Connect with us

Συμβουλές

Πώς το ελαιόλαδο βοηθάει ενάντια σε καρκίνο, καρδιαγγεικά, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ελαιόλαδο
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Περιβαλλοντικοί, σωματικοί και ψυχικοί στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν την παραγωγή δραστικών στοιχείων οξυγόνου, τα οποία είναι γνωστά ως “ελεύθερες ρίζες”.

Ο ρόλος που παίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην μείωση του οξειδωτικού στρες είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι σαφές, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες, ότι το ελαιόλαδο συνιστάται για καθημερινή κατανάλωση ως μια οικονομικά αποδοτική, άμεσα διαθέσιμη, αντιοξειδωτική πηγή τροφής, που μειώνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη πολλών διαφορετικών ασθενειών.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τι προκαλούν στον οργανισμό

Η παραγωγή των ελευθέρων ριζών αυξάνει το οξειδωτικό στρες στο ανθρώπινο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικά ασταθή κύτταρα, που αποτελούνται από μόρια, τα οποία είναι δεν είναι ζευγαρωμένα με ηλεκτρόνια. Τα κύτταρα “δεν θέλουν” να υπάρχουν σε αυτή την κατάσταση και, ως εκ τούτου, αναζητούν στο σώμα κάπου να βρουν σταθερές, ίσως και ευπαθείς περιοχές, από τις οποίες θα μπορέσουν “να κλέψουν” ηλεκτρόνια.

Παρά το γεγονός ότι οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο σώμα και είναι μέρος της ανοσολογικής άμυνας και της λειτουργίας των κυττάρων, πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες οδηγούν σε εκτεταμένες βλάβες. Το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται στον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και κάποιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ουσιαστικά το οξειδωτικό στρες είναι η ανισορροπία μεταξύ του οξειδωτικού και του αντιοξειδωτικού συστήματος του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες, παρέχοντας σε αυτές τα ηλεκτρόνια που αναζητούν για τη σταθεροποίηση των κυττάρων. Ως εκ τούτου, αν υπάρχει κάτι που μπορούμε για να βοηθήσουμε το σώμα, είναι τα του παρέχουμε περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αυτό θα μειώσει το οξειδωτικό στρες και ταυτόχρονα τις βλάβες στα όργανα και τους ιστούς, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς συμβάλλει το ελαιόλαδο στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών

Οι τροφές είναι ένα από τις καλύτερα βιοδιαθέσιμες πηγές αντιοξειδωτικών για το ανθρώπινο σώμα, με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να είναι ένα από τις πιο ισχυρές σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry, τα φαινολικά οξέα, οι φαινολικές αλκοόλες, οι λιγνάνες και οι φλαβόνες είναι τα τέσσερα στοιχεία που έχει το ελαιόλαδο και θεωρούνται πάρα πολύ σημαντικά. Αν και είναι πιθανό να οφείλεται στην συνεργιστική δράση όλων των ενώσεων ελαιολάδου, σύμφωνα με την έρευνα, οι φαινόλες του (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) και τα κλάσματα τους (3,4 DHPEA-ΕΑ και 3,4-DHPEA-EDA), είναι οι ενώσεις που αναγνωρίζονται ως τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry, οι ερευνητές εξέτασαν πολλές ποικιλίες από ελαιόλαδο, για να αξιολογήσουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Όλα τα ελαιόλαδα που αναλύθηκαν παρουσίασαν ισχυρή δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Composition and Analysis, εξέτασε μια σειρά από 32 ελαιόλαδα από την ιταλική αγορά λιανικής για την μέτρηση της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας. Μια διαδικασία που ονομάζεται “τεστ ABTS” χρησιμοποιείται συνήθως για τη δοκιμή των επιπέδων αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα. Η μέση τιμή στο τεστ ABTS γα το ελαιόλαδο ήταν 32,4 u.mol.

Γευστικό τεστ

Συνολικά, η συνολική αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποδόθηκε στην πολυφαινόλη υδροξυτυροσόλη και την α-τοκοφερόλη. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι η πίκρα (γευστικό τεστ) των δειγμάτων ήταν μια ένδειξη καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου. Ως εκ τούτου, αν επιλέξετε ένα ελαιόλαδο με σχετικά πικρή επίγευση, το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται για ένα προϊόν με αυξημένη αντιοξειδωτική αξία.

Αν και πολλές μελέτες δείχνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρέχει μια σειρά από διαφορετικά οφέλη για την υγεία, σε πολλές περιπτώσεις, οι μηχανισμοί που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος της έρευνας γύρω από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σχέση με την πρόληψη ασθενειών, ή την μείωση του κινδύνου αυτών, έχει δείξει ότι η μείωση του οξειδωτικού στρες είναι ένας από βασικός μηχανισμός ενάντια σε σοβαρές ασθένειες.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function, έδειξε, ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις στο ελαιόλαδο (3,4-DHPEA-ΕΑ και 3,4-DHPEA-EDA) προστατεύουν σημαντικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το οξειδωτικό στρες. Όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το οξειδωτικό στρες, την φλεγμονή, την υπεροξείδωση λιπιδίων και το προφίλ των λιπιδίων στην στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι ευεργετικό και στην πρόληψη ασθενειών όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η βρογχοπνευμονική δυσπλασίας, η περικοιλιακής λευκομαλακία και η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, σε βρέφη με πολύ χαμηλό βάρους γέννησης.

Πώς το ελαιόλαδο βοηθάει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στο οξειδωτικό στρες. Μελέτη στο Food Science and Technology, αναφέρει: “Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και σε μια εγγενώς υψηλή ροή αντιδραστικά στοιχείων οξυγόνου (ROS). Ένας άλλος λόγος του οξειδωτικού στρες είναι το χαμηλό επίπεδο των ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε σχέση με άλλους ιστούς, και η υψηλή κατανάλωση του οξυγόνου του”.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι ασκεί θετική επιρροή στο οξειδωτικό στρες του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδίως στα επίπεδα του υπεροξειδίου του λιπιδίου στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην καλύτερη σύνθεση λιπαρών οξέων σε αυτόν (ειδικά του δοκοσαεξανοϊκού οξέος). Έχει, επίσης, αποδειχθεί, ότι αυξάνει τις αντιοξειδωτικές δράσεις των ενζύμων, τα οποία μετριάζουν την οξειδωτική βλάβη που οδηγεί σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Ο ρόλος που παίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην μείωση του οξειδωτικού στρες είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι σαφές, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες, ότι το ελαιόλαδο συνιστάται για καθημερινή κατανάλωση ως μια οικονομικά αποδοτική, άμεσα διαθέσιμη, αντιοξειδωτική πηγή τροφής, που μειώνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη πολλών διαφορετικών ασθενειών.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το

Συμβουλές

Omnigen Α.Ε.: Η πιο σύγχρονη και πρώτη αδειοδοτημένη τράπεζα οικογενειακής φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος στην Ελλάδα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Omnigen Α.Ε.: Η πιο σύγχρονη και πρώτη αδειοδοτημένη τράπεζα οικογενειακής φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος στην Ελλάδα 13
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Το ομφαλικό είναι το αίμα που περισσεύει μέσα στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα μετά την γέννηση του μωρού σας. Μπορεί να συλλεχθεί εύκολα κι ανώδυνα χωρίς να ακουμπήσουμε τη μαμά ή το νεογνό. Παλιότερα το ομφαλικό αίμα πετιόταν στα ιατρικά απορρίμματα μαζί με τον πλακούντα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα πολύτιμο υλικό, ικανό να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, και σε γι’ αυτόν τον λόγο προτείνεται η επιλογή συλλογής και φύλαξής του. Μέχρι και σήμερα το ομφαλικό αίμα έχει χρησιμοποιηθεί σε μεταβολικά, νευρολογικά, αυτοάνοσα και αιματολογικά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένων κάποιων μορφών καρκίνου), ενώ κύτταρα που περιέχονται σ’ αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιολογικά, πνευμονολογικά, δερματολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά.

Εδώ και αρκετά χρόνια η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφαλίου λώρου εφαρμόζεται στη θεραπεία πολλών σοβαρών νοσημάτων του αίματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και κάποιων μορφών καρκίνου. Διάφορες μορφές λευχαιμίας, αιματολογικές διαταραχές, αναιμίες και αυτοάνοσα νοσήματα είναι μερικές μόνο από τις ασθένειες που αντιμετωπίζονται ήδη με αυτόν τον τρόπο. Εκτός όμως από τις θεραπείες αυτές που αποτελούν καθιερωμένη ιατρική πρακτική, οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Σύγχρονες έρευνες στρέφονται στην επέκταση της χρήσης των βλαστικών αυτών κυττάρων και σε άλλα είδη ασθενειών: νευρολογικής φύσεως διαταραχές (π.χ. Alzheimer’s, Parkinson’s, τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, εγκεφαλικό επεισόδιο), διαβήτης τύπου 1, οστεoαρθρίτιδα, είναι μερικές από τις περιπτώσεις για τις οποίες οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος σύντομα θα μπορέσουν να δώσουν θεραπευτικές λύσεις. Κλινικές μελέτες μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση της καρδιάς που έχει υποστεί βλάβη από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια, ανοίγουν δρόμους για νέες επαναστατικές θεραπευτικές μεθόδους στην αναγεννητική ιατρική. Οι μέθοδοι αυτές, αν και σε πρώιμο ακόμα στάδιο, μπορεί να αποδειχθούν στο μέλλον πραγματικά… δώρα ζωής.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο δυνατότητες για τους γονείς είτε το κάνουν δωρεά σε μία τράπεζα βλαστοκυττάρων, είτε το φυλάσσουν. Σε περίπτωση που επιλέξουν το δεύτερο τότε χρειάζονται σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς. Στην χώρα μας η πρώτη αδειοδοτημένη τράπεζα οικογενειακής φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος, είναι η Omnigen Α.Ε.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα με την έγκριση του Υπουργείου Υγείας για απομόνωση και κρυοσυντήρηση βλαστοκυττάρων από Ομφαλικό Αίμα, που παρέχει ένα πλήρεις και εξειδικευμένες υπηρεσίες, διαθέτει ιδιωτικές εγκαταστάσεις και χώρους φύλαξης και άρτια εκπαιδευτικών προσωπικό, ενώ δεν παύει να ερευνά και να αναπτύσσει νέες διαδικασίες…

Περισσότερες πληροφορίες

Omnigen Βιοτεχνολογικές Εφαρμογές Α.Ε.

Λεωφόρος Κηφισίας 1, 15123, Μαρούσι

Τηλ: 210 6810300 Fax: 210 6810318

email:info@omnigen.gr

web: www.omnigen.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Φάγατε σκόρδο; Απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη αναπνοή εύκολα και γρήγορα!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

δυσάρεστη αναπνοή
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Το σκόρδο και το κρεμμύδι χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην μαγειρική καθώς δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Κάποιοι το λατρεύουν και κάποιοι το απεχθάνονται. Όλοι όμως, λίγο πολύ σκεφτόμαστε τις επόμενες ώρες αλλά και την επόμενη μέρα καθώς η μυρωδιά του είναι πάρα πολύ έντονη και συνάμα ενοχλητική.

Απευθυνθήκαμε στον γνωστό ωτορινολαρυγγολόγο Καρκατζούλη Γεώργιο για να μας απαντήσει κάποια ερωτήματα γύρω από την κακοσμία στόματος που προκαλεί το σκόρδο και πως θα μπορούσαμε να το την αντιμετωπίσουμε.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί μυρίζει άσχημα η ανάσα μας με το σκόρδο;

Η άσχημη μυρωδιά οφείλεται εν μέρει στα υπολείμματα των  τροφών και ουσιών που βρίσκονται στο στόμα. Ωστόσο, αν ίσχυε μόνο αυτό θα απαλλασσόμασταν τελείως από την έντονη μυρωδιά με ένα απλό πλύσιμο των δοντιών μας. Την απάντηση, βέβαια,μας την έδωσαν οι ειδικοί.  Ύστερα από μία έρευνα  κατέληξαν στο ότι οι ουσίες που περιέχει το σκόρδο περνούν κατά τον μεταβολισμό στο αίμα μας. Στη συνέχεια, οι ουσίες αυτές από το αίμα φτάνουν στα πνευμόνια και από κει εκπνέονται με αποτέλεσμα να μυρίζει άσχημα η αναπνοή μας.

Τί κάνουμε λοιπόν για να απαλλαγούμε από τη δυσάρεστη αναπνοή που αφήνει το σκόρδο στο στόμα μας;

  • Μήλο

Από όλα τα τρόφιμα, την πιο αποτελεσματική δράση έχει το μήλο καθώς εξουδετερώνει όλες τις θειούχες ουσίες του σκόρδου που προκαλούν δυσοσμία.

  • Χυμός Λεμονιού

Ο χυμός λεμόνι επίσης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στην οξύτητα του.

  • Γάλα

Επίσης ένα ποτήρι πλήρες γάλα  μειώνει τη δράση του σκόρδου στο στόμα κατά 50%, κυρίως όταν καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του φαγητού.

  • Μαρούλι

Το μαρούλι επίσης είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της μυρωδιάς του σκόρδου στην αναπνοή καθώς μειώνει τις πεπτικές ουσίες του σκόρδου που οδηγούν σε δυσάρεστη αναπνοή.

  • Βότανα

Τέλος,  φύλλα μυρωδικών βοτάνων όπως είναι ο μαϊντανός, το πράσινο τσάι αλλά και η μέντα θεωρούνται παραδοσιακά γιατροσόφια που απαλλάσσουν τον άνθρωπο από τη δυσάρεστη αναπνοή.

  • Τσίχλα

Η τσίχλα είναι μία εξίσου καλή επιλογή καθώς θα σας χαρίσει άμεσα δροσερή αναπνοή και θα αυξήσει την παραγωγή σάλιου το οποίο με τη σειρά του θα απομακρύνει όλα τα βακτήρια από το στόμα.

Ένα σημαντικό μυστικό βέβαια, που μειώνει τη δράση του σκόρδου είναι να αφαιρούμε την «καρδιά» κάθε σκελίδας προτού το καταναλώσουμε όπως και να το τρώμε μαζί με τα τρόφιμα που καταπολεμούν τη μυρωδιά του.

Έτσι θα μπορούμε να γευτούμε το σκόρδο άνετα χωρίς να μας «κυνηγούν» οι τύψεις! Πριν φάτε λοιπόν…θυμηθείτε!!!

 

Ο Καρκατζούλης Γεώργιος έχει ειδικευτεί και εξειδικευτεί στην ΩΡΛ, Παιδο-ΩΡΛ  και στην Πλαστική Προσώπου επί σειρά ετών σε κορυφαίες κλινικές της Γερμανίας. Διατηρεί Ιατρείο στην Καλαμάτα, Χρ. Παγώνη 9 και χειρουργεί στην ΩΡΛ  Κλινική  Αθηνών.  Τηλέφωνο : 2721403010.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.karkatzoulisorl.gr

Καρκατζούλης Γεώργιος

Καρκατζούλης Γεώργιος


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Ασπιρίνη: Αυξάνει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ασπιρίνη: Αυξάνει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας 14
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Μέχρι σήμερα οι γιατροί μας έλεγαν πως μια ασπιρίνη την ημέρα, προληποτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Τώρα όμως, νέα έρευνα Βρετανών εποστημόνων δείχνει πως η καθημερινή λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής εσωτερικής αιμορραγίας στον εγκέφαλο, στο στομάχι ή στα έντερα.

Ερευνητές από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου αξιολόγησαν στοιχεία από 13 κλινικές μελέτες που σύγκριναν τις επιπτώσεις της λήψης ασπιρίνης (καθημερινής δοσολογίας 50 ως 500 μιλιγκράμ) σε σχέση είτε με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) είτε με καμία θεραπεία σε 164.225 ανθρώπους ηλικίας 53 έως 74 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακού προβλήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σιν Ζενγκ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η τακτική λήψη ασπιρίνης μειώνει κατά μέσο όρο κατά 15% την πιθανότητα εμφράγματος και κατά 19% την πιθανότητα ισχαιμικού εγκεφαλικού, αλλά αυξάνει κατά 43% τον κίνδυνο σοβαρού αιμορραγικού επεισοδίου.

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη ανεπαρκή στοιχεία που να επιτρέψουν να συστήσει κανείς την τακτική χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών και των καρδιαγγειακών θανάτων σε ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Η χρήση της ασπιρίνης απαιτεί συζήτηση του ασθενούς με τον γιατρό, επειδή τα όποια μικρά δυνητικά καρδιαγγειακά οφέλη υπεραντισταθμίζονται από τον πραγματικό κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας», δήλωσε ο Ζενγκ.

«Εγείρεται το σοβαρό ερώτημα κατά πόσο οι άνθρωποι που δεν είχαν προηγουμένως πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια. Κατά την άποψη μου δεν δικαιολογείται χρήση ρουτίνας της ασπιρίνης σε υγιείς ανθρώπους», πρόσθεσε, σύμφωνα με τα πρακτορείο Ρόιτερς και Γαλλικό. Ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι ακόμη μεγαλύτερος στους ηλικιωμένους σε σχέση με τους νεότερους ανθρώπους.

 

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ