Connect with us
Επιμελητηρίο

Συμβουλές

Το τέστ που θα γίνει το «Ιερό Δισκοπότηρο» στη μάχη κατά του καρκίνου

Ανέβηκε

στις

Το τέστ που θα γίνει το «Ιερό Δισκοπότηρο» στη μάχη κατά του καρκίνου 1
Κοινοποιησέ το

Μετά από μια ριζικά επιτυχημένη δοκιμή σε καρκινοπαθείς, μια νέα εξέταση αίματος υπόσχεται να προβλέπει όγκους περισσότερο από ένα χρόνο πριν αρχίσουν να σχηματίζονται. Η καινοτόμα αυτή ανίχνευση του καρκίνου εφαρμόζεται τώρα σε νοσοκομεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πρόκειται για το πρώτο παν-καρκινικό τεστ αίματος», δήλωσε ο Ashish Tripathi πρόεδρος της Epigeneres Biotech, της ινδικής εταιρείας όπου αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το τεστ το 2021. Μια επικαιροποιημένη έκθεση σχετικά με τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Stem Cells. «Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο νωρίτερα από άλλες γνωστές τεχνολογίες … πριν ο όγκος σχηματιστεί φυσικά», συνέχισε ο Tripathi. «Όχι μόνο μπορώ πραγματικά να τον ανιχνεύσω σε αυτό το στάδιο – μπορώ πραγματικά να σας πω ποιος καρκίνος σχηματίζεται και πού, κατευθείαν από μια εξέταση αίματος».

Σε μια δοκιμή με 1.000 συμμετέχοντες – 500 μη καρκινοπαθείς και 500 καρκινοπαθείς – οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν με ακρίβεια τον σχηματισμό όγκων σε τουλάχιστον 25 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων όλων των πιο διαδεδομένων και θανατηφόρων μορφών, όπως του μαστού, του παγκρέατος, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Ακόμη και ορισμένοι συμμετέχοντες στην υποτιθέμενη ομάδα των «μη καρκινοπαθών» βρέθηκαν να έχουν προδιάθεση για μελλοντική διάγνωση καρκίνου. «Δεν είχαμε ούτε ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, ούτε καν ένα ψευδώς θετικό», σημείωσε ο Tripathi.

Σύμφωνα με το nypost.com, ο δρ Sherif Raouf, ειδικός στον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, ο οποίος θα ηγηθεί μιας δοκιμής σε νοσοκομείο στο Λονδίνο, δήλωσε πως «η ανίχνευση του καρκίνου στο αρχικό στάδιο είναι το ιερό δισκοπότηρο της ιατρικής του καρκίνου».

«Κανονικά αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σήμερα σε σαρώσεις, βιοψίες και ραντεβού στην κλινική. Η πραγματοποίηση μιας εξέτασης αίματος για την ανίχνευση της παρουσίας καρκίνου στο πιο πρώιμο στάδιο – ή ακόμη και πριν αυτός αναπτυχθεί – θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα».

Η καινοτομία του νέου παν – καρκινικού τεστ

Χρειάζεται 1 δισεκατομμύριο καρκινικά κύτταρα για να σχηματιστεί ένας όγκος που έχει μέγεθος μόλις 1 κυβικό εκατοστό – μια πολύ μικρή μάζα για να ανιχνευθεί ακόμη και από τους αξονικούς τομογράφους. Αλλά μέσα στο σώμα, αυτός ο αρχικός όγκος αποβάλλει καρκινικά κύτταρα καθώς μεγαλώνει, τα οποία εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και αρχίζουν να δημιουργούν σπόρους για νέους όγκους, ή μεταστάσεις, σε διάφορα άλλα όργανα.

Οι περισσότερες από τις προηγούμενες εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση του καρκίνου έγιναν για την ανεύρεση πλήρως ανεπτυγμένων καρκινικών κυττάρων που ταξιδεύουν στο αίμα. Αυτή η μέθοδος είναι επιρρεπής σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Tripathi, επειδή δε θα εμφανιστούν σε κάθε δείγμα αίματος τα συγκεκριμένα κύτταρα.

Στα στάδια 3 ή 4, τα καρκινικά κύτταρα έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλη την κυκλοφορία του αίματος αρκετά για να ανιχνευτούν με συμβατικά μέσα, και έτσι είναι συχνά ήδη πολύ αργά για θεραπεία. Το νέο «προγνωστικό» τεστ, όχι μόνο βλέπει τον καρκίνο στα στάδια 1 ή 2, αλλά γνωρίζει, επίσης, αν τα βλαστικά κύτταρα ενός ασθενούς είναι μοιραίο να γίνουν καρκινικά, πολύ πριν από το πρώτο στάδιο – έως και 18 μήνες νωρίτερα. Αυτό δίνει στους γιατρούς ένα τεράστιο πλεονέκτημα, όσον αφορά τις στοχευμένες θεραπείες για την πρόληψη του σχηματισμού όγκων.

https://pralina.gr/spourgitissesamikafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ