Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 2024

Ανέβηκε

στις

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 2024 11
Κοινοποιησέ το

Πρεμιέρα έκανε σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου, το «11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 2024», στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, που ήταν γεμάτο από μαθητές. Το φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στοχεύει στην προώθηση της ενεργής συμμετοχής της νεολαίας στο αρχαίο δράμα και την εμπέδωση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, προσφέροντας θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 2024 12

Η εναρκτήρια εκδήλωση επικεντρώθηκε σε ένα εικαστικό αφιέρωμα στη μνήμη του Αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη και τη σημασία του έργου του για την Αρχαία Μεσσήνη. Το πρόγραμμα συνδύασε εικαστικές και θεατρικές τέχνες, προάγοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού. Πέντε νεαροί ανέγνωσαν ένα ποίημα του Πέτρου Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη, ενώ η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, εμπλούτισε το αφιέρωμα με ορχηστρικές συνθέσεις σε αρχαιοελληνικούς ρυθμούς, πλαισιώνοντας την απαγγελία αρχαιοελληνικών ύμνων.

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 2024 13

Την τελετή έναρξης ακολούθησε η παράσταση “Ιχνευτές” του Σοφοκλή, από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας. Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες και τους θεατές, τονίζοντας ότι η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση σε διεθνές επίπεδο. Ευχαρίστησε στη συνέχεια συνεργάτες, εθελοντές και χορηγούς για την υποστήριξη στο φεστιβάλ. Χαιρετισμό, επίσης απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας,  Στάθης  Αναστασόπουλος εκ μέρους του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και η κ. Τσουλάκου Μαίρη, εκπροσωπώντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

 

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 2024 14

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ παρευρέθησαν οι: Κώστας Ξηρογιάννης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτριος Αθανασακόπουλος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μπεσσής Αντιδήμαρχος Πολιτισμού,   Νίκος Ξενογιάννης Αντιδήμαρχος καθημερινότητας και η Ελένη Τσέλιου Αντιδήμαρχος Παιδείας. Επιπροσθέτως, τις θεατρικές ομάδες τίμησαν με την παρουσία τους οι Κώστας Γεωργακόπουλος- Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας στο Δ.Σ., Αναστάσιος Παυλόπουλος- Δημοτικός Σύμβουλος Μεσσήνης, Δώρα Βαρανάκη – Πρόεδρος Κοινότητας Μεσσήνης, Κωνσταντίνος Πανούσης – Πρόεδρος Κοινότητας Αρχαίας Μεσσήνης,  Πέτρος Σγούρος- Πρόεδρος Κοινότητας Αρσινόης, Γιώργος Δαβίλλας- τέως εντεταλμένος Δήμου Μεσσήνης σε πολιτιστικά θέματα, ο Παναγιώτης Μπαζίγος Γραμματέας Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, και Γιώργος Δούβαλης- Κοινοτικός Σύμβουλος Μεσσήνης.

Την παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένων του 13ου Δημοτικού Σχολείου, του 15ου Νηπιαγωγείου, καθώς και του 1ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου. Επίσης, στην παράσταση παρευρέθηκαν μαθητές από το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, καθώς και γονείς, εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων και φορέων, εθελοντές κ.α.,  αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον και τη σημασία της εκδήλωσης για την τοπική κοινωνία.

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 2024 15

Μετά τη λήξη της παράστασης, όλοι οι συντελεστές λάβανε αναμνηστικά δίπλωμα από τον δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ελένη Τσέλιου, και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παναγιώτη Μπεσσή.

Αύριο, Πέμπτη 11 Απριλίου, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει την παράσταση “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, με τη συμμετοχή του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης.

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 2024 16

Συντελεστές Παράστασης “Ιχνευτές” του Σοφοκλή, από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.

Σκηνοθεσία: Γιαννουλάτου Πανωραία,  Ζέρβα Μερόπη, Κορωναίου Παναγιώτα  (με την πολύτιμη συνδρομή της συναδέλφου Σοφίας Τσιρώνη).

Κουστούμια: Γιαννουλάτου Πανωραία,  Ζέρβα Μερόπη, Κορωναίου Παναγιώτα.

Μουσική επένδυση: Χαλβαντζής Βασίλειος .

Ηθοποιοί :

Ερμής Σταύρακας: Απόλλωνας

Χρυσοβαλάντης Δαρδαμάνης: Ερμής

Χρυσαυγή Φωτιάδου:  Κυλλήνη

Ανδρονίκη Παπαμιχαήλ Παππά: Σίληνος

Σάτυροι:

Σταύρος Απέργης, Ζώνιου Βίκη, Λυδία Εξάρχου, Ελευθερία Ευαγγέλου, Γεωργία Καζαντζίδη, Λυδία Κυριαζή, Λυδία Λάλου, Μελίτα Πετσάλη, Αγάπη Σκεπετάρη, Αναστασία Σύκου, Θανάσης Χήτος.

Νύμφη του Δάσους:

Δανάη Καρασαβόγλου.

Μουσικοί:

Φαίη Ποϊκλη και Γεωργία Καρανίκα: λαούτο.

Δήμητρα Καρανίκα: Βιολή.

Ειρήνη Σόφη: νταούλι.

Χαράλαμπος Καλαμπόγιας: τρομπέτα και τραγούδι.

Δανάη Καρασαβόγλου: φλαουτο.

Μαίρη Κορωναίου, Σπυρένα Οικονόμου, Ζωή Παγούρα: τραγούδι και άλλοι ήχοι.

Εικαστικοί:

Μαίρη Κορωναίου, Σπυρένα Οικονόμου, Ζωή Παγούρα

Μουσική Επένδυση:

Βασίλειος Χαλβάντζης

 Συγγραφή των στίχων του τραγουδιού  του τέλους:

Μερόπη Ζέρβα και Ανδρονίκη Παπαμιχαήλ- Παππά.

Σκεύη:

Ανδριάνα Θέμου

Γενικών Καθηκόντων:

Μάνθος Κώτσης.

 

Εικαστικό αφιέρωμα στη μνήμη του Αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη

 

Παρουσίαση: «Η χαρά του παιδιού – Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης»

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Αγγελοπούλου, Γιώργος Μουνδρουλέας

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ