Connect with us

Πολιτικά

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάταξη του παραεμπορίου ζητάει ο Μαντάς

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάταξη του παραεμπορίου ζητάει ο Μαντάς 1
Κοινοποιησέ το

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάταξη του παραεμπορίου ζητάει ο Μαντάς

Την καίρια ανάγκη για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των συνεπειών του, αναδεικνύει με ερώτησή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρεται στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί αφενός στην αποτελεσματική πάταξη του παραεμπορίου, και αφετέρου στην έμμεση στήριξη των νόμιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα της επαρχίας, οι οποίες γίνονται θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην μεγέθυνση του προβλήματος, τόσο λόγω της διαχρονικής ύπαρξης των διαφόρων πλανόδιων μικροπωλητών που εμπορεύονται παράνομα προϊόντα, όσο και λόγω της λειτουργίας ολόκληρων διαδικτυακών καταστημάτων-αποθηκών, τα οποία είτε παράνομα, είτε νόμιμα μπορούν και διακινούν χιλιάδες παράνομα και απομιμητικά προϊόντα.

Για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου προτείνεται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εθνικός φορέας, ο οποίος θα συγκεντρώνει σε ένα σώμα όλες τις σχετικές αρμοδιότητες του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να υπάρξει στοχευμένη αστυνόμευση των περιοχών που ανθεί το παραεμπόριο, ενώ επίσης θα μπορεί να υλοποιηθεί συστηματικός έλεγχος των φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση προϊόντων. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα εξάρθρωσης κυκλωμάτων διαφθοράς, που μπορεί να βρίσκονται και εντός του κρατικού μηχανισμού, καθώς και θα μπορούν να υλοποιηθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 26/11/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Θέμα: «Αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των
επιπτώσεών του στην οικονομία»

Κύριε υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, ώστε η ελληνική οικονομία να αποκτήσει χαρακτηριστικά περισσότερο φιλικά προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη εφαρμόζεται μια σειρά μέτρων με στόχο να στηριχθεί και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας (π.χ. η βελτίωση των 120 δόσεων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η ρύθμιση διαφόρων σημαντικών εργασιακών θεμάτων, η σχεδιαζόμενη μείωση της φορολογίας, το νέο ασφαλιστικό κλπ.).

Από την άλλη μεριά όμως, είναι γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην χώρα μας, ειδικά όσον αφορά σε τοπικές οικονομίες όπως είναι η Μεσσηνία, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην λειτουργία τους. Οι δυσκολίες αυτές εντοπίζονται κυρίως στην προβληματική χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες (κόκκινα δάνεια), στον μεγάλο ανταγωνισμό που δέχονται από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, αλλά και σε άλλου τύπου προβλήματα, όπως αυτό του παραεμπορίου. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά ελάχιστες ενέργειες έχουν γίνει για την αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορικών επιμελητηρίων της χώρας, το παραεμπόριο υπολογίζεται ότι έχει τζίρο περίπου 25 δις ευρώ ετησίως, ενώ η απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος εκτιμάται ότι αγγίζει τα 6-8 δις ευρώ ανά έτος. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα φαίνεται να παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις, αφενός λόγω της διαχρονικής ύπαρξης των διαφόρων πλανόδιων μικροπωλητών που εμπορεύονται παράνομα προϊόντα, αλλά και πλέον λόγω της δημιουργίας ολόκληρων διαδικτυακών καταστημάτων-αποθηκών, τα οποία είτε παράνομα, είτε νόμιμα μπορούν και διακινούν χιλιάδες παράνομα και απομιμητικά προϊόντα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι υπάρχει πλέον ιδιαίτερη ανάγκη, ώστε το κράτος να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά για την πάταξη του παραεμπορίου. Επίσης είναι εμφανές ότι μέσω της προστασίας της νόμιμης εμπορικής δραστηριότητας, θα υποστηριχθούν δυναμικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα ενισχυθούν περαιτέρω τα κρατικά έσοδα, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος προς όφελος της ανάπτυξης, καθώς και σε θεσμικό επίπεδο, θα σταλεί το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο οι νόμοι τηρούνται από όλους.
Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν διάφορες προτάσεις, οι οποίες σχεδόν όλες συνηγορούν στην δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού φορέα για τον έλεγχο και την δίωξη του παραεμπορίου. Επί της ουσίας πρόκειται για την διοικητική, οργανωτική και επιχειρησιακή ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων του κράτους σε ένα σώμα, στο οποίο θα εντάσσονται συνολικά οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενώ θα υπάρχει επιπλέον και η δυνατότητα άσκησης διώξεων.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα και οι αναγκαίοι πόροι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου, τόσο σε κατασταλτικό, όσο και σε αποτρεπτικό επίπεδο. Ειδικότερα θα μπορεί να υπάρξει στοχευμένη και ουσιαστική αστυνόμευση των περιοχών που ανθεί το παραεμπόριο. Επίσης θα μπορεί να προγραμματιστεί και υλοποιηθεί η τακτική παρακολούθηση, ο εντοπισμός και ο έλεγχος των φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση προϊόντων. Θα υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού και εξάρθρωσης κυκλωμάτων διαφθοράς, στα οποία πιθανόν να συμμετέχουν και επίορκοι κρατικοί υπάλληλοι. Ενώ, τέλος, θα μπορούν να υλοποιηθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού, σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί το παραεμπόριο στην οικονομία της χώρας μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο σας για την καταπολέμηση του παραεμπορίου;
2. Θα προβείτε στις κινήσεις που απαιτούνται προκειμένου να δημιουργηθεί στην χώρα μας ένας ενιαίος εθνικός φορέας αντιμετώπισης του παραεμπορίου;

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάταξη του παραεμπορίου ζητάει ο Μαντάς


Κοινοποιησέ το

Πολιτικά

Π. Σκουρλέτης: Δωρεάν μάσκες και όχι πρόστιμα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Π. Σκουρλέτης: Δωρεάν μάσκες και όχι πρόστιμα 8
Κοινοποιησέ το

Πάνος Σκουρλέτης

«Είναι αναγκαίο να πειστεί ο κόσμος για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων» και να «να μην είμαστε αντιφατικοί στην πολιτική μας», «πρέπει να πείσουμε, όχι να τιμωρούμε, για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό», υποστήριξε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο MEGA. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τους προηγούμενους μήνες για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό, δημόσιο σύστημα υγείας.

«Θα προτιμούσα αυτές τις μέρες, που βλέπω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την αστυνομία να μπαίνουν μέσα στα λεωφορεία, αντί να μοιράζουν πρόστιμα να μοιράζουν δωρεάν μάσκες», είπε ο κ. Σκουρλέτης. «Φανταστείτε πόσες μάσκες θα μπορούσαμε να πάρουμε εάν είχαμε μία γλάστρα λιγότερη, από αυτές που έχει βάλει ο δήμαρχος Αθηναίων στον “Μεγάλο Περίπατο”», σχολίασε.

Σε σχέση με την οικονομία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, με βάση όσα έχουν διαρρεύσει για την Επιτροπή Πισσαρίδη, εισηγείται ένα εκούσιο μνημόνιο χωρίς να είμαστε σε μνημόνια. «Η εμμονή να ιδιωτικοποιήσεις την επικουρική ασφάλιση, να ιδιωτικοποιήσεις τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και νερού, το να αποδιαρθρώσεις πλήρως τις εργασιακές σχέσεις καταργώντας στην πράξη τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όλα αυτά είναι βαριές, σκληρές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εκούσια η κυβέρνηση θέλει να υιοθετήσει μέσω της περίφημης Επιτροπής Πισσαρίδη», είπε.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τη λογική των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση» και πως, αντίθετα, «απαιτείται ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει παρεμβάσεις σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγικό μοντέλο». Αυτό για να στηριχθεί, τόνισε, προϋποθέτει ότι δεν θα έχεις μείωση της εσωτερικής ζήτησης, αλλά θα έχεις θέσεις εργασίας εν ζωή, δεν θα έχεις απολύσεις, θα υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα που θα στηρίζει την κατανάλωση και όλες τις αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο.

Αναφορικά με την Τουρκία είπε ότι ο διάλογος θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο της στρατηγικής σου και να δημιουργείς τις προϋποθέσεις που θες και εσύ ως χώρα, για να εξυπηρετήσεις τελικά τα συμφέροντά σου. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «διπλωματία σημαίνει μια διαρκής προσπάθεια κινήσεων στη διεθνή “σκακιέρα”, σύναψη συμμαχιών και προφανώς μια επιλογή διαλόγου, για την ειρήνη, διαλόγου για την επίλυση των ζητημάτων. Κι αυτά αποτυπώνονται σε συμφωνίες».

Πηγή: iefimerida.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Μίλτος Χρυσομάλλης: Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει σταθερά στη βελτίωση του συστήματος υγείας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μίλτος Χρυσομάλλης
Κοινοποιησέ το

Μίλτος Χρυσομάλλης για το σύστημα υγείας

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει σταθερά στη δημόσια υγεία και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Το ζήσαμε με την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης. Επενδύει όμως επίσης και στη συγκροτημένη και ορθά δομημένη αξιολόγηση των υπηρεσιών με βασικό στόχο τη βελτίωση και τη καλυτέρευση του συστήματος υγείας και των παροχών του. Ο στόχος μας είναι ένας και έχει ως κέντρο τον ασθενή και πώς θα του παρασχεθούν οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία.

Το θεμελιώδες συνταγματικό αγαθό της δημόσιας υγείας συνιστά υπέρτερο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και ως τέτοιο πρέπει να διασφαλίζεται η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθολικά σε όλους τους πολίτες. Επομένως, η ίδρυση και η λειτουργία ενός φορέα όπως ο ΟΔΙΠΥ δεν είναι απλώς απαραίτητη, αλλά  αδήριτη ανάγκη. Συστήνεται επομένως ένας δημόσιος οργανισμός κοινής ωφέλειας που θα στελεχωθεί μέσω ΑΣΕΠ και θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των μονάδων υγείας, μέσα από μία σειρά κριτηρίων αξιολόγησης που βασίζονται σε διεθνείς καλές πρακτικές και επιστημονικά πρότυπα. Ο στόχος του θα είναι η επισήμανση κενών, προβλημάτων ή δυσλειτουργιών στην παροχή υπηρεσιών υγείας και η αντιμετώπισή τους.

«Χρειαζόμαστε, ναι ή όχι, έναν φορέα διασφάλισης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας; Χρειαζόμαστε μια αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχει το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας ναι ή όχι; Σε αυτά πρέπει να απαντήσουμε. Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία η απάντηση σε όλα είναι ναι! Αν τελικά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέλετε κι εσείς, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη στηρίξετε τη δημιουργία του ΟΔΙΠΥ, όσο και αν διαφωνείτε σε σχέση με το νομικό καθεστώς του. Κατανοητό αυτό. Οποιαδήποτε άλλη θέση σας απλά επιβεβαιώνει τη γνωστή δυσανεξία σας γενικά στην έννοια της αξιολόγησης από όπου κι αν προέρχεται και όπως κι αν εφαρμόζεται».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μεσσήνιος βουλευτής ανέφερε: «Αφήστε στην άκρη τις ταμπέλες περί νεοφιλελευθερισμού, ιδεολογικού DNA, γονιδίου ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, αφήστε τις κορώνες περί εύνοιας στον ιδιωτικό τομέα και κακού δημοσίου ή προβληματικού δημοσίου και σταθείτε στην ουσία. Προσπαθήστε να δείτε πέρα από τις ιδεοληψίες σας, πέρα από την διαγνωσμένη άρνησή σας για κάθε μορφή αξιολόγησης και καταλάβετε ότι σήμερα σας δίνετε η δυνατότητα να κάνουμε κάτι καλό για όλους τους Έλληνες πολίτες, να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα καλύτερο ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους μας. Κι ο ελληνικός λαός περιμένει από εσάς να του εξηγήσετε την όποια άρνησή σας, αλλά αυτή τη φορά με πειστικά και δικαιολογημένα επιχειρήματα».

Κλείνοντας, ο Μίλτος Χρυσομάλλης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου: «Δεν έχω καταλάβει γιατί αυτός ο εκνευρισμός του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι τον έχει ενοχλήσει; Η στιβαρή αντίδραση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία ανάγκασε τον Ερντογάν να πάρει πίσω τον στόλο; Μήπως γιατί με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να πουλήσει ο ίδιος όπως θέλει πολιτικά τον εθνικολαϊκισμό του και την πατριδοκαπηλία του; Και έρχεται τώρα να παραφράσει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, δίνοντας στην ουσία άλλοθι σε όλες τις φωνές των εθνομηδενιστών, που θέλουν ακριβώς έναν διάλογο με την Τουρκία όχι επί ίσοις όροις. Μας μίλησε για την κριτική στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα, όπως λέει, που κατέστρεψαν τη χώρα και κυβέρνησαν σαράντα χρόνια. Αλήθεια, ο  κ. Καρατζαφέρης, στον οποίο ανδρώθηκε πολιτικά, από παρθενογένεση είχε έρθει; Και επειδή είδα την ήπια κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τι ονειρεύεται; Να γίνει ο νέος κ. Καμμένος και να συγκυβερνήσουν; Να τον χαίρεστε, αν τον καλοδέχεστε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ!».


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Μητσοτάκης προς επιδημιολόγους: Πείτε μας να πάρουμε νέα μέτρα εάν το κρίνετε αναγκαίο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μητσοτάκης προς επιδημιολόγους: Πείτε μας να πάρουμε νέα μέτρα εάν το κρίνετε αναγκαίο 9
Κοινοποιησέ το

Μητσοτάκης προς επιδημιολόγους

Τα πάρτι στις παραλίες και ο συνωστισμός στα αστικά κέντρα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν τεθεί στο στόχαστρο των λοιμωξιολόγων, με το κυβερνητικό επιτελείο να επιστρατεύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποφυγή νέων εστιών υπερμετάδοσης. Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στους επιστήμονες.

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης,  ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένουν ακόμη γεμάτα με το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων τους λόγω κορωνοϊού δημιουργεί εικόνες συνωστισμού σε συρμούς και λεωφορεία, ιδίως τις ώρες αιχμής, εντείνοντας την επιτήρηση στο εξής, τόσο ως προς τη χρήση μάσκας, αλλά και ως προς την τήρηση αποστάσεων.

Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα, με την Αθήνα γεμάτη, φέρνει και νέα δρομολόγια στα μέσα σταθερής τροχιάς, ώστε να επιμεριστεί καλύτερα ο όγκος των επιβατών, με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αναλαμβάνει ρόλο εποπτείας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται η περαιτέρω εντατικοποίηση των μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους ψυχαγωγίας τις επόμενες ημέρες, με την κυβέρνηση να έχει σημάνει κατά πληροφορίες συναγερμό και για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου.

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ