Connect with us

Μεσσηνία

Νίκας: Κατάργηση της απλής αναλογικής να τροποποιηθεί ο «Κλεισθένης»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Νίκας: Κατάργηση της απλής αναλογικής να τροποποιηθεί ο «Κλεισθένης» 1
Κοινοποιησέ το

Σε συνέντευξη Τύπου, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση και να καταργήσει την απλή αναλογική, ο Παναγιώτης Νίκας συμμετείχε με όλους τους νέους περιφερειάρχες της χώρας, στη συνάντηση για το μείζον αυτό θέμα, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

«Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εξαιτίας του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής», ανέφερε ο κ. Νίκας, ο οποίος προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο δήμαρχος έχει 7 μόνο, συμβούλους στο σύνολο των 49! «Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες να κυβερνηθούν όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, όπου δεν εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή, δήμαρχοι και περιφερειάρχες», σημείωσε ο κ. Νίκας, ο οποίος έσπευσε να θυμίσει πως δεν είναι απλώς, μια δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και ένα αίτημα όλων σχεδόν των αυτοδιοικητικών του τόπου.

«Η πρόταση και των 13 περιφερειαρχών είναι μία και συμπίπτει με την άποψη της κυβέρνησης. Αυτό που θέλουμε, είναι να τροποποιηθεί ο «Κλεισθένης» και στην πραγματικότητα, να καταργηθεί η απλή αναλογική και να υπάρξει πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλες τις επιτροπές και κυρίως στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα, αφού διαφορετικά, δεν μπορούν να κυβερνηθούν», δήλωσε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που αναφέρθηκε και στα ζητήματα που υπάρχουν, τα οποία έχει θέσει με ιδιαίτερη έμφαση εξαρχής.

«Αυτό που θα γίνει, δε γίνεται μόνο με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι απαίτηση των περιφερειαρχών και εκατοντάδων δημάρχων. Ακόμη κι εκείνοι που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή, έχουν πολύ μικρή πλειοψηφία στα συλλογικά όργανα! Μπαίνει θέμα κυβερνησιμότητας των Δήμων και είναι αντικειμενικό! Δεν είναι ποιος έχει το πάνω χέρι, αλλά το πρακτικό αποτέλεσμα», ξεκαθάρισε ο κ. Νίκας, «προστατεύοντας» την κυβέρνηση, αφού όπως σημείωσε τα προβλήματα στην περίπτωση που συνεχίσει το εν λόγω σύστημα, θα είναι ανυπέρβλητα!

«Ξέρετε τι συμβαίνει σε Δήμους και στην περιοχή μας, ακόμη και σήμερα , όπου υπάρχουν αποχωρήσεις, διασπάσεις της Δημοτικής Αρχής και δεν μπορεί να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και μην κοιτάτε που είναι νωπές οι εκλογές και υπάρχει μια διάθεση, έστω και θεωρητική, για συνεργασία. Αύριο, θα υπάρξουν και οι κομματικές συστοιχίσεις και τα συμφέροντα που θα μπαίνουν πάνω από τα αυτοδιοικητικά», ανέφερε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους πως τις επόμενες δύο ημέρες αναμένεται να φτάσει στα χέρια τους, η πρόταση του υπουργείου, προκειμένου να καταστούν ενήμεροι και μέσα στον Ιούλιο, να προχωρήσει η κατάθεση του Νομοσχεδίου στη Βουλή για την ψήφιση Νόμου, ώστε από 1η Σεπτεμβρίου –οπότε και θα αναλάβουν καθήκοντα- να υπάρξουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Νίκας: Κατάργηση της απλής αναλογικής να τροποποιηθεί ο «Κλεισθένης» 2

Παναγιώτης Νίκας

ΝΕΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ!

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Νίκας δήλωσε, πως σύντομα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θα συναντήσει κάθε περιφερειάρχη ξεχωριστά, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα θέματα της ανάπτυξης των Περιφερειών. «Εμείς έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία και δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό, να τροποποιήσουμε το ΠΕΠ Πελοποννήσου με κατεύθυνση τα μεγάλα έργα όπως και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε, σημειώνοντας πως δική του προτεραιότητα για την Πελοπόννησο, θα είναι το οδικό δίκτυο και η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που καταγράφονται σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Μεσσηνία.

Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση του υπουργού Εσωτερικών με τους περιφερειάρχες, είχε και το θέμα της Πολιτικής Προστασίας, στο φόντο ειδικά, όσων συμβαίνουν συχνά τελευταία και στη χώρα μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως τα φαινόμενα της Χαλκιδικής.

«Ο ρόλος των Περιφερειών είναι επικουρικός. Πρέπει να κάνουμε τις επικουρικές εκείνες ενέργειες, για να βοηθήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία αν συμβεί ένα γεγονός», δήλωσε ο κ. Νίκας, που παρατήρησε πως αυτό που χρειάζεται, είναι καλή οργάνωση. «Προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να κάνω το καλύτερο δυνατό και να ορίσω αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας που θα κινείται σε όλη την έκταση της Περιφέρειας και θα έχει και την ευθύνη της καλύτερης δυνατής θωράκισης όλης της περιοχής», ανέφερε και ευχαρίστησε τους δημάρχους για το χώρο που του παρέχουν, προκειμένου να πραγματοποιεί όλες εκείνες τις απαραίτητες επαφές με φορείς κάθε Περιφερειακής Ενότητας ξεχωριστά, ώστε να είναι έτοιμος για την 1η Σεπτεμβρίου οπότε και θα αναλάβει επίσημα, τα καθήκοντά του.

 


Κοινοποιησέ το

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 11
Κοινοποιησέ το

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 12

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 13

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 15
Κοινοποιησέ το

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 16
Κοινοποιησέ το

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 17

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 18

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ