Connect with us

Μεσσηνία

Εκδήλωση για τις «Γεωπολιτικές Δυναμικές σε Μεσόγειο και Βαλκάνια μετά τις Πρέσπες» σήμερα με τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη

Ανέβηκε

στις

εκδήλωση για τις «γεωπολιτικές δυναμικές σε μεσόγειο και βαλκάνια μετά τις πρέσπες» σήμερα με τον καθηγητή ιωάννη μάζη 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen
Εκδήλωση για τις «Γεωπολιτικές Δυναμικές σε Μεσόγειο και Βαλκάνια μετά τις Πρέσπες» σήμερα με τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη
ΤΗΝ ΑΧΕΠΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ELITE ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ η συμφωνία των Πρεσπών τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια; Δημιουργούνται θετικά ή αρνητικά τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Κύπρο; «Οι νέες γεωπολιτικές δυναμικές στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια υπό το φως των Πρεσπών» είναι το επίκεντρο της ομιλίας – συζήτησης που θα γίνει σήμερα στην πόλη μας από τον καθηγητή Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Θ. Μάζη.

Ο εξαίρετος καθηγητής του ΕΚΠΑ θα επιδιώξει μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών και της υπάρχουσας κατάστασης στις εξελίξεις στο Κυπριακό, να αναλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται ως προς την εγκυρότητα και ισχύ της συμφωνίας και ακολούθως να εξετάσει εάν δημιουργούνται θετικά ή αρνητικά τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ…

Χθες στον πολυχώρο House by Phaos, της Νέλλης Κουβελάκη, δόθηκε συνέντευξη Τύπου παρουσία του προέδρου του τμήματος HJ-07 του ΑΧΕΠΑ Μεσσηνίας και πρώην κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ Ελλάδος, Ιωάννη Μητρόπουλου και του καθηγητή Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Μάζη, όπου έγινε μια πρώτη προσέγγιση όλων των εξαιρετικά ενδιαφερόντων και επίκαιρων θεμάτων που θα αναλυθούν κατά τη σημερινή εκδήλωση, στο ξενοδοχείο Elite City Resort, στην Καλαμάτα.

  • Ιωάννης Μητρόπουλος: «Για εμάς και την ΑΧΕΠΑ είναι ένα ιδιαίτερο θέμα, μέσα από την θέση που η οργάνωσή μας έχει λάβει και κατά την επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Δράττοντας την ευκαιρία να πω ότι μέσα στους πυλώνες της οργάνωσής μας είναι και τα μεγάλα μας εθνικά θέματα. Υπ’ αυτή την έννοια είναι και η παρουσία εδώ του άξιου φίλου και καθηγητή». Κλείνοντας ο κ. Μητρόπουλος ευχαρίστησε τα έντυπα και τηλεοπτικά τοπικά ΜΜΕ που στηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την εκδήλωση του ΑΧΕΠΑ Μεσσηνίας, μεταξύ αυτών και η εφημερίδα «ΦΩΝΗ», καθώς και τον φιλόξενο πολυχώρο της Νέλλης Κουβελάκη.
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  • Ιωάννης Μάζης: «Έχω σκοπό να μιλήσω για τις γεωπολιτικές αντιλήψεις οι οποίες μετατραπείσες σε δόγματα εθνικής ασφαλείας της Δύσεως χαρακτηρίζουν και τους ανταγωνισμούς και την εξέλιξη αυτών στην περιοχή της Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων.»

Ο κ. Μάζης θα ξεκινήσει την ομιλία του με μια μικρή εισαγωγή η οποία όπως είπε «θα καταδεικνύει το μοντέλο διεθνούς ασφάλειας το οποίο κυριαρχεί στις αντιλήψεις της Ουάσινγκτον και θα προχωρήσω στην περιοχή των ανταγωνισμών μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας και η τρίτη φάση είναι πως αυτοί οι ανταγωνισμοί επηρεάζουν την Βαλκανική και Ανατολική Μεσόγειο κι όταν ομιλώ για Ανατολική Μεσόγειο μιλώ για ανατολικά της Ιταλίας!»

Όπως εξήγησε θα εστιάσει σε δυο μελέτες περιπτώσεων «Η μια θα είναι η περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η άλλη η υπάρχουσα κατάσταση στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Επίσης θα προσπαθήσω μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών και των προβλημάτων που αυτή παρουσιάζει στον τομέα της εγκυρότητός της και της ισχύος της να εξηγήσω τα προβλήματα της ιδίας της συμφωνίας και δεύτερον να δω εάν αυτού του είδους η προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει θετικά ή αρνητικά τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Θα προσπαθήσω να δείξω χάρτες, γιατί πιστεύω πως η οπτική προσέγγιση των φαινομένων αυτών, των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών, βοηθά τον ακροατή να κατανοήσει πολύ καλύτερα την ουσία των ανταγωνισμών, κι επειδή, εκ των πραγμάτων, μέχρι σήμερα η ιστορία έχει αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ιστορία είναι μια ιστορία ανταγωνισμών και ισορροπιών ή ανισορροπιών ισχύος, θα προσπαθήσω με αυτά τα εργαλεία να γίνει κατανοητή η πάλη των διεθνών δρώντων που γίνονται στην περιοχή μας.»

Στο ερώτημα αν αποτελεί η Τουρκία και δη ο ίδιος ο Ερντογάν σημαντική παράμετρο για όλα αυτά, η απάντηση του κ. Μάζη είναι πως «ο γείτονάς μας δεν λείπει από πουθενά!»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Εν συνεχεία ο κ. Μάζης εξήγησε την διαφορά μεταξύ γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής : «Η γεωπολιτική είναι άχροος, άοσμος και άγευστος, σαν μαγνητική τομογραφία. Εκείνη η οποία έχει χρώμα, οσμή και γεύση, δηλαδή ιδεολογία, πατριδοκεντρισμό είναι η γεωστρατηγική η οποία παίρνει τα αποτελέσματα της γεωπολιτικής αναλύσεως και τα μετατρέπει σε πολιτικές προτάσεις αλλά εθνοκεντρικά! Άλλο το ένα άλλο το άλλο!»

Παράλληλα ο κ. Μάζης σχολίασε την εσφαλμένη αίσθηση πως πλέον πόλεμοι δεν γίνονται! «Πόλεμοι δεν γίνονται; Γιατί αν κοιτάξετε γύρω γύρω μόνο πολέμους βλέπετε. Συνεπώς η πραγματικότητα διαψεύδει όσους πιστεύουν ότι πόλεμοι δεν γίνονται! Άλλο ένα παραμύθι που λέγεται, είναι ότι οι δημοκρατίες δεν κάνουν πόλεμο! Τότε ούτε η Βρετανία, ούτε η Γαλλία, ούτε οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο!

Η άποψή μου είναι αυτή του Παναγιώτη Κονδύλη ότι: “γεννιέσαι με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, το οποίο σε προτρέπει να συλλέξεις ισχύ άλλοι την χρησιμοποιούν για την ασφάλειά τους μόνο, κι άλλοι για την ηγεμονία τους!” Υπάρχουν και δυο σχολές, οι πιο έγκυρες σχολές στη θεωρία των διεθνών σχέσεων: ο επιθετικός ρεαλισμός και ο αμυντικός ρεαλισμός! Και οι δυο ξεκινούν πάντα με την αποδοχή ότι: το διεθνές περιβάλλον είναι χαοτικό και ως χαοτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από διαρκείς ανταγωνισμούς ισχύος όπως και κρυστάλλους ενώσεων που προσπαθούν να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν προβλήματα αστάθειας.

Συνεπώς, μέσα σε αυτό το χάος ο σωστός αναλυτής, πολύ νηφάλιος και ψύχραιμος, έρχεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανταγωνισμοί ισχύος»

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Οι νέες γεωπολιτικές δυναμικές στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια υπό το φως των Πρεσπών», αποτελεί εκδήλωση του AHEPA Μεσσηνίας και θα δοθεί στο ξενοδοχείο Elite σήμερα, στις 8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και συντονιστή τον δημοσιογράφο Κώστα Γαζούλη.

Σίσσυ Τριάντου

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ