Connect with us
Επιμελητηρίο

Events

Έπεσε η αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με άρωμα γυναίκας

Ανέβηκε

στις

Έπεσε η αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με άρωμα γυναίκας 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Άρωμα γυναίκας είχαν τα βραβεία που απονεμήθηκαν στην λήξη του 5ου Διεθνούς Φεστβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου την Κυριακή, το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

 

Βραβεία Ισότητας

 

Οι ταινίες I itsai Romni/Το κορίτσι γυναίκα”  (Ελλάδα) της Ευαγγελίας Γούλα και Belle de Nuit” (Γαλλία) της Marie-Eve de Grave βραβεύτηκαν ομόφωνα και ισότιμα με τα βραβεία Ισότητας, ως οι καλύτερες που ανέδειξαν το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων, αναμέσα σε συνολικά 14 ταινίες που διαγωνίστηκαν.

 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η  Ευαγγελία Γούλα, εμφανώς συγκινημένη δήλωσε: “Είναι πολυ σημαντική αυτη η πολιτιστική προσπάθεια που γίνεται για να μπορούμε να επικοινωνούμε μέσα από τις ταινίες μας και να μιλάμε για τις ιδέες μας και μας δινει τρομερή δύναμη να συνεχίσουμε και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.”

 

Επίσης η κριτική επιτροπή έκανε ειδική αναφορά (special mention) στην ταινίαPunishment Island” (Ιταλία) της Laura Cini “για τον συγκλονιστικό τρόπο με τον οποίο καταγράφει την πρακτική της τιμωρίας των εγκύων ανύπαντρων γυναικών, σ’ ένα απομακρυσμένο νησί της Ουγκάντα, ως μοντέλο της πειθαρχικής τιμωρίας των γυναικών καθώς και για την ιδιαιτερότητα και τη δυσκολία της αφήγησης”. Από την πλευρά της, η Ιταλίδα σκηνοθέτις ευχαρίστησε θερμά την κριτική επιτροπή, την διοργάνωση αλλά και το κοινό της Καλαμάτας, το οποίο χαρακτήρισε “καταπληκτικό”.

 

Υπενθυμίζεται ότι η «Ισότητα των Φύλων», ήταν το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ που συγχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.).

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τις: Γιάννα Αθανασάτου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Ειρήνη Αγαθοπούλου, προεδρο του ΚΕΘΙ και Nefise Özkal Lorentzen, σκηνοθέτιδα.

 

 

Βραβεία Κοινού

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου απένειμε δύο Βραβεία Κοινού, για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ και για το καλύτερο διεθνές ντοκιμαντέρ.

 

Το Βραβείο Κοινού για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε στην ταινία “Ένα Δέντρο Θυμάται”, του Κωνσταντίνου Φόλλα. Το βραβείο, άξιας 1000 ευρώ, προσέφερε η SteFilm (παράγωγη DCP) για την επόμενη ταινία του νικητή.

 

Το Βραβείο κοινού για το καλύτερο ξενόγλωσσο ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στην ουγγρικής παραγωγής ταινία A Woman Captured”, και την Bernadett Tuza Ritter. Το βραβείο προσέφερε το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

 

Όλα τα βραβεία φιλοτέχνησε ο Γλύπτης, Χρήστος Ρηγανάς.

 

Ειδικά βραβεία στο Guerrilla Voices” (Κολομβία) του Sjoerd van Grootheest και στην ταινία “Ζωγραφίζοντας”(Ελλάδα) της Ιωάννας Νεοφύτου, δόθηκαν φέτος από επιτροπή φοιτητών του Τμήματος Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα.

 

Χαιρετισμοί

 

Χαιρετίζοντας την τελετή, η Γενική Γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα, χαρακτήρισε επίκαιρα τα θεματα της έμφυλης ανισότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “κλείσαμε το 2018 με την γυναικοκτονία της φοιτήτριας στη Ρόδο και ανοίξαμε το 2019 με τη γυναικοκτονία της κοπέλας στην Κέρκυρα”. Μάλιστα, η κα Κουβελα ανέφερε ότι στην Καλαμάτα λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντο για τις κακοποιημένες Γυναίκες που παρέχει δωρεάν και με εχεμύθεια βοηθεια σε κάθε γυναίκα που εχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, ψυχολογική και νομικη υποστηριξη καθώς και εργασιακή συμβουλευτική. Συνεχάρη, τέλος, τις διοργανώτριες του Φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας ότι ήταν όλες γυναίκες και έφεραν σε πέρας αποτελεσματικά το έργο τους, καθώς και τις γυναίκες δημιουργούς των ντοκιμαντέρ.

 

Απευθύνοντας έναν συντομο χαιρετισμό στην διοργάνωση του Φεστιβάλ, ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Ζαχαριάς, τόνισε: “Αυξάνετε το πολιτιστικό απόθεμα της Πελοποννήσου και πλέον δημιουργήσατε έναν θεσμό”, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για τη μικρή αλλά ουσιαστική, όπως είπε, συμμετοχή που έχει το Πανεπιστήμιο στην διοργάνωση,με τους εθελοντές φοιτητές.

 

Την τελετή χαιρέτησαν εκ μέρους της Περιφερειας Πελοποννήσου, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για θέματα Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα, και εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, η Αναστασία Μπελογιάννη. Και οι δύο συνεχάρησαν την ομάδα του Φεστιβάλ για την διοργάνωση και τις θεματικές που ανέδειξαν.

 

Η βραδυά έκλεισε μουσικά με μελωδίες από την Κάτω Ιταλία και τη Νότια Μεσόγειο, που έπαιξε το κουιντέτο των Abbal.

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ