Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Ανοιχτή Eπιστολή διαμαρτυρίας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας για Ίδρυση Μουσείου Κούκλας

Ανέβηκε

στις

Ανοιχτή Eπιστολή διαμαρτυρίας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας για Ίδρυση Μουσείου Κούκλας 9
Κοινοποιησέ το

Δελτίο τύπου από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

ΑΙΤΗΜΑ για ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΟΥΚΛΑΣ στο Δημοτικό Πάρκο του ΟΣΕ

H ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ κλείνει φέτος 34 χρόνια συνεχούς και σημαντικής εθελοντικής δραστηριότητας στην πόλη μας, στον τομέα του πολιτισμού, απευθυνόμενη σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως στα παιδιά και τους εφήβους.

Γενιές και γενιές εφήβων πέρασαν από το χώρο της, γνωρίζοντας βασικές αρχές του Θεάτρου από εξαιρετικούς δάσκαλους του θεάτρου και βιώνοντας υπέροχες δημιουργικές εμπειρίες  στην εφηβεία τους.

Ανοιχτή Eπιστολή διαμαρτυρίας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας για Ίδρυση Μουσείου Κούκλας 10

Από το 2000 ασχοληθήκαμε σοβαρά και με την τέχνη του  κουκλοθέατρου, μαθητευόμενοι σε εργαστήρια και σεμινάρια κατασκευής και εμψύχωσης της θεατρικής κούκλας, στην Αθήνα και αλλού, ανεβάζοντας εξαιρετικές παραστάσεις για μικρά παιδιά, διασκευάζοντας κείμενα για κουκλοθέατρο και κατασκευάζοντας εκατοντάδες θεατρικές κούκλες ήρωες των έργων μας, οι οποίες δημιούργησαν μια πλούσια σημαντική συλλογή ποικίλης τεχνικής κατασκευής και εμψύχωσης.

Η ενασχόληση μας με το κουκλοθέατρο, μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε από το 2017,  το Πανελλήνιο (τα 4 πρώτα χρόνια) και στη συνέχεια Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας που έκανε την πόλη μας γνωστή σε όλη την κοινότητα των καλλιτεχνών-εμψυχωτών Κουκλοθέατρου Ελλήνων και ξένων και σε χιλιάδες θεατές όλων των ηλικιών.

Φέτος είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, 16 – 24 Οκτωβρίου 2023, αφού επί τέλους πληροφορηθήκαμε ότι μας στηρίζει επαρκώς  το Υπουργείο Πολιτισμού, και έχουμε την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, του ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου, της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της Πρεσβείας του Ισραήλ.

Τα τελευταία δύο χρόνια στα σχέδια μας ήταν η δημιουργία  ενός  Μουσείου θεατρικής κούκλας σε ένα βαγόνι του Δημοτικού Πάρκου του ΟΣΕ, στο οποίο εκτός από την έκθεση θεατρικής κούκλας θα πραγματοποιούνταν και διάφορες δράσεις για μικρές  ηλικίες (κουκλοθέατρο, εργαστήρια κούκλας, αφηγήσεις παραμυθιών κ.α.)

Ανοιχτή Eπιστολή διαμαρτυρίας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας για Ίδρυση Μουσείου Κούκλας 11

Στείλαμε την πρώτη μας επιστολή  στις 10/11/ 2021 προς το Δήμαρχο και τους υπεύθυνους της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου που παραχωρούν βαγόνια σε διάφορους πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους. Ήρθαμε σε άμεση επαφή αλλά και  με επανειλημμένα  τηλεφωνήματα προς αρμόδιους υπαλλήλους και θεσμικούς παράγοντες (δημοτικούς συμβούλους και αντιδημάρχους)  καταστώντας  έντονο το αίτημά μας για παραχώρηση ενός βαγονιού προκειμένου να το μεταμορφώσουμε σε Μουσείο Κούκλας και χώρο θεατρικών δραστηριοτήτων για παιδιά. Στην αρχή οι αρμόδιοι υπάλληλοι μας βεβαίωναν ότι έχουν δοθεί όλα και να περιμένουμε. Οι υπεύθυνοι όμως που παίρνουν ανάλογες αποφάσεις «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ανταπόκριση καμιά. Σαν να μην υποβάλαμε αίτημα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν βαγόνια που έχουν ή είχαν  σημαντική παρουσία στο χώρο του πάρκου, αλλά και άλλα που έχουν δοθεί  σε συλλόγους που τα χρησιμοποιούν για αποθηκευτικό χώρο,  άλλα που τα βλέπουμε πάντα θεόκλειστα και τέλος ένα που έχει παραχωρηθεί  όχι σε εκπροσώπους συλλόγου. Το αφήνουμε ασχολίαστο.

Πρόσφατα, αναζητώντας επειγόντως λύση στην πραγματοποίηση των σχεδίων που έχουμε για το 7ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, παρουσίασης δωρεάν παραστάσεων σε παιδιά, πληροφορηθήκαμε από ξένους παράγοντες  ότι υπήρχαν και υπάρχουν βαγόνια που δόθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

Ανοιχτή Eπιστολή διαμαρτυρίας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας για Ίδρυση Μουσείου Κούκλας 12

Ένα από αυτά είναι το κόκκινο βαγόνι δίπλα στο αναψυκτήριο που είναι της κοινότητας Καλαμάτας αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρόεδρο, κύριο Παναγιώτη Λύρα, ο οποίος μας το επιβεβαίωσε και έδειξε ενδιαφέρον για τα σχέδια μας.

 

Αποστείλαμε αμέσως, στις 8/8/23 την τρίτη και τελευταία επιστολή στο Δήμαρχο, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμη καμία απάντηση. Γνωρίζουμε ότι η περίοδος είναι δύσκολη γιατί όλοι οι υποψήφιοι έχουν μπροστά τους έναν προεκλογικό αγώνα για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι σταματάνε όλες οι λειτουργίες του Δήμου, στον αγώνα της ψήφου.

Στο Σύλλογό μας δεν έχει παραχωρηθεί δωρεάν ποτέ μόνιμος χώρος όπως σε πολλούς άλλους συλλόγους και είμαστε ο μόνος σύλλογος που έχει αποκτήσει δική του στέγη, με την εθελοντική προσφορά του  και  τη βοήθεια σημαντικών χορηγών. Επί πλέον  πληρώνουμε ενοίκιο σε κτίριο για τη φύλαξη των σκηνικών μας.

Ανοιχτή Eπιστολή διαμαρτυρίας της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας για Ίδρυση Μουσείου Κούκλας 13

Κατόπιν των παραπάνω Ζητάμε άμεσα να μας παραχωρηθεί το κόκκινο βαγόνι δίπλα στο Αναψυκτήριο του πάρκου του ΟΣΕ, γιατί σε ενάμιση μήνα ετοιμάζουμε το πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας και έχουμε σημαντικά σχέδια στο συγκεκριμένο χώρο, να υλοποιήσουμε με την ίδρυση ενός Μουσείου Κούκλας που θα είναι επισκέψιμο στους μαθητές των σχολείων και τη δημιουργία πολλαπλών εκδηλώσεων για παιδιά.

 

Παρακαλούμε λοιπόν το Δήμο Καλαμάτας και προσωπικά το Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο να ανταποκριθεί στο αίτημά μας και να μας παραχωρήσει άμεσα το κόκκινο βαγόνι που βρίσκεται απέναντι από το αναψυκτήριο και δίπλα στο σκάκι το οποίο μέχρι σήμερα, παραμένει κλειστό και ανενεργό, με στόχο να δημιουργήσουμε εκεί Μουσείο κούκλας με τη συλλογή θεατρικής κούκλας που διαθέτει ο σύλλογος.

 

Η δημιουργία Μουσείου κούκλας στο Δημοτικό Πάρκο του ΟΣΕ θα δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο χώρο, αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου που θα αποκτήσει ένα μόνιμο Μουσείο Θεατρικής Κούκλας, το δεύτερο μετά τη Λάρισα, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της κουκλοθεατρικής ομάδας Τιριτόμπα.

 

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ