Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Χρυσό για τις SONORAE που μάγεψαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών ΙΝΕRKULTUR

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Χρυσό για τις SONORAE που μάγεψαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών ΙΝΕRKULTUR 1

Χρυσό για τις SONORAE που μάγεψαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών ΙΝΕRKULTUR

Λίγα λόγια για τη Χορωδία Ομοίων Φωνών SONORAE του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας που έκανε περήφανη την πόλη μας, συμμετέχοντας με μεγάλη επιτυχία στο 3o Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας INTERKULTUR που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου, μαζί με 38 χορωδίες από 14 χώρες.

Χρυσό για τις SONORAE που μάγεψαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών ΙΝΕRKULTUR 2

ΠΟΤΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ

Η Χορωδία SONORAE του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με υπεύθυνη για τη διδασκαλία και τη διεύθυνση την καθηγήτρια του σχολείου Κατερίνα Τσίτσα και τον καθηγητή και πιανίστα Γιάννη Σιψάκο στην πιανιστική συνοδεία. Είναι γυναικεία χορωδία που αποτελείται από μαθήτριες του Λυκείου. Τον Οκτώβριο του 2018 (ενόψει του διαγωνισμού) συμπεριλήφθηκε και ένας μικρός αριθμός επιλεγμένων μαθητριών από το γυμνάσιο.

ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΤΗΣ SONORAE

Το ρεπερτόριο της SONORAE ποικίλλει, καθώς η Χορωδία έχει ερμηνεύσει αναγεννησιακά, κλασικά, ισπανικά, αγγλικά, εβραϊκά, ελληνικά, μουσικά και σύγχρονα κομμάτια. Έχει επίσης συνεργαστεί με την ορχήστρα του σχολείου, με μικρότερα ενόργανα σύνολα, με σύνολο κρουστών, και με μοντέρνο σχήμα. Επιπλέον συμμετείχε στην 25η Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής το Σάββατο του Λαζάρου 2019 στον Ιερό ναό Ταξιαρχών Καλαμάτας αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, δίπλα στη βραβευμένη χορωδία Rosarte με μαέστρο την καταξιωμένη Ρόζη Μαστροσάββα.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

 

Οι μαθήτριες που αποτελούν τη Χορωδία SONORAE είναι οι εξής: Αγγελή Ζωή, Ασημακοπούλου Βανέσσα, Ασημακοπούλου Κλειώ, Βασιλειάδη Κυριακή, Βουγιουκλή Γαλήνη, Γεωργαντά Μαριάννα, Γκότση Πένυ, Δημητροπούλου Άννα-Μαρία, Καζάκου Ευτυχία, Κακλαμάνου Χαρά, Κακούρου Μαρία, Καράμπελα Αφροδίτη, Κάργα Εύα, Κάρτσωνα Κική, Κατσιρέα Σοφία, Κιούλου Κων/να, Κοντοράβδη Βασιλική, Κουδούνη Βασούλα, Κουμανάκου Ευρυδίκη, Κουτίβα Ηλιάνα, Κυριακουλάκου Βάλια, Κωνσταντινίδου Μελίντα, Μαράντου Σοφία, Μάρκοβα Μαρία, Μαυρίκη Δέσποινα, Μηλίτση Άλκηστη Μητσέα Ευτυχία, Μπαλίκου Άννα, Μπούζα Αφροδίτη, Νικολοπούλου Ευγενία, Πανταζή Ελένη Πετροπουλέα Μαριέτα, Πετροπούλου Βασιλίνα, Πιφέα Αφροδίτη, Πράσινου Σταυρούλα, Σκαφιδά Άννα, Σπηλιάδη Λυδία, Τριανταφυλλοπούλου Κων/να, Τσίρου Αγάπη, Τσίτουρα Λίνα, Τσότρα Μαρτασώ.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ Η ΧΟΡΩΔΙΑ

Η Χορωδία διαγωνίστηκε με τα εξής κομμάτια:

  1. DAYS OF BEAUTY (με συνοδεία πιάνου) Ola Gjeilo
  2. ΣΤΑ ΝΗΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (a capella) Νίκος Τσότρας

(1η εκτέλεση)

  1. CANTATE DOMINO (a capella) Rupert Lang

  1. DUETTO BUFFO DI DUE GATTI (με συνοδεία πιάνου) Gioacchino Rossini

(σκηνική δράση)

Στον τελικό παρουσίασε τα εξής κομμάτια:

 

  1. SZELLO ZUG (a capella) Lajos Bardos

  1. THE WORD WAS GOD (a capella) Rosephanye Powell

ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας είναι ένα δημόσιο γυμνάσιο και λύκειο, όπου, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, διδάσκονται και μαθήματα μουσικής. Έτσι, οι πρόβες του Συνόλου της Χορωδίας «SONORAE» πραγματοποιούνται μόνο μια φορά την εβδομάδα μέσα στο σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Προκειμένου, ωστόσο, να επιτευχθεί ένας τόσο υψηλός στόχος και προκειμένου να μπορέσουν οι μαθήτριες να ανταποκριθούν σε ένα θεσμό υψηλών απαιτήσεων όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Interkultur, προσετίθεντο πρόβες και Σαββατοκύριακα ενώ τα κορίτσια αφιέρωσαν για το σκοπό αυτό και μέρος από τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ H ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ SONORAE ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ INTERKULTUR

Η Χορωδία στο διαγωνισμό της INTERKULTUR  2019 διαγωνίστηκε στην κατηγορία G2 – νεανικές χορωδίες ομοίων φωνών. Η διεθνής επιτροπή αποτελούνταν από τους Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου (Ελλάδα) Μαίρη Κωνσταντινίδου (Ελλάδα), Luvien Posman (Βέλγιο), Külli Kiivet (Εσθονία), Baoping Ren (Κίνα). Βγήκε πρώτη στην κατηγορία της με βαθμό 26,09 και απέσπασε το χρυσό βραβείο κατηγορίας VI. Ο βαθμός ήταν ο 3ος υψηλότερος σε όλο το διαγωνισμό, στον δε τελικό ήταν η μόνη ελληνική χορωδία και η μόνη νεανική χορωδία που παρουσιάστηκε για το Μεγάλο Βραβείο!

 

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ KAI MAEΣΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΤΣΑ

Η επιτροπή αποφάσισε επίσης να απονείμει και ένα ειδικό βραβείο στη μαέστρο της χορωδίας και καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «για την εξαιρετική και ενθαρρυντική δουλειά με νέους τραγουδιστές για την άριστη μουσική ανάπτυξη» (for the outstanding and motivating work with young singers for excellent musical development). Πρόκειται για ένα βραβείο που απονέμεται για πρώτη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό και για το λόγο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αναδεικνύει την παιδαγωγική προσφορά της εκπαιδευτικού.

Χρυσό για τις SONORAE που μάγεψαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών ΙΝΕRKULTUR 3

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

H SONORAE με βάση την επίδοσή της κρίθηκε κατάλληλη για τις ακόλουθες σημαντικές εκδηλώσεις της INTERKULTUR μέσα στα επόμενα 5 χρόνια: Παιχνίδια Παγκόσμιων Χορωδιών – Ο Διαγωνισμός Πρωταθλητών. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορωδιών – Ο Γύρος των Πρωταθλητών Μεγάλο βραβείο χορωδιακής μουσικής (The choir has qualified to perform at the following INTERKULTUR major Events within the next 5 years: World Choir Games–The Champions Competition; World Choir Championships–The Champions Round; Grand Prix of Choral Music)

 

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

“Συναρπαστική εμπειρία!”… “η μουσική συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε άτομα που δεν περιμένουν ποτέ να ξανασυναντηθούν” … “γνωρίσαμε άτομα από όλο τον κόσμο με την ίδια τρέλα με εμάς για το τραγούδι!”… “συγκλονιστικές στιγμές”… “οι πιο υπέροχες 5 ημέρες!!!” … “ανεβαίνοντας στη σκηνή οι σκέψεις λιγοστεύουν και αρχίζει η μουσική …Ο χρόνος πάνω στη σκηνή λίγος αλλά το χειροκρότημα ατελείωτο… κατεβαίνουμε από τη σκηνή και το ενδιαφέρον ή η αγωνία για το αποτέλεσμα περιορίζεται ή εξαλείφεται γιατί τη θέση τους έχει πάρει η ικανοποίηση και η συγκίνηση που διαγράφεται στα βλέμματα όλης της ομάδας” … “μας σταματούν στο δρόμο και μας μιλάνε για τις γάτες!” … “άγχος και κούραση στις πολλές πρόβες, αλλά γέλια και δάκρυα χαράς μετά την παρουσίασή μας” … “Sonorae: μια λέξη, χίλιες εμπειρίες!!!”…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θερμές ευχαριστίες απευθύνει η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου “SONORAE” σε όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Πιο συγκεκριμένα στον Δήμαρχο Καλαμάτας , τον πολιτιστικό οργανισμό Φάρις, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, στην καθηγήτρια μονωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Ρόζα Πουλημένου, στην κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Δρ. Κατερίνα Βασιλάκη, λέκτορα στο Παν/μιο DUNDEE (U.K.), στην σοπράνο και καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Χριστίνα Γιαννακοπούλου, στην Άννα Μαρία Νταβουντιάν (ενδυμασίες).

Επίσης ευχαριστίες απευθύνει και στους: Ασφάλειες Κουρής – Σούπερ Μάρκετ Μουργής – ΑΛΑΓΟΝΙΑ (ξύλινα καταλύματα) – Αρτοποιία Φραγγέας – Βάνα Παναγιωτοπούλου (κοσμήματα)  και τέλος στην Fame Dance Academy.

Χρυσό για τις SONORAE που μάγεψαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών ΙΝΕRKULTUR 4

Χρυσό για τις SONORAE που μάγεψαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών ΙΝΕRKULTUR

Ειδησεις απο Καλαματα

Άμεση ενίσχυση του πολιτισμού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Νίκος Χριστόπουλος

Νίκος Χριστόπουλος για ενίσχυση του πολιτισμού

Η τριετής χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, από τον τέως υπουργό Αλέξη Χαρίτση, με 1,2 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσε σημαντική παράμετρο για την βιωσιμότητά του και οικονομική ανάσα για τον Δήμο Καλαμάτας, ενώ παράλληλα προσέφερε την ευχέρεια της έγκαιρης προετοιμασίας και της διεξαγωγής του σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ασφαλώς και η ανακοίνωση της απόφασης για τη διοργάνωση και του φετινού φεστιβάλ χορού αποτελεί ενθαρρυντικό νέο, έστω και με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 90 000€. Ωστόσο πρόκειται για την αισίως τρίτη συνεχόμενη χρηματοδότηση των 400 000€, μετά από την οποία πιθανόν ελλοχεύει ο κίνδυνος της οικονομικής αβεβαιότητας, εάν δεν εξασφαλιστεί η ανανέωση της κρατικής επιχορήγησης για την επόμενη τριετία. Σε αυτό το σημείο είναι ανησυχητική η αδράνεια που εμφατικά παρουσιάζεται από τη νέα δημοτική αρχή, ενώ θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός της στόχος. Πόσο μάλλον, αν ληφθεί υπ’ όψιν η απροσδόκητη στάση της επίσης νέας περιφερειακής αρχής, καθώς στο παρελθόν ο νυν Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ως Δήμαρχος Καλαμάτας, στηλίτευε δικαίως την απουσία της Περιφέρειας εφόσον το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ως η μοναδική καλλιτεχνική εκδήλωση με έντονη πολιτισμική εξωστρέφεια παρείχε το ανάλογο κύρος στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο. Παραδόξως, το φεστιβάλ χορού δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις των πολιτιστικών επιχορηγήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έτος 2020!

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός αποτελούν τους σημαντικότερους, και αλληλένδετους, πυλώνες αειφόρου ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες που επιλέγουν να επενδύσουν πόρους στην προβολή τους. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κινητοποιούν μια σειρά επιχειρήσεων και εργαζομένων και διατηρούνται οι θέσεις απασχόλησης. Συμβάλλουν σημαντικά στην δημιουργική ενασχόληση των νέων ανθρώπων, παράγουν καινοτομίες λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Συνεπώς είναι προφανής και επιτακτική η ανάγκη-όσο ποτέ άλλοτε-στήριξης των πολιτιστικών φορέων της πόλης, (όπως η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, το διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου, οι Διεθνείς Ημέρες Μουσικής, το Διεθνές Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης «ΜΗΔΕΝ» κοκ), και η δωρεάν διάθεση υπαίθριων χώρων για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ή εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο ή συμβολικό αντίτιμο για το κοινό. Τηρώντας πάντοτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στις δύσκολες περιστάσεις που βιώνουμε, Δήμος και Περιφέρεια οφείλουν να σταθούν εμπράκτως δίπλα στο δημότη, κυρίως επειδή διαχρονικά τέχνη και πολιτισμός αποτελούν το ασφαλές καταφύγιο σε όλους μας.

Νίκος Χριστόπουλος
τ. Σύμβουλος Τ.Κ Ασπροχώματος
τ. Μέλος Δ.Σ ΦΑΡΙΣ
Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Στον Δήμαρχο ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας για την επαναλειτουργία της αγοράς

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Στον Δήμαρχο ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας για την επαναλειτουργία της αγοράς 17

Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας

Η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, απασχόλησαν συνάντηση του Δημάρχου Θ. Βασιλόπουλου με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λ. Ψιλάκη και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 στο ιστορικό Δημαρχείο και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καθώς η συνεργασία του Δήμου με τους εμπόρους παραμένει εξαιρετική διαχρονικά.

Ο Δήμαρχος, αφού άκουσε τους προβληματισμούς του εμπορικού κόσμου, τόνισε ότι ο Δήμος στο μέτρο των δυνατοτήτων του, έχει ήδη στηρίξει τους επαγγελματίες με μέτρα και αποφάσεις που έχει λάβει και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και το επόμενο διάστημα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Αίτημα για διάθεση χώρου στο Δήμαρχο από τον σύλλογο ρυθμικής γυμναστικής “Η Νίκη”

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αίτημα για διάθεση χώρου στο Δήμαρχο από τον σύλλογο ρυθμικής γυμναστικής "Η Νίκη" 18

Σύλλογος ρυθμικής γυμναστικής “Η Νίκη”

Συνάντηση στο γραφείο του, στο ιστορικό Δημαρχείο, είχε ο Δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος με την προπονήτρια του «Αθλητικού Συλλόγου Καλαμάτας – Η Νίκη» Μαριάννα Μανδηλάρη και την υπεύθυνη Ακαδημιών Έφη Φωτεινάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα, με το Δήμαρχο να ενημερώνεται για τη δραστηριότητα του Συλλόγου ρυθμικής γυμναστικής. Επίσης υπήρξε αίτημα για διάθεση χώρου προς το Σύλλογο και υποστήριξη από το Δήμο στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ