Connect with us
Επιμελητηρίο

Πολιτικά

Παρέμβαση Μαντά σε Θεοδωρικάκο για εγκληματικότητα στη Τριφυλία

Ανέβηκε

στις

Παρέμβαση Μαντά σε Θεοδωρικάκο για εγκληματικότητα στη Τριφυλία 1
Κοινοποιησέ το

Την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, τη θέση σε λειτουργία ενός επιπλέον αστυνομικού σταθμού στην περιοχή και την ενίσχυση σε προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, προτείνει ως λύσεις ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα παραβατικότητας που πλήττει τη Τριφυλία.

 

Ο κ. Μαντάς στην παρέμβασή του πραγματοποιεί ιδιαίτερη αναφορά στην εμφάνιση κυκλώματος στα Φιλιατρά «στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται Πακιστανοί εργάτες γης και το οποίο σύμφωνα με τις ενδείξεις εξέδιδε ανήλικα αλλοδαπά κορίτσια βουλγαρικής εθνικότητας». Αναφέρεται ακόμη στις καταγγελίες για κλοπές και παραβιάσεις σπιτιών που πραγματοποιούνται στην περιοχή, σημειώνοντας ότι ορισμένα σπίτια έχουν στοχοποιηθεί και ανοίγονται «συστηματικά και σε μόνιμη βάση», ενώ γενικά πολλές θερινές και χειμερινές κατοικίες «κυριολεκτικά έχουν ρημαχτεί από συμμορίες νεαρών που κινούνται γύρω από τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία», ταλαιπωρώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ιδιοκτήτες και τους κατοίκους.

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας σημειώνει επίσης ότι το φαινόμενο φαίνεται να έχει ενταθεί κατά το τελευταίο έτος και ότι «υπό αυτές τις συνθήκες πολλοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς στα σπίτια και στις δουλειές τους», τονίζοντας ότι εντοπίζεται ζήτημα ελλιπούς αστυνόμευσης, παρά τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή. Ο κ. Μαντάς αναφέρεται τέλος σε πιθανή «έξαρση του φαινομένου» τους μήνες που προσκαλούνται εργάτες γης για αγροτικές εργασίες, ενώ πραγματοποιεί ειδική αναφορά στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Μεσσηνίας, σημειώνοντας όμως ότι η δράση της δεν επαρκεί αφενός για τον περιορισμό του φαινομένου διακίνησης ναρκωτικών και αφετέρου για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες των περιοχών που πλήττονται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Αθήνα, 15/02/2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:   Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

 

 

Θέμα: «Έξαρση εγκληματικότητας στη Τριφυλία Μεσσηνίας»

 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

 

Το τελευταίο διάστημα οι τοπικές κοινωνίες της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Τριφυλίας αντιμετωπίζουν ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα εγκληματικότητας και παραβατικών συμπεριφορών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα που τεκμηριώνει την έξαρση του φαινομένου αποτελεί η εμφάνιση κυκλώματος στα Φιλιατρά, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται Πακιστανοί εργάτες γης και το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εξέδιδε ανήλικα αλλοδαπά κορίτσια, βουλγαρικής εθνικότητας.

 

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι καταγγελίες για κλοπές και παραβιάσεις σπιτιών, ενώ όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, πολλές θερινές και χειμερινές κατοικίες όπως και απομονωμένα σπίτια σε διάφορες περιοχές και χωριά της περιοχής, έχουν κυριολεκτικά ρημαχτεί από συμμορίες νεαρών που κινούνται γύρω από τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία, στοχοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις συγκεκριμένες κατοικίες τις οποίες ανοίγουν συστηματικά και σε μόνιμη βάση. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, ενώ πολλοί πολίτες δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφαλείς στα σπίτια και στις δουλειές τους, εκτιμώντας ότι υπάρχει έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης των περιοχών, αλλά και κατασταλτικής δράσης από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη της.

 

Το φαινόμενο της εγκληματικότητας επίσης φαίνεται να γίνεται εντονότερο κατά τους μήνες που πραγματοποιείται πρόσκληση εργατών γης, προκειμένου αυτοί να εργαστούν σε χωράφια και καλλιέργειες των αγροτικών περιοχών της Μεσσηνίας, ενώ παρά τη συστηματική δράση των αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Μεσσηνίας, η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (χασίς, ηρωίνη, κλπ.) συνεχίζεται σε αρκετές περιπτώσεις με αμείωτους ρυθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι για μια σημαντική μερίδα των πολιτών της Μεσσηνίας έχει χαθεί το αίσθημα ασφάλειας, η αποκατάσταση του οποίου αποτελεί βασικό ζητούμενο σε κάθε περίπτωση.

 

Για την επαναφορά της τάξης και της ασφάλειας πολλοί εκτιμούν ότι η επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, η θέση σε λειτουργία ενός επιπλέον αστυνομικού σταθμού και η ενίσχυση σε προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης στα Φιλιατρά, αποτελούν ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό την αίσθηση διαφύλαξης της νομιμότητας και της ομαλότητας για την πλειονότητα των πολιτών που ζουν και εργάζονται στις περιοχές αυτές.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

  1. Με ποιον τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το ζήτημα της αύξησης της εγκληματικότητας στην περιοχή της Τριφυλίας;

 

  1. Εξετάζει του υπουργείο σας την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από φαινόμενα παραβατικότητας;

 

  Ο ερωτών βουλευτής
   
  Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ