Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Σταμάτης Μπεχράκης: Απάντηση στη δημοτική αρχή στο επιχείρημα “Τώρα το θυμηθήκατε;”

Avatar

Ανέβηκε

στις

Σταμάτης Μπεχράκης
Κοινοποιησέ το

Σταμάτης Μπεχράκης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καλαμάτας – Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες

Στερείται τουλάχιστον σοβαρότητας, η θέση της Δημοτικής Αρχής ότι μέχρι τώρα  δεν υπήρχε σταθερή άποψη υπέρ της ανασκαφής και θυμήθηκαν το θέμα κάποιοι τελευταία στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο!!. Και στο δημόσιο λόγο και στον θεσμικό διάλογο υπήρχαν μόνιμα διεργασίες .Μέσα και έξω απο το δημοτικό Συμβούλιο συστηματικά έχουν κατατεθεί επιστολές , έχουν γίνει τοποθετήσεις στο ΔΣ,  δηλώσεις μέχρι και σκληρή κριτική  για τη στάση της και αυτής και της προηγούμενης αυτοδιοικητικής αρχής πάνω σε αυτό το θέμα .Υπήρξε ‘έγκαιρη συγκεκριμένη δημόσια πρόταση των δημοτικών συμβούλων Θεοφιλόπουλου – Μπεχράκη ,να ζητηθεί εκ νέου από τη Δημοτική Αρχή προς το ΚΑΣ , αναθεώρηση της απόφασης του και να προβληθεί το επιχείρημα ότι μπορούν να  αξιοποιηθούν πόροι της ανάπλασης  από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ασφάλεια των αρχαίων , για το τμήμα που βρίσκεται στην Πλατεία. Από το 2018 ζητείται από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει αν έχει κάνει προσπάθεια να αλλάξει την απόφαση του ΚΑΣ του 2011. Αλλά νομίζω ότι έχει πλέον καταγραφεί ότι υποτιμά -διαχρονικά – από στενομυαλιά και όχι μόνο τη σημασία της ανάδειξης των αρχαίων που έχουν για την ταυτότητα της πόλης και την αγάπη των κατοίκων  για το τόπο τους.

Παραθέτω μερικές παρεμβάσεις με κάποια μικρά σχόλια :
Η τοποθέτηση μου στο Δ.Σ Καλαμάτας. Σταθερά, διαχρονικά  και αταλάντευτα υπέρ  της ανάδειξης και ανασκαφής των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής.Νο1:
2019 ( ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 20/2019 ΑΠΟΦΑΣΗ 523/2019)
Με ευθεία απόδοση ευθυνών στη δημοτική αρχή γιατί το θεωρώ κεντρικό θέμα στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης ,της φυσιογνωμίας του Ιστορικού Κέντρου και τη σημασία που  έχει για τους κατοίκους της για την “Ψυχή της Πόλης”. Θεωρώ επίσης χαρακτηριστική για τη επιδερμικών αναπλάσεων  Δημοτική αρχή , την συνόψιση Μπασακιδη “Τα αρχαία; Και ποιος δεν τα θέλει ! …..Ας μας δώσουν τα λεφτά να τα αναδείξουμε!!! Αδιάφοροι; Άχρωμοι και άοσμοι ; Τα συμπεράσματα δικά σας!
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ:
Θέλω να θυμίσω στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ότι είχαμε συζητήσει στην προηγούμενη περίοδο για τα αρχαία της πλατείας. Τα αρχαία της πλατείας αυτά έχουν μεγάλη σημασία για τους Καλαματιανούς, γιατί είναι ένας χώρος που τον επισκέπτονται καθημερινά και αποτυπώνεται μέσα στη συνείδησή τους η ταυτότητα και η ιστορία της πόλης τους.
Το Ιστορικό Κέντρο, αν αφαιρέσουμε, απ’ αυτό που λέμε Ιστορικό Κέντρο, τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, των νεότερων χρόνων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ιστορικότητα, (Σημ: χωρίς τα αρχαία ) θα το λέγαμε περισσότερο  πυρήνα (Σημ: απλά μιας) παλιάς πόλης. Με αυτά τα αρχαία τα οποία θα μπορούσαν να έρθουν στην επιφάνεια, με φροντίδα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έδιναν μια άλλη κατάσταση, μια άλλη διάσταση στην ταυτότητα της πόλης και στην καθημερινή αποτύπωσή της.
Τι έγινε, αγαπητοί συνάδελφοι. Η απόφαση του ΚΑΣ το 2011 έβαζε το θέμα της εξαίρεσης της ανασκαφής των αρχαίων λόγω των οικονομικών πόρων, ενώ με την ένταξή τους στο Πρόγραμμα αυτό το ποσό αυτό υπάρχει να διατεθεί. Δεν έγινε καμία κίνηση από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής ώστε να αλλάξει αυτή η απόφαση του ΚΑΣ. Τόσο σημαντικό θέμα για την πόλη μας και για την ταυτότητά της και για την ιστορία της που επενδύουμε τόσα για το Ιστορικό Κέντρο και όλα αυτά που λέμε κάθε φορά και όμως χάνεται άλλη μία ευκαιρία σημαντική για την ανάδειξη αυτών των αρχαίων.
Επομένως, καταλαβαίνετε τις σημαντικότατες και βαριές πολιτικές ευθύνες που έχει η Δημοτική Αρχή που συνεχίζει στον αδιέξοδο αυτό τρόπο, τόπο και δρόμο για τόσο μεγάλο και σοβαρό θέμα. Μην το υποβαθμίζουμε ότι δεν είναι σοβαρό. Γενιές ολόκληρες Καλαματιανών (1960-2020) πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουμε κάποια στιγμή να τα βγάλουμε στην επιφάνεια και τώρα δόθηκε η ευκαιρία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μπασακίδης.
….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, ο κ. Μπασακίδης.
Καταγράφοντας τις απόψεις των συναδέλφων, έχω να αναφερθώ: Στο πάρκινγκ, ξεκινώντας από το πάρκινγκ: Είπε κανένας ότι ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας είναι πάρκινγκ; Από πού προκύπτει αυτό; Παρκάρεις στην Ανάσταση; Παρκάρεις στην Ανάληψη; Παρκάρεις στους Ταξιάρχες; Στον Αη-Γιάννη; Παρκάρεις κάπου; Όχι. Σε καμία πλατεία, σε κανένα προαύλιο χώρο εκκλησίας δεν παρκάρεις. Και εάν, εάν υποθέσουμε ότι ήταν πάρκινγκ, για να δούμε τώρα τη σχέση, που λέει ο κ. Μάκαρης, του πάρκινγκ με τα αρχαία, αν βγάζαμε τα αρχαία τι θα γινόταν; Λοιπόν, ρητορικό το ερώτημα. Ρητορικό το ερώτημα.
Σε ό,τι αφορά, σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των αρχαίων η απόφαση του ΚΑΣ είναι του 2011, η ένταξη της ΣΒΑΑ είναι του 2017… τόσο. Άρα, είναι πάρα πολύ μετά. Επομένως, τι, τι λέτε τώρα; Αν θέλουμε τα αρχαία; Και ποιος δεν τα θέλει; Ας δώσουν πόρους να πάμε να τα βγάλουμε. Είναι ξεκάθαρο. Μην…
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Δεν κάνατε αίτηση θεραπείας, αυτό σας λέμε. (σημείωση: Προς το ΚΑΣ Υπάρχει γι’αυτό κοινό άρθρο των Θεοφιλόπουλου – Μπεχράκη 2018 κατά την προηγούμενη περίοδο)
ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ: Ναι, εντάξει, θεραπεία τώρα με…
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: …….(εκτός μικροφώνου – δεν ακούγεται)


Σταθερά και αταλάντευτα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο  υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων στο χώρο της  Υπαπαντής Νο 2

Χριστούγεννα 2018
(  Πέμπτη 20 / 12 / 2018 ΑΠΟΦΑΣΗ 878/2018 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 33/2018 ΑΠΟΦΑΣΗ 878/2018 )
Η Πρόσκληση κοινών ενεργειών  και μη παραταξιακής αντιπαράθεσης  στα παλαιότερα των υποδημάτων τους .Οχι και να ισχυρίζεται ο κ. δήμαρχος ότι δεν ήξερε για το αίτημα της ανάδειξης των αρχαίων και τώρα μπαίνει το θέμα!!!Ντροπή !
Εδώ αμφισβητούσαν ανοικτά το σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για την μεταφορά των κέντρων νεοσυλλέκτων που είχε γνωστοποιήσει  στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και σε αυτό το θέμα οτι είναι θέμα άλλων αρμόδιων υπηρεσιών!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε, κ. Βγενή. Κύριε Μπεχράκη, θέλατε κάτι;
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ:
Η αποκάλυψη των αρχαίων έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την πόλη. Η σημασία αυτή πρέπει να αξιολογηθεί και να ιεραρχηθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι πολίτες θα βλέπουν την ιστορία του τόπου τους και θα έχουν συνέχεια προσλαμβάνουσες εμπειρίες, καθώς και οι επισκέπτες της πόλης θα αναγνωρίζουν και τον τόπο με την ιστορική του σημασία. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν. Μετά την ανακοίνωση που έκανε ο μελετητής, ο κ. Αλμπάνης, εκεί φαίνεται ότι από το 2011 που υπάρχει μια απαγορευτική εισήγηση από το ΚΑΣ, δεν έχει γίνει τίποτα από τη Δημοτική Αρχή. Δηλαδή, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι διαδικασίες αυτές μπορούν να εισαχθούν ξανά εφόσον το αρμόδιο Υπουργείο ζητήσει κάτι αντίστοιχο. Εμείς, απ’ ό,τι φαίνεται, από το 2011 και έτσι θεωρώ και τη δήλωση του κ. Αλμπάνη, μάλλον το κείμενο του κ. Αλμπάνη που λέει ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αν πάρουμε άδεια». Άρα, έμμεσα σας προτρέπει και σας αλλά και την τοπική κοινωνία να δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί ώστε να διεκδικήσουμε να έρθουν τα αρχαία αυτά στο φως. Και επειδή αυτά τα θέματα δεν είναι ανταγωνιστικά, καταλαβαίνετε ότι μπορείτε να συσπειρώσετε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τους φορείς γύρω από ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την αυτογνωσία των πολιτών και του ιστορικού τους παρελθόντος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρα, πάλι το ερώτημα για τα αρχαία.
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Άρα, το ερώτημα είναι τι θα κάνετε, πιο συγκεκριμένα εάν έχετε κάνει κάτι από το 2011, για να παίξουμε και εμείς τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο, φέρτε στη δημοσιότητα τις απαντήσεις που σας δώσανε. Αν δεν έχετε κάνει κάτι απ’ το 2011 που έχετε σοβαρές ευθύνες γιατί είσαστε μόνιμα η Δημοτική Αρχή από το 2011 μέχρι σήμερα, είναι ευκαιρία ενωτικά όλοι μαζί να ξεσηκωθούμε, να το κατακτήσουμε αυτό που θέλουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ευχαριστούμε.

Σταθερά και αταλάντευτα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο  υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων στο χώρο της  Υπαπαντής Νο 3
Χριστούγεννα 2015
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής : 57/2015 Τρίτη 29 / 12 / 2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 491/2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 57/2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 491/2015 Εκπρόσωποι της μείζονος Θεοφιλόπουλος – Μπεχράκης
Στην Καλαμάτα σήμερα, την 29η Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Τρίτη…
Στη συνέχεια εισάγεται από τον κ. Πρόεδρο για συζήτηση το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο : Ανάδειξη αναδόχου για εκτέλεση με απευθείας ανάθεση του έργου «Μικροδιαμορφώσεις και παρεμβάσεις φύτευσης στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής (Διαχείριση κίνησης & στάθμευσης οχημάτων)».
Στη συνέχεια πραγματοποιείται η εξής διαλογική συζήτηση:
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ:
Να πούμε μια δήλωση σε αυτό και με αφορμή αυτο το θέμα για να γραφτεί στα πρακτικά, για την Υπαπαντή. Ότι χρειάζεται αναμόρφωση και ανάπλαση όλος ο συγκεκριμένος χώρος ο οποίος έχει μεγάλη χρησιμότητα και μεγάλη λειτουργικότητα, όχι μόνο τις περιόδους που λειτουργεί σαν Ιερός Ναός αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες της εβδομάδας και θέλει μια γενικότερη ματιά όλη η περιοχή αυτή ανάπλασης και δεν μπορούμε έξω απ’ αυτή τη ματιά να βγάλουμε ότι υπάρχουν εκεί τα αρχαία τείχη της πόλης(σημ: των Φαρών), τα οποία πρέπει να αναδειχθούν, να υπάρξει μια μελέτη εναρμόνισης των αρχαίων τειχών με τον παρακείμενο Ιερό Ναό και κατά συνέπεια, θα δώσει μια προστιθέμενη αξία και στην περιοχή αλλά και στο χαρακτήρα της πόλης, μιας και αναφέρεται στην απώτερη ιστορία της περιοχής μας. Επομένως, σήμερα μπορεί να βάζουμε αυτά τα φυτά για να σταματήσουμε τη νύχτα εκεί να κάνουνε κόντρες με μηχανάκια οι νεολαίοι στο πλάτωμα, αλλά είναι πολύ αποσπασματικό και νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάτι πιο ουσιαστικότερο. Επίσης, νομίζω ότι δεν έχει παρθεί υπόψη (σημ. για τις προτεινόμενες μικροπαρεμβασεις) ότι αυτή η πλατεία, όσο και απλή να φαίνεται με τα πεζούλια, είναι ένα έργο σοβαρού αρχιτέκτονα, κατασκευαστή -αν δεν κάνω λάθος είναι του Σκουρμπέλου;- το οποίο έχει κάτι το ιδιαίτερο και πρέπει να γίνει σεβαστό. Με αυτά τα λόγια εμείς ψηφίζουμε  ΛΕΥΚΟ.

Σταθερά, διαχρονικά  και αταλάντευτα υπέρ  της ανάδειξης και ανασκαφής των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής Νο4
Δεκέμβριος 2018
Κοινή δημόσια επιστολή Θεοφιλόπουλου Μπεχράκη  “Έλλειμμα ενδιαφέροντος για τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής” στις 07/12/2018 Καλαμάτα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Ι. ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤ. ΜΠΕΧΡΑΚΗ Με αφορμή την παρέμβαση  από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Αλμπάνη για τα αρχαία στην Πλατεία της Υπαπαντής, από τους Δημοτικούς Συμβούλους Καλαμάτας της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννη Θεοφιλόπουλος και Σταμάτη Μπεχράκη,’έγκαιρη συγκεκριμένη δημόσια πρόταση των δημοτικών συμβούλων  ,να ζητηθεί εκ νέου από τη Δημοτική Αρχή προς το ΚΑΣ , αναθεώρηση της απόφασης του και να προβληθεί το επιχείρημα ότι μπορούν να  αξιοποιηθούν πόροι της ανάπλασης  από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ασφάλεια των αρχαίων , για το τμήμα που βρίσκεται στην Πλατεία.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Καλαμάτα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Καλαμάτα 5
Κοινοποιησέ το

Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου και πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, τελέσθηκε, κατά το έθος,  σήμερα  Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στον Παμμεγέθη Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας.

Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Καλαμάτα 6

Της Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ενώ τον πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, οι εφημέριοι του Ναού και έτεροι κληρικοί της πόλεως της Καλαμάτας.

Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Καλαμάτα 7

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή, τόνισε την μεταλλαγή και μεταστροφή του δαιμονιζομένου νέου, μετά από τη συνάντησή και την μετά Χριστόν κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά είπε “Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές αντί να έχουμε επικοινωνία με τον Χριστό, επί το πλείστον επιβεβαιώνουμε την ύπαρξη και την παρουσία του Αντιχρίστου.” Και κάλεσε τους πιστούς να επιβεβαιώνουν τη σχέση τους με τον Θεό, όχι μέσα από λόγια και τυπικές κινήσεις, αλλά μέσα από τον τρόπο της ζωής τους.

Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Καλαμάτα 8


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Κοιν.Σ.Επ. «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ΑμεΑ και την επαγγελματική υποστήριξη τους

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοιν.Σ.Επ. «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ΑμεΑ και την επαγγελματική υποστήριξη τους 9
Κοινοποιησέ το

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 22/10/2020, στο παλαιό Δημαρχείο του Δήμου Καλαμάτας μετά από πρόσκληση της Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» συνάντηση με γονείς ΑμεΑ και εκπροσώπους των ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ., ΚΕΣΥ Μεσσηνίας, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Νοσοκομείου, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Καλαμάτας , του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας, του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας.

Ενημερώθηκαν από την Ελευθερία Ξαγοράρη για τους στόχους της Κοιν.Σ.Επ. που είναι σύμφωνα με το καταστατικό της, η δημιουργία θέσεων εργασίας για ΑμεΑ και η επαγγελματική υποστήριξη τους.

Οι πρωτοβουλίες που έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει κατέληξαν ήδη σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μεσσηνίας, τα Παιδικά Χωριά SOS , Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Επίσης συνεχίζονται οι επαφές με τον Δήμο Καλαμάτας (κ. Βασιλόπουλο) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (κ. Νίκα).

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για μελλοντική συνεργασία με βάση τις δικές τους εμπειρίες στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Κοιν.Σ.Επ. «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ΑμεΑ και την επαγγελματική υποστήριξη τους 10


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 11
Κοινοποιησέ το

Διαδικτυακή συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Στην προγραμματισμένη διαδικτυακή συνάντηση μετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής Μάρτων Σίμιτσεκ, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας Αθανάσιος Κανταρτζής καθώς και Δήμαρχοι από περιοχές που θα συμμετέχουν ενεργά στις εορταστικές – επετειακές εκδηλώσεις του 2021.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους όλης της Ελλάδας ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821 και τα οποία θα αποτελέσουν υποσύνολο των συνολικών έργων που θα ενταχθούν στο εμβληματικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Θέλω κάθε Δήμος της χώρας, εάν αυτό είναι εφικτό, να δρομολογήσει ένα έργο κατ’ ελάχιστον το οποίο στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το 2021. Θα είναι έργο όμως το οποίο θα κοιτάει στο μέλλον, θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος -είτε μιλάμε για έργα τα οποία έχουν να κάνουν με βασικές περιβαλλοντικές υποδομές- είτε με ψηφιακές υποδομές, είτε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με δεξιότητες ή σύγχρονες ματιές στο παρελθόν μας. Όλα αυτά έχουν μία τεράστια σημασία ώστε και όταν περάσει το 2021 και πάμε στο 2022, στο 2023, στο 2024 να θυμόμαστε αυτή τη χρόνια ως μία χρονιά ορόσημο» τόνισε στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το 2021 είναι φυγή προς τα εμπρός

«Αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, από τη Μεσσηνία μέχρι την Ορεστιάδα και γι αυτό και θεώρησα απολύτως απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη αυτήν την πολύ γόνιμη και δημιουργική προσπάθεια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει, μιλώντας για το νόημα αυτής της πρωτοβουλίας: «Στην ουσία όλοι σας καλείστε, δεκάδες, εκατοντάδες ελληνικές πόλεις να κάνετε τις δικές σας μικρές επαναστάσεις και με αυτόν τον τρόπο να αποδείξετε ότι ένα έθνος μπορεί να ξαναδιαβάζει γόνιμα την ιστορία του μόνο αν το ίδιο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Και αυτή τη δημιουργική κίνηση, αυτή τη φυγή προς τα εμπρός θέλουμε να δρομολογήσουμε σε αυτό το επετειακό έτος, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω».

Δήλωση Δημάρχου

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή την τηλεδιάσκεψη, ανέφερε: «Η Καλαμάτα φιλοδοξεί μέσα από τη συμμετοχή της στις εθνικές επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις να κάνει τη σημερινή επανάσταση της χτίζοντας το μέλλον της μέσα από μία σειρά εορταστικών δράσεων διεθνούς ενδιαφέροντος και απήχησης αλλά και ένα πλήρες και οραματικό επιχειρησιακό σχέδιο.

Στόχος μέσα από το συγκροτημένο και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου μας είναι να δούμε την Καλαμάτα του αύριο και τον εξωστρεφή της προσανατολισμό. Μέσα από την διπλωματία, το πολιτισμό, την υγεία, την παραγωγή – γαστρονομία, την κλιματική αλλαγή. Όχι αναπολώντας το παρελθόν αλλά κοιτάζοντας το μέλλον.

Με αφορμή τη σημερινή διαδικτυακή συνάντηση που είχαμε οι Δήμαρχοι με τον Πρωθυπουργό, να εκφράσω για μια φορά ακόμα την εμπιστοσύνη και τη στήριξή μας στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε εθνικό, υγειονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο για την πατρίδα μας».

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 12


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ