες αυτές θα πρέπει να χωροθετηθούν σε πολυσύχναστα σημεία π.χ. Παραλία, Ιστορικό Κέντρο και Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Αυτονόητη η εξυπηρέτηση και των ΑμεΑ. Η φροντίδα για την καθαριότητα θα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα από τις υπηρεσίες του Δήμου και ταυτόχρονα οι συνδημότες μας να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα θέματα εφαρμογών για την αντιμετώπιση και προστασία από την υγειονομική απειλή.»

Μετά από διάλογο αποφασίστηκε ομόφωνα η παραπάνω πρόταση και το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας εκτίμησε, ότι η προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν την υγειονομική πρόληψη και η κατά το δυνατόν ταχεία ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Σύμβουλος Κοινότητας Καλαμάτας κ. Εύα Κουφαλάκου εισηγήθηκε θέμα -εκτός ημερησίας διάταξης- σχετικά με την πρόσβαση ΑμεΑ στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Συγκεκριμένα η κα Κουφαλάκου έθεσε το θέμα ως έξης:

«Όλο και περσσότεροι συνδημότες μας επιλέγουν το Πάρκο για την αναψυχή τους και ιδιαίτερα γονείς με τα παιδιά τους για το παιχνίδι και τη βόλτα τους. Το Πάρκο δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών και μεταξύ αυτών και ΑμεΑ. Προτείνουμε στις υπηρεσίες του Δήμου τον έλεγχο για την ασφαλή προσβασιμότητα και ταυτόχρονα την κατασκευή όδευσης τυφλών στο συγκεκριμένο χώρο.»
Το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα την υιοθέτηση αυτής της πρότασης τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για την επέκταση αυτού του ελέγχου σε όλα τα πάρκα της πόλης μας. Οι υπαίθριοι χώροι αναψυχής εξυπηρετούν το σύνολο των συνδημοτών μας και τα στοιχεία και οι εξοπλισμοί τους θα πρέπει να προβλέπουν την ασφαλή χρήση τους.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Προτάσεις για διακοπές – Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Προτάσεις για διακοπές – Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας 7
Κοινοποιησέ το

Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας

H Καλαμάτα, μία από τις πιο όμορφες παραλιακές πόλεις της Ελλάδας, είναι ένας προορισμός που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε, αν δεν θέλετε να διανύσετε πολλά χιλιόμετρα.

Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας θα σας κλέψει την καρδιά με τα αστραφτερά της φώτα, τις δυνατές μουσικές, τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τις ψαγμένες ψησταριές και ουζερί και, φυσικά, τις ατέλειωτες παραλίες.

Προτάσεις για διακοπές – Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας 8

Ανακαλύψτε την Ιστορία της πόλης, που κρύβεται σε κάθε δρόμο, σε κάθε κτίριο. Αξιοθέατα θα συναντήσετε παντού στην Καλαμάτα: Η εκκλησία της Υπαπαντής, που ξεχωρίζει στην πόλη, με τα κωδωνοστάσια και τους ασημένιους τρούλους. Βόρεια του ναού, το Δημοτικό Ωδείο στην οδό Αλεξανδράκη. Στη συμβολή των οδών Κυριακού και Αγίου Ιωάννου, το νεοκλασικό κτίριο, που στεγάζει το ενδιαφέρον Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Προτάσεις για διακοπές – Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας 9

Στην οδό Παπάζογλου, η Δημοτική Πινακοθήκη σε ένα ακόμη νεοκλασικό και, σχεδόν απέναντι, το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας. Ο παραλιακός δρόμος της Καλαμάτας, η λεωφόρος Ναυαρίνου, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης και ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα, ποδηλατάδα και, φυσικά, δροσερές βουτιές. Μόλις 30 χλμ. από την Καλαμάτα μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Αρχαία Μεσσήνη, που χρονολογείται τον 4ο αι. π.Χ.

Προτάσεις για διακοπές – Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας 10

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ναούς, οικίες, τείχη και δημόσια κτίρια, που σώζονται σε καλή κατάσταση. Η Καλαμάτα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον Νομό Μεσσηνίας, αφού βρίσκεται στο κέντρο του νομού.

Προτάσεις για διακοπές – Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας 11

Συνδυάζοντας αρμονικά βουνό και θάλασσα, η αρχοντική πόλη της Καλαμάτας σάς προσκαλεί να τη γνωρίσετε και να εξερευνήσετε τον παραδεισένιο τόπο της Μεσσηνιακής Μάνης.

Παραλίες

Η παραλία της Καλαμάτας μέσα στην πόλη είναι κατάλληλη και για μπάνιο, καθώς έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία. Εάν πάλι έχετε διάθεση για εξορμήσεις εκτός πόλης, έξι χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμάτας, λίγο πριν από τη στροφή που οδηγεί προς τη Μεσσηνιακή Μάνη, βρίσκεται η παραλία του Αλμυρού, που κρύβει φυσικές ομορφιές και κερδίζει τις εντυπώσεις.

Προτάσεις για διακοπές – Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας 12

Αλλες κοντινές παραλίες είναι η Σάντοβα και η Μικρή Μαντίνεια. Κατευθυνόμενοι από την Καλαμάτα προς τη Μεσσηνιακή Μάνη θα συναντήσετε και άλλες πανέμορφες ακρογιαλιές, όπως οι Αβία, Καρδαμύλη, Στούπα και Αγιος Νικόλαος.

 

Επιλογές διαμονής

«Elysian Luxury Hotel & Spa»

Ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη δυτική παραλία της πόλης

Το «Elysian Luxury Hotel & Spa» είναι ένα ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη δυτική παραλία της Καλαμάτας, όσο πρέπει μακριά από το κέντρο, αλλά σε απόσταση αναπνοής από την «καρδιά» της πόλης. Μια καλαίσθητη συλλογή από 44 πολυτελή δωμάτια και σουίτες με 22 ιδιωτικές πισίνες υποδέχεται τον επισκέπτη με εκλεπτυσμένη διακόσμηση και αίσθηση αποκλειστικότητας.

Προτάσεις για διακοπές – Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας 13

Ολα τα δωμάτια και οι σουίτες διαθέτουν αυτόνομο κλιματισμό, TV, mini bar, σεσουάρ, χρηματοκιβώτιο, Wi-Fi, τηλέφωνο, επώνυμα κλινοσκεπάσματα, υπέρδιπλα αναπαυτικά κρεβάτια, επιπλωμένες βεράντες. Οι σουίτες διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες και χρήση των κήπων!

Προτάσεις για διακοπές – Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα» της Μεσσηνίας 14

Το «Elysian Luxury Hotel & Spa» προσφέρει μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία στους επισκέπτες, από το πρωί έως το βράδυ, στους όμορφους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και του «Elysian Cafe» ή στον κήπο δίπλα από την πισίνα, μπροστά στη θάλασσα. Στο καφέ μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία καφέδων από τα πιο εκλεκτά χαρμάνια, τσάι, smoothie, cocktail, κρασί. Στο Spa του ξενοδοχείου θα βρείτε εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με καταρράκτη, χαμάμ και σάουνα, θεραπείες μασάζ, δύο γυμναστήρια. Στην εντυπωσιακή εξωτερική πισίνα δίπλα από τη θάλασσα, στις ιδιωτικές πισίνες των σουιτών και στην όμορφη παραλία του Κορδία μπροστά από το ξενοδοχείο, το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα που θα απολαύσετε ιδιαίτερα.

Πληροφορίες: elysianhotel.gr

«Elite City Resort»

To «Elite City Resort», προκειμένου να σας προσφέρει την ποιότητα και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την καλύτερη και πιο άνετη διαμονή σας, έχει δημιουργήσει δύο χώρους καταλυμάτων και φιλοξενίας, το «Elite City Hotel» και τα «Elite Villas». Ολα τα δωμάτια είναι ανακαινισμένα και διακοσμημένα με μοντέρνο τρόπο, ώστε να συγχρονίζονται με τις προτιμήσεις της εποχής και παράλληλα να σας φιλοξενούν με άνεση και πολυτέλεια. Χτισμένο στους πρόποδες του Ταϋγέτου και ακριβώς δίπλα στην παραλία της Καλαμάτας, με θέα τον Μεσσηνιακό Κόλπο, επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει τη διαμονή του στην πόλη. Το «Yiamas Gastro Bar» είναι η νέα πρόταση του ξενοδοχείου «Elite City Resort» στον χώρο της εστίασης που οραματίστηκαν οι άνθρωποί του επαναπροσδιορίζοντας τη λέξη «διασκέδαση».

Πληροφορίες: elite.com.gr

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Μάκαρης για την Ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Υπαπαντή
Κοινοποιησέ το

Ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής

Η μερική αποκάλυψη των αρχαίων της πλατείας της Υπαπαντής έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως από την παράταξή μας  τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο με παρεμβάσεις στα αντίστοιχα θεσμικά όργανα (δημοτικό συμβούλιο, επιτροπή ποιότητας ζωής) αλλά και με δημοσιεύσεις στον ημερήσιο τοπικό τύπο.

Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό ότι πληθαίνουν οι φωνές (με πρόσφατο το δημοσίευμα του πρώην δημάρχου Γ. Κουτσούλη) που ζητούν την αποκάλυψη των αρχαίων στην πλατεία της Υπαπαντής που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο συνδετήριο κρίκο του παρελθόντος της Καλαμάτας (αρχαίες Φαρές) με το παρόν της.

Αξίζει να σημειωθούν τα ακόλουθα:

  1. Υπάρχει επικαιροποιημένη προμελέτη της πλατείας, η οποία υπεβλήθη το 2010 από τη «ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ – Γ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ – Ν. ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ» κατά την οποία προβλέπεται ειδική κατασκευή από άθραυστο γυαλί, που θα σκεπάζει το χώρο τον αρχαίων, κατάλληλος φωτισμός για τη νυχτερινή ανάδειξή τους, ενώ από απόψεως Η/Μ εγκαταστάσεων ειδικός κλιματισμός για τη συντήρησή τους.
  2. Υπάρχουν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση της συγκεκριμένης κατασκευής στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αλλά και του προγράμματος Urban Innovative Actions (Αστικές Καινοτόμες Δράσεις) στο πεδίο εφαρμογής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας θα πρέπει  να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί  η μερική αποκάλυψη των αρχαίων στην επικείμενη ανάπλαση της πλατείας της Υπαπαντής.

Μανώλης Μάκαρης

Ιατρός Καρδιολόγος

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»

ΜSc Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Συστάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας σε ποδηλάτες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας σε ποδηλάτες
Κοινοποιησέ το

Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας σε ποδηλάτες

Προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση από ποδηλάτες, σε τμήματα της πόλης όπου δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος αλλά ταυτόχρονα καταγράφεται αυξημένη κίνηση πεζών (πλατείες, πεζόδρομοι κ.λπ.) γίνεται τις τελευταίες ημέρες από τη Δημοτική Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αρκετά παράπονα για την ταχύτητα που αναπτύσσουν ποδηλάτες τόσο σε πεζοδρόμους όσο και στην Κεντρική Πλατεία, αλλά και την επικινδυνότητα από σλάλομ ανάμεσα σε πεζούς. Στην κατεύθυνση αυτή, Δημοτικοί Αστυνόμοι προχωρούν σε ευγενικές συστάσεις και ενημέρωση προς ποδηλάτες.

Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας σε ποδηλάτες Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας σε ποδηλάτες


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ