Connect with us

Μαγειρική

Τι θα φάμε σήμερα; Ρολό κιμά γεμιστό με αυγά και φουρνιστές πατάτες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τι θα φάμε σήμερα; Ρολό κιμά γεμιστό με αυγά και φουρνιστές πατάτες 1

Υλικά

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα

2 κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)

1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα μουσκεμένες σε λίγο γάλα και εν συνεχεία στυμμένες με τα χέρια

τα φυλλαράκια από 4-5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι, ψιλοκομμένα (τα πιο δυσεύρετα αυτά μυρωδικά τα βρίσκουμε πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ματσάκια ή σε γλαστράκια) ή 1 κουτ. σούπας ξερά, τριμμένα

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, για το μείγμα του κιμά

4 αυγά, σφιχτοβρασμένα, για τη γέμιση

αλάτι, πιπέρι φρσκοτριμμένο

1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μεσαίου πάχους ροδέλες

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ευρύχωρο ταψί, προσθέτουμε το μισό λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με τα χέρια να λαδωθούν καλά. Τις απλώνουμε σε μονή στρώση, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το ρολό. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο και να γλυκάνουν. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε και το σκόρδο, κάνουμε ένα ανακάτεμα και ρίχνουμε στο τηγάνι 2-3 κουταλιές νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να σωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το μείγμα του τηγανιού (με το λαδάκι του), τα 2 αυγά, τη μισή ρίγανη (ή το μισό θυμάρι), την πάπρικα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα. Πρέπει τα μικρά κομματάκια λίπους του κιμά να «λιώσουν» και να ενσωματωθούν στο σύνολο. Σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας απλώνουμε το μείγμα του κιμά σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο τέτοιο που αν το τυλίξουμε σε ρολό να χωράει και να σκεπάσει τα 4 αυγά της γέμισης. Βάζουμε τα αυγά στο κέντρο του ορθογωνίου σε σειρά, κολλητά το ένα στο άλλο (δεν πειράζει αν οι άκρες μείνουν κενές), και ρολάρουμε προσεχτικά με τη βοήθεια της λαδόκολλας (ανασηκώνοντάς την με προσοχή για να μην την τυλίξουμε κι αυτή μέσα στο ρολό). Στρώνουμε την επιφάνεια του ρολού ώστε να γίνει ομοιόμορφο και ισόπαχο. Ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα αλλά αφήνουμε πάνω το ρολό για να το μεταφέρουμε μετά πιο εύκολα.

Μόλις περάσουν τα 20-25 λεπτά ψησίματος των πατατών, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε, μεταφέρουμε προσεχτικά το ρολό πάνω στις πατάτες, το αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι και τσεκάρουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον νερό. Ψήνουμε, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί, για άλλα περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρολό και οι πατάτες. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το ψήσιμο λίγο νερό για να μην κολλήσει το φαγητό. Τα τελευταία 10 λεπτά γυρνάμε προσεχτικά το ρολό ώστε να πάρει χρώμα και από κάτω. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά με μισάνοιχτη πόρτα. Κόβουμε το ρολό προσεχτικά σε φέτες και συνοδεύουμε με τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και σερβίρουμε.

Γαστρονόμος

Μαγειρική

Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες 10

Του Νίκου Μαυρόκωστα

Προετοιμασία 15′, Ψήσιμο 2 ώρες

ΥΛΙΚΑ  (για 6 μερίδες)

1½ κιλό κατσικάκι σπάλα μπούτι ή χεράκι

3/4 φλ. ελαιόλαδο

Χυμός και ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

1 κ.σ. (κοφτή) ξερό εστραγκόν

2 κ.σ. (γεμάτες) μουστάρδα

5 μεγάλες πατάτες

5 μεγάλα πορτομπέλο, καθαρισμένα

2 σκελίδες σκόρδου

2 κλαδάκια θυμάρι

1 φλ. νερό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κατσίκι ή να το κόψουμε σε μερίδες (αν θέλουμε ζητούμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει).

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό και ξύσμα λεμονιού, το εστραγκόν, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη, να γίνουν σαν κρέμα.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες, τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμαριού.

Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε εκεί, με τα δάχτυλα, μπόλικο αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας πάνω από τις πατάτες και τα μανιτάρια. Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Ρίχνουμε στη γάστρα ή στο ταψί το νερό.

Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες, απορροφώντας όλα τα υγρά της γάστρας ή του ταψιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο 11

Μαγειρίτσα με αυγολέμονο

Μαγειρίτσα κλασική! Η αγαπημένη συνταγή με αυγολέμονο εύκολα και πολύ νόστιμα.

Μαγειρίτσα πασχαλινή από τον Τάσο Αντωνίου. Η κλασική μαγειρίτσα με αυγολέμονο για το Πάσχα μπορεί να παρασκευαστεί με κρέας αλλά και κοτόπουλο ή μανιτάρια.
Προετοιμασία25 λεπτά
Μαγείρεμα1 ώρα
Σύνολο1 ώρα 25 λεπτά
Μερίδες: 6
Θερμίδες: 340 θερμίδες

Υλικά

  • 1 κιλό εντόσθια αρνίσια
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα μαρούλια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 αυγά
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τα εντόσθια (την καρδιά, τα νεφρά, τη συκωταριά και τα εντεράκια). Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τη συκωταριά και την αφήνουμε να ζεματιστεί για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα εντόσθια να κρυώσουν. Τα στραγγίζουμε και με ψαλίδι κουζίνας την κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
  • Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Κατόπιν προσθέτουμε τα εντόσθια μαζί με τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για  περίπου 5 λεπτά. Αμέσως μετά προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύψει τη μισή κατσαρόλα, και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να βράσει για περίπου 30 λεπτά.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το σύρμα ή με ένα πιρούνι τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζουμί (προσέχουμε να μην είναι καυτό) το ρίχνουμε το σιγά σιγά στο αυγολέμονο, χτυπώντας ταυτόχρονα ώστε να μην ψηθεί το αυγό. Μόλις το αυγολέμονο είναι έτοιμο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημειώσεις

Αν δεν βρίσκετε ή δεν σας αρέσει η αρνίσια συκωταριά, μπορεί να χρησιμοποιήσετε συκωτάκια πουλερικών. Η εκτέλεση της συνταγής παραμένει ίδια.

Αν θέλετε να προσθέσετε και ρύζι στη μαγειρίτσα, στην παραπάνω συνταγή θα προσθέσετε ½ φλιτζάνι ρύζι, κατά προτίμηση γλασέ. Θα το προσθέσετε αφού η μαγειρίτσα έχει ήδη μαγειρευτεί για 30 λεπτά και θα την αφήσετε να βράσει για άλλα 12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.Αν δεν σας αρέσουν τα εντόσθια, μπορείτε να φτιάξετε μαγειρίτσα με μανιτάρια. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείτε περίπου 700 γρ. μανιτάρια ό,τι είδους θέλετε. Θα τα πλύνετε, θα τα κόψετε σε μεγάλα και χοντρά κομμάτια και θα ακολουθήσετε την παραπάνω συνταγή, αφήνοντας τα μανιτάρια να βράσουν για 20 λεπτά και παραλείποντας και ζεμάτισμά τους.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μαγειρική

Συνταγή για πασχαλινά κουλούρια από τον Άκη Πετρετζίκη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Συνταγή για πασχαλινά κουλούρια από τον Άκη Πετρετζίκη 12

Πασχαλινά κουλούρια από τον Άκη Πετρετζίκη

Το φετινό Πάσχα θα είναι σίγουρα διαφορετικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διατηρήσει κάποια από τα παραδοσιακά στοιχεία του. Ένα από αυτά είναι και τα κουλουράκια. Ο Άκης Πετρετζίκης έχει την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή.

Υλικά

  • 2 γρ. μαστίχα
  • 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 80 γρ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 7 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη
  • 320 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 700 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 3 αβγά, μέτρια
  • 60 γρ. γάλα
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Στο παρακάτω βίντεο θα βρεις όλες τις οδηγίες για τα καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ