Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης, επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, σε μια περίοδο αλλαγών, ανακατατάξεων και αναμφίβολα βαθιάς οικονομικής κρίσης που ακολουθεί από την πανδημία του Covid-19, σειρά από πρωτόγνωρες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και την εστίαση.

Ο Νίκος Μαλαπέτσας ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της τηλεόρασης Μεσόγειος Θάνο Τζιούβελη, επισημαίνει τα αδιέξοδα που βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης.

Δείτε το βίντεο με όσα ανέφερε:

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας:

Οι επαγγελματίες της εστίασης είναι σε απόγνωση. Βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Θέλουμε ουσιαστική στήριξη και όχι μέτρα ανακούφισης.

Στόχος της επιστολής σε καμία περίπτωση δεν είναι η άσκηση οποιασδήποτε κριτικής αφού είναι απόλυτα κατανοητό πως κράτος και κοινωνία αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες δυσκολίες.

Παρόλα αυτά έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε και να παρουσιάσουμε τα αδιέξοδα που βρίσκεται ένας κλάδος ο οποίος προσφέρει εργασία σε ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών της χώρας μας. Απασχολούμε περίπου 400.000 υπαλλήλους με ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας περίπου 13%. Η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει περίπου στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.
Τι πήρε η εστίαση το 2020 από το κράτος ως βοήθεια για το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων με κρατική εντολή για έξι μήνες (Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο και Νοέμβριο-Δεκέμβριο)?

Τίποτα!

Τι πήρε για τους υπόλοιπους μήνες με υποχρεωτικούς περιορισμούς στη χωρητικότητα της κατά 30% έως 50% ή περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας της?

Τίποτα!

Όλα τα πακέτα στήριξης που δόθηκαν ήταν ετεροχρονισμένα, με πολλές στρεβλώσεις, ξεπερασμένα χωρίς να δίνουν ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις,. Το σύνολο των μέτρων κρίνονται από τον κλάδο ως ανεπαρκή. Είναι παρωχημένα και τα περισσότερα δημιουργούν εντάσεις και τριβές με του εταίρους μας. (Ενοικιαστές, προμηθευτές, Τράπεζες, εφορία, ταμεία).

Τι περιμέναμε?

Ποιο γενναίες αποφάσεις. Ποιο συγκεκριμένα μέτρα  και ουσιαστική στήριξη.

Μέτρα όπως επιπλέον επιδότηση ρευστότητας στο σύνολο του τζίρου μας σε σύγκριση με το 2019. Ή Επιδότηση του 100% των λειτουργικών τους εξόδων (Ενοίκιο, ασφάλιση, Ενέργεια, Δάνεια, Εφορία κλπ.) θα ήταν ορθότερα από την χορήγηση των τυφλά επιστρεπτέων προκαταβολών – δανείων. Όλα τα έσοδα που δώσατε θα τα ζητήσετε πίσω σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να υπολογίσετε την καταστροφή που θα έχουμε υποστεί.

Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης βρίσκονται στο μέτωπο μιας άνισης μάχης θυσιάζοντας τους κόπους μιας ζωής εις το όνομα του ιερού αγώνα για προστασίας της δημόσιας υγείας. Όσο οι περιορισμοί αυξάνονται τόσο περισσότερη στήριξη του κράτους και της κοινωνίας απαιτείται αφού υπάρχει ορατό ενδεχόμενο ο χώρος της εστίασης να καταρρεύσει και μοιραία μαζί του να βουλιάξει η κοινωνία και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος που είναι ο Τουρισμός.

Δεν είμαστε επαίτες. Έχουμε επενδύσει αποταμιεύσεις και κεφάλαια χρόνων που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο και τα βλέπουμε να χάνονται. Απαιτούμε να σκύψετε στο πρόβλημα ουσιαστικά και όχι επιφανειακά. Ο Κλάδος της εστίασης έχει πραγματικά πληγεί και σε επίπεδο επιχειρηματιών και σε επίπεδο εργαζομένων.

Δεν θέλουμε μέτρα πυροσβεστικά. Θέλουμε μέτρα ουσιαστικά και συγκροτημένα, απολύτως κοστολογημένα, βιώσιμα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή τη δύσκολη περίοδο με το λιγότερο δυνατό κόστος. Η εστίαση ζει την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών. Έχει φάει μεγάλη σφαλιάρα και προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά της.  Προσπάθειες να διατηρηθούν εστιατόρια ακόμη και μπαρ με τη μέθοδο του delivery γίνονται καθημερινά. Δυστυχώς δεν αποδίδουν και μεγαλώνουν τη μαύρη τρύπα των επιχειρήσεων μας.

Είμαστε όμως εδώ για να βάλουμε πλάτη και να δώσουμε την ευκαιρία στην πολιτεία να πάρει γενναίες αποφάσεις. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, είμαστε εδώ για να τολμήσουμε να σχεδιάσουμε το αύριο χωρίς προκαταλήψεις και προ απαιτούμενα.  Η εστίαση πιστεύει στο προϊόν της, πιστεύει στη χώρα μας, πιστεύει ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας μετά την επιδημιολογική κρίση.

 

Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει βάθος 5ετίας και να περιλαμβάνει όλα τα χρόνια προβλήματα του κλάδου.

Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ μόνιμα κάτω από το 9%.

Διευθέτηση των απαιτήσεων των εταιριών πνευματικών δικαιωμάτων σε μόνιμη βάση.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) σε βάθος διετίας όσο και το διάστημα της πανδημίας.

Μόνιμα ανοιχτή η ρύθμιση των 120 δόσεων για το διάστημα των επόμενων δύο χρόνων.

Μείωση δημοτικών τελών και λοιπών εισφορών στους Δήμους στο 50% για τα επόμενα δύο χρόνια.

Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για διατήρηση προσωπικού στα επόμενα δύο χρόνια.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος άμεσα για τις χρήσεις 2020 και 2021.

Επιμήκυνση αποπληρωμής όλων των επιδοτήσεων που λάβαμε για τον covid-19 σε βάθος 10ετίας.

Ρύθμιση κεφαλαίου και τόκων δανείων τις διετίας 2020-21 σε βάθος 5ετίας είναι μερικά από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ο σχεδιασμός σας πρέπει να είναι άμεσος και να γνωστοποιηθεί στην κοινωνία. Η ανασφάλεια επιχειρηματιών και εργαζομένων δεν βοηθά στην ψυχολογία μας. Κάντε μας να νιώσουμε σημαντικοί! Το ξέρουμε μας το έχετε πει αρκετές φορές. Ήρθε η ώρα όμως να το δείξετε με πράξεις.  Τολμήστε σχεδιάστε το αύριο της εστίασης τώρα.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Πρόγραμμα φυτεύσεις δέντρων και θάμνων σε σχολεία και κοινόχρηστους χώρους

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Υπεγράφη σήμερα, Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, μεταξύ του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και της αναδόχου Ειρήνης Νίκου Χειλά, σύμβαση για την προμήθεια φυτικού υλικού για την φύτευση των δενδροστοιχιών της πόλης. Η προμήθεια θα γίνει σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, προϋπολογισμού 67.751,10 €.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα φυτεύσεων των δενδροστοιχιών της πόλης, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται στην φύτευση των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια)

Τα δένδρα που θα φυτευτούν είναι ( Morus platanifolia) Μουριά,  (ficus australis) φίκος μεσόφυλλος, (Jacarada mimosaefolia) Γιακαράντα,  (Cupressus semprevirens) Κυπαρίσσι κ.ά.

Στην προμήθεια προβλέπεται και η εργασία φύτευσης των δένδρων και θάμνων καθώς και εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία τύρφη λίπασμα κ.λπ., ενώ η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από δημοτικούς πόρους.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Γωνιές ανακύκλωσης και δράσεις ηλεκτροκίνησης επιθυμεί ο Δήμος Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μετέβη σήμερα, Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, στην Αθήνα στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου και υπέβαλε δύο προτάσεις χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η μία πρόταση αφορά την πρόσκληση ΑΤ04 με τίτλο πράξης: «Γωνιές Ανακύκλωσης και Εξοπλισμός διακριτής συλλογής στο Δήμο Καλαμάτας» και η άλλη πρόταση αφορά την πρόσκληση ΑΤ12 με τίτλο πράξης: «Δράσεις ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Καλαμάτας».

Ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς σταδιακά και με σταθερό βηματισμό υλοποιείται ο συνολικός σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τον προγραμματισμό που έχει τεθεί.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΩΝΙΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΙΝΗΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Η Πράξη: «Γωνιές Ανακύκλωσης και Εξοπλισμός διακριτής συλλογής στο Δήμο Καλαμάτας» συνολικού προϋπολογισμού: 2.556.420,00 € με ΦΠΑ περιλαμβάνει ένα υποέργο και δύο οριζόντιες επικουρικές δράσεις:

Το Υποέργο 1: «Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης και Προμήθεια Κινητού Εξοπλισμού Ανακύκλωσης» περιλαμβάνει:

 • Κινητό πράσινο σημείο κατ’ οίκον αποκομιδής ογκωδών ανακυκλώσιμων υλικών & μεταλλικών κάδων: αφορά ένα (1) καινούργιο απορριμματοφόρο τύπου πρέσας χωρητικότητας τουλάχιστον 16 m3.
 • Όχημα Hook Lift με αποσπώμενη υπερκατασκευή για την μεταφορά ρευμάτων ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων από τις Γωνιές Ανακύκλωσης.
 • Press container έντυπου χαρτιού κλειστού τύπου, καθαρής χωρητικότητας 22 m με σύστημα συμπίεσης κάθε είδους ανακυκλώσιμων συμπιεστών υλικών (χαρτί, νάιλον, πλαστικά, κλαδιά, θάμνους κτλ.).
 • Μεταλλικές Γωνίες Ανακύκλωσης (συστάδα 3 κάδων 1.100 λίτρων) που θα αποτελούν ένα περίβλημα για τροχήλατους κάδους, χωρητικότητας 1.100lit, για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.
 • Γωνίες Ανακύκλωσης για σχολεία, οι οποίες θα αποτελούνται από ειδικές καλλωπιστικές κατασκευές και θα λειτουργούν ως περίβλημα των υφιστάμενων κάδων 240 lt. Η κατασκευή θα περιλαμβάνει κατάλληλο χώρο για φύτευση με στόχο την περαιτέρω αισθητική αναβάθμιση.
 • Γωνίες Ανακύκλωσης για πλατείες με πρέσες που θα συμβάλουν στη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στην προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Οι οριζόντιες επικουρικές δράσεις αφορούν τις δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας και τις δαπάνες για την σύνταξη και προετοιμασία φακέλου υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η δεύτερη πράξη που υπεβλήθη από το Δήμο Καλαμάτας έχει τίτλο: «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Καλαμάτας» συνολικού προϋπολογισμού: 2.302.393,60€ με το ΦΠΑ και περιλαμβάνει ένα υποέργο με τίτλο: «Προμήθεια Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και Σταθμών Φόρτισης» που αφορά προμήθεια των παρακάτω ειδών:

 • Επιβατικό Υβριδικό (Plug-In Hybrid ), αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
 • Τέσσερα Υβριδικά ημιφορτηγά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
 • Δύο Ηλεκτρικά σάρωθρα 2 m3.
 • Δύο Ηλεκτρικά λεωφορεία (25 ατόμων) με δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων ΑμεΑ
 • Ηλεκτροκίνητο απορριμματοφόρο χωρητικότητας 5 m3 περίπου με σύστημα ανύψωσης κάδων.
 • Πέντε Σταθμούς φόρτισης 50 KW

και οριζόντιες επικουρικές δράσεις που αφορούν στην δαπάνη για την εκτέλεση έργων μεταφοράς και σύνδεσης δικτύου διανομής Ηλεκτρικής ενέργειας με τους σταθμούς φόρτισης και δαπάνες για την σύνταξη και προετοιμασία φακέλου υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Συνέχιση των τηλεσυναντήσεων του 13ου δημοτικού σχολείου Καλαμάτας με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη τηλεσυνάντηση του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Αυτή τη φορά συμμετείχαν οι μαθητικές ομάδες από τα τμήματα ΣΤ1 και ΣΤ2 του σχολείου μας με τις εκπαιδευτικούς τους Μαρία Ζαφειροπούλου, Αγγελική Πολιτοπούλου, την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Όλγα Στεφανοπούλου, και την εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης Κυριοπούλου Δωράνθη. Το θέμα ήταν συνάντησης ήταν «Βιώσιμη Διατροφή».

Η υλοποίηση αυτής της  συνάντησης έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του εγκεκριμένου Προγράμματος Erasmus+ με θέμα: “Healthy Learners in a Sustainable Society” που συμμετέχει το σχολείο. Οι δράσεις στοχεύουν ώστε οι μαθητές και μαθήτριες μέσα από τη βιωματική γευστική γνωριμία με φαγητά άλλων χωρών, να ξεχωρίσουν όσα περιέχουν υγιεινά συστατικά και να υιοθετήσουν κατάλληλες συμπεριφορές για να τα προτιμούν.

Η συγκεκριμένη τηλεσυνάντηση έρχεται ως συνέχεια δράσεων που έχουν ξεκινήσει από το Οκτώβριο του 2020, όταν οι συγκεκριμένοι μαθητές και μαθήτριες είχαν έρθει σε γευστική γνωριμία με ένα παραδοσιακό γλύκισμα από τη Σουηδία, το Kanelbullar. Η συνέχεια της γνωριμίας τους με την υγιεινή διατροφή συνεχίστηκε με την κατασκευή μιας τρισδιάστατης πυραμίδας που υλοποιήθηκε από τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας που η μητρική τους γλώσσα είναι διαφορετική από την ελληνική και παρακολουθούν επιπλέον μαθήματα της ελληνικής. Με την εκπαιδευτικό τους Πόπη Καζαντζίδου δημιούργησαν αυτή την πυραμίδα που περιέχει πολυεπίπεδη θεματολογία (διατροφικές συνήθειες, περιβαλλοντικές συμπεριφορές, θέματα σωστής οδικής συμπεριφοράς κ.ά).

Το επιστέγασμα των δράσεων ήρθε με την επιθυμία των παιδιών να δημιουργήσουν το δικό τους σχολικό λαχανόκηπο στο σχολείο.

Πάνω σε αυτά τα θέματα κινήθηκε και η διαδικτυακή τηλεσυνάντηση με το ΚΠΕ Καλαμάτας. Η Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ιωάννα Ραβάνη, παρουσίασε στους μαθητές και μαθήτριες τα συστατικά των τροφών που είναι απαραίτητα για την υγεία και την ισορροπημένη διατροφή. Γνώρισαν τον τρόπο που μπορούμε να μεταβάλλουμε το συσχετισμό των τροφών ώστε να πετύχουμε υγιείς διατροφικές συνήθειες σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης διατροφής. Με αφορμή την επιθυμία των παιδιών να δημιουργήσουν το σχολικό τους λαχανόκηπο, κατανόησαν τη θετική συμβολή της προτίμησης από τους καταναλωτές εποχιακών φρούτων και λαχανικών, για τη σωματική υγεία και το φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να φυτέψουν εποχιακά λαχανικά που η καλλιέργειά τους δημιουργεί μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα σε σχέση με τα εκτός εποχής λαχανικά.

Όλη η δράση βοήθησε τους μαθητές και μαθήτριες να γίνουν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ