Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

ΠΟΕΣΕ προς κυβέρνηση: Ζητά ΦΠΑ 13% στην εστίαση και κατάργηση του φόρου – Στήριξη από τον Σύλλογο Εστίασης Καλαμάτας στον καφέ

Ανέβηκε

στις

ΠΟΕΣΕ προς κυβέρνηση: Ζητά ΦΠΑ 13% στην εστίαση και κατάργηση του φόρου - Στήριξη από τον Σύλλογο Εστίασης Καλαμάτας στον καφέ 3
ΠΟΕΣΕ προς κυβέρνηση: Ζητά ΦΠΑ 13% στην εστίαση και κατάργηση του φόρου - Στήριξη από τον Σύλλογο Εστίασης Καλαμάτας στον καφέ 4https://www.instagram.com/reels/DaDDNtUgNp2/

Επιστολή στον Πρωθυπουργό με αιτήματα για ΦΠΑ 13%, κατάργηση του φόρου στον καφέ και μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός δίκαιου, ανταγωνιστικού και βιώσιμου φορολογικού πλαισίου για την ελληνική εστίαση αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταθέτοντας τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη ενός από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας.

Με αφορμή την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου από το 2019 έως σήμερα, η ΠΟΕΣΕ επισημαίνει ότι μία βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκε. Όπως αναφέρει, στο επίσημο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλεπόταν η σταδιακή μετάβαση σε δύο βασικούς συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11%, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε παρουσιαστεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης φορολογικής πολιτικής.

Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε επικαλεστεί την εμπειρία της περιόδου 2013-2014, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είχε οδηγήσει σε απώλεια δημοσίων εσόδων. Ωστόσο, από το 2024 μεγάλο μέρος της εστίασης επέστρεψε στον συντελεστή 24%, με αποτέλεσμα ο κλάδος να εξακολουθεί να λειτουργεί το 2026 με φορολογικές επιβαρύνσεις που θεσπίστηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων.

Οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές των τελευταίων δεκαετιών

Η ΠΟΕΣΕ υπενθυμίζει ότι από το 1992 έως το 2011 όλες οι κυβερνήσεις διατηρούσαν την εστίαση αποκλειστικά σε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην απασχόληση, τον τουρισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη και τα δημόσια έσοδα.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει εξέλθει από την περίοδο των μνημονίων και η οικονομία παρουσιάζει σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση, οι επιχειρήσεις εστίασης εξακολουθούν να επιβαρύνονται με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές των τελευταίων 35 ετών.

Παράλληλα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του κλάδου.

Ασφυκτική πίεση στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν 15 συνεχόμενους μήνες μείωσης του κύκλου εργασιών, ενώ το συνολικό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί περίπου κατά 40%.

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, το ενεργειακό κόστος, αλλά και η συνεχής άνοδος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους επιβαρύνουν σημαντικά κυρίως τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής εστίασης.

Οι τέσσερις προτάσεις της ΠΟΕΣΕ

Με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Ομοσπονδία προτείνει:

  • Μόνιμη εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ 13% σε όλα τα προϊόντα της εστίασης, πλην των αλκοολούχων ποτών, με πιλοτική εφαρμογή συντελεστή 6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2027.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως καθαρά μνημονιακό μέτρο που επιβαρύνει επιχειρήσεις και καταναλωτές, καθώς ο καφές φορολογείται τόσο με ΕΦΚ όσο και με ΦΠΑ.
  • Εξαίρεση του delivery, των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών παραγγελιών από τον φόρο παρεπιδημούντων, καθώς δεν αποτελούν επιτόπια κατανάλωση ούτε σχετίζονται με χρήση δημοτικών υποδομών.
  • Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών στις προσαυξήσεις για εργασία τις Κυριακές, τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες, ώστε να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, να ενισχυθεί η δηλωμένη εργασία και να στηριχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Η ΠΟΕΣΕ υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις της βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και έχουν στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επενδύσουν, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να συγκρατήσουν τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών.

Στήριξη από τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας

Στο Δελτίο Τύπου περιλαμβάνεται και το σχόλιο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας, ο οποίος εκφράζει την πλήρη στήριξή του στις θέσεις και τα αιτήματα της ΠΟΕΣΕ.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, οι επιχειρήσεις εστίασης της Μεσσηνίας αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της χώρας, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τη συνεχή αύξηση του λειτουργικού κόστους, των πρώτων υλών, της ενέργειας, του μισθολογικού κόστους και της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι τέσσερις προτάσεις της ΠΟΕΣΕ αποτελούν ρεαλιστικές παρεμβάσεις που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής εστίασης, να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η στήριξη της εστίασης δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά συνολικά την τοπική οικονομία, τον τουρισμό και την αναπτυξιακή πορεία της Μεσσηνίας, όπου η εστίαση αποτελεί βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η ελληνική εστίαση, όπως καταλήγει η ΠΟΕΣΕ, δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση, αλλά ένα δίκαιο, ανταγωνιστικό και βιώσιμο φορολογικό πλαίσιο, αντίστοιχο με εκείνο που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν, να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό και την εθνική οικονομία.

https://spourgitis.gr/en/https://spourgitis.gr/en/kafemauroeidis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ