Connect with us

Μεσσηνία

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση

Kalamata Times

Published

on

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 1

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση

Ο υπο. Δήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Κουκούτσης πραγματοποίησε τα εγκαίνια του εκλογικού του γραφείου στον πεζόδρομο Χρ. Κουμάντου 8 με πάρα πολύ κόσμο που έσπευσε να τον ακούσει άλλα και να τον χαιρετίσει από κοντά

Αναλυτικά η ομιλία του:

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες

Απόψε βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε επίσημα στον κόσμο της πόλης μας το εκλογικό μας γραφείο. Ένα γραφείο φτιαγμένο με αγάπη από όλους εμάς, που θα στεγάσει για τους επόμενους μήνες τους αγώνες μας για την όμορφη πόλη μας.

Πολλοί είναι αυτοί που με ρωτούν γιατί αφήνω την ασφάλεια της κεντρικής πολιτικής σκηνής για να εμπλακώ στον δύσκολο δρόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απάντηση είναι καθαρή και ξάστερη. Με την πολιτική ασχολούμαι εδώ και πολλές δεκαετίες και αυτό το γνωρίζουν όλοι, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι σε θέση να γνωρίζουν την δράση μου ως έφηβου από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Δυστυχώς ή ευτυχώς πάντα ήμουν αντικομφορμιστής, ποτέ δεν πήγα με το ρεύμα, ποτέ δεν κιότεψα, δεν άλλαξα την καθημερινότητά μου και κυρίως (επειδή δεν μασάω τα λόγια μου) ποτέ δεν τα πήρα.

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 2

Με την ψήφο του ο λαός της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες με εξέλεξε μέλος του κοινοβουλίου σε μια εποχή που η πατρίδα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας.

Έκρινα, λοιπόν, ότι αυτές τις δύσκολες μέρες η Τ.Α. οφείλει να είναι ο στυλοβάτης της παραπαίουσας ελληνικής κοινωνίας, οφείλει να σταθεί δίπλα στους πολίτες και στα καθημερνά τους προβλήματα και να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει.

Αν μη τι άλλο, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να ασκήσουμε παρεμβατική πολιτική, διεκδικητική υπέρ των πολιτών.

Ο συνδυασμός μας απαρτίζεται από πολίτες με διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικούς χαρακτήρες αλλά μας ενώνει η υπευθυνότητα, το πάθος γι αυτό που κάνουμε και κυρίως η αγάπη για την πόλη που γεννηθήκαμε.

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 3

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σίγουρα ο πιο ανθρωποκεντρικός θεσμός της δημοκρατίας. Για τον Δήμαρχο, τον Σύμβουλο, η καθημερινή επαφή με τον κόσμο της γειτονιάς, η διαπροσωπική επαφή δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τον μικρόκοσμο της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπου υπάρχουν στεγανά και οι άνθρωποι απομακρύνονται.

Ποιος θυμάται τελικά ποιον καλό ή κακό δήμαρχο στήριξε το τάδε κόμμα; Αυτό που μένει στους δημότες είναι το πρόσωπο του δήμαρχου και το τι έπραξε για τον τόπο τους.

Δυστυχώς όμως πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν τις δημοτικές εκλογές μια ακόμα πολιτική-κομματική μάχη, ένα εφαλτήριο για πιο ψηλά, μια μικρογραφία των εθνικών εκλογών. Ξεχνούν κάτι βασικό: στις εκλογές κατέρχομαι, κατεβαίνω. Ούτε ανέρχομαι ούτε αναρριχώμαι… Και εγώ το κάνω πράξη!

Όσο για το πόσο εθελοτυφλούν τα κόμματα και ποια είναι η λογική τους θα σας αναφέρω το δικό μου «παράπονο». ΝΔ – κλήθηκα από Χρυσή Αυγή

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 4

Προφανώς, όλοι μας έχουμε πολιτικές, κομματικές και ιδεολογικές προτιμήσεις και τα αυτοδιοικητικά προγράμματα επηρεάζονται ή απηχούν αξίες και επιλογές εμπνεόμενες από ένα ευρύτερο πολιτικό στίγμα των προσώπων, των ομάδων και των παρατάξεων με αυτοδιοικητικές φιλοδοξίες. Άλλο όμως αυτό και άλλο η κομματική σφραγίδα με συγκάλυψη ή όχι. Αυτό είναι μια κακή πρακτική κομματικής λογικής και όχι αυτοδιοικητικής. Μπορούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε σε δύσκολες συνθήκες με διάθεση συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στην νομιμότητα και με αποτελεσματικότητα, αλλά χωρίς εξαρτήσεις.

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 5

 

Μερικοί άνθρωποι θέλουμε, γνωρίζουμε και μπορούμε να προσφέρουμε στα κοινά μας θέματα αλλά νιώθουμε να πνίγεται η προσπάθειά μας μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς που εφαρμόζονται άτυπα μεν, αλλά που όλοι γνωρίζουμε δε.

Αυτά τα πολιτικά τερτίπια τα έμαθα καλά και σας διαβεβαιώ ότι έχω την δύναμη να τα προσπεράσω για το καλό της πόλης. Και επειδή σ’ αυτή την χώρα τα αυτονόητα είναι και δύσκολα, πιστέψτε με, η πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Στην προεκλογική περίοδο εύχομαι και ελπίζω το παιχνίδι να είναι τίμιο ανάμεσα στους υποψηφίους. Βέβαια, οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, ευοίωνες. Άλλοι θέλουν και επιδιώκουν κομματικούς μηχανισμούς, υπόγειους και μη, άλλοι χρησιμοποιούν τον δήμο και τους εργαζόμενους ως ρουσφετοκόμους Μαυρογυαλούρους, άλλοι χρησιμοποιούν παρωχημένος μηχανισμούς, άλλοι παρουσιάζουν και χρησιμοποιούν μελέτες και προγράμματα που έχει πληρώσει ο λαός της Καλαμάτας για ίδιον όφελος…

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 6

Εμείς και εγώ προσωπικά δεν θα μπούμε σ’ αυτό το παιχνίδι. Η πορεία μας θα είναι αξιοπρεπέστατη, δεν θα κάνουμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δεν θα ακούσουμε καμία κομματική σειρήνα γιατί έχουμε αξιοπρέπεια και δεν συμβιβαζόμαστε. Η προεκλογική μας εκστρατεία θα γίνει με την τσέπη μας, είμαστε από τα λαϊκά στρώματα, δεν θα τάξουμε, δεν θα εξαπατήσουμε, δεν θα υποσχεθούμε, δεν θα προτάξουμε το Εγώ αλλά μόνο το Εμείς. Με ρωτούν σε συνεντεύξεις μου ποιες θα είναι οι προτεραιότητές μου όταν αναλάβω τον δήμο και τελικά ποιος είναι ο τρόπος σκέψης μου.

Κατ’ αρχήν ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τ.Α, γενικότερα και αυτά είναι η μείωση των διαθέσιμων πόρων, οι αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν συγκεντρώσει, η ορθολογική διαχείριση αρμοδιοτήτων και πόρων, η διαχείριση των σκουπιδιών, η σωστή λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών και άλλα πολλά.

Μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή του προγράμματός μας; Είναι δυνατόν μνα μην εστιάσουμε την προσοχή μας στην παροχή υπηρεσιών που αρμόζει στους δημότες; Με την ανταποδοτικότητα των ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ τελών που καταβάλλουν;

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 7

Δεν πρέπει κάποτε να μιλήσουμε ανοικτά για την διχοτόμηση την οικονομική, την κοινωνική αυτής της πόλης; Μιλώ για την παραλιακή ζώνη και το κέντρο. Αλλά μήπως δεν υπάρχει και διχοτόμηση ανάμεσα στη δυτική και ανατολική παραλία; Γιατί ξεχνάμε όλοι μας ότι στα όρια του δήμου μας υπάρχει έντονη κινητικότητα από συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή; Θέλουμε τουριστική ανάπτυξη; Ναι, αλλά να είναι συνδεδεμένη με όλους τους κλάδους της τοπικής κοινωνίας, οικονομίας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Επιζητούμε την μέγιστη αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Κάποια στιγμή πρέπει και εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε τι θέλουμε για την πόλη μας, διότι έχω την εντύπωση ότι αοριστολογούμε. Θέλουμε πόλη με έντονη τουριστική δραστηριότητα; Τι είδους τουρισμό επιθυμούμε; Θέλουμε απαγκίστρωση από το Ι.Χ.; Έχουμε ΜΜΜ σύγχρονα; Μιλούμε για αναπλάσεις που δεν αφορούν τις υποβαθμισμένες γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα. Αποφασίσαμε τι είδους δραστηριότητα επιθυμούμε για το λιμάνι μας; Επιζητούμε χώρους αθλητισμού και πολιτισμού, χώρους δημόσιους και ανοικτούς σε όλο τον κόσμο;

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 8

Επειδή δεν είμαστε μηδενιστές πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι όσοι διετέλεσαν δήμαρχοι ο καθένας άφησε κι ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της σημερινής Καλαμάτας.

Αστοχίες και λάθη υπήρξαν και είναι φυσιολογικό και αυτές τις αστοχίες θα επιδιώξουμε να διορθώσουμε ως δημοτική αρχή. Γιατί είναι λυπηρό να βλέπεις να μεταναστεύουν στο εξωτερικό νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας, ενώ ζούμε σε έναν τόπο που θεωρώ ότι  έχει τη δυναμική να κρατήσει ανθρώπους τέτοιων δυνατοτήτων

Υπάρχει όμως κι ένα κομμάτι που κανένας δεν το αγγίζει. Όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια που βλέπουμε, όλα αυτά τα οράματα μπορούν να γίνουν πράξη σε μια πόλη και ειδικά στα δημοτικά της διαμερίσματα τα φαινόμενα παραβατικότητας διογκώνονται και η κοινωνική ανεκτικότητα έχει φτάσει στα όριά της. Η ανοχή της πολιτείας στην παραβατικότητα των Ρομά στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας ξεπέρασε τα όρια .

Η σχέση τους με το Κράτος ήταν πάντα διεκδικητική όσον αφορά τα δικαιώματά τους, αλλά αρνούνταν πεισματικά και προκλητικά να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τι πρέπει να γίνει; Το προφανές: Το Κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις (καταστολή και τιμωρία) πρέπει να επιδείξει αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Οι αυστηροί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ και της ΔΕΗ για κλοπές ρεύματος πρέπει να ενταθούν και όχι να γίνονται «τα στραβά μάτια». Η Δημοτική αστυνομία οφείλει να απαγορεύσει, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, το παράνομο εμπόριο τους. Η ανοχή της Τροχαίας πρέπει να είναι μηδενική στην επικίνδυνη οδήγηση από Ρομά που δεν έχουν καν δίπλωμα (οι περισσότεροι από αυτούς ανήλικοι) κτλ.

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 9

Μόνο έτσι θα αρχίσει να περιορίζεται η αποθράσυνση και να μειώνεται η παραβατικότητά τους. Διαφορετικά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους θα οδηγήσει σε ακόμα πιο σοβαρά περιστατικά, ενώ και οι κάτοικοι μέσα στην απόγνωσή τους θα πάρουν το Νόμο στα χέρια τους μετατρέποντας τον τόπο μας σε «Φαρ Ουέστ»… Προτεραιότητα για μας είναι το Ελληνικό Κράτος επιτέλους να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των νομοταγών πολιτών του επαναφέροντας το -εντελώς χαμένο- αίσθημα ασφάλειας. Είναι άδικο το 2019 να υπάρχει καθεστώς αρπαγής περιουσίας με το έτσι θέλω στα όρια του δήμου μας, είναι τραγικό να μην τολμούν ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να ασχοληθούν με την καθημερινότητά τους λόγω του φόβου!

Δηλώνουμε δημοσίως ως δημοτικός συνδυασμός –και θα θέλαμε να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι- ότι το κύριο μέλημά μας θα είναι ο συνεχής αγώνας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην πόλη μας και οι συνεχείς παρεμβάσεις για την εμπέδωση της έννομης τάξης.

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 10

Στις επερχόμενες εκλογές οι συμφωνίες και οι χρηματισμοί για την εξαγορά των ψήφων τους δεν έχουν καμία σχέση με μας.

Τον ερχόμενο Μάιο θα κληθείτε να αποφασίσετε ποιοι θα αναλάβουν και με ποιους να διαχειριστούν για τα επόμενα χρόνια την τύχη της πόλης μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο δήμος έχει στελεχιακό προσωπικό και μπορεί να στηριχτεί επάνω του, γι αυτό μακριά από εμάς οι εξωγενείς πονηρούληδες.

Αποφασίσαμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας κοιτώντας σας κατάματα και μιλώντας την γλώσσα της καρδιάς. Μας γνωρίζετε γιατί είμαστε αυτοί που συναντάτε στην αγορά της πόλης, είμαστε οι διπλανοί σας στο καφενείο της γειτονιάς, είμαστε οι συνάδελφοί σας στην δουλειά, είμαστε αυτοί που ψωνίζετε από τα μαγαζιά μας, είμαστε από την γέννησή μας σ΄αυτή την πόλη.

Μην στοιχηθείτε μαζί μας αν θέλετε «βόλεμα», μην μας στηρίξετε αν θέλετε ρουσφέτι, αν το κριτήριο της ψήφου σας είναι το προσωπικό σας συμφέρον κι όχι το γενικό καλό.

Επιβάλλεται όμως να αγωνιστείτε μαζί μας αν επιθυμείτε αλλαγή νοοτροπίας, αν θέλετε τα προβλήματα να λύνονται με γνώση, κοινή λογική και συνεννόηση!

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 11

Στις μικρές κοινωνίες, όπως είναι η δική μας, γνωριζόμαστε όλοι και ως εκ τούτου δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί. Είναι αυτονόητο ότι κάτι τέτοιο δεν μας αξίζει! Τουλάχιστον σε αυτούς από εμάς που νοιώθουν, ανεξάρτητα από ιδεολογίες, να ριγούν στην σκέψη ότι την εποχή της απαξίωσης των Εθνικών και κοινωνικών αρχών η σημερινή κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Την στάση αυτή την οφείλουμε, την χρωστάμε στις επόμενες γενιές και σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για αυτόν τον τόπο. Ας προβληματιστούμε, ας σταθούμε επάξια απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου κι ας παλέψουμε ενωμένοι για το αύριο!

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ!

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ!

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 12

Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 13 Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 14 Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 15 Με πολύ κόσμο στα Εγκαίνια του Εκλογικού Γραφείου του Δημήτρη Κουκούτση 16

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Published

on

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 29

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 30

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 31

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 32

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Continue Reading

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Published

on

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 33

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Continue Reading

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Published

on

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 34

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 35

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 36

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 37

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 38

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Continue Reading

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ