Πολιτικά
Παρέμβαση Μαντά σε Θεοδωρικάκο για εγκληματικότητα στη Τριφυλία
Ανέβηκε
5 έτη πρινστις
από
Kalamata Times


Την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, τη θέση σε λειτουργία ενός επιπλέον αστυνομικού σταθμού στην περιοχή και την ενίσχυση σε προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, προτείνει ως λύσεις ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα παραβατικότητας που πλήττει τη Τριφυλία.
Ο κ. Μαντάς στην παρέμβασή του πραγματοποιεί ιδιαίτερη αναφορά στην εμφάνιση κυκλώματος στα Φιλιατρά «στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται Πακιστανοί εργάτες γης και το οποίο σύμφωνα με τις ενδείξεις εξέδιδε ανήλικα αλλοδαπά κορίτσια βουλγαρικής εθνικότητας». Αναφέρεται ακόμη στις καταγγελίες για κλοπές και παραβιάσεις σπιτιών που πραγματοποιούνται στην περιοχή, σημειώνοντας ότι ορισμένα σπίτια έχουν στοχοποιηθεί και ανοίγονται «συστηματικά και σε μόνιμη βάση», ενώ γενικά πολλές θερινές και χειμερινές κατοικίες «κυριολεκτικά έχουν ρημαχτεί από συμμορίες νεαρών που κινούνται γύρω από τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία», ταλαιπωρώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ιδιοκτήτες και τους κατοίκους.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας σημειώνει επίσης ότι το φαινόμενο φαίνεται να έχει ενταθεί κατά το τελευταίο έτος και ότι «υπό αυτές τις συνθήκες πολλοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς στα σπίτια και στις δουλειές τους», τονίζοντας ότι εντοπίζεται ζήτημα ελλιπούς αστυνόμευσης, παρά τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή. Ο κ. Μαντάς αναφέρεται τέλος σε πιθανή «έξαρση του φαινομένου» τους μήνες που προσκαλούνται εργάτες γης για αγροτικές εργασίες, ενώ πραγματοποιεί ειδική αναφορά στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Μεσσηνίας, σημειώνοντας όμως ότι η δράση της δεν επαρκεί αφενός για τον περιορισμό του φαινομένου διακίνησης ναρκωτικών και αφετέρου για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες των περιοχών που πλήττονται.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 15/02/2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
| Προς: | Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
|
Θέμα: «Έξαρση εγκληματικότητας στη Τριφυλία Μεσσηνίας»
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα οι τοπικές κοινωνίες της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Τριφυλίας αντιμετωπίζουν ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα εγκληματικότητας και παραβατικών συμπεριφορών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα που τεκμηριώνει την έξαρση του φαινομένου αποτελεί η εμφάνιση κυκλώματος στα Φιλιατρά, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται Πακιστανοί εργάτες γης και το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εξέδιδε ανήλικα αλλοδαπά κορίτσια, βουλγαρικής εθνικότητας.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι καταγγελίες για κλοπές και παραβιάσεις σπιτιών, ενώ όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, πολλές θερινές και χειμερινές κατοικίες όπως και απομονωμένα σπίτια σε διάφορες περιοχές και χωριά της περιοχής, έχουν κυριολεκτικά ρημαχτεί από συμμορίες νεαρών που κινούνται γύρω από τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία, στοχοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις συγκεκριμένες κατοικίες τις οποίες ανοίγουν συστηματικά και σε μόνιμη βάση. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, ενώ πολλοί πολίτες δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφαλείς στα σπίτια και στις δουλειές τους, εκτιμώντας ότι υπάρχει έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης των περιοχών, αλλά και κατασταλτικής δράσης από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη της.
Το φαινόμενο της εγκληματικότητας επίσης φαίνεται να γίνεται εντονότερο κατά τους μήνες που πραγματοποιείται πρόσκληση εργατών γης, προκειμένου αυτοί να εργαστούν σε χωράφια και καλλιέργειες των αγροτικών περιοχών της Μεσσηνίας, ενώ παρά τη συστηματική δράση των αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Μεσσηνίας, η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (χασίς, ηρωίνη, κλπ.) συνεχίζεται σε αρκετές περιπτώσεις με αμείωτους ρυθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι για μια σημαντική μερίδα των πολιτών της Μεσσηνίας έχει χαθεί το αίσθημα ασφάλειας, η αποκατάσταση του οποίου αποτελεί βασικό ζητούμενο σε κάθε περίπτωση.
Για την επαναφορά της τάξης και της ασφάλειας πολλοί εκτιμούν ότι η επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, η θέση σε λειτουργία ενός επιπλέον αστυνομικού σταθμού και η ενίσχυση σε προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης στα Φιλιατρά, αποτελούν ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό την αίσθηση διαφύλαξης της νομιμότητας και της ομαλότητας για την πλειονότητα των πολιτών που ζουν και εργάζονται στις περιοχές αυτές.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Με ποιον τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το ζήτημα της αύξησης της εγκληματικότητας στην περιοχή της Τριφυλίας;
- Εξετάζει του υπουργείο σας την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από φαινόμενα παραβατικότητας;
| Ο ερωτών βουλευτής | |
| Περικλής Π. Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας |



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Περικλής Μαντάς: Αυξημένη αποζημίωση και υποχρεωτική πάγια προκαταβολή για τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων
-
Περικλής Μαντάς για παραχώρηση αεροδρομίου: “Η ανάπτυξη πρέπει να φτάνει σε κάθε μεσσηνιακό σπίτι”
-
Η Καλαμάτα δεν μπορεί να μείνει όμηρος του “όχι σε όλα
-
Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και Ελαιοκομικό Μητρώο στο επίκεντρο της συνάντησης Μαντά με τους Ελαιοτριβείς Μεσσηνίας
-
Περικλής Μαντάς από Παλέρμο: Η Ελλάδα δύναμη διαλόγου και σταθερότητας στη Μεσόγειο
-
Περικλής Μαντάς: Στο επίκεντρο τα προβλήματα των αγροτών στη συνάντηση με τους Προέδρους Κοινοτήτων Μεσσηνίας
-
ΚΚΕ Μεσσηνίας: «Πρώτα λύστε το χάος με το Ελαιοκομικό Μητρώο και μετά μιλήστε για το ψηφιακό κράτος»
-
Π. Μαντάς: Τέλος στο “φέρε ξανά τα ίδια χαρτιά” με το νέο ψηφιακό κράτος
-
Π. Μαντάς: Να μη χαθεί κανένα έργο αγροτικής οδοποιίας – Ζητά νέα ενίσχυση του προϋπολογισμού
-
Περικλής Μαντάς για την χρηματοδότηση 1,1 εκατ. ευρώ για το γήπεδο Κυπαρισσίας
-
Παρέμβαση Μαντά για την αποσύνδεση των νοσοκομείων Καλαμάτας – Κυπαρισσίας
-
Ουσιαστικές προτάσεις στρατηγικής και σαφείς κατευθύνσεις πολιτικής στην τέταρτη συνάντηση Μαντά για τον πρωτογενή τομέα
-
Αγρότες στο προσκήνιο: Περιοδεία ΠΑΣΟΚ στην Τριφυλία και προτάσεις για την επόμενη μέρα
-
Περιοδεία κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στην Τριφυλία για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα
-
Ισχυρό μήνυμα από τη Λογγά – Μαζική συμμετοχή και προτάσεις από τη βάση του πρωτογενούς τομέα στη συνάντηση Μαντά
-
Π. Μαντάς: Αναγκαία ρύθμιση για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας
-
Συνάντηση Μαντά με συνεταιρισμούς σε Γαργαλιάνους και Νέστορα – Κόστος παραγωγής, εργατικά και υδάτινοι πόροι στο τραπέζι
-
Πίεση για λύσεις σε ελαιοπαραγωγή, ΕΛΓΑ και γραφειοκρατία — Συνάντηση Μαντά-Τσιάρα με νέους αγρότες
-
Αποχή της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση λογοδοσίας στον Δήμο Τριφυλίας
-
Ο λόγος στους αγρότες”: Νέα πρωτοβουλία του Π. Μαντά για τον πρωτογενή τομέα της Μεσσηνίας
-
Παραχώρηση αιγιαλού: Πρωτοβουλία 14 βουλευτών της ΝΔ για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο
-
Η δύναμη της Ομογένειας και οι προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα – Τι μεταφέρει από το Τορόντο ο Περικλής Μαντάς
-
Περικλής Μαντάς: Όπου υπάρχει Έλληνας, υπάρχει και δικαίωμα ψήφου
-
Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες ζητά ο Περικλής Μαντάς
-
Καταγγελία για «παράνομες χωματερές» και διοικητική παράλυση στον Δήμο Τριφυλίας
-
7+1 παρεμβάσεις – ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη συνάντηση Μαντά-Χατζηδάκη
-
Συνάντηση Αθανασόπουλου – Μαντά στο Δημαρχείο Μεσσήνης με επίκεντρο τις ζημιές από την κακοκαιρία και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα
-
Συνεχίζονται οι αποκαταστάσεις – διευθετήσεις ζημιών στην περιοχή της Τριφυλίας
-
Συμμετοχή Μαντά στη Διακομματική για πρωτογενή τομέα – Ατζέντα για ουσιαστικές λύσεις για τους αγρότες
-
Περικλής Μαντάς: Εθνικό σχέδιο με βάθος χρόνου για τον πρωτογενή τομέα
Πρόσφατα Άρθρα

«Έφτασα από το 2118 για να σας προειδοποιήσω»: Οι τρομακτικές προβλέψεις ενός «χρονοταξιδιώτη» για το μέλλον

Η Καρδαμύλη υποδέχθηκε την έκθεση ζωγραφικής της Βλασούλας Βέβε

Επτά συλλήψεις στη Μεσσηνία σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση – Ναρκωτικά και κυνηγετικό όπλο στις κατασχέσεις

Το Φεστιβάλ 192,4 γέμισε τον Δεσύλλα ζωή, μουσική και πολιτισμό – Όταν ένα μικρό χωριό γίνεται μεγάλος προορισμός

«Ελπίδα για τη Δημοκρατία»: Η Ελλάδα να απαντήσει ενεργά στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική
















