Connect with us

Πολιτικά

Παραπλάνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του κλάδου του τουρισμού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παραπλάνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του κλάδου του τουρισμού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου 1

Αντωνία Μπούζα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Δελτίο Τύπου

Η υπευθυνότητα και η αγωνία για την πορεία του τουρισμού, οδήγησε την Περιφερειακή Παράταξη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, να υπερψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 1-6-2020, παρά τις ανακρίβειες , την προχειρότητα, την ένδεια επιχειρηματολογίας, την ισοπέδωση και απαξίωση του σπουδαίου ρόλου του τουρισμού στην εθνική  οικονομία, μία πρόταση για εκπαιδευτικά σεμινάρια των επαγγελματιών του τουρισμού, σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σήμερα (2-6-2020), είδαμε πως  ξεκίνησε όμως και η άμεση ενημέρωση των ξενοδοχείων της Χώρας, από το Ξ.Ε.Ελλάδος  μέσω  ειδικής πλατφόρμας .

Προβλέπεται, κάθε ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει, να λαμβάνει το διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές του και στις υπηρεσίες που παρέχει.

Όπως έγινε γνωστό για τα μέλη του Ξ.Ε.Ε, θα υπάρχει άμεση και αυτοματοποιημένη πρόσβαση, όταν απαιτείται τυχόν επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Θα αναρτηθεί και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα για το προσωπικό, που θα παραχθεί με ευθύνη πάντοτε του ΕΟΔΥ και του Υπουργείο Τουρισμού.

Θα λαμβάνουν φυσικά ΔΩΡΕΑΝ και την αναγκαία πιστοποίηση για να μπορούν να λειτουργήσουν στην ανταγωνιστική τουριστική αγορά.

Ερχόμαστε τώρα στην παραπλανητική για το Περιφερειακό Συμβούλιο εισήγηση τη Περιφερειακής Αρχής, που οδήγησε σε λήψη απόφασης, η οποία με όσα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ελέγχεται για τη νομιμότητά της.

-Βασικά ήρθε λανθασμένα ως τροποποίηση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής, χωρίς να έχει προηγηθεί καν, συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου τουρισμού της Περιφέρειας.

-Έπειτα αναφέρθηκε πως αγωνιούν οι ξενοδόχοι και για το λόγο αυτό επιβάλλεται να στηριχθούν, χωρίς να γίνεται αναφορά στην ήδη έτοιμη πλατφόρμα του Ξ.Ε. Ελλάδος, που έχει αναλάβει την ευθύνη όλων των ξενοδοχείων.

Ακολούθησε η απόλυτη ασάφεια της εισήγησης, σχετικά με :

-Ποίοι θα κάνουν τα σεμινάρια; Με ποία διαδικασία θα επιλεγούν;

-Υπήρξε συνεργασία και συμφωνία με τους φορείς του τουρισμού για την επιλογή εξειδικευμένων εκπαιδευτών;

-Βάσει ποίων προδιαγραφών θα γίνει ανάληψη της επιμόρφωσης;

-Ποία είναι η ομάδα έργου που ανεφέρθη στο Π.Σ.,  με ποία διαδικασία ανεδείχθη και πως θα πληρωθεί;

-Οι πιστοποιήσεις θα  δίδονται χωρίς κάποιο αντάλλαγμα των συμμετεχόντων;

-Οι συνδικαλιστικοί φορείς των λοιπών επαγγελματιών του τουρισμού, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί;

-Βάσει ποίου σχεδιασμού θα ενημερωθούν για να συμμετάσχουν τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα , μεταφορείς, εστίαση  κλπ;

-Τα οικεία Επιμελητήρια μήπως έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες επιμόρφωσης των μελών τους ανά κλάδο; Υπάρχει σχετική γνώση επί αυτού;

-Με το ποσό των 200.000 ευρώ, καλύπτονται οι ανάγκες όλου του κλάδου του τουρισμού σε όλη την Πελοπόννησο; Θα ισχύσει αναλογικότητα συμμετοχής ανά Περιφ.Ενότητα και ποίος θα κάνει την επιλογή;

-Οι υπηρεσιακές δομές των Διευθύνσεων Υγείας της Περιφέρειας που αναφέρθηκαν, δεν χρειάζονται φυσικά  για την ενεργοποίησή τους και για τυχόν ενημερωτικά σεμινάρια, κανένα ιδιαίτερο σχεδιασμό ή κόστος για να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους, παρά μόνον τη βούληση της Περιφερειακής Αρχής.

Που θα κατευθυνθούν λοιπόν  τα 200.000 ευρώ ;

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις παρακαλώ να απαντηθούν αυτήν τη φορά , διότι και σαφείς είναι και συγκεκριμένες .

Κατόπιν των ανωτέρω, διαφαίνεται πως υπερψηφίστηκε μία πρόταση της Περιφερειακής Αρχής,  για διάθεση ποσού  200.000 ευρώ, με πολλά θολά σημεία.

-Επειδή ήδη η καθυστέρηση των ενεργειών είναι μεγάλη και καμία ετοιμότητα στην πρόταση δεν διεφάνη και το 20ήμερο όπου πρέπει να έχει περατωθεί αυτή η διαδικασία δεν επαρκεί για την εξεύρεση  επιμορφωτών με σύννομες διαδικασίες, την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, την πιστοποίηση των επιχειρήσεων  κλπ και επειδή υπάρχει ο φόβος αυτά τα 200.000 ευρώ να κατευθυνθούν αλλού, καλώ τον κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να αναλάβει πρωτοβουλία και να μη θεωρεί «τυπικές» τις ανησυχίες.

Προκειμένου λοιπόν ή να γίνει σωστά το έργο που ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο ή εν τέλει να αποσύρει τη δική του εμπλοκή, ας μελετηθεί αν υπάρχει δυνατότητα τα χρήματα αυτά, με  σύννομο τρόπο  να δοθούν απ΄ευθείας  στους φορείς του τουρισμού που ξέρουν και μπορούν να διαχειριστούν την επείγουσα αυτή υπόθεση, χωρίς τις εμφανείς υστερήσεις της Περιφερειακής Αρχής.

Ότι και να αποφασίσει η Περιφερειακή Αρχή όμως, υποχρεούται να  δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις  στα ερωτήματα που τέθηκαν παραπάνω, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να γνωρίζει πως η Νέα Πελοπόννησος θα είναι πάντα παρούσα στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου του τουρισμού και θα παρακολουθεί τη διαφανή διαχείριση των χρηματικών πόρων.

 

Υ.Γ. Επειδή ακούσαμε και το καινοφανές στη συνεδρίαση από τα χείλη της υπευθύνου του τουρισμού περί «σύγχρονης» και «ασύγχρονης» εκπαίδευσης, καλό θα είναι  ο κ.Περιφερειάρχης να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις , διότι μειδιά η κοινωνία.

Πολιτικά

Κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ θέτει ως προτεραιότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

nikas

Περιφέρεια Πελοποννήσου Κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής

Η κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο έργο που επιβάλλεται να υλοποιηθεί.

Αυτό τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου, κατά την 5η συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Συντονιστικής Επιτροπής για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στη μεταλιγνιτική εποχή, της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας.

“Με έμφαση τονίσαμε ότι πέρα από τις επιδοτήσεις για την εγκατάσταση επιχειρήσεων -ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον ευθέως ανάλογο με το ύψος των επιδοτήσεων-, χρειάζεται να δούμε με σοβαρότητα τα δημόσια έργα” τόνισε ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ειδικότερα:

“Από την πλευρά μας, ως πρώτο δημόσιο έργο θεωρούμε για την Μεγαλόπολη -και την Πελοπόννησο γενικότερα- την κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Καμία προοπτική ανάπτυξης δεν υπάρχει για μια Βιομηχανική Περιοχή χωρίς σύνδεση με το διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο και το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα που φέρνει αυτή η σύνδεση” υπογράμμισε ο Π. Νίκας.

Στην δίωρη σημερινή τηλεδιάσκεψη, κύριο θέμα της οποίας αποτέλεσε η πορεία εκπόνησης του master plan, ο περιφερειάρχης απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Κωστή Μουσουρούλη να επισκεφθεί, μαζί με μέλη της ομάδας του master plan και με συνεργάτες του, την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη προκειμένου να συζητήσουν με τους φορείς και να ενημερωθούν για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

“Οταν αναφέρομαι σε επίσκεψη, εννοώ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν θα εξαντληθεί σε ένα μόνο 24ωρο” σημείωσε με νόημα ο περιφερειάρχης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών 4

Περικλής Μαντάς για πατατοπαραγωγούς

Θετική εξέλιξη φαίνεται να έχει το αίτημα του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για κρατική στήριξη των πατατοπαραγωγών, που πλήττονται λόγω της φετινής ιδιαίτερα χαμηλής τιμής της μεσσηνιακής πατάτας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης κατά τη σημερινή συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων στην Βουλή, έχουν πλέον συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ολοκληρώνεται η σχετική μελέτη, έτσι ώστε πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας να υπάρξουν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις ως προς το ύψος της ενίσχυσης που πρόκειται να δοθεί.

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για ένα προϊόν γενικά απαγορεύεται. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να τεκμηριωθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπάρχει ανάγκη για κατ’ εξαίρεση χορήγηση της ενίσχυσης, λόγω π.χ. ενός απρόβλεπτου ή ιδιαίτερα ζημιογόνου φαινομένου, όπως είναι η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να συνδέσει αιτιακά μια πιθανή μεγάλη πτώση στη τιμή με τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας. Αυτό αποτελεί μια διαδικασία που τις περισσότερες φορές απαιτεί αρκετό χρόνο, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ενδελεχής μελέτη μέσα από τη συλλογή πληθώρας στοιχείων.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι κρατικές ενισχύσεις για τους καρπουζοπαραγωγούς. Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η σχετική μελέτη των στοιχείων που αφορούν στην πορεία του καρπουζιού είναι ήδη σε εξέλιξη, ωστόσο θα χρειαστεί να δοθεί περισσότερος χρόνος, ώστε να φανεί πώς εξελίσσεται η πορεία των εξαγωγών και των τιμών. Ο κ. Βορίδης επίσης δεσμεύθηκε ότι όλα τα αιτήματα ενισχύσεων συνεχίζουν να εξετάζονται από το υπουργείο, ωστόσο δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να δίνονται ενισχύσεις όπως γινόταν παλαιότερα. Τυχόν εμπορικές αιτίες και ζητήματα ανταγωνισμού δεν μπορούν να αποζημιώνονται και γι’ αυτό πλέον είναι απαραίτητο να συλλέγονται στοιχεία, να κατατίθενται αιτιάσεις και επιχειρήματα, να λαμβάνονται υπόψη αριθμοί και ποσότητες σε βάθος χρόνου και τελικά να τεκμηριώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας γιατί πρέπει να υπάρξει στήριξη ενός αγροτικού προϊόντος που πλήττεται.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Θετικός ο Υπουργός στην πρόταση της Φ. Πιπιλή για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

φαραγγι της Νέδας

Φωτεινή Πιπιλή για το φαραγγι της Νέδας

Φωτεινή ΠιπιλήΑπολύτως θετικός ήταν στην απάντησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Α’ Αθηνών κ. Φωτεινής Πιπιλή, με αίτημα την ένταξη σε καθεστώς προστασίας  του φημισμένου φαραγγιού της Νέδας. Η βουλευτής έκανε έκκληση για τη διάσωση του σημαντικότατου οικολογικού και μυθολογικού τοπόσημου στα σύνορα Ηλείας – Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και η παντελής απουσία κανονισμών και μέτρων, θέτει σε πλήρη κίνδυνο το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητά του.

Ο  κ. Χατζηδάκης υπήρξε σαφής, διευκρινίζοντας ότι: για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε να ενταχθεί το φαράγγι ή άλλο τοπίο σε καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Νόμο (4685/2020), απαιτείται η γνώμη της οικείας Περιφέρειας. Για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ειδική Έκθεση που θα τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευόμενου «αντικειμένου», θα καθορίζει τις προτεραιότητες διατήρησης και θα προτείνει όρους και περιορισμούς. Σημείωσε επίσης πως με αφορμή την Ερώτηση της κ. Πιπιλή, ήδη απάντησαν θετικά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναμένει λοιπόν τη συνεργασία των δύο αρμοδίων Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ώστε το Υπουργείο να καταλήξει στην αναβάθμιση της προστασίας της Νέδας. Κάλεσε δε τη βουλευτή να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Η βουλευτής δεν έκρυψε την ικανοποίησή της που εισακούστηκε, αλλά και για την ανακοίνωση από τον Υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέγραψε στις 16 Ιουνίου Προγραμματική Σύμβαση με το ΕΚΠΑ για τη διενέργεια έρευνας για τη μείωση των γεωπεριβαλλοντικών κινδύνων στην περιοχή του Πολυλίμνιου Μεσσηνίας, ώστε να επιλεχθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες παρεμβάσεις – δράσεις για τον περιορισμό του κινδύνου για την τοποθεσία αλλά και για τους επισκέπτες αυτής.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση (Α.Π. 846/22-6-2020)

 

Κύριε υπουργέ,

 

Με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο για την αδήριτη ανάγκη προστασίας διαφόρων περιβαλλοντικών θησαυρών από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα, πχ Ανταρτική και Οία Σαντορίνης, και με δεδομένη την «πράσινη» δραστηριότητα του Υπουργείου σας, καταθέτω Επίκαιρη Ερώτηση.

Φέρνω ως κορυφαίο παράδειγμα του υδάτινου πλούτου της Ελλάδας το φαράγγι της Νέδας, ένα οικολογικό αλλά και μυθολογικό τοπόσημο, το φυσικό όριο Ηλείας – Μεσσηνίας. Μάλιστα, από την πλευρά της Ηλείας αναβλύζουν αιωνίως δύο καταρράκτες, εκ των οποίων ο Μεγάλος καταλήγει σε έναν μοναδικό θόλο μικρής λίμνης που στεγάζεται κάτω από τη ντόπια πυκνή χλωρίδα.

Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια που το φαράγγι της Νέδας έχει γίνει πανευρωπαϊκά γνωστό, ουδείς από τους ντόπιους ή κρατικούς παράγοντες δεν έχει πάρει μέτρα για την αποτροπή της «εισβολής» εκατοντάδων ημερησίως επισκεπτών, που δεν επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στη σημασία του χώρου και στην ευαίσθητη βιοποικιλότητα του. Οι τοπικοί Δήμοι – μικροί Δήμοι – εκ των πραγμάτων αδυνατούν μόνοι τους να επιβάλλουν τάξη και σειρά.

 

Ερωτάται ο  Υπουργός:

  1. Θα προχωρήσει το Υπουργείο σε μέτρα για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας, με υποχρεωτική τη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας για την επισκεψιμότητα, όπως πχ στο φαράγγι της Σαμαριάς, και με τουλάχιστον ενδεικτικό αντίτιμο εισόδου, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η οικονομική δυνατότητα των Παρακείμενων Δήμων για την απαραίτητη εντόπια φύλαξη;

 

  1. Θα προχωρήσει γενικότερα το Υπουργείο με το ίδιο σκεπτικό προστασίας και για άλλες περιοχές που απαρτίζουν τον υδάτινο πλούτο της χώρας, όπως πχ το περίφημο Πολυλίμνιο Μεσσηνίας, και όπου αλλού απαιτείται η προστασία από την τουριστική επέλαση χωρίς κανόνες;

 

Η ερωτώσα βουλευτής,

 

Φωτεινή Πιπιλή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ