Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Χωρίς ντροπή και ενοχές για το συμφέρον της πόλης

Ανέβηκε

στις

χωρίς ντροπή και ενοχές για το συμφέρον της πόλης 1
Κοινοποιησέ το

Ο αντιδήμαρχος κ Νίκος Β. Μπασακίδης τοποθετείται για την αντιπλημμυρική θωράκιση Καλαμάτας.

Δείτε το Δελτίο τύπου

Ένα έργο που σχετίζεται με ανθρώπινες ζωές, με περιουσίες, καθώς και τη λειτουργία της πόλης για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια, έγινε σημείο έντονης αντιπαράθεσης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Απέναντι στην πρόσφορη και καλά μελετημένη πρόταση, του Υπουργείου Υποδομών και των μελετητών της κοινοπραξίας ΜΟΡΕΑΣ, αντιτάχθηκαν ιδέες αναποτελεσματικές και ανεφάρμοστες, σε ότι αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης.

Η κύρια αιτία για την εμφάνιση στο Νέδοντα πλημμυρικών φαινομένων, είναι η κατασκευή των σκεπαστών τμημάτων του, στο αναψυκτήριο και στους χώρους στάθμευσης, με αποτέλεσματα η παροχετευτικότητα του, να μειώνεται απο τα 300 m 3 /sec, στα 75 m 3 /sec, δηλ. κατά 75%.

Η ανησυχία όλων για τις αντιπλημμυρικές αντοχές του Νέδοντα, μετά τις παρεμβάσεις αυτές, ήταν διαχρονικά έκδηλη, τόσο στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, όσο και στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, καθώς και στα επιστημονικά συμπεράσματα των μελετών, που εκπονήθηκαν για αυτό το σκοπό.

Μέχρι το 2016, η κατεύθυνση ήταν να προστατευθεί η πόλη απο τα νερά του κεντρικού Ταϋγέτου που έφταναν στο Νέδοντα, προτείνοντας παρεμβάσεις για την αύξηση της παροχετευτικότητας του.

Ως μια τέτοια παρέμβαση θεωρήθηκε και η μελέτη της ΔΕΥΑΚ, το 2010, που πρότεινε, τη σύνδεση των υποστυλωμάτων κάτω απο το αναψυκτήριο με λιθοδομή απο τσιμεντόλιθους ώστε να περιοριστούν οι στροβιλισμοί του νερού, καθώς επίσης και τη διαμόρφωση της κοίτης κάτω απο το νότιο parking με μια σταθερή διατομή πλάτους 14m, που μαζί με την καθαίρεση του μεσόβαθρου της γέφυρας στην οδό Ιατροπούλου, θα βελτίωναν την παροχή στο σκεπασμένο τμήμα απο τα 75 m 3 /sec στα 170 m 3 /sec.

Μελέτη η οποία όμως δεν έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων γιατί ο Νέδοντας δεν είναι οριοθετημένος, δηλ. δεν έχουν καθοριστεί οι οριογραμμές του ρέματος που περιβάλλουν τις όχθες, οι γραμμές πλημμύρας, αλλά και κάθε αναπόσπαστο στοιχείο του. Οριοθέτηση που ως πράξη τεκμηριώνεται τουλάχιστον, από την εκπόνηση υδρολογικής και υδραυλικής μελέτης, καθώς και μιας μελέτης με τα προτεινόμενα έργα για την βελτίωση της παροχετευτικότητας. Οριοθέτηση που απαιτεί παροχή τουλάχιστον 300 m 3 /sec.

Οι πλημμύρες του 2016, ανέδειξαν την ανεπάρκεια του δικτύου των ομβρίων της πόλης, να υποδεχθεί μεγάλες ποσότητες νερού από τα ρέματα των περιοχών, τόσο της Ράχης, της Βόρειας Γειτονιάς και της Αγίας Άννας στη δυτική πόλη, όσο και του Αγίου Σίδερη και των Γιαννιτσανίκων στην ανατολική πόλη.

Το Υπουργείο Υποδομών, απο το 2017 και μετά, προετοίμασε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη, τόσο απο το Νέδοντα, όσο και απο τα ρέματα Ελαφογκρέμης, Λαγκάδα και Καραμπογιάς στα δυτικά, καθώς και απο τα ρέματα Βέλιουρας, Καλαμίτσι, Πολιτέϊκο Ι και ΙΙ και Κερεζένια στα ανατολικά.

Με δεδομένο οτι οι παρεμβάσεις βελτίωσης του δικτύου ομβρίων στις πυκνοκατοικημένες και άναρχα δομημένες γειτονιές της δυτικής και της ανατολικής πόλης, έχουν μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος και θα προκαλέσουν τεράστια κοινωνική αναστάτωση, προτάθηκαν σκέψεις, ώστε ο Νέδοντας να λειτουργήσει ως βασικός συλλεκτήρας ομβρίων όλων των ρεμάτων ανάντη του περιμετρικού.

Αρχικά χρηματοδοτήθηκε με 2.000.000 η εκτροπή προς το Νέδοντα, των ρεμάτων Βέλιουρας και Καλαμίτσι, μέσω της κατασκευής αγωγού ομβρίων απο την οδό Σπάρτης. Έργο που διαγωνίστηκε το 2019 απο τη ΔΕΥΑΚ, χωρίς να προκύψει οριστικός ανάδοχος, αφού δεν υπήρχε εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Έγκριση που δεν δόθηκε, αφου ο Νέδοντας, δεν ήταν οριοθετημένος.

Στο ίδιο πνεύμα το Υπουργείο προετοίμαζε από το 2018, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, μελέτες για την εκτροπή των ρεμάτων δυτικά προς το Νέδοντα, μέσω του ρέματος Καραμπογιάς. Παρεμβάσεις που για να υλοποιηθούν, απαιτούν την οριοθέτηση του Νέδοντα για παροχή πλημμύρας, τουλάχιστον 300 m 3 /sec.

Η κυβέρνηση, ανέθεσε μέσω της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου, προς την κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ, την μελέτη και την κατασκευή όλων των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Καλαμάτας, απο το Πήδημα μέχρι τα Κερεζένια στα Γιαννιτσάνικα.

Η πρόταση που τελικά διαμορφώθηκε, έχει χρηματοδοτηθεί με πλέον των 80 εκατ. από το κράτος και με την υλοποίηση του έργου, οι γειτονιές δυτικά και ανατολικά της πόλης, καθώς και το κέντρο, θα προστατευτούν από τα νερά των ρεμάτων στις παρυφές τους.

Μεγάλο όφελος θα προκύψει και με τη διευθέτηση του ρέματος Καραμπογιάς, γιατί έτσι θα επιτραπεί απρόσκοπτα, η υλοποίηση της Πράξης Εφαρμογής της περιοχής στην Αγία Άννα. Ταυτόχρονα με την οριοθέτηση θα δοθεί η δυνατότητα, η παρόχθια ζώνη του Νέδοντα να βελτιωθεί αισθητικά και μαζί με τις νέες γέφυρες, να αποτελέσουν τοπόσημο για την πόλη.

Η πρόταση αυτή ως μια ρεαλιστική, ασχέτως της ενόχλησης κατά τη διάρκεια των έργων, που συνολικά θα είναι η μικρότερη δυνατή, υποστηρίχθηκε από τη Δημοτική αρχή, χωρίς ντροπή και ενοχές.

Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, που οι προτάσεις της ήταν αντιφατικές και αναποτελεσματικές.

Αναποτελεσματική είναι η πρόταση κατασκευής φράγματος στο Βόρειο Νέδοντα, αφού έτσι δεν θα γίνεται διαχείριση των υδάτων από τα ρέματα της δυτικής και ανατολικής πόλης. Ένα τέτοιο φράγμα για να ανασχέσει στη διάρκεια μιας ώρας παροχή υδάτων στα 300 m 3 /sec, απαιτεί ταμιευτήρα όγκου 2.000.000 m 3 , που αντιστοιχεί σε μια κατασκευή ύψους 20m για κάθε 100 στρέμματα ελεύθερης επιφάνειας νερού. Κατασκευή που δύσκολα θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, μέσα σε μια περιοχή Natura. Ταυτόχρονα είναι αντιφατική η αναφορά στις ποσότητες των υλικών εκσκαφής για τη διευθέτηση της κοίτης του Νέδοντα και παράλληλα να αποκρύπτονται τα αντίστοιχα στοιχεία για την κατασκευή του φράγματος.

Αντιφατικό είναι να συμφωνείς με την εκτροπή προς το Νέδοντα, των ρεμάτων δυτικά και ταυτόχρονα να διαφωνείς με έργα αύξησης της παροχετευτικότητας, όταν είναι γνωστό οτι με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στο σκεπαστό τμήμα του αναψυκτηρίου, ο Νέδοντας δεν θα οριοθετηθεί.

Δεν είναι δυνατόν να αγνοείται, ότι οποιαδήποτε παρέμβαση που σχετίζεται με τη διαχείριση των υδάτων στο Νέδοντα, απαιτεί την οριοθέτηση του. Δηλαδή μελέτες και παρεμβάσεις, ώστε να επιτευχθεί η από το νόμο αναγκαία παροχετευτικότητα, για την αντιμετώπιση των αντιπλημμυρικών φαινομένων. Και αυτό σημαίνει παροχετευτικότητα πάνω από 300 m 3 /sec και όχι 170 m 3 /sec.

Απέναντι σε αυτά τα επιχειρήματα, από τη Δημοτική Αρχή προτάχθηκε το συμφέρον της πόλης, που είναι να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα γνωστό εδώ και πολλά χρόνια σε όλους.

Αυτό της αδυναμίας του Νέδοντα να υποδεχθεί μεγάλες ποσότητες νερού. Προτάσεις που θα εκλάβουν την αδυναμία αυτή ως ευκαιρία, τόσο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, όσο και για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της ζώνης του Νέδοντα.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ