Connect with us

Μεσσηνία

Λάβρος ο Χάρης Βγενής κατά Π. Νίκα για την τουριστική έκθεση στην Καλαμάτα!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Λάβρος ο Χάρης Βγενής κατά Π. Νίκα για την τουριστική έκθεση στην Καλαμάτα! 1

Λάβρος ο Χάρης Βγενής κατά Π. Νίκα για την τουριστική έκθεση στην Καλαμάτα!

Ως μια κοστοβόρα εκδήλωση εν καιρώ κρίσης, χαρακτήρισε πρόσφατα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, την έκθεση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων “Alte Peloponnese”, η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο κ. Νίκας είχε παρουσιαστεί ιδιαίτερα επικριτικός λέγοντας μεταξύ άλλων στο «BEST TV»: «Η εκδήλωση, η οποία διάβασα σήμερα σε ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας, θα στοιχίσει 104 χιλιάδες ευρώ σε εποχές φτώχειας, σε εποχές δυσκολίας. Ερχόμαστε στο παρά πέντε πριν από τις εκλογές – 70 ημέρες πριν από τις εκλογές – και πετάμε όλα αυτά τα χρήματα μέσω Αναπτυξιακής, για να μην ελέγχεται μέσω Διαύγειας, και στήνουμε μια εκδήλωση – σας το λέω ευθέως – για να εξυπηρετήσουμε γνωστούς και φίλους. Να ψηφοθηρήσουμε!
Τίποτε άλλο. Περί τέτοιας εκδηλώσεως πρόκειται!»

Λάβρος ο Χάρης Βγενής κατά Π. Νίκα για την τουριστική έκθεση στην Καλαμάτα! 2

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ ΠΑΝ. ΝΙΚΑ
Η επικριτική στάση και τα λόγια του δημάρχου για την πρώτη αυτή Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τουρισμού Ειδικών Ενδιαφερόντων θα πραγματοποιηθεί 19 με 21 Απριλίου στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα με την συμμετοχή 60 και πλέον εκθετών απ’ όλη την Πελοπόννησο, δεν έμειναν ασχολίαστα!
Οι διοργανωτές, λοιπόν, δια στόματος Χάρη Βγενή με την ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξης Τύπου εν όψει της έκθεσης «Alte Peloponnese», έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις απευθύνοντας βολές κατά του δημάρχου και της γενικότερης στάσης του η οποία, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ήταν εξ αρχής αρνητική, αφού πριν λίγο καιρό η απάντηση του Δήμου Καλαμάτας στο αίτημα των διοργανωτών να διαθέσει είτε την κεντρική πλατεία είτε έναν χώρο στο Λιμάνι ήταν αρνητική. (Οι χώροι που ζητήθηκαν με έγγραφο αίτημα τον περασμένο Δεκέμβριο και τέθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας). Εν τέλει η έκθεση θα διοργανωθεί στον περιβάλλοντα χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στην πλατεία «Παν.Φωτέα».

«Ως δημότης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και επαγγελματίας του τουρισμού θέλω να δηλώσω τη λύπη μου για τις παρωχημένες δηλώσεις του κου Νίκα, όσον αφορά την έκθεση. Με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ανέφερε ο κ. Νίκας ότι το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας αποτελεί το 2,6% των εισοδημάτων μας.

● Ποιος τον εμπόδισε 13 ολόκληρα χρόνια να κάνει ενέργειες για την αύξηση αυτού του ποσοστού;
● Βρισκόμαστε στο λιμάνι, γιατί πριν και μετά την πετυχημένη διοίκηση του ΔΛΤΚ είχαμε 5-6 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, φτάσαμε τις 37 και γυρίσαμε πάλι στις 5-6.
Απαντήσεις του τύπου προβλήματα με τον τουρισμό, καταρρίπτει ο αριθμός των αφίξεων στο Ναύπλιο, για να μην μιλήσω για το Ανατολικό Αιγαίο!
● Σε τί θα πείραζε να γινόταν η έκθεση στον χώρο της κεντρικής προκυμαίας μια περίοδο κατά την οποία θα δίναμε οικονομική ανάσα στα μαγαζιά της παραλιακής;

Για να μην πω ότι, θα διπλασιάζαμε σχεδόν τον αριθμό των εκθετών γιατί θα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε για λίγες ημέρες πολλά από τα επαγγελματικά σκάφη, τα οποία σε ένα μήνα θα βρίσκονται στη μεγάλη κλαδική έκθεσή τους, στο Ναύπλιο!

Ακούσαμε δηλώσεις περί «φίλων και κολλητών». Εάν κάποιοι κρίνονται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτοί – παλαιοκομματικά και πίσω από κλειστές πόρτες και θεωρούν ότι το σύνολο των επαγγελματικών της Πελοποννήσου, όπως επίσης οι θεσμικοί φορείς οι οποίοι τους εκπροσωπούν, όπως όλα τα Επιμελητήρια, οι Ενώσεις Καταλυματιών και Ξενοδόχων λειτουργούν έτσι – πάει να πει ότι δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί η κοινότητα του τουρισμού!

Ακούσαμε επίσης να στρέφεται κατά του brand name «Μυθική Πελοπόννησος», μη γνωρίζοντας ότι μόνο ένα έχουμε όλοι μαζί ένα συγκεκριμένο προϊόν τουρισμού μπορούμε να επιβιώσουμε στη παγκόσμια αγορά του τουρισμού! Να του το πούμε με το πιο τρανό παράδειγμα: του παγκόσμιου αναψυκτικού στο κόκκινο κουτάκι ότι, από τότε που ανακαλύφθηκε έως και σήμερα δεν έχει αλλάξει ούτε όνομα ούτε έχει κάνει σχεδιαστικές αποκλίσεις μακριά από το αρχικό σχέδιο και οι διαφημιστικές καμπάνιες του, κάθε χρόνο είναι από τις πιο ακριβές στην αντίστοιχη αγορά!

Λάβρος ο Χάρης Βγενής κατά Π. Νίκα για την τουριστική έκθεση στην Καλαμάτα! 3

Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τα μαγαζιά του λιμανιού και της παραλίας, τα οποία θέλαμε με τον πιο φυσικό τρόπο να τα στηρίξουμε τώρα που δοκιμάζονται οικονομικά, πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα γι’ αυτά.
Να κλείσω λέγοντας ότι, όλοι εμείς, αντίθετα με ανθρώπους τους οποίους διακατέχουν εγωιστικά συναισθήματα, παρωχημένες αντιλήψεις, απειρία επάνω στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, απειρία γύρω από το επιχειρείν -καθότι κρατικοδίαιτοι μια ζωή – παντελής άγνοια για τα προβλήματα των εξειδικευμένων επαγγελματιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα βρισκόμαστε στην έκθεση, θα δημιουργήσουμε ελκυστικά πακέτα διακοπών, συνεργασίας, δραστηριότητες, διαμονή και διατροφή, και αποδεικνύοντας το πνεύμα φιλοξενίας του Έλληνα, θα αποστείλουμε προσκλήσεις και σε όσους στήριξαν τη δημιουργία αυτής της έκθεσης –τους οποίους ευχαριστούμε – αλλά και σε όσους την πολέμησαν ή τη πολεμούν μέχρι και σήμερα!

Γιατί για εμάς τουρισμός σημαίνει σύμπραξη, δημιουργία εμπειριών, κοινή πορεία. Εύχομαι να το αντιληφθούν και όλοι όσοι αδυνατούν, αλλιώς το χρονοντούλαπο της ιστορίας έχει μια θέση γι’ αυτούς!»

Σ.Τρ.

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 12

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 13

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 16

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 17

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 18

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ