Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Νίκος Μπασακίδης για Ψηφιακό δήμο, έξυπνη πόλη και έργα εκατομμυρίων με όραμα και σχέδιο

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Νέων Έργων, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νίκος Μπασακίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 στα τοπικά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, ανέφερε για τα όσα η Δημοτική Αρχή υλοποιεί και προγραμματίζει.

«Σε ένα κόσμο που μετασχηματίζεται ψηφιακά, η πρόσφατη υγειονομική κρίση άλλαξε τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα μας, δοκίμασε θεσμούς και τη λειτουργία της διοίκησης, άλλαξε τη λειτουργία της αγοράς και δημιούργησε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Στην κρίση αυτή, ο Δήμος άντεξε διοικητικά, τα θεσμικά όργανα λειτούργησαν και οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν εξ’ αποστάσεως εξοικειωμένοι πλέον με νέα κανάλια επικοινωνίας.

Λειτουργήσαμε και ήμασταν δίπλα στον πολίτη λόγω των Ψηφιακών Υποδομών και των Υπηρεσιών, που έχουν εδώ και χρόνια δημιουργηθεί.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός όμως, δεν επιβάλλεται από μία κρίση, αλλά είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης. Οι πόλεις αλλάζουν, όπως και οι ανθρώπινες συμπεριφορές.

Συμμετέχοντας σε δίκτυα πόλεων, συνεργαζόμενοι με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και συμπορευόμενοι με την ΚΕΔΕ και τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, χαράσσουμε την στρατηγική μας για τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Δήμου και μιας Έξυπνης Πόλης.

 • Για τον Ψηφιακό Δήμο, προωθούνται τα εξής :
  • Η αναδιοργάνωση των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου που προωθείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
  • Η σύνταξη ενός σχεδίου ανθεκτικότητας τόσο των υποδομών όσο και των λειτουργιών του Δήμου απέναντι σε κρίσεις ( φυσικές καταστροφές, υγειονομική κρίση, κλπ).
  • Η λειτουργία πλατφόρμας Παρατηρητηρίου των Πολιτών, μέσω του οποίου με ενιαίο τρόπο ο πολίτης θα επικοινωνεί με τις υπηρεσίες του Δήμου και θα λαμβάνει ενημερώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Η κατασκευή πλατφόρμας «Διορθώνω το σχολείο μου», για τη δημιουργία ταυτότητας κάθε σχολικής μονάδας.
 • Για την Έξυπνη πόλη
  • Εγκατάσταση συστήματος ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών (infopoint) στο Ιστορικό Δημαρχείο και την Παραλία, με πληροφορίες από ένα αποθετήριο πολιτιστικών και τουριστικών δεδομένων.
  • Την κατασκευή ενός WebGIS χάρτη επιχειρηματικότητας, που θα παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για τις Χρήσεις Γης, τις δημοτικές υποδομές, το οδικό δίκτυο και τα δίκτυα ΟΚΩ, για σημεία ενδιαφέροντος, κ.ά.
  • Τη δημιουργία ενός ψηφιακού Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής
 • όπου θα αποτυπώνονται με έξυπνους μετρητές οι καταναλώσεις ενέργειας και ύδατος, σε όλες τις δημοτικές υποδομές
 • Θα εμφανίζονται πληροφορίες για την κινητικότητα στην πόλη
 • Θα παρέχονται τιμές Περιβαλλοντικών Δεδομένων (Θερμοκρασίας, Υγρασίας, Ανέμων, Υετού και Εκπομπών ρύπων)
 • Ενημέρωση τιμών ακραίων φυσικών φαινομένων  (Πλημμυρών, Σεισμού, κλπ)
  • Την αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών για την  εφαρμογή καινοτόμων ιδεών
 • Στην αγροτική παραγωγή, στην Πολιτική Προστασία, στην Κινητικότητα στην πόλη, στην επιχειρηματικότητα.»

«Αυξάνοντας κατά 50% τις αρχικές πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2020 και εν μέσω διοικητικών δυσλειτουργιών λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχει μέχρι σήμερα συμβασιοποιηθεί το 72% των συγχρηματοδοτούμενων έργων και αναμένεται έως το τέλος του έτους η απορροφητικότητα αυτών να ξεπεράσει το 40%». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Νέων Έργων, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νίκος Μπασακίδης, θέτοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο που η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπασακίδης αναφέρθηκε στα 32 έργα με προϋπολογισμό 15 εκατ. € για αναπλάσεις, υποδομές πολιτισμού και Αθλητισμού, για το οδικό δίκτυο, τα Σχολεία και τους Παιδικούς Σταθμούς. Επίσης στα έργα που καθιστούν την πόλη φιλική στους κατοίκους της και ελκυστική στους επισκέπτες της, τα έργα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν εισόδημα για όλους αλλά και τα 32 μεγάλα έργα τα οποία προστιθέμενα στα έργα που εξυπηρετούν την καθημερινότητα και  που χρηματοδοτούνται από Ίδιους Πόρους, καθώς και στα έργα που θα υλοποιεί η ΔΕΥΑΚ, θα καταστήσουν το Δήμο στο προσεχές μέλλον ένα ανοικτό εργοτάξιο.

Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε επίσης:

«Έχουν υποβληθεί προτάσεις και αναμένεται στο προσεχές διάστημα η ένταξη και χρηματοδότηση τεχνικών έργων 7 εκατ. €, ενώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί για τρία χρόνια η λειτουργία των ΚΗΦΗ και ΚΔΗΦ, με προυπ. 2,14 εκατ. €.

Προετοιμάζουμε για υποβολή στο πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, σε Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, καθώς και στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, προτάσεις για τη σχολική στέγη, την αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων, την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, την ανθεκτικότητα στις κρίσεις, την Βιώσιμη Κινητικότητα, ενώ από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης διεκδικούμε την ανάπλαση της πλατείας της 23ης Μαρτίου και τη ίδρυση θερμοκοιτίδας στήριξης δράσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σε αναμονή της κυβερνητικής πρότασης για το αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα και με την πεποίθηση ότι η παρόχθια ζώνη του Νέδοντα αποτελεί μαζί με το παράκτιο μέτωπο τις περιοχές τοπόσημο της πόλης που χρήζουν ανάγκης παρεμβάσεων,  στο Νέο Τεχνικό Πρόγραμμα 2021, που θα έχει αρχικό Π.Υ  20 εκατ. €, έχουν εγγραφεί παρεμβάσεις για έργα και μελέτες που αφορούν:

1. την εκπόνηση μελέτης ανάδειξης του παράκτιου μετώπου από τις Κιτριές έως το Πεταλίδι,

2. την επέκταση της πόλης ανατολικά και δυτικά,

3. την κατασκευή έργων υποδομής στην περιοχή δυτικά της Αρτέμιδος,

4. την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στη ΘΟΥΡΙΑ,

5. την διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στις γειτονιές της πόλης ως σημείων συνάντησης,

6. την ανάπλαση του Ανατολικού Κέντρου

7. Διανοίξεις οδών σε όλη την πόλη, με παράλληλη τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων.

Στην εξελικτική πορεία της πόλης και του Δήμου, με την συμπαράσταση των λίγων πλέον αλλά άξιων υπαλλήλων μας, μπορούμε να ονειρευθούμε μια πόλη φιλική και ανθεκτική.

Αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με τα δικά μας έσοδα και επενδύουμε στο μέλλον, διεκδικώντας χρήματα από παντού».

Δείτε ΕΔΩ στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπασακίδης στο πλαίσιο του απολογισμού – προγραμματισμού.

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ