Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Νίκος Μπασακίδης για Ψηφιακό δήμο, έξυπνη πόλη και έργα εκατομμυρίων με όραμα και σχέδιο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Νέων Έργων, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νίκος Μπασακίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 στα τοπικά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, ανέφερε για τα όσα η Δημοτική Αρχή υλοποιεί και προγραμματίζει.

«Σε ένα κόσμο που μετασχηματίζεται ψηφιακά, η πρόσφατη υγειονομική κρίση άλλαξε τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα μας, δοκίμασε θεσμούς και τη λειτουργία της διοίκησης, άλλαξε τη λειτουργία της αγοράς και δημιούργησε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Στην κρίση αυτή, ο Δήμος άντεξε διοικητικά, τα θεσμικά όργανα λειτούργησαν και οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν εξ’ αποστάσεως εξοικειωμένοι πλέον με νέα κανάλια επικοινωνίας.

Λειτουργήσαμε και ήμασταν δίπλα στον πολίτη λόγω των Ψηφιακών Υποδομών και των Υπηρεσιών, που έχουν εδώ και χρόνια δημιουργηθεί.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός όμως, δεν επιβάλλεται από μία κρίση, αλλά είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης. Οι πόλεις αλλάζουν, όπως και οι ανθρώπινες συμπεριφορές.

Συμμετέχοντας σε δίκτυα πόλεων, συνεργαζόμενοι με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και συμπορευόμενοι με την ΚΕΔΕ και τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, χαράσσουμε την στρατηγική μας για τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Δήμου και μιας Έξυπνης Πόλης.

 • Για τον Ψηφιακό Δήμο, προωθούνται τα εξής :
  • Η αναδιοργάνωση των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου που προωθείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
  • Η σύνταξη ενός σχεδίου ανθεκτικότητας τόσο των υποδομών όσο και των λειτουργιών του Δήμου απέναντι σε κρίσεις ( φυσικές καταστροφές, υγειονομική κρίση, κλπ).
  • Η λειτουργία πλατφόρμας Παρατηρητηρίου των Πολιτών, μέσω του οποίου με ενιαίο τρόπο ο πολίτης θα επικοινωνεί με τις υπηρεσίες του Δήμου και θα λαμβάνει ενημερώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Η κατασκευή πλατφόρμας «Διορθώνω το σχολείο μου», για τη δημιουργία ταυτότητας κάθε σχολικής μονάδας.
 • Για την Έξυπνη πόλη
  • Εγκατάσταση συστήματος ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών (infopoint) στο Ιστορικό Δημαρχείο και την Παραλία, με πληροφορίες από ένα αποθετήριο πολιτιστικών και τουριστικών δεδομένων.
  • Την κατασκευή ενός WebGIS χάρτη επιχειρηματικότητας, που θα παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για τις Χρήσεις Γης, τις δημοτικές υποδομές, το οδικό δίκτυο και τα δίκτυα ΟΚΩ, για σημεία ενδιαφέροντος, κ.ά.
  • Τη δημιουργία ενός ψηφιακού Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής
 • όπου θα αποτυπώνονται με έξυπνους μετρητές οι καταναλώσεις ενέργειας και ύδατος, σε όλες τις δημοτικές υποδομές
 • Θα εμφανίζονται πληροφορίες για την κινητικότητα στην πόλη
 • Θα παρέχονται τιμές Περιβαλλοντικών Δεδομένων (Θερμοκρασίας, Υγρασίας, Ανέμων, Υετού και Εκπομπών ρύπων)
 • Ενημέρωση τιμών ακραίων φυσικών φαινομένων  (Πλημμυρών, Σεισμού, κλπ)
  • Την αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών για την  εφαρμογή καινοτόμων ιδεών
 • Στην αγροτική παραγωγή, στην Πολιτική Προστασία, στην Κινητικότητα στην πόλη, στην επιχειρηματικότητα.»

«Αυξάνοντας κατά 50% τις αρχικές πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2020 και εν μέσω διοικητικών δυσλειτουργιών λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχει μέχρι σήμερα συμβασιοποιηθεί το 72% των συγχρηματοδοτούμενων έργων και αναμένεται έως το τέλος του έτους η απορροφητικότητα αυτών να ξεπεράσει το 40%». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Νέων Έργων, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νίκος Μπασακίδης, θέτοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο που η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπασακίδης αναφέρθηκε στα 32 έργα με προϋπολογισμό 15 εκατ. € για αναπλάσεις, υποδομές πολιτισμού και Αθλητισμού, για το οδικό δίκτυο, τα Σχολεία και τους Παιδικούς Σταθμούς. Επίσης στα έργα που καθιστούν την πόλη φιλική στους κατοίκους της και ελκυστική στους επισκέπτες της, τα έργα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν εισόδημα για όλους αλλά και τα 32 μεγάλα έργα τα οποία προστιθέμενα στα έργα που εξυπηρετούν την καθημερινότητα και  που χρηματοδοτούνται από Ίδιους Πόρους, καθώς και στα έργα που θα υλοποιεί η ΔΕΥΑΚ, θα καταστήσουν το Δήμο στο προσεχές μέλλον ένα ανοικτό εργοτάξιο.

Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε επίσης:

«Έχουν υποβληθεί προτάσεις και αναμένεται στο προσεχές διάστημα η ένταξη και χρηματοδότηση τεχνικών έργων 7 εκατ. €, ενώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί για τρία χρόνια η λειτουργία των ΚΗΦΗ και ΚΔΗΦ, με προυπ. 2,14 εκατ. €.

Προετοιμάζουμε για υποβολή στο πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, σε Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, καθώς και στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, προτάσεις για τη σχολική στέγη, την αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων, την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, την ανθεκτικότητα στις κρίσεις, την Βιώσιμη Κινητικότητα, ενώ από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης διεκδικούμε την ανάπλαση της πλατείας της 23ης Μαρτίου και τη ίδρυση θερμοκοιτίδας στήριξης δράσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σε αναμονή της κυβερνητικής πρότασης για το αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα και με την πεποίθηση ότι η παρόχθια ζώνη του Νέδοντα αποτελεί μαζί με το παράκτιο μέτωπο τις περιοχές τοπόσημο της πόλης που χρήζουν ανάγκης παρεμβάσεων,  στο Νέο Τεχνικό Πρόγραμμα 2021, που θα έχει αρχικό Π.Υ  20 εκατ. €, έχουν εγγραφεί παρεμβάσεις για έργα και μελέτες που αφορούν:

1. την εκπόνηση μελέτης ανάδειξης του παράκτιου μετώπου από τις Κιτριές έως το Πεταλίδι,

2. την επέκταση της πόλης ανατολικά και δυτικά,

3. την κατασκευή έργων υποδομής στην περιοχή δυτικά της Αρτέμιδος,

4. την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στη ΘΟΥΡΙΑ,

5. την διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στις γειτονιές της πόλης ως σημείων συνάντησης,

6. την ανάπλαση του Ανατολικού Κέντρου

7. Διανοίξεις οδών σε όλη την πόλη, με παράλληλη τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων.

Στην εξελικτική πορεία της πόλης και του Δήμου, με την συμπαράσταση των λίγων πλέον αλλά άξιων υπαλλήλων μας, μπορούμε να ονειρευθούμε μια πόλη φιλική και ανθεκτική.

Αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με τα δικά μας έσοδα και επενδύουμε στο μέλλον, διεκδικώντας χρήματα από παντού».

Δείτε ΕΔΩ στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπασακίδης στο πλαίσιο του απολογισμού – προγραμματισμού.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Την Παρασκευή η απονομή του βραβείου Π. Φωτέα και των υποτροφιών σε αριστούχους φοιτητές

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Την Παρασκευή η απονομή του βραβείου Π. Φωτέα και των υποτροφιών σε αριστούχους φοιτητές 7
Κοινοποιησέ το

Σε εκδήλωση που θα γίνει στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, θα επιδοθεί το βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα, για το 2019.

Το φετινό βραβείο, απέσπασε το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή της Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνου M. Βερέμη, με τίτλο “1940 – 194, o πόλεμος των Ελλήνων”, ο οποίος και θα μιλήσει.

Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και η απονομή των υποτροφιών σε αριστούχους φοιτητές, τις οποίες είχε θεσπίσει o αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Η Ένωση γονέων & κηδεμόνων του δήμου Καλαμάτας για την εξέλιξη της πανδημίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πανελλαδικές 2020
Κοινοποιησέ το

Η εξέλιξη της πανδημίας βάζει σε μεγάλη αγωνία χιλιάδες γονείς, καθώς συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα και κλείνουν ολοένα και περισσότερα τμήματα σχολείων. Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς ήρθε και στην πόλη της Καλαμάτας.

Η ανασφάλεια των γονέων μεγαλώνει ακόμα περισσότερο με το επικαιροποιημένο έγγραφο του ΕΟΔΥ (18/09/2020), που αφορά στη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες. Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν  συνίσταται εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών  επιβεβαιωμένου κρούσματος, για τους ανθρώπους δηλαδή που υποχρεωτικά απομακρύνονται από το Σχολείο. Επιπλέον, συστήνεται η στενή παρακολούθηση της υγείας τους, χωρίς να προσδιορίζεται το πώς αυτό θα γίνεται.

Τέλος, το ως άνω έγγραφο   αναφέρεται   σε ιατρική   αξιολόγηση  ύποπτου    κρούσματος σε μαθητή, με ευθύνη του γονέα, χωρίς να ορίζεται η διαδικασία πραγματοποίησης δωρεάν τεστ, σε περίπτωση που ο παιδίατρος το συστήσει. Η ατομική ευθύνη ισχύει και στην περίπτωση που εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα. Αυτές οι ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την πραγματικότητα των τμημάτων 25 και πλέον μαθητών, καθώς και των ελλείψεων στον τομέα της καθαριότητας, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά γονείς και μαθητές, προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας και ανησυχίας.

Γίνεται φανερό ότι η Κυβέρνηση δε διαθέτει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αφήνοντας έκθετους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους.

Θεωρούμε  ότι  είναι αρμοδιότητα  και ευθύνη της   κυβέρνησης να  πάρει αποφάσεις  και να ενημερώσει που και με ποιες διαδικασίες, το ύποπτο κρούσμα, που εμφανίζει έστω  και ήπια συμπτώματα συμβατά  με  τη λοίμωξη  COVID-19 και υποχρεώνεται σε παραμονή  στο σπίτι, καθώς και η στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο άνθρωπος δηλαδή που  βρίσκεται σε καραντίνα, θα κάνουν δωρεάν εργαστηριακά τεστ. Διαφορετικά οι γονείς μαθητή που εμφανίζει συμπτώματα, αναγκάζονται να πληρώσουν το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο, ενώ δημόσιες δομές δε δέχονται τους μαθητές αν δεν έχουν συμπτώματα.

Ως Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας), απευθυνόμαστε στους αρμοδίους φορείς της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να μην γίνουν τα σχολεία της χώρας εστίες διάδοσης. Απαιτούμε:

 1. Την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος, που επιβεβαιώνεται κρούσμα, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικούς, λοιπό προσωπικό, γονείς). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου.
 2. Ιατρική αξιολόγηση και πραγματοποίηση τεστ με ευθύνη του κράτους, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, εκπαιδευτικό ή και λοιπό προσωπικό. Παρουσία υγειονομικών στα σχολεία, σύνδεση του σχολείου με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την επαρκή παρακολούθηση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.
 3. Τον προγραμματισμό με ευθύνη του κράτους δωρεάν επαναλαμβανόμενων προληπτικών τεστ στα σχολεία, για λόγους πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα.
 4. Την σωστή λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, όπου σήμερα η λειτουργία τους γίνεται για όλα τα παιδιά του σχολειού σε ένα ή δυο τμήματα, με αποτέλεσμα στην περίπτωση κρούσματος να πρέπει να κλείσει το μισό σχολείο.
 5. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός για όλους τους μαθητές, για την περίπτωση που χρειαστεί εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
 6. Τέλος, καλούμε την δημοτική αρχή, έστω και τώρα, να προβεί στην μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης των εργαζομένων στην καθαριότητα σε πλήρη απασχόληση και να μην παίζει με αύξηση του ωραρίου με μισή ώρα κ.α.

Το Δ.Σ. της Ένωσης γονέων


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Μήνυμα Δημάρχου για την 28η Οκτωβρίου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μήνυμα Δημάρχου για την 28η Οκτωβρίου 8
Κοινοποιησέ το

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που με τη γενναιότητά τους έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας.

Το έπος του ’40 δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να κερδίσουμε τις σύγχρονες μάχες που ως λαός και ως έθνος, καλούμαστε να δώσουμε.

Η ομοψυχία, η εθνική συνεννόηση και η υπευθυνότητα, αποτελούν προαπαιτούμενα για να ξεπεράσουμε με επιτυχία την παγκόσμια υγειονομική κρίση και τις αρνητικές της συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία.

Ενωμένοι, θα το πετύχουμε.

Θανάσης Βασιλόπουλος

Δήμαρχος Καλαμάτας


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ