Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Γιώργος Σπυρόπουλος: Kραυγή αγωνίας… για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης

Ανέβηκε

στις

Γιώργος Σπυρόπουλος: Kραυγή αγωνίας... για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μεσσήνης, κ. Γιώργος Σπυρόπουλος, σχολιάζει τις δηλώσεις του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη στο διαδικτυακό κανάλι του MessiniaView στο youtube, όπως επίσης δεσμεύεται και ως επόμενη Δημοτική Αρχή για την επίλυση σοβαρών θεμάτων που αναφέρονται στο βίντεο από τον πλέον ειδικό για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Kραυγή αγωνίας…

“Άστραψε και βρόντηξε” ο Πέτρος Θέμελης, ο αρχαιολόγος του οποίου το όνομα είναι πια απόλυτα συνυφασμένο με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MessiniaView* στις 4/6/2022 (αλλά και σε σχετική ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης) “δήλωσε” βαθύτατα προβληματισμένος για την διακοπή κάθε είδους  εργασιών στον εν λόγω χώρο.

Απογοητευμένος  από τη στάση των ιθυνόντων τόσο της Περιφέρειας όσο και αυτών του Νομού και του Δήμου Μεσσήνης (τονίζοντας με έντονα και μελανά χρώματα την απραξία και τις δίχως αντίκρισμα υποσχέσεις τους!), αναρωτιέται μήπως χρειάζεται να καταφύγει στην αναζήτηση χρησμού, προκειμένου να μάθει τι μέλλει γενέσθαι, για αυτονόητα πράγματα. Με δεδομένη την μοναδικότητα του χώρου και την δυνατότητα  τεράστιας προσφοράς του στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, αναρωτιέται πώς μετά από συνεχείς εκκλήσεις κανείς δεν καταλαβαίνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μεγάλου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων, προκειμένου οι επισκέπτες να μην αγανακτούν.

Εντυπωσιάζεται από την αναβλητικότητα βελτίωσης – αποκατάστασης του οδοστρώματος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και από την έλλειψη των σωστών οδοδεικτών, προκειμένου η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο να μην αποτελεί “γόρδιο δεσμό” για τον επισκέπτη. Εκπλήσσεται δυσάρεστα από την αδιαφορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου Μεσσήνης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ενώ θα έπρεπε να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση, ανέχονται την υποβάθμιση ενός “χρυσορυχείου” της περιοχής τους.

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Όχι άλλα λόγια δίχως αντίκρισμα, ήρθε η ώρα για πράξεις!!! Εδώ και τώρα υλοποίηση προτάσεων που καθιστούν το μοναδικό αυτό μνημείο εύκολα προσβάσιμο και λειτουργικό, όπως άλλωστε αρμόζει σε έναν χώρο τα οφέλη του οποίου είναι πολλαπλά για την πολιτιστική αλλά και οικονομική ανάταση της περιοχής.

Αξιώνουμε  και δεσμευόμαστε, ως η επόμενη Δημοτική Αρχή για:

  • Διαπλάτυνση και ηλεκτροφωτισμό του υπάρχοντος, απαράδεκτου, οδικού δικτύου προκειμένου εκτός από τους επισκέπτες να εξυπηρετεί καθημερινά και τις ανάγκες των ντόπιων κατοίκων.
  • Παράκαμψη στο ύψος της Αρσινόης.
  • Δημιουργία μεγάλου χώρου στάθμευσης στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
  • Δημιουργία νέου μουσείου εντός του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η “ολότητα” και η “συνολικότητα” των μνημείων – ευρημάτων.
  • Δημιουργία ενός πρωτοποριακού ψηφιακού μουσείου (στη Μεσσήνη) που θα δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης όλων των “δράσεων” που ο αρχαιολογικός χώρος προσέφερε στους κατοίκους του, πολλά χρόνια πριν.
  • Η αλυσίδα αδιαφορίας και απραξίας για την Αρχαία Μεσσήνη: Τοπικής Κοινότητας – Δήμου Μεσσήνης – Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρέπει να σπάσει. Έχουμε εξ αρχής δηλώσει ότι για εμάς η ανάπτυξη συνοψίζεται στο τρίπτυχο της στήριξης, ανάδειξης και αξιοποίησης: του Παραλιακού μας μετώπου / της Αρχαίας Μεσσήνης / και του Πρωτογενή μας τομέα (αγροτικά).

Το παρελθόν μας είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Με όσο μεγαλύτερο σεβασμό  το αντιμετωπίζουμε τόσο πιο “ανταποδοτικό” θα γίνεται!!!

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ