Ειδησεις απο Καλαματα
Αποφασίστηκε η ανακήρυξη του Κώστα Καραμανλή ως Επίτιμου Δημότη Καλαμάτας
Ανέβηκε
3 μήνες πρινστις
από
Kalamata Times

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά την 4η/2026 συνεδρίασή του, αποφάσισε την ανακήρυξη του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως Επίτιμου Δημότη της πόλεως της Καλαμάτας (δείτε την εισήγηση ΕΔΩ).
Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026, οπότε την Καλαμάτα θα επισκεφθεί ο πρώην Πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει και να λαμπρύνει τους εορτασμούς για την Πολιούχο και Προστάτιδα της Καλαμάτας, Παναγία Υπαπαντή.
Κατά την τελετή που θα πραγματοποιηθεί, στον πρώην Πρωθυπουργό, θα επιδοθεί το κλειδί της πόλης, η διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Κατά τη συνεδρίαση, σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Όπως γνωρίζετε, εδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερωθεί η ανακήρυξη προσωπικοτήτων ως επίτιμων δημοτών του Δήμου μας, την ημέρα του εορτασμού της Υπαπαντής.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με την επιστολή που μας διάβασε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πρότεινε την ανακήρυξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ως επίτιμου Δημότη Καλαμάτας.
Η πρόταση μας βρίσκει σύμφωνους. Ο Δήμος μας με την κίνηση αυτή αναγνωρίζει την προσπάθεια και την προσφορά του Κώστα Καραμανλή, που από το 2004 έως το 2009 υπηρέτησε έναν από τους κορυφαίους πολιτικά θεσμούς στη χώρα μας.
Θέση και πρόθεση μας, είναι να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο όλους τους πρώην πρωθυπουργούς, όταν έχουν πλέον αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, όπως συμβαίνει με τον Κώστα Καραμανλή.
Για κάθε πρώην πρωθυπουργό, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα υποστηρικτές και επικριτές.
Για όλους τους πρώην πρωθυπουργούς, όμως, όταν έχουν αποσυρθεί από την πολιτική, υπάρχει η αναγνώριση και εκτίμηση της προσπάθειας τους για το καλό της πατρίδας μας. Σε αυτό συμφωνούν ή θα έπρεπε να συμφωνούν όλοι, υποστηρικτές και επικριτές.
Η ανακήρυξη ενός πρώην πρωθυπουργού σε επίτιμο δημότη, δεν έχει στόχο να μεταβάλλει την άποψη που κάθε πολίτης έχει για το έργο και τη δράση του. Συνιστά πράξη θεσμικής αναγνώρισης και τιμής της προσπάθειας και της προσφοράς του.
Η τιμή σε ένα πρόσωπο μπορεί να συνυπάρξει με την κριτική, από τους τυχόν επικριτές του, αλλά πάντοτε με σεβασμό στο θεσμικό ρόλο που υπηρέτησε.
Θεωρούμε σημαντικό για το Δήμο μας να έχει επίτιμους δημότες προσωπικότητες που υπηρέτησαν σημαντικούς πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς. Με αυτό το πνεύμα λειτουργήσαμε μέχρι σήμερα και με αυτό θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε.
Ο Κώστας Καραμανλής ως Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με καθαρό και αποφασιστικό τρόπο εθνικά ζητήματα, με κορυφαίο παράδειγμα τη στάση της χώρας στο Βουκουρέστι το 2008, προστατεύοντας το εθνικό συμφέρον και ενισχύοντας το κύρος της Ελλάδας διεθνώς.
Ότι προώθησε στρατηγικές επιλογές που ξεπερνούσαν τον πολιτικό του χρόνο, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και των διεθνών συνεργασιών, επιδιώκοντας να δώσει στη χώρα γεωπολιτικό βάθος και ρόλο.
Ότι συνέβαλε στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, που στήριξαν την περιφερειακή ανάπτυξη και βελτίωσαν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών, αφήνοντας απτό αποτύπωμα.
Ότι διατήρησε πολιτικό ήθος και προσωπική αξιοπρέπεια, χωρίς να συνδέσει το όνομά του με προσωπικό πλουτισμό.
Ότι ακολούθησε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Σταματώ εδώ χωρίς να αναφέρω αναλυτικά το τι και πόσα έχει προσφέρει στην περιοχή μας.
Για να τονίσω και πάλι ότι η ανακήρυξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που έχει πλέον αποσυρθεί από την πολιτική, σε επίτιμο δημότη, δεν αποτελεί πράξη κομματικής λογικής, αλλά θεσμική αναγνώριση μιας πολιτικής διαδρομής που σφράγισε μια ολόκληρη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Φιλαρμονική Καλαμάτας: Έκρηξη στο Δημοτικό Συμβούλιο με φόντο την απεργία της 25ης Μαρτίου
-
Σπύρος Χανδρινός: Η θεσμική εκτροπή και η πολιτική αναξιοπιστία του Δημάρχου Καλαμάτας
-
Αιχμές για την εικόνα και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας από την Χριστίνα Καντζιλιέρη
-
Υπαπαντή 2026 στην Καλαμάτα: Παρουσία κορυφής στον εορτασμό – Επίτιμος δημότης ο Κώστας Καραμανλής
-
Η θεσμική ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου και τα όρια της πολιτικής τιμητικής αναγνώρισης
-
Απάντηση της Ν.Δ. Μεσσηνίας στο ΠΑΣΟΚ: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ανακοινώσεις»
-
Απάντηση της Ν.Ε. Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στον Βουλευτή της Ν.Δ. Μίλτο Χρυσομάλλη
-
Απάντηση Μίλτου Χρυσομάλλη σε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας για την πρόταση ανακήρυξης του Κώστα Καραμανλή ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας
-
Καλαμάτα: Έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας για την ανακήρυξη Κώστα Καραμανλή σε επίτιμο δημότη
-
Καταγγελίες της παράταξης «Καλαμάτα_Μετά» για αντιδημοκρατική λειτουργία στο Δημοτικό Συμβούλιο
-
Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι – Οργή γονέων και εκπαιδευτικών για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων
-
Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας: Στο ίδιο έργο θεατές….
-
Καταγγελία Τζαμουράνη για «φίμωση» της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
-
Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: Για τη στάση της Δημοτικής Αρχής στην ψηφοφορία για το πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου
-
Σπύρος Χανδρινός: «Η δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να φιμώνεται»
-
Η Πολιτική για την Παιδεία και οι Ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας
-
ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας: Όταν οι θεσμοί απαξιώνονται από εκείνους που οφείλουν να τους υπηρετούν
-
Επίτιμοι Δημότες Καλαμάτας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
-
Απειλές για μηνύσεις και προσφυγή στην δικαιοσύνη για την ΚΑΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
-
Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας μαζική συμβολική διαμαρτυρία στο δημοτικό συμβούλιο
-
Ο Σπύρος Χανδρινός προτείνει την αξιοποίηση δημοτικών πόρων για τις ανάγκες των σχολείων αντί για «άρτο και θεάματα»!
-
ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ: “Κραυγή αγωνίας” και ζήτημα της υποχρηματοδότησης για τις σχολικές μονάδες
-
Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: Έχει υποβιβαστεί πλήρως σαν όργανό το Δημοτικό Συμβούλιο
-
ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ: Κατώτερο των προσδοκιών το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025
-
Ψήφισμα του Δ.Σ. Καλαμάτας υπέρ των πληγέντων αγροτών
-
Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2025
-
Ο Β. Τζαμουράνης καλεί τον Βασιλόπουλο να σταματήσει να επιρρίπτει αλλού ευθύνες «είναι πια πέντε χρόνια δήμαρχος»
-
Καμία απάντηση στην ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας
-
Αλαζονική με έπαρση και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής στο συμβούλιο λογοδοσίας η δημοτική αρχή
-
Αναλυτική ενημέρωση για την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμάτας
Πρόσφατα Άρθρα

Μίλτος Χρυσομάλλης για το Πάσχα: «Το Φως της Ανάστασης να γίνει οδηγός για αλήθεια και ελπίδα»

Το ΓΕΛ Θουρίας στη Λετονία: Μια πολυδιάστατη εκπαιδευτική εμπειρία για τους μαθητές μας μέσω του Erasmus+ “RISE!”

Πρώτο Βραβείο για τη ΣΑΕΚ Καλαμάτας στον διαγωνισμό Comme des Chefs 2026

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα Καλαμάτας

Παπαφλέσσεια 2026: 70 χρόνια ιστορίας! Η Καλαμάτα στο επίκεντρο του διεθνούς στίβου, live στην ΕΡΤ2
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ταξίδια1 ημέρα πρινΣ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Περπάτησαν στην Ανοιξιάτικη Μεσσηνιακή Μάνη
-
Επιχειρήσεις1 ημέρα πρινPantony Cafe & Gelato: Το πρώτο παγωτό της χρονιάς με θέα θάλασσα στην Καλαμάτα
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πρινΚαλαμάτα: Ανανεώνεται ο στόλος του Δήμου – Παραδόθηκαν τα πρώτα νέα οχήματα
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πρινΣυνάντηση Βασιλόπουλου – Κουτσούλη στο Δημαρχείο Καλαμάτας με ανταλλαγή ευχών και συμβολική απονομή
-
Αστυνομικό δελτίο5 ώρες πρινΜπαράζ συλλήψεων και κατασχέσεων στην Καλαμάτα – Δενδρύλλια κάνναβης σε λατομείο και εξιχνίαση κλοπών
-
Πολιτικά1 ημέρα πρινΝέοι τομεάρχες στη ΔΕΕΠ Μεσσηνίας με απόφαση της Νέας Δημοκρατίας
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πρινΟ Μητσοτάκης ανακοίνωσε απαγόρευση στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών
-
Αθλητικά1 ημέρα πρινΣυγκροτήθηκε σε Σώμα η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας














