Connect with us

Πολιτικά

Γούργαρης: «Έφτασε η ώρα της λυπητερής»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Γούργαρης: «Έφτασε η ώρα της λυπητερής» 1

Λαϊκή Συσπείρωση Βαγγέλης Γούργαρης

«Έφτασε η ώρα της λυπητερής» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Γούργαρης, στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Τιμολογιακή Πολιτική του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.

«Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε απόφαση για τη λυπητερή που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες.
Η τιμολογιακή πολιτική για το 2020 αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στις 19-12-2019 και μας δόθηκε μόλις την Παρασκευή το μεσημέρι, είναι κρίμα ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην έχουμε το χρόνο να το μελετήσουμε.

Η διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής προχωράει σύμφωνα με δύο παράλληλες αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της θητείας της.

 Η μία είναι το άρθρο 55 του ν. 4609/19 που πατάει σε νόμο του 2012 για το χαράτσι ταφής που το αναβαπτίζει σε περιβαλλοντική εισφορά και διασφαλίζει την είσπραξη του από τους δημότες μιας και με τον παλιό νόμο δεν μπόρεσαν να το εισπράξουν από το 2012 ως το 2019. Από 1-1-2020 επιβάλλεται χαράτσι 10€ ανά τόνο αποβλήτων αυξανόμενο από 1-1-2021 κατά 5€ κάθε χρόνο έως τα 35€ ανά τόνο για να πριμοδοτηθούν οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) της ΤΕΡΝΑ. Ένας ακόμη μποναμάς του ΣΥΡΙΖΑ στην ΤΕΡΝΑ από τη λεηλασία των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών.

 Η άλλη ρύθμιση είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 31606/2019 με την οποία ο ΦΟΔΣΑ θα εισπράττει το χαράτσι από τα λαϊκά νοικοκυριά, ρυθμίζει και διασφαλίζει την είσπραξη εισφορών και τελών από τους Δήμους στον ΦΟΔΣΑ. Άφησε ένα ακόμη καλό εργαλείο στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να συνεχίσει να λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι ζητάτε.

 Να εγκρίνουμε έσοδα 1.055.000€ για λειτουργικά έξοδα και θέσπιση διαφόρων τελών και εισφορών υπέρ του ΦΟΔΣΑ, δηλαδή επιπλέον φορολογία.

 Χωρίς να λειτουργεί ο ΦΟΔΣΑ προβλέπονται:

• Για μισθούς προσωπικού 200.000€ και άλλα τόσα για αμοιβές αιρετών.
• 30.000€ για νομικούς συμβούλους
• 35.000€ για τεχνικούς συμβούλους
• 10.000€ για λογιστικές εργασίες

Μένει να κάνει κάτι το μόνιμο προσωπικό;

Δεν διευκρινίζεται αν οι οφειλές παρελθόντων ετών θα καταλογιστούν σε όσους ευθύνονται η θα τα πληρώσουν και αυτά οι Δήμοι.

• 194.000€ για ανακύκλωση Λακωνίας
• 583.000€ για μελέτη κατασκευής ΧΥΤΑ Μεσσηνίας
• 118.000€ για μελέτη κατασκευής ΧΥΤΑ Λακωνίας
• 118.000€ για εισφορές πριν το 2014»

είπε ο κ. Γούργαρης για να τονίσει πως «Είμαστε ξεκάθαρα κατά του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ. Να πάμε τώρα στα μεγάλα ποσά που θα πληρώνουν οι Δήμοι και τα λαϊκά στρώματα. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς καταλαβαίνετε όλους αυτούς τους μαθηματικούς τύπους και τους αλγόριθμους που μοιάζουν με σιδηροδρομικές γραμμές, εγώ δεν τα κατάφερα.

Το βέβαιο είναι ότι μέσα από όλη αυτή τη συσκότιση επιδιώκουν τη διασφάλιση σε κάθε περίπτωση των εσόδων και κερδών της ΤΕΡΝΑ.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα ρωτάμε.

 Πόσους τόνους σκουπίδια παράγει ο Δήμος μας το χρόνο; Πόσα από αυτά πάνε στους μπλε κάδους; Πόσα για κομποστοποίηση;

 Πόσους τόνους σκουπίδια πρέπει κατ’ ελάχιστον να πάμε στην ΤΕΡΝΑ και με ποια τιμή ανά τόνο; (να μας απαντήσετε και για τα δύο σενάρια και των 150.000 και των 200.000 τόνων).

 Ποιες δεσμεύσεις – ρήτρες υπάρχουν ποιοτικές; Για την σύνθεση πχ % σκουπιδιών σε χαρτί – αλουμίνιο κλπ.

 Τα μεταφορικά χωρίς ΣΜΑ πόσα είναι ανά τόνο; Αν φτιαχτεί ΣΜΑ που θα γίνει, πόσο θα κοστίσει; Ποιος θα τον πληρώσει; Πόσο θα μειωθούν ανά τόνο τα μεταφορικά αν υπάρχει ΣΜΑ;

 Πόσο στοίχισε η διαχείριση το 2019 για τα σκουπίδια του δήμου μας;

Αυτά τα δεδομένα έπρεπε να έχετε φέρει σήμερα και όχι ετήσιο κόστος διάθεσης, επιπλέον ετήσιο κόστος, μέρος επιπλέον ετήσιου κόστους και άλλα τέτοια που υπάρχουν στην πρόταση.

Να ξεκαθαρίσουμε και το παραμύθι με το λεγόμενο μεσοσταθμικό κόστος που θα πληρώνουμε στην ΤΕΡΝΑ με τη ΣΔΙΤ.

Αν στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ πάμε 150.000 τόνους απορριμμάτων θα κοστολογηθούν με 80,5€ ανά τόνο και θα πληρώσουμε 12.075.000€

Αν πάμε 200.000 τόνους με 69,1€ μεσοσταθμικά ανά τόνο θα πληρώσουμε 13.820.000€ δηλαδή 1.745.000€ περισσότερα.

Ποιος κερδίζει; Πάλι η ΤΕΡΝΑ.

Μονά ζυγά δικά τους όπως λέει ο λαός μας.

Με βάση τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι το σημερινό ανά τόνο κόστος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.
Πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι αυτή η καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα απόφαση του ΦΟΔΣΑ πάρθηκε μόνο με 4 από τα 12 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής (περιλαμβανομένου του προέδρου της).
Θα μπορούσε να παρθεί ακόμη και με τη θετική ψήφο μόνο 2 μελών αν η μία ψήφος ήταν του προέδρου, αφού στην ισοψηφία η ψήφος του προέδρου μετράει διπλή. Αυτό από μόνο του δείχνει το βαθμό δημοκρατικής αναισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε τον Κλεισθένη και της Ν.Δ. που τον επικαιροποίησε.
Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Μία μόνο επιλογή έχουμε.
Να επιστρέψουμε την πρόταση στον ΦΟΔΣΑ ως απαράδεκτη γιατί τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας δεν αντέχουν άλλα χαράτσια.
Αυτή είναι η δική μου πρόταση για απόφαση και ζητώ κυρία Πρόεδρε να μπει σε ψηφοφορία σε αντιπαράθεση με την πρόταση της εισήγησης.
Τελειώνοντας επισημαίνω για άλλη μια φορά ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τον κίνδυνο από τη χωματερή στον Άγιο Βλάση.
Θεωρώ βέβαιο ότι τα συσσωρευμένα απορρίμματα θα καούν.»
Ο επικεφαλής της παράταξης ολοκλήρωσε θέτοντας το εξής ερώτημα:
«Το ερώτημα είναι αν θα καούν εκεί που βρίσκονται με κίνδυνο να κάψουν και το Μαίναλο, ή αν θα καούν στη Μεγαλόπολη για παραγωγή ενέργειας;
Καλούμε τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και από αυτή την επίθεση που προετοιμάζεται σε βάρος τους, να προβάλλουν την αντίσταση τους εντάσσοντας την στο συνολικότερο αγώνα τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, που κλέβει τον πλούτο που παράγουν.»

Πολιτικά

Προτάσεις Θανάση Πετράκου για δακοκτονία και κορονοϊό

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Προτάσεις Θανάση Πετράκου για δακοκτονία και κορονοϊό 12

Θανάσης Πετράκος για δακοκτονία και κορονοϊό

Ο  επικεφαλής της  «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης  Πετράκος  στη σημερινή (Δευτέρα 6/4/2020) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου πρότεινε μεταξύ των άλλων :

  1. Να στείλει η Οικονομική Επιτροπή με ομόφωνη απόφαση της   επιστολή-απόφαση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη και να ζητάει να ικανοποιήσει   τα δίκαια αιτήματα  του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Δακοκτονία, με  δεδομένο ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης  δεν έχει απαντήσει στο έγγραφο – απόφαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης για : α) Συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος   δακοκτονίας με 1.200.000 ευρώ   ώστε να μπορούν να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες  τις Π.Ε. αλλά και  να  καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του  προγράμματος . β) Να επικαιροποιηθεί το άρθρο 44 του Ν. 4325 ΦΕΚ 47/Α/11-5-2015 ώστε να ισχύσει και το 2020  και να ισχύει κάθε έτος και όχι μόνο το 2015 που ίσχυσε, ώστε να επιτρέπεται  η Οικονομική Επιτροπή της   Περιφέρειας, γα λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αναθέτει την εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών στους προσωρινούς μειοδότες, έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. γ) Να διπλασιαστεί  ν αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας ώστε να φτάσει  στα επίπεδα του 2010 για να μπορεί  να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος. δ) Να επιταχυνθεί η έκδοση της απόφασης για να γίνουν έγκαιρα οι προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ. ε) Να ακυρωθούν οι μνημονιακές περικοπές οι οποίες επέβαλλαν   τραγελαφικούς  και απαράδεκτους περιορισμούς όπως  πχ ενώ προσλαμβάνονται οι γεωπόνοι δακοκτονίας για  6 μήνες  η δυνατότητά τους να πηγαίνουν για έλεγχο είχε περιοριστεί στις 27 ημέρες  .

Η πρόταση αυτή του Θ. Πετράκου έγινε ομόφωνα δεκτή από   την Οικονομική  Επιτροπή  της Περιφέρειας Πελοποννήσου  και εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος της κ. Χρ. Λαμπρόπουλος να συντάξει και να στείλει στο Υπουργείο την  ομόφωνη  απόφαση- επιστολή.

  1. Να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής  πρόταση για νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, ώστε πέραν των 590.000 ευρώ (390000 +200000 )που έχει ήδη αποφασιστεί,  να διατεθούν και επιπλέον κονδύλια   στα Νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες υγείας της Περιφέρειας, ώστε να συμβάλει η Περιφέρεια ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Καθότι είναι γνωστό ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ελλείψεις πολλές.

Με τη    πρόταση αυτή του Θ. Πετράκου συμφωνήσαν τα μέλη της Επιτροπής  και  ο Πρόεδρος  της  . κ. Χρ. Λαμπρόπουλος δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα ενισχύσει περαιτέρω τις μονάδες υγείας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Η Κίνα έχει ευθύνες για την εμφάνιση του Κορονοϊού και θα πρέπει να απολογηθεί

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δαμηλάκης Ευτύχιος

Δαμηλάκης Ευτύχιος Πολιτικός Επιστήμων

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, αποφάσισα να γράψω μερικές σύντομες σκέψεις όσον αφορά την καινούργια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε.

Δεν πιστεύω στην συνωμοσιολογία. Δεν πιστεύω δηλαδή, ότι ο Ιός κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο με σκοπό να υπάρξει παγκόσμια διακυβέρνηση, ή χειραγώγηση, ή για να πλουτίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες ούτε, ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου, ή οτιδήποτε άλλο φαντάζονται κάποιοι. Πιστεύω όμως στον ντετερμινισμό-αιτιοκρατία, δηλαδή ότι συγκεκριμένες επιλογές παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δυστυχώς στην περίπτωση του Κορονοϊού η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Ο Κορονοϊός έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με την πανώλη. Η πανώλη πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα τον 14ο αιώνα και μεταδόθηκε στην Ευρώπη, μέσο του δρόμου του μεταξιού, μεταδόθηκε από τα ποντίκια, και έπληξε, στο μεγαλύτερο βαθμό τις χώρες της μεσογείου και την Αγγλία, το μεγαλύτερο τότε πλήγμα, το είχε η Ιταλία και κυρίως η κεντρική και βόρεια Ιταλία. Η πανώλη εμφανίζεται σε τρεις μορφές, Βουβωνική, πνευμονική (ιδιαίτερα μολυσματική μορφή, βαριά πνευμονία) και σηψαιμική. Ο Κορονοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας όπου δυστυχώς οι κάτοικοι της, τρώνε σκύλους, γάτες, νυχτερίδες, φίδια. Βάρβαρες, παράνομες και επικίνδυνες διατροφικές επιλογές. Είναι εύλογο και επιστημονικά αναγκαίο να εξεταστεί από πού προέρχεται ο κορονοίος.

Κατά επιστημονική τεκμηρίωση και κατά γενική αλήθεια η καλή υγεία του ανθρώπου, εξαρτάται από την διατροφή του. Η δική μου σκέψη είναι ότι η ιοί που προσβάλουν τα ζώα είναι πολύ πιο ανθεκτική και εφόσον μεταδοθούν στον άνθρωπο είναι πολύ επικίνδυνοι και δύσκολα αντιμετωπίσιμοι. Η Κίνα έχει ευθύνες για την εμφάνιση και την μετάδοση του Κορονοϊού και θα πρέπει να απολογηθεί για αυτό, να συμπαρασταθεί και να αποζημιώσει τα Κράτη που υπέστησαν βλάβες εξαιτίας της διάδοσης του Κορονοϊου.

Όσο αφόρα την απορία ποιοι κερδίζουν από αυτήν την πανδημία; η απάντηση είναι η Κίνα καθώς στην Κίνα η πανδημία έχει ξεπεραστεί και είναι έτοιμη να δανείσει και να δεσμεύσει Κράτη όπως είναι η ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, κ.α μεγάλα κράτη.

Πλέον καθίσταται η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί ενωμένη και αλληλέγγυα ώστε να ξεπεράσουμε την πανδημία και να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έρχονται. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η Γερμανία θα πρέπει να δείξει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο και όχι να μας θυμίζει το σκοτεινό παρελθόν της.
Αυτές τις Άγιες ημέρες ας προσευχηθούμε, να συμπαρασταθούμε στον συνάνθρωπο μας, να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή. Κατανοώ ότι αυτή η αντικανονικότητα που βιώνουμε όλοι, δημιουργεί μια έντονη συναισθηματική φόρτιση με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι.

Προσοχή στο αλκοόλ και στις ψυχότροπες ουσίες. Οι ψυχολόγοι, και άλλοι ειδικοί με αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να κατευθύνουν τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και όχι να το δουν ως μια ευκαιρία ώστε να αυξήσουν το πελατολόγιο τους ή γα να κερδίσουν χρήματα.

Καλή δύναμη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

ΠΑΣΚΕΔΙ: Το 70% του κλάδου μένει προκλητικά ξεκρέμαστο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΠΑΣΚΕΔΙ: Το 70% του κλάδου μένει προκλητικά ξεκρέμαστο 13

ΠΑΣΚΕΔΙ

Μεγάλο προβληματισμό σε όλες τις τάξεις της Εστίασης έχει προξενήσει μια προκλητική παράλειψη στα μέχρι τώρα μέτρα που έλαβε άμεσα η κυβέρνηση για τον κλάδο, προκειμένου να ενισχύσει τους επιχειρηματίες μετά την τρομακτική καταστροφή που υπέστησαν πρώτοι λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο site toy ΠΑΣΚΕΔΙ «Το επίδομα των 800 ευρώ για 45 ημέρες (17,70 ευρώ / ημέρα) όχι για όλο τον κλάδο ΑΛΛΑ για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με μέχρι και 5 εργαζομένους προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το πώς θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα η πλειονότητα των καταστηματαρχών, που προφανώς απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού, είτε ατομική, Ο.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ. Έχοντας αναστείλει τη λειτουργία τους (στις 13 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, που όλα τα μαγαζιά μας αγόρασαν προμήθειες 3 ημερών) με άγνωστη ημερομηνία επαναλειτουργίας μέσα σε μια από τις πιο παραγωγικές περιόδους του έτους και μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το καλοκαίρι, είναι δραματικό το γεγονός ότι ένα συντριπτικό ποσοστό ιδιοκτητών καταστημάτων Εστίασης μένει εκτός από αυτή την ελάχιστη ενίσχυση που είναι πολύτιμη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους…

Μιλώντας με απλά μαθηματικά, η απόφαση αυτή είναι σαν να πετάει κυριολεκτικά σαν την τρίχα από ζυμάρι το 70% του κλάδου της Εστίασης!

Την ΄΄βαριά βιομηχανία΄΄ την βουλιάζουν ΄΄ελαφρά τη καρδία΄΄.

Ούτως ή άλλως τα πράγματα στην Εστίαση δεν ήταν ρόδινα. Εδώ και δεκαετίες οι καταστηματάρχες βρίσκονται ουσιαστικά αντιμέτωποι με μια σειρά από σκληρές φορολογικές επιβαρύνσεις, αυξήσεις ΦΠΑ από 13% στο 24%, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, τέλη επιτηδεύματος, εισφορές αλληλεγγύης, αυξήσεις τεράστιες σε ΔΕΚΟ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κίνησης, δημοτικά τέλη, με αυτόφωρα, με χιλιάδες πρόστιμα από ωράρια, κοινόχρηστους χώρους, μουσικά δικαιώματα, ηχορυπάνσεις και και και… η λίστα αν τη δούμε αναλυτικά είναι ατελείωτη, με κερασάκι στην τούρτα φυσικά τον επίμαχο αντικαπνιστικό νόμο…

Η δύσκολη ώρα λόγω κορωνοϊού έφτασε ωστόσο για όλους. Η απόφαση ΝΠ θα έπρεπε να στηρίζει έμπρακτα και όχι να καταδικάζει σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο όλους τους επαγγελματίες της Εστίασης, έναν κλάδο που είναι 100% βέβαιο ότι θα αποτελέσει την αφετηρία της επανασυγκρότησης της εγχώριας και τουριστικής οικονομίας (33 εκατομμύρια τουρίστες που αφήνουν στα ταμεία της Ελλάδας 12,5 δισ. ευρώ κάνοντας κατανάλωση στα καταστήματα Εστίασης και τα καταλύματα), όταν όλα αρχίσουν να επανέρχονται την επόμενη μέρα μετά την άρση της καραντίνας.

Δυστυχώς το όριο των 5 εργαζόμενων για το επίδομα των 800 ευρώ είναι πολύ περισσότερο καταδικαστικό για χιλιάδες οικογένειες ακόμα και από τον κορωνοϊό. Η διαπίστωση είναι τραγική αλλά καλύτερα να μην περιμένουμε την ώρα που θα αποδειχθεί και αληθινή. Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και στελέχη της να συμπεριλάβουν όλο τον κλάδο χωρίς εξαιρέσεις γιατί η ώρα του μεγάλου μπαμ στην Εστίαση πλησιάζει και ο κρότος θα είναι τεράστιος. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα.»

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ