Connect with us
biostalis

Ειδησεις απο Καλαματα

Μαντάς για αρχαία Υπαπαντής: «Χωρίς νέο σχέδιο, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση»

Avatar

Ανέβηκε

στις

Υπαπαντή
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Μαντάς για αρχαία Υπαπαντής: «Χωρίς νέο σχέδιο, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση» 3Είναι γεγονός ότι με αφορμή τον διαγωνισμό για το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων δημόσιος διάλογος σχετικά με την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων μνημείων της περιοχής.

Όποιος παρακολουθεί όσα γράφονται και συζητούνται στη δημόσια σφαίρα, εύκολα διαπιστώνει ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς, από το υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι τους επιστήμονες, αλλά και τους πολίτες, τοποθετούνται υπέρ της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω καταρχήν της προστασίας των αρχαίων ευρημάτων και ακολούθως της ανάδειξής τους, με σκοπό τη διασύνδεση της σύγχρονης πόλης της Καλαμάτας με την ιστορική πόλη των αρχαίων Φαρών.

 

Πέραν όμως των προθέσεων για την ανάδειξη των αρχαίων, βασικό ζητούμενο σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι ο τρόπος που αυτή η ανάδειξη θα επιτευχθεί, έτσι ώστε αφενός να υπάρξει μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, που δεν θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής, αλλά και αφετέρου να διασφαλιστεί ότι τα αρχαία προφυλάσσονται, εκτίθενται και συντηρούνται επαρκώς. Δυστυχώς αυτό το δεύτερο σημείο αποτελεί ίσως το πιο προβληματικό ζήτημα στη σημερινή συγκυρία. Κι αυτό διότι μέχρι σήμερα, δεν έχει εκπονηθεί και δεν έχει εγκριθεί κάποια μελέτη η οποία θα προδιαγράφει με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, τη μέθοδο διαφύλαξης των αρχαίων αυτών ευρημάτων. Η μόνη σχετική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση έγινε το 2010, κατά τη διαμόρφωση του πλαισίου του σημερινού διαγωνισμού, ωστόσο ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας της χώρας, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), την απέρριψε ως μη επαρκή, γνωμοδοτώντας υπέρ της κατάχωσης ως καλύτερης μεθόδου για τη διαφύλαξη των αρχαίων.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, είναι θετικές και χρήσιμες οι προθέσεις, οι δημόσιες τοποθετήσεις και οι απόψεις που εκφράζονται, ωστόσο χωρίς νέα δεδομένα και κυρίως χωρίς μία συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη προσέγγιση, η ανάδειξη των αρχαίων είναι φανερό ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

 

Για να αρθεί αυτή η συνθήκη, είναι απαραίτητο να υπάρξουν νέα στοιχεία που να επιτρέπουν την επαναφορά της αρχικής μελέτης, όπως αυτή υποβλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού το 2011 και περιελάμβανε την ανάδειξη μέρους αρχαίων καταλοίπων στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας με τοποθέτηση άθραυστου γυαλιού. Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι προδιαγραφές ενός νέου, σύγχρονου, κατάλληλου και ολοκληρωμένου τρόπου για την ανάδειξη, συντήρηση και έκθεση των αρχαίων αυτών και να διασφαλίζεται μέσω ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος, ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το έργο της ανάπλασης.

 

Πέραν των ανωτέρω, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι η αναζήτηση της ιστορίας της Καλαμάτας δεν εξαντλείται στα αρχαία της Υπαπαντής. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η αρχαία πόλη των Φαρών κατά κύριο λόγο δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε γύρω από το Κάστρο της Καλαμάτας. Χθες η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων έδωσε μια νέα προοπτική, όσον αφορά στη διασύνδεση της Καλαμάτας με την ιστορία της. Επί της ουσίας εκδήλωσε τη θετική στάση του υπουργείου απέναντι σε μια συστηματική αρχαιολογική έρευνα στο Κάστρο. Μια έρευνα η οποία με τη συμμετοχή και συνδρομή τόσο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, όσο και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα βασίζεται σε επιστημονικά και ιστορικά κριτήρια και όχι σε τυχαία ευρήματα, και με αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσει τελικά μια πιο δόκιμη προσέγγιση για την έρευνα και ανάδειξη της ιστορίας της πόλης.

 

Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι οι προοπτικές που έχουμε μπροστά μας είναι ποικίλες και πολυδιάστατες. Με σύνεση και νηφαλιότητα, οφείλουμε να ακούσουμε τους ειδικούς και να τους επιτρέψουμε να μας υποδείξουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί στη βάση ενός ρεαλιστικού σχεδίου, το οποίο θα κληθούμε στη συνέχεια όλοι μας να στηρίξουμε.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Κουμπαράς Αλληλεγγύης για την μικρή Αναστασία από τον Ευκλή Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κουμπαράς Αλληλεγγύης για την μικρή Αναστασία από τον Ευκλή Καλαμάτας 10
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Η διοίκηση του συλλόγου, η πρόεδρος Ελένη Οικονομοπούλου και οι πεζοπόροι μας ενημερώνουν:
Μαντάς για αρχαία Υπαπαντής: «Χωρίς νέο σχέδιο, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση» 11* Την μικρή Αναστασία την γνωρίσαμε το 2017, όπου μαζί με τους γονείς της συμμετείχαν στην ορειβατική ανάβαση στον Άγιο Γεώργιο της Αρτεμισίας. Την ημέρα εκείνη παρ΄ όλο τον βροχερό καιρό, η μικρή μας πεζοπόρος αντεπεξήλθε τέλεια και έφτασε κατενθουσιασμένη στην κορυφή !
* Ακολούθησαν κι άλλες εξορμήσεις όπως στο Μαίναλο, όπως στην πρόσφατη, το 2020, εξόρμηση στον Αρκαδικό ποταμό κ.ά.
* Όλοι εμείς οι πεζοπόροι και οι ορειβάτες του ”Ευκλή”, θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου, να βοηθήσουμε, να ξεπεράσει την περιπέτεια της υγείας της.
* Για τον σκοπό αυτό θα έχουμε στις εξορμήσεις μας ”ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ” και θα φροντίσουμε, να μαζέψουμε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, ευχόμενοι τα καλύτερα για την Αναστασία μας.
Τον σφραγισμένο κουμπαρά μας, θα τον παραδώσουμε στους γονείς της μικρής μας φίλης Αναστασίας, Ηλία Τριανταφυλλάκη και Ξένια Πρεζεράκου στα γραφεία του συλλόγου μας.
__ Ο διευθυντής του 8ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας κος Αντώνης Ρούσσος αναφέρει:
<< Η μικρή Αναστασία 7 ετών, μαθήτρια της Β΄  τάξης, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να χειρουργηθεί στον εγκέφαλο στις Η.Π.Α.
Για την δύσκολη αυτή επέμβαση απαιτείται το ποσό των 700.000 ευρώ.
Η οικογένεια της μικρής, αλλά και εμείς οι δάσκαλοι του σχολείου, κάνουμε έκκληση για οικονομική βοήθεια. >>
Μαντάς για αρχαία Υπαπαντής: «Χωρίς νέο σχέδιο, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση» 12


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Η Καλαμάτα έστειλε το δικό της μήνυμα «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η Καλαμάτα έστειλε το δικό της μήνυμα «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» 13
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Έχοντας ως κεντρικό άξονα το μήνυμα ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί», πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, εκδήλωση στο πλαίσιο της 14ης «Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε 34 μεγάλες  πόλεις της Ελλάδας από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», και η δράση της Καλαμάτας έγινε με τη συνεργασία του Δήμου.

Μαντάς για αρχαία Υπαπαντής: «Χωρίς νέο σχέδιο, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση» 14Μέσω της δράσης, που πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των κανόνων και των μέτρων ασφαλείας, οι διοργανωτές θέλησαν να περάσουν το μήνυμα – προτροπή στις παρέες, να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό εκείνη τη βραδιά και θα αναλάβει τον ρόλο του «οδηγού της παρέας»!

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ένα μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς όλους, ώστε, να σωθούν ζωές, αφού τα θανατηφόρα τροχαία είναι μια μάστιγα που πρέπει να σταματήσει.

Μαντάς για αρχαία Υπαπαντής: «Χωρίς νέο σχέδιο, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση» 15Στην Καλαμάτα η δράση υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και με την υποστήριξη-συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Φάος», του Ι.Ι.Ε.Κ ΟΡΙΖΩΝ, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά κι άλλων φορέων.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Ολοκληρώθηκε το πρώτο πάρκο τσέπης στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ολοκληρώθηκε το πρώτο πάρκο τσέπης στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 16
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Το πρώτο πάρκο τσέπης επί της Νέδοντος ολοκληρώθηκε και ήδη εκκίνησαν οι εργασίες για τη δεύτερη παρέμβαση σε άλλο σημείο της πόλης, επί της Ασκληπιού, έναντι του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμος Καλαμάτας φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο δίκτυο πάρκων τσέπης κι όχι με μεμονωμένες παρεμβάσεις.

Τα πάρκα τσέπης αποτελούν χώρους που έχουν στόχο να δώσουν ανάσα δροσιάς σε γειτονιές της πόλης και ταυτόχρονα ένα χρώμα σε πυκνοδομημένες περιοχές.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε ανακοινώσει ότι ήδη έχουν καταγραφεί αρκετά σημεία σε διάφορες περιοχές της πόλης, προκειμένου να μετατραπούν σε πάρκα τσέπης – σημεία συνάντησης, έχοντας συγκεκριμένο χαρακτήρα και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω πάρκα είναι ανοιχτοί χώροι, με πρόσβαση στο κοινό, που συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών που δημιουργούνται  και στοχεύουν στην επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

1ο ΠΑΡΚΟ ΤΣΕΠΗΣ (πάρκινγκ Νέδοντος)

Η υλοποίηση των έργων γίνεται από συνεργεία αυτεπιστασίας των Διευθύνσεων Τεχνικών & Γεωτεχνικών Υπηρεσιών υπό την επίβλεψη των Αντιδημάρχων Γ. Μπάκα και Δ. Μαστραγγελόπουλου, ενώ το σχεδιασμό του εγχειρήματος των πάρκων τσέπης στην πόλη μας έχει αναλάβει ο πολιτικός μηχανικός Β. Κουτραφούρης ,ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου.

νεδοντος

Το πρώτο πάρκο τσέπης δημιουργήθηκε σε χώρο 370 τ.μ. περίπου.

Τοποθετήθηκαν σημεία και διάδρομοι κίνησης από ανοιχτόχρωμο δάπεδο. Υλοποιήθηκαν διαστάσεις τέτοιες που να επιτρέπουν την απρόσκοπτη χρήση του πάρκου τσέπης από ΑΜΕΑ. Επιτεύχθηκε λειτουργική σύνδεση με τον ποδηλατόδρομο, ενώ τοποθετήθηκε αστικός εξοπλισμός (παγκάκια από φυσικό υλικό (ξυλεία), επιπρόσθετα φωτιστικά σώματα -led- μεσαίου ύψους για τον τοπικό φωτισμό του σημείου παρέμβασης, καλαθάκια απορριμμάτων).

Επίσης στο σημείο υπήρξε εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου και κατάλληλη φύτευση με χαμηλά και υψηλά δέντρα (κ.ά.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η σκίαση και ο δροσισμός των χώρων με φυσικό τρόπο.

121828556 807265460057665 8624379756256188790 n

2ο ΠΑΡΚΟ ΤΣΕΠΗΣ (Ασκληπιού)

Άμεσα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου οι εργασίες για τη δημιουργία του 2ου πάρκου τσέπης – σημείου συνάντησης, επί της οδού Ασκληπιού, έναντι του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

122069299 683174162307559 7334867775217847191 n


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ