Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Χρ. Αναστασόπουλος για το αν θα ανατεθούν καθήκοντα δημ. αστυνομικών σε διοικητικούς υπαλλήλους;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, ο δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» Χρήστος Αναστασόπουλος, προέβη σε ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή, για τη νέα τροπολογία του κράτους, όπου δίνατε η δυνατότητα σε Δήμους που δεν υφίσταται δημοτική αστυνομία ή το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί, να ορίζονται διοικητικοί υπάλληλοι που ασκούν αποκλειστικά τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομία, ποια είναι η άποψη του Δήμαρχου και αν έχει έρθει σε επαφή με το το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Καλαμάτας, όπως επίσης και για τη βαρύτητα που αποδίδει η δημοτική αρχή σε  ζητήματα που άπτονται της τοπικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις που έθεσε:

Ζήτημα 1ο:

Σε αντίθεση με τη δέσμευση του ΥΠ.ΕΣ.  για προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία και με πρόσχημα την υγειονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους που δεν υφίσταται δημοτική αστυνομία ή το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί, να ορίζονται διοικητικοί υπάλληλοι που θα ασκούν αποκλειστικά τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας. Η δυνατότητα αυτή ισχύει όσο υφίστανται τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και πάντως όχι πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2021, με δυνατότητα όμως παράτασης μετά από απόφαση του ΥΠ.ΕΣ. έως και την 30η Ιουνίου 2021. Μετά από έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και της ΠΟΕ – ΟΤΑ το ΥΠ.ΕΣ. υπαναχώρησε μερικώς και τροποποίησε την αρχική διάταξη, περιορίζοντας τις ανατιθέμενες αρμοδιότητες μόνο σε αυτές του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων των μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας. Κύριε Δήμαρχε, δεδομένου του ότι, σύμφωνα με τη διάταξη, είστε αποκλειστικά αρμόδιος να κρίνετε την επάρκεια του προσωπικού που υπηρετεί στη Δημοτική Αστυνομία και να λάβετε τη σχετική απόφαση, σας ερωτώ:

  • Πρώτον, ποια είναι η άποψή σας για την εν λόγω διάταξη;
  • Δεύτερον, έχετε έρθει σε επαφή με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου και αν ναι, ποια είναι η άποψή του;
  • Τρίτον, τελικά, προτίθεστε να κάνετε χρήση της διάταξης και να αναθέσετε καθήκοντα δημοτικών αστυνομικών σε διοικητικούς υπαλλήλους;

Ζήτημα 2ο:

Με τη διττή μου ιδιότητα, αυτή του Δημοτικού Συμβούλου αλλά και του μέλους της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας, θέλω να εκφράσω την ανησυχία της παράταξής μας σχετικά με τη βαρύτητα που αποδίδει η δημοτική αρχή σε  ζητήματα που άπτονται της τοπικής και τουριστικής ανάπτυξης. Πέρυσι, χαιρετήσαμε τον ορισμό Αντιδημάρχου με αρμοδιότητα την Τοπική Ανάπτυξη, τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα καθώς και τη συγκρότηση της αντίστοιχης επιτροπής διότι θεωρήσαμε πως οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν την απαρχή μιας σοβαρής ενασχόλησης με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, δεδομένου πως κατά κοινή ομολογία ο Τουρισμός μαζί με τον πρωτογενή τομέα συνιστούν τους βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να επενδύσουμε.  Η διάψευση των προσδοκιών μας όμως κορυφώθηκε όταν στον πρόσφατο ορισμό των νέων αντιδημάρχων διαπιστώσαμε με απογοήτευση πως η εν λόγω αντιδημαρχία καταργήθηκε και ο Τουρισμός ως αντικείμενο απαξιώνεται με το να αποτελεί πλέον ένα μικρό μόνο μέρος μιας νεοσυσταθείσας αντιδημαρχίας. Προς επίρρωση, παραπέμπω στις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται από τον Δήμαρχο στον Αντιδήμαρχο Νέων Έργων, Πολεοδομίας, Προγραμματισμού και Τουρισμού. Ανεξαρτήτως προθέσεων και ικανοτήτων του Αντιδημάρχου, από το πλήθος και τον απαιτητικό χαρακτήρα των αρμοδιοτήτων του, καθίσταται προφανής η υποβάθμιση του Τουρισμού και η αδυναμία σοβαρής ενασχόλησης με θέματα που τον αφορούν. Ως προς την Επιτροπή, πέρα από το γεγονός πως έχει να συνεδριάσει εδώ και πολύ καιρό, διαπιστώσαμε πως στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης συμπεριλαμβάνεται, προς έγκριση, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Σωματείου «Διάζωμα», με βασικό αντικείμενο την Τουριστική Ανάπτυξη, χωρίς να συζητηθεί πρώτα στην Επιτροπή και να γνωμοδοτήσει σχετικά, και χωρίς κάποιον επείγοντα λόγο που θα δικαιολογούσε αυτή την παράκαμψη. Επισημαίνεται, πως η κριτική αυτή δεν υποδηλώνει αρνητική στάση προς τη συνεργασία. Τέλος, ερωτηματικά ως προς τη λειτουργία της Επιτροπής δημιουργεί το γεγονός πως ο Τουρισμός και η Επιχειρηματικότητα, ως πεδία, δεν ανήκουν πλέον στη σφαίρα αρμοδιότητας του ίδιου Αντιδημάρχου. Βάσει των ανωτέρω θέτω τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Κύριε Δήμαρχε, πέρυσι, με τις σχετικές αποφάσεις σας δηλώσατε πως αυτές σηματοδοτούν τη σημασία που αποδίδετε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Να υποθέσουμε πως φέτος οι πρόσφατες αποφάσεις σας σηματοδοτούν ακριβώς το αντίθετο;
  • Κύριε Μπασακίδη, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, θεωρείτε πραγματικά πως το πλέγμα των πολυποίκιλων αρμοδιοτήτων σας επιτρέπει την προσήκουσα ενασχόληση με ένα κομβικής σημασίας αντικείμενο όπως αυτό της τουριστικής ανάπτυξης; Ως προς τη σχετική επιτροπή, έχετε την πρόθεση να την καταργήσετε και αν όχι, γιατί την παρακάμψατε στην περίπτωση του μνημονίου συνεργασίας με το Σωματείο «Διάζωμα»;


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Ξεκινά η δίκη της 50χρονης που μαχαίρωσε στον αυχένα τον κουμπάρο της

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Γυθείου ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη της υπόθεσης επίθεσης με μαχαίρι που δέχθηκε ένας άνδρας στην Καλαμάτα από την κουμπάρα του.

Το θύμα της επίθεσης, ο Κωνσταντίνος Φλαούνας μίλησε στον ΑΝΤ1 για την επίθεση και δήλωσε πως «η κατηγορούμενη να τιμωρηθεί, όπως πρέπει να τιμωρηθεί βάσει Νόμου και να δικαιωθώ και εγώ γιατί έχω δεχθεί και ψυχολογική επίθεση».

«Ισχυρίζονται πράγματα που δεν ισχύουν», είπε ακόμη ο κ. Φλαούνας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο διάστημα που ακολούθησε μετά την επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του στον αυχένα. «Αρχικά δεν μπορούσα να κάνω καμία δραστηριότητα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν σήκωνα βάρος νόμιζα ότι θα πάθω εγκεφαλικό». Όσο για την 50χρονη κατηγορούμενη; Ισχυρίζεται ότι δεχόταν σεξουαλική παρενόχληση από το θύμα. «Υπάρχουν πολλά κενά στη συγκεκριμένη υπόθεση», δηλώνει ο συνήγορός της, Αντώνης Ξυλουργίδης.

ΠΗΓΗ enikos.gr

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Μανώλης Μάκαρης: Γιατί σε εταιρείες εκτός Μεσσηνίας οι αναθέσεις του Δήμου Καλαμάτας;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μανώλης Μάκαρης
Κοινοποιησέ το

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήσαμε  ότι στις ακόλουθες δύο περιπτώσεις η δημοτική αρχή Καλαμάτας προχώρησε σε αναθέσεις –χωρίς διαγωνιστική διαδικασία- σε εταιρείες εκτός Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα:

1.για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση (επιχειρησιακός σχεδιασμός) με απόφαση δημάρχου έγινε απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία που εδρεύει στην Ζήρια Αχαΐας και ιδρύθηκε προ έτους.

  1. για την μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Μικρής Μαντίνειας έγινε προγραμματική σύμβαση (μέσω Περιφέρειας Πελοποννήσου) με την Αναπτυξιακή του Πάρνωνα στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχουν οι δήμοι Ευρώτα , Μονεμβασιάς, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας και όχι ο δήμος Καλαμάτας.

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν και δεν απαντήθηκαν από τη δημοτική αρχή είναι τα ακόλουθα:

1.γιατί δεν προτιμήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Δήμο;

2.γιατί δεν προτιμήθηκαν αντίστοιχες εταιρείες της Μεσσηνίας παρομοίου αντικειμένου(πχ Αναπτυξιακή Μεσσηνίας στην οποία μετέχει ο Δήμος Καλαμάτας);

Ειδικά για την ανάπλαση της Μικρής Μαντίνειας η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου Καλαμάτας αλλά και της τοπικής κοινότητας είναι ιδιαίτερα περιορισμένη αφού ο δήμος Καλαμάτας δεν μετέχει στο ΔΣ της Αναπτυξιακής του Πάρνωνα.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Μικρής Μαντίνειας είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και θα πρέπει να γίνει με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορίας και της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και σαφώς να συμπεριλάβει και την περιοχή έμπροσθεν του κληροδοτήματος Παναγιώταρου που θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ένα παραθάλασσιο πάρκο αναψυχής.

Μανώλης Μάκαρης


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Βασιλόπιτες εκοψαν οι τάξεις του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Σήμερα 15 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο 6ο Δημοτικό σχολείο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η καθιερωμένη κοπή πίτας, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται για τη μη διασπορά της πανδημίας.

Οι πρωτοχρονιάτικες πίτες μοιράστηκαν σε όλα τα τμήματα όλων των τάξεων του σχολείου και οι τυχεροί παρέλαβαν μια δωροεπιταγή.

Στο τέλος, οι δάσκαλοι του σχολείου έκοψαν και τη δική τους βασιλόπιτα.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ