Connect with us

Events

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ξεκινάει στην Καλαμάτα!

Ανέβηκε

στις

το 5ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ πελοποννήσου ξεκινάει στην καλαμάτα! 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων, ξεκινάει δυναμικά και φέτος στην Καλαμάτα! Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 27 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα, μέρος του προγράμματος θα φιλοξενείται και σε άλλες 7 πόλεις: Άργος, Σπάρτη, Γύθειο, Αμαλιάδα, Δημητσάνα, Πάτρα και Πύλο.

                                

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 48 ξένα και 15 ελληνικά πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ,  ενώ η εκπαιδευτική ζώνη που απευθύνεται σε παιδιά και νέους, περιλαμβάνει 22 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ.

 

Το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ είναι η «Ισότητα των φύλων»

 

Φέτος εγκαινιάζεται μια σειρά νέων συνεργειών ανάμεσα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και φορέων, και πιο συγκεκριμένα:

 

  • Αρχίζει μία συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), θεσπίζοντας 2 νέα βραβεία για ντοκιμαντέρ που αφορούν στην «Ισότητα των φύλων».

Στο πλαίσιο αυτής της συνέργειας, και σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε προ-φεστιβαλικά  ένα επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς, με θέμα «Η έμφυλη οπτική στον Κινηματογράφο». Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα, στη διάρκεια του διδακτικού τους έργου, να βοηθήσουν τους μαθητές να προβληματιστούν και να παράγουν κινηματογραφικά έργα με θέμα την ισότητα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

 

  • Θεσπίζεται ένα πρωτόκολλο εκπαιδευτικής-καλλιτεχνικής συνεργασίας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,   σύμφωνα με το οποίο μεταπτυχιακοί φοιτητές της έχουν αρχίσει ήδη την προεργασία ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου με τον πολυβραβευμένο Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, με τελικό στόχο την παραγωγή καλλιτεχνικών εργασιών videoart και θεματικό άξονα την πόλη της Καλαμάτας.

 

  • Επίσης, μια ουσιαστική συνεργασία ξεκίνησε με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθώντου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το οποίο συμμετέχει ενεργά στις εργασίες διοργάνωσης του φεστιβάλ. Τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές, κατόπιν παρακολούθησης σχετικού σεμιναρίου του Φεστιβάλ σε συνεργασία με την ΠΕΚΚ, θα αναλάβουν την αξιολόγηση επιλεγμένων ντοκιμαντέρ του προγράμματος, και την υλοποίηση έρευνας σχετικά με την οργάνωση του Φεστιβάλ.

 

  • Τέλος, η επιτυχημένη συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του Φεστιβάλ, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με σκοπό να ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό του έργο.  Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης όπου θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, συνοδεία σκηνοθέτη, και θα δοθούν προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ στους μαθητές.

 

Οι φετινοί σκηνοθέτες που θα παραβρεθούν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να γνωριστούν με το κοινό είναι: Antti Haase (Φινλανδία), Keywan Karimi (Ιράν), Simone Mestroni (Ιταλία), Nurit Jacob-Yinon (Ισραήλ), Jean  Lebon (Βέλγιο), Nicolleta Nesler & Marilisa Piga (Ιταλία), Pinar Senel (Τουρκία), Rajesh James (Ινδία), Jesse van Venrooij (Ολλανδία), Bernadette Weber (Γερμανία), Bernadette Tuza-Ritter (Ουγγαρία), Barney Spender (Αγγλία), Nefize Oksal Lorentzen(Νορβηγία), Laura Cini (Ιταλία), Ελένη Αλεξανδράκη, Ευαγγελία Γούλα, Δημήτρης Γεράρδης, Άγγελος Κοβότσος, Ιωάννα Νεοφύτου, Τάκης Σακελλαρίου και Κώστας Φόλλας.

 

Η παρουσία των ξένων και Ελλήνων δημιουργών θα λαμπρύνει την όμορφη αυτή γιορτή, μια γιορτή γνώσης, αγάπης και αποδοχής για όλο τον κόσμο. Ελάτε να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια και τις εκπαιδευτικές δράσεις του και να γνωριστείτε με τους δημιουργούς, απολαμβάνοντας το έργο τους!

 

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου αρχίζει!

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ