Connect with us

Κινηματογράφος

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 1

Ξεκίνησε τη λειτουργία του και άνοιξε τις πόρτες του από την αρχή του μήνα, για τους φίλους τού είδους και όχι μόνο, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτής φορέας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 2Ο νέος χώρος του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στην οδό Μπενάκη 11 στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, ακριβώς πίσω από το κτήριο της Φιλαρμονικής και λίγα μέτρα πιο πάνω από το Καλλιτεχνικό Στέκι, λειτουργεί κατ’αρχήν ως γραφείο για την προετοιμασία και τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, αλλά και όλων των δράσεων του Κέντρου καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου: Ξεκινώντας με την καθιέρωση αφενός δωρεάν προβολών ντοκιμαντέρ κάθε Δευτέρα, και αφετέρου δίνοντας τη δυνατότητα ιδιωτικής προβολής ντοκιμαντέρ σε όποιον επιθυμεί, εκμεταλλευόμενο το πλούσιο αρχείο του, στόχο έχει να καθιερωθεί ως Στέκι πολιτισμού και ανοιχτού διαλόγου µε όλους τους φίλους του και ιδίως τους λάτρεις των ντοκιμαντέρ.

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 3

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα στις 8 µ.µ., αρχής γενομένης από τις 9 Σεπτεμβρίου, θα προβάλλεται με δωρεάν είσοδο ένα ντοκιμαντέρ επιλεγμένο από το πρόγραμμα των προηγούμενων Φεστιβάλ, αλλά και κάποια που έχουν παίξει στους κινηματογράφους της Αθήνας αλλά δεν έχουν έρθει ποτέ στην Καλαμάτα – και μ’ αυτό το σκεπτικό προσεγγίστηκαν ήδη οι διανομείς τους. Για τις  προσεχείς προβολές μέχρι το τέλος του χρόνου, στο πρόγραμμα  συμπεριλαμβάνονται κυρίως ταινίες που κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είχαν προβληθεί πολύ νωρίς ή πολύ αργά και δεν είχε την ευκαιρία πολύς κόσμος να τις παρακολουθήσει, είτε ταινίες που άρεσαν πολύ και ζητήθηκε από την ομάδα να τις ξαναπροβάλει στην πρώτη ευκαιρία.

Η αφίσα βασίζεται σε φωτογραφία της Σταυρούλας Πουλημενέα από τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας

Η αφίσα βασίζεται σε φωτογραφία της Σταυρούλας Πουλημενέα από τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας

Επιπλέον, θα καθιερωθούν δύο ημέρες την εβδομάδα που θα μπορεί κάποιος να έρχεται με το laptop του και τα ακουστικά του, να διαλέγει κάποιο από τη λίστα των 250 και πλέον ντοκιμαντέρ της βιντεοθήκης και να το βλέπει επιτόπου, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να γίνει χρήση του εξοπλισμού του Κέντρου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους φίλους του Φεστιβάλ να ξαναδούν κάποιο ντοκιμαντέρ που τους άρεσε ή να αναζητήσουν κάποιο που ήθελαν αλλά δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν,

Οι φίλοι που θα προσέρχονται, θα έχουν τη δυνατότητα να πιούν έναν καφέ, ένα αναψυκτικό ή ένα ποτό, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια των μελών του κέντρου για την ομαλή λειτουργία του χώρου.

 

Παράλληλα, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ο χώρος του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα διατίθεται, κατόπιν ραντεβού, δωρεάν πάντα, σε σχολικές τάξεις για προβολές εκπαιδευτικών ταινιών, συνεχίζοντας έτσι τη δράση που ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά η ομάδα του Κέντρου, επισκεπτόμενη απομακρυσμένες σχολικές μονάδες της Περιφέρειας συνοδεία σκηνοθέτη. Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, η ομάδα του Κέντρου απευθύνει κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν, να διαλέξουν από μια πληθώρα εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ -τουλάχιστον 60 ταινίες- και να κλείσουν ραντεβού να φέρουν την τάξη τους όποια ημέρα επιθυμούν. Σχετικές επιστολές θα σταλούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα να σταλεί η επιλεγμένη ταινία ηλεκτρονικά για να προβληθεί στο χώρο του σχολείου. Ο κατάλογος των εκπαιδευτικών ταινιών θα είναι αναρτημένος στα Νέα της επισημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ www.peloponnisosdocfestival.com.

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, το Κέντρο προγραμματίζει να υλοποιήσει και δύο σεμινάρια. Το πρώτο θα αφορά μαθήματα τεχνικής animation, διάρκειας 3 μηνών, το οποίο θα αναλάβει ο γραφίστας, με ειδίκευση στα graphic animation, Δάμων Βλάχος. Το σεμινάριο θα είναι δωρεάν (οι συμμετέχοντες θα κληθούν ωστόσο να καλύψουν το κόστος των αναλώσιμων που θα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου) και θα γίνονται μαθήματα δυο ώρες την εβδομάδα. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και να εκφράσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο docanima@peloponnisosdocfestival.com.

Το δεύτερο σεμινάριο για το οποίο οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει, έχει αντικείμενο τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, με διδάσκοντα καθηγητή το σκηνοθέτη και σεναριογράφο Δημήτρη Μπαβέλλα. Στο εκτεταμένο αυτό σεμινάριο διάρκειας 6 μηνών (3 ώρες την εβδομάδα) θα συνδυαστεί η θεωρία με την πρακτική του κινηματογράφου, ξεκινώντας από τις βασικές αρχές και φτάνοντας μέχρι το γύρισμα μιας ταινίας. Οι συμμετέχοντες, μετά από μια σειρά προβολών, ασκήσεων και master classes, καλούνται να γυρίσουν μια κινηματογραφική σκηνή αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες αλλά απολαμβάνοντας παράλληλα τη χαρά της τελικής δημιουργίας.

 

Πριν από την προετοιμασία για το γύρισμα, θα γίνουν εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, το πώς γίνεται μια ταινία, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, ασκήσεις σκηνοθεσίας και σεναρίου. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία. Το κόστος του σεμιναρίου και η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι μπορούν να στέλνουν την αίτηση συμμετοχής τους στο email peldocfest@gmail.com.

 

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ 2019

Την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου τον Ιανουάριο του 2019, θα έχει το κοινό του Δήμου Μεσσήνης, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, 28-29 του μήνα, καθώς το Κέντρο, σε συνεργασία με την Πλατφόρμα Πολιτισμού ΡΕΚΤΗΣ, σε συνδιοργάνωση με το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης και τη στήριξη του Δήμου, οργανώνει δύο προβολές στον προαύλιο χώρο του Φιλοσοφικού Κέντρου της πόλης. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ “I itsai Romni/Το κορίτσι γυναίκα” της Ευαγγελίας Γούλα που βραβεύτηκε με το βραβεία Ισότητας ως η καλύτερη ελληνική ταινία που ανέδειξε το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων, και την ταινία “Ένα Δέντρο Θυμάται” του Κωνσταντίνου Φόλλα, που απέσπασε το Βραβείο Κοινού ως η καλύτερη ελληνική συμμετοχή της διοργάνωσης.

 

«ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ» – ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Η ομάδα του Κέντρου, για το μήνα Σεπτέμβριο επέλεξε και θα προβάλει, με ελεύθερη είσοδο, κάθε Δευτέρα στις 8 μ.μ., τα παρακάτω ντοκιμαντέρ από το πρόγραμμα των προηγούμενων φεστιβάλ:

 

Δευτέρα 09/09

The Machine Which Makes Everything Disappear της Tinatin Gurchiani (97’ | 2012, Georgia/Germany)

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 4

H σκηνοθέτις επιστρέφει στην πατρίδα της, τη Γεωργία, για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή των νέων. Μερικοί θέλουν να γίνουν διάσημοι αστέρες κινηματογράφου, ενώ άλλοι απλά θέλουν να πουν την ιστορία τους. Μια καλειδοσκοπική εικόνα μιας σύγχρονης κοινωνίας που εξακολουθεί να αντηχεί μέσα από το σοβιετικό παρελθόν της…

 

Δευτέρα 16/09

Touch of an Angel του Marek Tomasz Pawlowski  (60’, Germany | Poland 2015)

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 5

‘Το Άγγιγμα ενός Αγγέλου’, του οποίου η παραγωγή πήρε πέντε χρόνια, είναι μια πολύ προσωπική, ποιητική ιστορία ενός κωφού άντρα που επιστρέφει στα μέρη όπου βρήκε καταφύγιο ως παιδί. Η ταινία παρουσιάζει παντελώς άγνωστα γεγονότα για την ύπαρξη ενός αποτυχημένου Γραφείου Μετανάστευσης Εβραίων στην Παλαιστίνη, στην πόλη του Άουσβιτς, το οποίο διαχειριζόταν ο πατέρας του ήρωα. Τί πήγε τόσο απαίσια στραβά σε ένα μέρος το οποίο αργότερα έγινε διάσημο για τους θαλάμους αερίων του; Ο ήρωας της ταινίας, Henryk Schoenker, μιλάει γι’ αυτό τολμηρά, κοιτώντας τον θεατή στα μάτια.

 

Δευτέρα 23/09

Ghost hunting του Raed Andoni (90’, France, Palestine 2017)

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 6

Ο σκηνοθέτης Raed Andoni έβαλε μια αγγελία σε εφημερίδα της Ραμάλα, ψάχνοντας για πρώην κρατούμενους του ανακριτικού κέντρου Mοskobiya της Ιερουσαλήμ, ζητώντας, οι άνδρες που θα πάνε να έχουν εμπειρία ως τεχνίτες, αρχιτέκτονες ή ηθοποιοί. Έπειτα από μια ακρόαση που έμοιαζε σχεδόν με παιχνίδι ρόλων, έστησε ένα αντίγραφο των δωματίων ανακρίσεων και κελιών του κέντρου σε κανονικό μέγεθος μέσα σ’ έναν διάδρομο, κάτω από την εποπτεία των πρώην κρατουμένων με βάση τη μνήμη τους.

 

Δευτέρα 30/09

Cause of Death Unknown της Anniken Hoel (90′, Νορβηγία 2017)

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 7

Μια προσωπική έρευνα που εκθέτει τα θανάσιμα μυστικά των Μεγάλων Φαρμακοβιομηχανιών και την δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία της ψυχιατρικής διάγνωσης και της εμπορίας των φαρμάκων.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητοποιήσεων (20-27 Σεπτεμβρίου), με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΗΕ, κατά την οποία προγραμματίζονται παγκοσμίως ακτιβισμοί, πολιτιστικά δρώμενα από οικολογικές οργανώσεις, καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ. στο Στέκι του Κέντρου (Μπενάκη 11) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “The 11h Hour” των Leila & Nadia Conners, με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio.

  • Η είσοδος στην προβολή θα είναι ελεύθερη.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 8

Στην ατζέντα τού Κέντρου, για τις 20 (6 -10 μ.μ.) Οκτωβρίου, περίοπτη θέση καταλαμβάνει η διοργάνωση Ημερίδας για την Γενοκτονία των Αρμενίων, σε συνεργασία με την Αρμένικη Εθνική Επιτροπή. Κατά την διάρκεια της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Αμερικανοαρμένη σκηνοθέτη, Bared Maronian, «Γυναίκες του 1915» (Women of 1915), παρουσία του ιδίου. Την προηγούμενη ημέρα στο Στέκι του Κέντρου θα προβληθεί η ταινία του ιδίου «Orphans of the Genocide». Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών και θα μιλήσει για την εμπειρία του από τη δημιουργία των δυο ντοκιμαντέρ.

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου αναζητεί εθελοντές. Για όποιον ενδιαφέρεται να ζήσει αυτήν  την εμπειρία, μπορεί να μπει στην παρακάτω πλατφόρμα και να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση: https://www.peloponnisosdocfestival.com/volunteers/

 

  • Τα επίσημα εγκαίνια του νέου χώρου το Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ.

 

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Πέρα από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, οι ώρες των οποίων θα ανακοινώνονται εγκαίρως, το Κέντρο λειτουργεί τις καθημερινές (Δευτέρα – Παρασκευή) 10 π.μ.-2 μ.μ. τα πρωινά και 6-9 μ.μ. τα απογεύματα.

Κινηματογράφος

Οπτικοακουστικό αφιέρωμα για την Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή 3 Ιουλίου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Οπτικοακουστικό αφιέρωμα για την Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή 3 Ιουλίου 19

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Ένα οπτικό αλλά και ηχητικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ανά τους αιώνες, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουλίου από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Μπενάκη 11, έξω από το στέκι του Κέντρου, και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προβολή των φωτογραφιών που μας εμπιστεύτηκαν Μεσσήνιοι ταξιδιώτες στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Τριγκιλίδα, ταξιδιωτικού πράκτορα, και της Φωτογραφικής Ομάδας “West Mani frames”.

O Ηλίας Κοντοζαμάνης δικαστικός/ συγγραφέας του βιβλίου ” Κωνσταντινούπολη. Ταξιδεύοντας ανατολικά της Εδεμ”, θα μας παρουσιάσει μέσα από τις δικές του φωτογραφίες την ιστορική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια, θα προβληθεί το  ντοκιμαντέρ «Τα μάτια της Πόλης».

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το Τμήμα Μουσικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

Τhe Εye of Ιstanbul / Τα μάτια της Πόλης των Binnur Karaevli, Fatih Kaymak (60’) 

Τhe Εye of Ιstanbul

Το Κέντρο εξακολουθεί να δέχεται φωτογραφίες από Μεσσήνιους που έχουν ταξιδέψει και έχουν αποθανατίσει φωτογραφικά  την Κωνσταντινούπολη τα τελευταία  40 χρόνια, μέχρι και την Τρίτη 30 Ιουνίου, ώστε να τις εντάξει στην παρουσίαση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν έως 5 φωτογραφίες της επιλογής τους και φυσικά είναι ελεύθεροι να πουν δυο λόγια για την εμπειρία τους στη διάρκεια της παρουσίασης. Οι φωτογραφίες μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο peldocfest@gmail.comή στο info@chronischronopoulos.com με την αναφορά του ονόματός σας, στοιχεία επικοινωνίας και την χρονιά λήψης της φωτογραφίας.

Οσες είναι τυπωμένες σε χαρτί και δεν υπάρχει τρόπος να σκαναριστούν από τους ενδιαφερόμενους, μπορούν να αποσταλούν στα γραφεία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Μπενάκη 11 ( τηλ. 27210 22376) ή στο φωτογραφείο του Χρόνη  Χρονόπουλου στην οδό  Βασ. Γεωργίου Α & Ασκληπιού 29 (τηλ. 27210 29001). Οι φωτογραφίες θα σκαναρίζονται  και θα σας επιστρέφονται  άμεσα.

Τhe Εye of Ιstanbul

Η ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, του θρυλικού Τουρκοαρμένιου φωτογράφου ο οποίος, στα 87, παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, ασεβής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές που αποτύπωσαν τη ζωή των ανθρώπων και σημαντικά ιστορικά γεγονότα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Στενός φίλος του Ανρί-Καρτιέ Μπρεσόν, ο Αρά πιστεύει επίσης ότι πρέπει να εστιάζουμε στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση την αποφασιστική στιγμή. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Αρά καθώς προετοιμάζεται για την αναδρομική έκθεσή του. Θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές.

Το Κέντρο εξακολουθεί να δέχεται φωτογραφίες από Μεσσήνιους που έχουν ταξιδέψει και έχουν αποθανατίσει φωτογραφικά  την Κωνσταντινούπολη τα τελευταία  40 χρόνια, μέχρι και την Τρίτη 30 Ιουνίου, ώστε να τις εντάξει στην παρουσίαση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν έως 5 φωτογραφίες της επιλογής τους και φυσικά είναι ελεύθεροι να πουν δυο λόγια για την εμπειρία τους στη διάρκεια της παρουσίασης. Οι φωτογραφίες μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο peldocfest@gmail.com ή στο info@chronischronopoulos.com με την αναφορά του ονόματός σας, στοιχεία επικοινωνίας και την χρονιά λήψης της φωτογραφίας.

Οσες είναι τυπωμένες σε χαρτί και δεν υπάρχει τρόπος να σκαναριστούν από τους ενδιαφερόμενους, μπορούν να αποσταλούν στα γραφεία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Μπενάκη 11 ( τηλ. 27210 22376) ή στο φωτογραφείο του Χρόνη  Χρονόπουλου στην οδό  Βασ. Γεωργίου Α & Ασκληπιού 29 (τηλ. 27210 29001). Οι φωτογραφίες θα σκαναρίζονται  και θα σας επιστρέφονται  άμεσα.

“Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Μπενάκη 11, έξω από το στέκι του Κέντρου, και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προβολή των φωτογραφιών που μας εμπιστεύτηκαν Μεσσήνιοι ταξιδιώτες στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Τριγκιλίδα, ταξιδιωτικού πράκτορα, και της Φωτογραφικής Ομάδας “West Mani frames”. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το φωτογραφείο του Χρόνη Χρονόπουλου και την Ένωση Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Νότιας Πελ/νήσου”.

Είσοδος: Δωρεάν

Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

“Ο Πρέσβης” στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ τη Δευτέρας 22/6

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ντοκιμαντέρ

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Το αυστριακό ντοκιμαντέρ “Ο Πρέσβης” έχει επιλέξει να προβάλει αυτή τη Δευτέρα 22/6, στις 9.30 μ.μ., το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στο χώρο του Μπενάκη 11 στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.
Τι συμβαίνει όταν ένας πολύ λευκός Ευρωπαίος αγοράζει έναν τίτλο που τον κάνει μέσα σε μια νύχτα Αφρικανό διπλωμάτη και τον στέλνει στην καρδιά μιας από τις πλέον διαβόητες χώρες της Κεντρικής Αφρικής;
Ανατρέποντας τις συμβάσεις του είδους του ντοκιμαντέρ “Ο πρέσβης” αναδεικνύει τόσο την τραγική όσο και την κωμική πλευρά του αλλόκοτου και κρυφού κόσμου της αφρικανικής διπλωματίας, όπου τα τζιν τόνικ ρέουν άφθονα, ενώ οι κλέφτες διαμαντιών και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Τρέιλερ:

Σκηνοθεσία: Μαντς Μπρίγκερ
Παραγωγή: Αυστρία 2011
Διάρκεια: 97′
Υπότιτλοι: Ελληνικοί
Είσοδος: Ελεύθερη

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

Αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη με φωτογραφίες από Μεσσήνιους επισκέπτες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη με φωτογραφίες από Μεσσήνιους επισκέπτες 20

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ και η Ένωση επαγγελματιών καλλιτεχνών φωτογράφων νοτιοδυτικής Πελοποννήσου καλεί τους Μεσσήνιους που έχουν ταξιδέψει και έχουν αποθανατίσει φωτογραφικά  την Κωνσταντινούπολη τα τελευταία  40 χρόνια να στείλουν έως  5 φωτογραφίες της επιλογής τους προκειμένου να  παρουσιαστούν σε ειδικό  οπτικοακουστικό αφιέρωμα  στην Κωνσταντινούπολη που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα. Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ μας προτρέπει και  καλεί  όσους ενδιαφέρονται να μιλήσουν για τις φωτογραφίες τους και για την εμπειρία τους από την Πόλη.

Οι φωτογραφίες μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο peldocfest@gmail.com ή στο info@chronischronopoulos.com με την αναφορά του ονόματός σας, στοιχεία επικοινωνίας και την χρονιά λήψης της φωτογραφίας.

Οσες είναι τυπωμένες σε χαρτί και δεν υπάρχει τρόπος να σκαναριστούν από τους ενδιαφερόμενους, μπορούν να αποσταλούν στα γραφεία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Μπενάκη 11 ( τηλ. 27210 22376) ή στο φωτογραφείο του Χρόνη  Χρονόπουλου στην οδό  Βασ. Γεωργίου Α & Ασκληπιού 29 (τηλ. 27210 29001). Οι φωτογραφίες θα σκαναρίζονται  και θα σας επιστρέφονται  άμεσα.

Τhe Εye of Ιstanbul

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

Τhe Εye of Ιstanbul / Τα μάτια της Πόλης των Binnur Karaevli, Fatih Kaymak (60’) 

Τhe Εye of ΙstanbulΗ ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, του θρυλικού Τουρκοαρμένιου φωτογράφου ο οποίος, στα 87, παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, ασεβής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές που αποτύπωσαν τη ζωή των ανθρώπων και σημαντικά ιστορικά γεγονότα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Στενός φίλος του Ανρί-Καρτιέ Μπρεσόν, ο Αρά πιστεύει επίσης ότι πρέπει να εστιάζουμε στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση την αποφασιστική στιγμή. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Αρά καθώς προετοιμάζεται για την αναδρομική έκθεσή του. Θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Φωτογραφίες ταξιδιωτών και επισκεπτών από την Μεσσηνία  που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία 40  χρόνια.  Ο κάθε φωτογράφος καλείται να μιλήσει για την Πόλη μέσα από τις δικές του φωτογραφίες.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Η βραδιά θα κλείσει με πολίτικα τραγούδια

Τhe Εye of Ιstanbul

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ