Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Ερωτήσεις Χρήστου Αναστασόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

Ερωτήσεις Χρήστου Αναστασόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, της 24ης Μαΐου 2021, από τον Χρήστο Αναστασόπουλο, Οικονομολόγος, MSc, Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες»

Στο πλαίσιο του ελέγχου της Δημοτικής Αρχής, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Μαΐου, έθεσα τις ακόλουθες ερωτήσεις:

«Αγνοώντας τον κίνδυνο να κατηγορηθώ πως επαναλαμβάνομαι, επανέρχομαι κύριε Δήμαρχε, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, στην υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και σας ερωτώ:

  1. Πρώτον, σε προηγούμενη συνεδρίαση και σε σχετική μου ερώτηση, αναφέρατε πως είχατε αναλάβει πρωτοβουλίες για την νομική κατοχύρωση του ονόματος «Καλαμάτα». Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το πώς εξελίσσεται το ζήτημα αυτό;
  2. Δεύτερον, σε λίγες ημέρες είναι προγραμματισμένο να εκδικασθεί στο ΣτΕ, μετά από αρκετές αναβολές, η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση προστασίας του προϊόντος μας, έχετε προβεί το προηγούμενο διάστημα;
  3. Τρίτον, σε προηγούμενη συνεδρίαση σας ρώτησα αν θα δεχθούμε παθητικά να αποφασίζουν άλλοι, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στους όμορους νομούς, για το προϊόν της περιοχής μας δηλαδή, και πως είναι δυνατόν να μην τίθεται ως θέμα συζήτησης στο δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε αποφύγατε να απαντήσετε. Σήμερα που επανέρχομαι, θα πράξετε το ίδιο;»

Σχετικά με την απάντηση του Δημάρχου στο πρώτο ερώτημα, ότι αναμένει δηλαδή εισήγηση από νομικούς για τον τρόπο χειρισμού του θέματος, εκτιμώ πως έχει περάσει αρκετό διάστημα ώστε να βρίσκεται αυτό σε τόσο πρώιμο στάδιο και πως πρέπει οι διαδικασίες που το αφορούν να επιταχυνθούν. Ως προς το δεύτερο θέμα ανέμενα  αναφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες ή παρεμβάσεις και όχι έναν γενικόλογο σχολιασμό, όταν το άκρως αρνητικό για το προϊόν μας περιβάλλον απαιτεί εγρήγορση και στοχευμένες δράσεις. Σχετικά με το  τρίτο θέμα, δεν έγινε αναφορά στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης αλλά ούτε και στην προοπτική συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Αναφέρθηκε μόνο, πως η Δημοτική Αρχή είναι υπέρ των συνεργασιών, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Είναι προφανές πως ο Δήμαρχος εμμένει στη θέση του υπέρ της επέκτασης της ζώνης καθώς και ότι δεν έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. Η επιλογή της πατερναλιστικής αυτής στάσης καταδεικνύει είτε την πίστη πως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφωνούν με τη θέση του στο ζήτημα αυτό είτε την αποφυγή του κινδύνου, μετά τη συζήτησή του,  να επικρατήσει μια διαφορετική άποψη. Θεωρώ πως το θέμα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας και πως η συζήτησή του θα φώτιζε όλες τις πλευρές του αλλά και τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη.

Προσωπικά έχω επανειλημμένα ταχθεί ξεκάθαρα κατά της επέκτασης και έχω επιχειρηματολογήσει σχετικά. Η στάση μου αυτή πηγάζει από τη σταθερή μου προσήλωση στη φιλοσοφία των προϊόντων ΠΟΠ και στο στόχο ανάδειξης, προώθησης και προστασίας των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα και της γαστρονομίας της περιοχής μας καθώς και από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους παραγωγούς μας.

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ