Connect with us
Επιμελητηρίο

Πολιτικά

Μίλτος Χρυσομάλλης: Εκσυγχρονίζουμε τον ΕΦΚΑ, επιστρέφουμε τη χαμένη αξιοπρέπεια στους συνταξιούχους

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Εισηγητής ο Μίλτος Χρυσομάλλης στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

«Επιλέγουμε σήμερα να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα τον ΕΦΚΑ, προς όφελος των πολιτών και μόνο. Επιλέγουμε να βελτιώσουμε έναν φορέα που συνευθύνεται μαζί με αυτούς που τον δημιούργησαν για την αποστέρηση της αξιοπρέπειας χιλιάδων συμπολιτών μας. Την αξιοπρέπεια που τους στέρησε ένας οργανισμός που ανάλγητα καθυστερούσε την έκδοση της σύνταξης γήρατος τους, της σύνταξης αναπηρίας τους, της σύνταξης χηρείας τους, από τις οποίες πολλές φορές εξαρτιόταν η επιβίωσή τους», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης, κατά την τοποθέτησή του ως Εισηγητής της Πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας προχωρά σε μια σειρά τομών στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, για να αντιμετωπίσει τις 1.000.000 ασφαλιστικές εκκρεμότητες που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ρυθμό έκδοσης νέων συντάξεων, που για το 2021 έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 225.000. «Παραλάβαμε έναν Οργανισμό χωρίς οργανόγραμμα και με τον νόμο Κατρούγκαλου χάθηκε η κοινή λογική. Έγινε ο «δυνάστης» Οργανισμός των συμπολιτών μας. Παραλάβαμε έναν Οργανισμό με πάνω από 1.000.0000 ασφαλιστικές εκκρεμότητες, με εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις να εκκρεμούν από το 2016 και καμία τηλεφωνική εξυπηρέτηση στον πολίτη που αναζητούσε πληροφορίες για τη σύνταξή του. Επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στη λειτουργία του, προκειμένου να κατορθώσουμε να βελτιώσουμε την αρνητική εικόνα που είχε ο ΕΦΚΑ στους πολίτες, όπως πολύ εύγλωττα αποτυπώνεται σε όλες τις ετήσιες αναφορές του Συνηγόρου του Πολίτη, ως ένας Οργανισμός που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια το 50% των αναφορών των συμπολιτών μας απ’ όλα τα ΝΠΔΔ!».

Όπως σημείωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης, βασική παρέμβαση αποτελεί η ίδρυση μιας εταιρείας με μόνο μέτοχο τον ΕΦΚΑ άρα το ελληνικό δημόσιο, με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού, που φθάνει τα 400 ακίνητα και πάνω από 1 δις ευρώ αξία. Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, με έλεγχο για τη σύγκρουση συμφερόντων. Θα αξιοποιήσει, όμως, στο σύνολό της και τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει, προς όφελος των πόρων του ΕΦΚΑ και των ασφαλισμένων. «Δεν μπορεί ο Υπουργός, ο Διοικητής του ΕΦΚΑ ή οι δημόσιοι υπάλληλοι να γίνουν κτηματομεσίτες, ούτε μπορούν να αναπτύξουν ακίνητα και να γίνουν περισσότερο θελκτικά για την αγορά. Το είδαμε από τα αποτελέσματα αυτά ως σήμερα. Ίσως βέβαια οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να προτιμούσαν να αφήσουμε την κατάσταση όπως είναι, ή να προτιμούσαν να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν.4430 του 2016 και να αναθέσει ο ΕΦΚΑ σε μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία ή στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων των τραπεζών τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του. Αυτός είναι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θεωρείτε ότι αυτό θέλετε, πείτε το ξεκάθαρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ!».

Όπως ανέφερε ο Μεσσήνιος βουλευτής, με τις διατάξεις δίνεται πλέον η δυνατότητα και σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα να θέσουν υποψηφιότητα για γενικοί διευθυντές και διευθυντές του ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να βρεθούν ικανά στελέχη για να διοικηθεί καλύτερα ο Οργανισμός, δίνεται πριμ παραγωγικότητας σε όλους τους υπαλλήλους εάν πετύχουν τους στόχους, ενώ δημιουργείται Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής αεροπαγίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών για κακοδιοίκηση. Παράλληλα, απλοποιείται το πλαίσιο των προμηθειών για να σταματήσει η ντροπιαστική εικόνα να προμηθεύονται οι ίδιοι οι υπάλληλοι αναλώσιμα και γραφική ύλη.

Μεταξύ των άλλων διατάξεων περιλαμβάνεται η κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που οι επιχειρήσεις που δούλευαν έκλεισαν λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς», λύνεται το ζήτημα της καταβολής διπλών εισφορών για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που εργάζονται στο δημόσιο και χορηγείται η ειδική 10ήμερη άδεια και στους γονείς παιδιών με σπάνια νοσήματα.

«Ας κοιταχθούμε όλοι μας και ας έχουμε το θάρρος να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, τόσο γι’ αυτό που ήταν ο ΕΦΚΑ, όσο και γι’ αυτό που προσπαθούμε και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι θέλουμε να γίνει.  Για εμάς στη ΝΔ αποτελεί καθήκον να αποδώσουμε έναν οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης που θα υπηρετεί με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον. Αυτό νομοθετούμε και θα το κρίνει η  κοινωνία. Εσείς επιλέγετε να στηρίξετε τις μειοψηφίες μέσα στον ΕΦΚΑ και εμείς επιλέγουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της κοινωνίας, επιλέγουμε να επιστρέψουμε στον συνταξιούχο τη χαμένη του αξιοπρέπεια», κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ