Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

«Κοινότητα Καλαμάτας» για άθληση και προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο πάρκο του ΟΣΕ και δημιουργία WC

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παναγιώτης Ι. Λύρας
Κοινοποιησέ το

Κοινότητα Καλαμάτας

Την Παρασκευή 31/7/2020 στο Δημαρχείο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε η 12/2020 Συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας και μεταξύ των άλλων θεμάτων διατυπώθηκαν προτάσεις, αποφασίστηκαν ομόφωνα, οι οποίες θα διαβιβαστούν στο Δήμαρχο Καλαμάτας και θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων οργάνων του Δήμου.

Οι προτάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας είναι στο πλαίσιο της λήψης μέτρων προστασίας λόγω της αυξημένης φροντίδας για υγειονομικούς λόγους αλλά και την παροχή υπηρεσιών στους συνδημότες μας με ευαισθησία και ευθύνη.

Συγκεκριμένα ο Σύμβουλος Κοινότητας Καλαμάτας κ. Δημήτρης Τσαλίκης εισηγήθηκε θέμα -εντός της ημερήσιας διάταξης- σχετικά με τη δημιουργία υπαίθριου γυμναστηρίου και για ΑμεΑ.

Η πρόταση όπως διατυπώθηκε από τον κ. Τσαλίκη είναι η παρακάτω:

«Το 2017 ο Δήμος Καλαμάτας ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών πόλεων ανά την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη δημιούργησε υπαίθρια γυμναστήρια τα οποία είναι εξοπλισμένα με όργανα γυμναστικής για εξωτερικούς χώρους. Τα υπαίθρια γυμναστήρια λειτουργούν στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Η συμμετοχή των δημοτών σε αυτό το εγχείρημα είναι αρκετή για την δημιουργία της ανάγκης υλοποίησης τέτοιων πρωτοβουλιών σε περισσότερα σημεία μέσα στην πόλη.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ανάγκες των ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ΑΜΕΑ, είναι ένας τρόπος που συμβάλει στην κινητοποίηση ανθρώπων που επιθυμούν και μπορούν να αθληθούν με σκοπό τη δημιουργική τους απασχόληση και την έξοδο από την απομόνωση.

Προτείνω λοιπόν την δημιουργία ενός μεγάλου υπαίθριου γυμναστηρίου, το οποίο θα τηρεί τις προδιαγραφές για την προσβασιμότητα των ανθρώπων που ανήκουν και στην κατηγορία των ΑμεΑ αλλά και όλες τις παροχές που προβλέπει ένας τέτοιος χώρος πρότυπο. Θεωρώ ότι η ενσωμάτωση των ΑμεΑ με κίνητρο την άθληση και την ευεξία σε έναν τέτοιο χώρο θα είναι και η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.

Ένας τέτοιος χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, είναι το αλσύλλιο νότια του Νέδοντα, το οποίο γειτνιάζει με το γήπεδο αντισφαίρισης (τένις) για ΑμεΑ, ένα γήπεδο στολίδι για την πόλη μας. Ο Νέδοντας προσφέρει στους δημότες μια ευχάριστη βόλτα σε ένα φανταστικό χώρο με έντονα τα πράσινα και υδάτινα στοιχεία καθώς και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως γήπεδα μπάσκετ, τένις, πίνκ πόνκ αλλά και ποδηλατόδρομο κατά μήκος του. Διαθέτει παιδική χαρά και καθιστικά τύπου (πικ νικ) οπού ορίζουν την περιοχή ως έναν τόπο αναψυχής και άθλησης. Στο σημείο επίσης υπάρχουν θέσεις στάθμευσης που μπορούν να εξυπηρετούν ΑΜΕΑ έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στο υπαίθριο γυμναστήριο..»

Μετά από συζήτηση που ακολούθησε και ανταλλαγή απόψεων η πρόταση – απόφαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας ήταν η ομόφωνη υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης και επιπλέον να ζητηθεί από τις υπηρεσίες η δυνατότητα εγκατάστασης των συγκεκριμένων οργάνων και στα εν λειτουργία υπαίθρια γυμναστήρια.

Η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας κ. Κατερίνα Μπάμπαλη εισηγήθηκε πρόταση -εκτός ημερησίας διάταξης- για τη δημιουργία κοινοχρήστων WC επιπλέον από τις υπάρχουσες.

Η πρόταση της κας Μπάμπαλη κατατέθηκε ως εξής:

«Ιδιαίτερα σήμερα λόγω των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης και εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θεωρώ πως υπάρχει η ανάγκη αύξησης κοινόχρηστων δημοτικών τουαλετών σε κάποια σημεία της πόλης. Είναι δύσκολο για τους συνδημότες μας να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τουαλέτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ακόμα χειρότερα σε εξωτερικούς χώρους.
Οι τουαλέτες αυτές θα πρέπει να χωροθετηθούν σε πολυσύχναστα σημεία π.χ. Παραλία, Ιστορικό Κέντρο και Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Αυτονόητη η εξυπηρέτηση και των ΑμεΑ. Η φροντίδα για την καθαριότητα θα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα από τις υπηρεσίες του Δήμου και ταυτόχρονα οι συνδημότες μας να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα θέματα εφαρμογών για την αντιμετώπιση και προστασία από την υγειονομική απειλή.»

Μετά από διάλογο αποφασίστηκε ομόφωνα η παραπάνω πρόταση και το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας εκτίμησε, ότι η προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν την υγειονομική πρόληψη και η κατά το δυνατόν ταχεία ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Σύμβουλος Κοινότητας Καλαμάτας κ. Εύα Κουφαλάκου εισηγήθηκε θέμα -εκτός ημερησίας διάταξης- σχετικά με την πρόσβαση ΑμεΑ στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Συγκεκριμένα η κα Κουφαλάκου έθεσε το θέμα ως έξης:

«Όλο και περσσότεροι συνδημότες μας επιλέγουν το Πάρκο για την αναψυχή τους και ιδιαίτερα γονείς με τα παιδιά τους για το παιχνίδι και τη βόλτα τους. Το Πάρκο δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών και μεταξύ αυτών και ΑμεΑ. Προτείνουμε στις υπηρεσίες του Δήμου τον έλεγχο για την ασφαλή προσβασιμότητα και ταυτόχρονα την κατασκευή όδευσης τυφλών στο συγκεκριμένο χώρο.»
Το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα την υιοθέτηση αυτής της πρότασης τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για την επέκταση αυτού του ελέγχου σε όλα τα πάρκα της πόλης μας. Οι υπαίθριοι χώροι αναψυχής εξυπηρετούν το σύνολο των συνδημοτών μας και τα στοιχεία και οι εξοπλισμοί τους θα πρέπει να προβλέπουν την ασφαλή χρήση τους.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

24 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

24 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας 9
Κοινοποιησέ το

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και ο έλεγχος της διασποράς μετ;a το 2ο lockdown, αποτελούσε το στοίχημα των λοιμωξιολόγων.

Τα κρούσματα Κορονοϊοϋ έχουν μειωθεί σημαντικά αλλα δεν έχουν τελειώσει.

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα κρούσματα χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ήταν 30, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 1.822.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 8, στην Π.Ε. Αρκαδίας 10, στην Π.Ε. Κορινθίας 2, στην Π.Ε. Λακωνίας 4 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 6.

Αναλυτικά στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου νοσηλεύονται

Συνολικά 54 νοσηλευόμενοι μέχρι χθες. Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα νοσοκομεία Καλαμάτας (24), Κορίνθου (13), Σπάρτης (9) και Τρίπολης (8).


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Εορτάζουμε και τιμάμε τον Άγιο Νικόλαο από το σπίτι μας μέσω Youtube

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

αγιος νικολαος
Κοινοποιησέ το

Με δελτίο τύπου ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, μας ενημερώνει πως ο Ενοριακός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του “Φλαρίου” της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, λόγω των υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας και την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, ο φετινός  εορτασμός δεν θα πραγματοποιηθεί με κόσμο αλλα όποιος επιθυμεί θα μπορεί να παρακολουθήσει τον εσπερινό της παραμονής και τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, διαδικτυακά μέσω του Youtube

Αναλυτικα:

 

Εορτάζουμε και τιμάμε τον Άγιο Νικόλαο από το σπίτι μας μέσω Youtube 10Υπενθυμίζουμε στους ευσεβείς ενορίτες μας, ότι κατά το διήμερο 5 & 6 Δεκεμβρίου εκάστου έτους εορτάζει μεγαλόπρεπα ο Ενοριακός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο επονομαζόμενος του “Φλαρίου”. Ο φετινός όμως εορτασμός του Αγίου Νικολάου μας βρίσκει σε περίοδο δοκιμασίας, όχι μόνο τοπικού χαρακτήρα αλλά δοκιμασίας η οποία καλύπτει όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου. Καλούμαστε λοιπόν να τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο μέσα από το σπίτι μας, μακριά από τον Ναό του σωματικά, αλλά μέσα σε αυτόν νοερά.

Γνωρίζω πως οι χιλιάδες των συμπολιτών μας που κάθε χρόνο επισκέπτονταν τον Ναό μας αυτό το διήμερο, θα έχουν τη σκέψη τους και την προσευχητική τους αγάπη στραμμένη στον Άγιο μας και τους διαβεβαιώ πως και η δική μας προσευχητική αγάπη και σκέψη θα βρίσκεται μαζί τους, κατά την ώρα της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Νικολάου.

Με αυτές τις σκέψεις εκφράζω την αγάπη και την σκέψη μου προς όλους τους ευσεβείς χριστιανούς της ενορίας και της πόλης μας και εύχομαι η μορφή και η διδασκαλία του Αγίου Νικολάου να είναι οδηγός στη ζωή του καθενός μας.

Σημείωση: Όσοι επιθυμούν δύνανται να παρακολουθήσουν τον εσπερινό της παραμονής και τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, διαδικτυακά μέσω του Youtube στο κανάλι του Ναού μας :

Αγ. Νικόλαος Καλαμάτας

 https://www.youtube.com/channel/UC4bcHB26YZHrOsMJeRGuNOA?view_as=subscriber


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το έργο δικτύων αποχέτευσης σε Άρι, Άμμο και Μικρομάνη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το έργο δικτύων αποχέτευσης σε Άρι, Άμμο και Μικρομάνη 11
Κοινοποιησέ το

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, υπέβαλε σήμερα, Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020 προς ένταξη και χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ένα ακόμα σημαντικό έργο που μελέτησε η ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Πρόκειται για το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Άριος Άμμου και Μικρομάνης», προϋπολογισμού 3.900.000,00 €.

Το έργο αυτό σκοπό έχει την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των Τοπικών Κοινοτήτων Άριος, Άμμου και Μικρομάνης και των κεντρικών αγωγών μεταφοράς από τις τρεις προαναφερθείσες κοινότητες έως τους υφιστάμενους κεντρικούς αγωγούς αποχέτευσης ακαθάρτων, που προσάγουν τα ακάθαρτα στην ΕΕΛ Καλαμάτας.

Το δίκτυο εκκινεί από τον πλέον απομακρυσμένο από την ΕΕΛ, οικισμό του Άμμου. Ο κεντρικός συλλεκτήρας ακολουθώντας νοτιοανατολική κατεύθυνση τοποθετείται σε υφιστάμενους οδούς εντός των ορίων των οικιστικών ζωνών Άμμου και Άρι και παραλαμβάνει τα λύματα των δύο οικισμών. Στο τμήμα αυτό ο κεντρικός συλλεκτήρας παραλαμβάνει τα λύματα μέσω των δευτερευόντων αγωγών ή και με απευθείας συνδέσεις. Στη συνέχεια ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός είναι αγωγός μεταφοράς, τοποθετείται σε υφιστάμενους δρόμους και ακολουθώντας νοτιοανατολική πορεία παραλαμβάνει τα λύματα της Μικρομάνης. Τέλος στρέφεται προς νότο και καταλήγει στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό (ΚΑΑ) της Μεσσήνης.

Για την ολοκλήρωση της αποχέτευσης των τριών τοπικών Κοινοτήτων θα κατασκευαστούν συνολικά 26.360 μέτρα δικτύων.

Αναλυτικότερα θα κατασκευαστούν:

1. Αγωγός διατομής Φ200 μήκους 15.332 μέτρων υλικού PVC

2. Αγωγός διατομής Φ250 μήκους 1.500 μέτρων υλικού PVC

3. Αγωγός διατομής Φ315 μήκους 913 μέτρων υλικού PVC

4. Αγωγός διατομής Φ355 μήκους 480 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN6

5. Αγωγός διατομής Φ400 μήκους 3.230 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN6

6. Αγωγός διατομής Φ75 μήκους 461 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN10

7. Αγωγός διατομής Φ90 μήκους 558 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN10

8. Αγωγός διατομής Φ110 μήκους 351 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN10

9. Αγωγός διατομής Φ140 μήκους 3.536 μέτρων υλικού PE πίεσης λειτουργίας PN10

Για την ορθή λειτουργία του έργου πλέον των δικτύων που αναφέρθηκαν πιο πάνω συνολικά προβλέπεται να κατασκευαστούν έξι αντλιοστάσια. Το κεντρικό αντλιοστάσιο για το σύνολο των λυμάτων των οικισμών Άρι και Άμμου (Α/Σ Α1), το Α/Σ Μικρομάνης για το σύνολο των λυμάτων της Μικρομάνης και τέσσερα μικρότερα που καλύπτουν τμήματα του δικτύου των λυμάτων του Άρι και του Άμμου (Α/Σ Άρι 1, Α/Σ Άρι 2, Α/Σ Άμμου 1 και Α/Σ Αμμου2). Όλα τα αντλιοστάσια θα είναι υπόγεια, και προβλέπεται να τοποθετηθούν σε δρόμους, έχουν παρόμοια διάταξη, ορθογωνική μορφή αλλά διαφορετικές διαστάσεις που εξαρτώνται από τη στάθμη των αγωγών συμβολής και τον αναγκαίο όγκο ρύθμισης.

Τέλος για να είναι πλήρως λειτουργικό το έργο θα κατασκευαστούν και όλες οι ιδιωτικές συνδέσεις Το σύνολο των προβλεπόμενων ιδιωτικών συνδέσεων εκτιμήθηκε από τον αριθμό των κατοικιών της πλέον πρόσφατης απογραφής ίσο με 1060 τεμ. Αναλυτικά οι ιδιωτικές συνδέσεις ανά οικισμό θα είναι:

1. Τοπική Κοινότητα Άριος 620 συνδέσεις

2. Τοπική Κοινότητα Άμμου 140 συνδέσεις

3. Τοπική Κοινότητα Μικρομάνης 300 συνδέσεις

Όπου είναι εφικτό ο αγωγός οικιακής σύνδεσης θα εκβάλλει σε φρεάτιο επίσκεψης του δικτύου ακαθάρτων. Στις λοιπές θέσεις θα συνδέεται με τον αγωγό ακαθάρτων. Οι συνδέσεις των σωλήνων των ιδιωτικών συνδέσεων με τους αγωγούς ακαθάρτων θα είναι απόλυτα στεγανές με τη χρησιμοποίηση σαμαριών μηχανικής σύσφιξης.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ