Connect with us

Πολιτικά

Σύσκεψη με εκπροσώπους του Σ. Κ. Ε. Α. Καλαμάτας ο Μενέλαος Γερονικολός

Ανέβηκε

στις

σύσκεψη με εκπροσώπους του σ. κ. ε. α. καλαμάτας ο μενέλαος γερονικολός 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, μετά από πρωτοβουλία του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας και μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μενέλαου Γερονικολού.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Ανδριανόπουλος, ενώ, μέσω διαδικτύου παρενέβει και ο γραμματέας του τομέα Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας του Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Κομνηνός.

 

Από την πλευρά του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νίκος Μαλαπέτσας, ο αντιπρόεδρος, Ανδρέας Ζαγάκος, ο γενικός γραμματέας, Παναγιώτης Κομπογιαννίτης και τα μέλη του Συλλόγου Τάκης Χρυσομάλλης, Γιάννης Κολοβός και Βασίλης Σαμιώτης.

 

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης την τρέχουσα χρονική περίοδο και συζητήθηκαν διεξοδικά οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, προκειμένου ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος να ανακάμψει.

Τέθηκαν τα άμεσα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της Εστίασης εν μέσω πανδημίας αλλά και τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο όπως η υπερφορολόγιση, η  πολυνομία, και η δομική αναδιάρθρωση του κλάδου.

Αναλυτικά στα θέματα που πρέπει να εφαρμοστούν για να βοηθήσουν τον κλάδο στην επανεκκίνηση ο Σύλλογος έθεσε:

 • Κεφάλαιο κίνησης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μας
 • Ένταξη του κλάδου σε προγράμματα ΕΣΠΑ
 • Μείωση του Συντελεστή ΦΠΑ στο 6% μέχρι τέλος του 2021
 • Κούρεμα οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση
 • Επιδότηση παγίων δαπανών και απαγόρευση εξώσεων
 • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους 7 μήνες που παραμένει κλειστός ο κλάδος μας
 • Πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό μέσω εγγυήσεων που θα παρέχει το κράτος

Στα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο προτάθηκε:

 • Μείωση του ΦΠΑ στο 9% μόνιμα για τα επόμενα χρόνια
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με πλαφόν το μισθολογικό κόστος να περιορίζεται στο 25% του συνολικού κόστους εργασίας
 • Ελαστικό ποίηση των μορφών εργασίας ειδικά στις εποχικές επιχειρήσεις
 • Δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου απλοποιημένου με συγκέντρωση όλης της νομοθεσίας σε μία νέα χάρτα.
 • Αναδιάρθρωση και κατηγοριοποίηση του κλάδου της Εστίασης στην εφορία μέσω των ΚΑΔ
 • Δημιουργία νέου επιμελητηρίου αποκλειστικά για την εστίαση.
 • Προτάθηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας με θέμα την εστίαση. Η πρωτοβουλία θα θέσει σε Πανελλήνια διαβούλευση όλα τα θέματα που απασχολούν το κλάδο.

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η διαχείριση των ζητημάτων, που σχετίζονται με τον κλάδο της εστίασης, είναι αποσπασματική και έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες και της Καλαμάτας σε πρωτοφανή αδιέξοδα.

 

Ο κλάδος της εστίασης και των καταστημάτων αναψυχής έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, από τις απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν ληφθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του χώρου να αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής.

 

Πλέον, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον αφανισμό του κλάδου της εστίασης, είναι η ώρα να ληφθούν αποφάσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

 

Είναι σαφές ότι, προκειμένου να συμβεί αυτό, χρειάζεται μια ισχυρή δέσμη μέτρων, η οποία θα δώσει διέξοδο στους επαγγελματίες.

 

Μέτρα όπως γενναία και σταθερή μείωση του ΦΠΑ, η ρύθμιση και το κούρεμα των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί, η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου, η επιδότηση των θέσεων εργασίας, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι μερικά από όσα πρέπει να γίνουν άμεσα.

 

Κυρίως όμως, θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό σχέδιο, το οποίο θα οδηγήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης, ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον ολόκληρου του κλάδου.

 

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής στη Μεσσηνία, τόσο δια στόματος του κ. Γερονικολού, όσο και δια του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Δημήτρη Ανδριανόπουλου, δεσμεύτηκε στα μέλη του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής της Καλαμάτας, ότι θα είναι αρωγός και υποστηρικτής σε κάθε τους προσπάθεια, αλλά και ότι τα ζητήματα που τους απασχολούν θα τεθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και εντός της Βουλής.

 

Με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Ο κλάδος της εστίασης είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Άκουσα με μεγάλη προσοχή τους επαγγελματίες της Καλαμάτας, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε τραγικά αδιέξοδα.

 

Αυτή τη στιγμή, εκείνο που προέχει είναι να αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος της καταστροφής, που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες της πόλης μας.

 

Εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου, περίπου 700, δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και απασχολούν περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους.

 

Αν κανείς συνειδητοποιήσει τους αριθμούς, θα αντιληφθεί ότι μιλάμε για έναν κλάδο, ο οποίος είναι πυλώνας ανάπτυξης για την Καλαμάτα και ολόκληρη τη Μεσσηνία.

 

Τα προβλήματα, τα αδιέξοδα, αλλά και τα ερωτήματα που θέτουν οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου χώρου είναι αδυσώπητα.

 

Έχω τη βεβαιότητα ότι χωρίς το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων, με μέτρα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού, θα οδηγήσει σε πανδημία λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας στην Καλαμάτα.

 

Έχω την πεποίθηση ότι χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων, για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου, χωρίς τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη», που θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία των καταστημάτων η οικονομική καταστροφή που θα κληθούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε θα είναι τεράστια.

 

Το Κίνημα Αλλαγής στη Μεσσηνία, όλα του τα στελέχη, συντάσσονται με τους επαγγελματίες της Καλαμάτας και ζητούν από την κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα εδώ και τώρα.

 

Δεσμεύομαι ότι όσα μου μετέφεραν οι επαγγελματίες της εστίασης στην Καλαμάτα θα αποτελέσουν το πλαίσιο της προσπάθειάς μου και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου η φωνή τους να φτάσει με ένταση στο Κοινοβούλιο.

 

Ευχαριστώ θερμά τα μέλη του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας για την ενημέρωση που μου παρείχαν και τους συγχαίρω για τη σύσταση του Συλλόγου και την άμεση ενεργοποίησή του.

 

Επίσης, ευχαριστώ θερμά τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Ανδριανόπουλο, για τη συστράτευσή του στον κοινό αγώνα. Η ένωση δυνάμεων θα μας βοηθήσει όλους, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας για τη Μεσσηνία.

 

Τέλος, ευχαριστώ και τα στελέχη του κεντρικού κομματικού μηχανισμού του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία αποτελούν συνοδοιπόρους στις προσπάθειες που καταβάλουμε, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα του τόπου μας».

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ